Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
11/12/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 30434
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας
Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών
Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!
Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>
Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιο/α)
4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 
Τι σας ενοχλεί κυρία μου;» είναι η ερώτηση που της γίνεται... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Yπουργός ΟικονομικώνΧ. Σταϊκούρας. Η μεσαία τάξη των 450 ευρώ!
Εξάρχεια όπως…Χιλή: Την ώρα που ΜΑΤ έκαναν “ντου” σε πολυκατοικίες επαιζε κλασική μουσική 
Λοβέρδος: Θεωρώ τον Άδωνι μικρό μου αδελφό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τι κρύβει η… ετεροχρονισμένη γερμανική γκρίνια για την ΕΚΤ

�������� 
 

Ημερομηνία: 16/11/2019 8:15:52 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η στροφή της κεντρικής τράπεζας μετά το 2011 και για ποιους λόγους εκνευρίζει κύκλους στο Βερολίνο. Η κλιμάκωση της επίθεσης στην στρατηγική Ντράγκι και οι απαντήσεις στα επιχειρήματα των επικριτών του.

Οι αντιδράσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε βασικές οικονομίες της ευρωζώνης που τρέχουν πλεονάσματα -πάνω απ’ όλες η Γερμανία- δεν δείχνουν να καλμάρουν. Η τελευταία φάση άρχισε με μια ασυνήθιστη λεκτική αντίθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην επανέναρξη των αγορών ομολόγων και συνεχίστηκε με ένα καταιγισμό κριτικής από γνωστούς συνταξιούχους κεντρικούς τραπεζίτες που είχαν την ευθύνη όταν δημιουργήθηκε το ευρώ.

Στη Γερμανία η συζήτηση δείχνει να φτάνει σε… σημείο βρασμού ακόμα και μεταξύ ακαδημαϊκών και αναλυτών. Η Handelsblatt μετέδωσε για μια «περίεργη» διάσκεψη στην οποία η κριτική στην ΕΚΤ έφτασε τόσο εκτός ελέγχου ώστε να αναγκαστεί να επέμβει ο οικοδεσπότης (ο τελευταίος, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ήταν ο Volker Wieland, μέλος του Γερμανικού «Council of Economic Experts», του οποίου η ετήσια έκθεση για την οικονομία της χώρας μόλις εκδόθηκε, με ενδιαφέρουσες διαφωνίες για την κυκλική πολιτική και την ανισότητα).

Η κριτική κατά της ΕΚΤ έρχεται από δυο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες. Από τη μια πλευρά, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που διαφωνούν με την επανέναρξη του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», παρότι συμφωνούν ότι ένα νέο πακέτο τόνωσης ήταν δικαιολογημένο. Αυτή είναι μια λογική διαφωνία, παρότι η δημόσια φύση της κριτικής ήταν αιχμηρή για την παράδοση της ΕΚΤ. Αυτές είναι, παρά τον θόρυβο, διαφωνίες για το εύρος (έγγραψα τον Σεπτέμβριο γιατί πιστεύω ότι ακόμα και τα «γεράκια» θα έπρεπε να υποστηρίξουν ένα στιβαρό πακέτο στήριξης).

Από την άλλη πλευρά, η κριτική από έξω, ειδικά από τη Γερμανία, ρίχνει τα πυρά της στην συνολική κατεύθυνση που έχει πάρει η ΕΚΤ, απορρίπτοντας την βασική άποψη περί νομισματικής πολιτικής που την υποστηρίζει και οι αντιρρήσεις είναι πολιτικές, τουλάχιστον όσο και οικονομικές.

Η σελίδα του editorial των Financial Times έχει δυο φορές σε ένα μήνα προειδοποιήσει γι’ αυτή την ακραία επιθετικότητα, πρώτα με ένα άρθρο που υπερασπίζεται την ΕΚΤ έναντι της ασυνήθιστης επίθεσης από την προηγούμενη γενιά κεντρικών τραπεζιτών, και εν συνεχεία καλώντας τους υπεύθυνους Γερμανούς πολιτικούς να αποφύγουν την βρετανική ασθένεια του ψεύτικου ευρωσκεπτικισμού.

Από εδώ θέλω να απαντήσω σε κάποιες από τις ευρύτερες επιθέσεις κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, εν μέρει διότι ακούγονται επίσης στις ΗΠΑ και σε άλλες οικονομίες. Η Handelsblatt μετέδωσε ότι ένα ευρύτερο πεδίο συμφωνίας μεταξύ των επικριτών ήταν ότι τα διαρκή χαμηλά επιτόκια δημιουργούν «εταιρείες ζόμπι» με τόσο χρέος σε σχέση με τα κέρδη, που σε ένα πιο «κανονικό» χρηματοπιστωτικό περιβάλλον θα είχαν βγει εκτός αγοράς και θα είχαν απελευθερώσει το εργατικό και οικονομικό τους κεφάλαιο σε περισσότερο παραγωγικούς επιχειρηματίες. Με αυτό τον τρόπο, για την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας κατηγορούνται τα χαμηλά, πόσο μάλλον τα αρνητικά, επιτόκια που καθυστερούν την φυσική διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής.

Η «οικονομία ζόμπι» δεν είναι μια αφελής ανησυχία, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και έχει καταγραφεί από τον ΟΟΣΑ και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Η αντίληψη, όμως, ότι για να ξεφορτωθούμε τα ζόμπι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια δεν είναι λογική. Σίγουρα, με τα υψηλότερα κόστη εξυπηρέτησης χρέους θα μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε τα ζόμπι, αλλά θα ξεφορτωθούμε και καλές (αλλά με υψηλό χρέος) εταιρείες, αλλά και θα καταστήσουμε δυσκολότερο το ξεκίνημα νέων επιχειρηματιών.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι θα πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, ώστε να είναι δυσκολότερο να επιβιώσουν τα «ζόμπι». Μια καλύτερη οπτική είναι να σκεφτούμε πως τα χαμηλά επιτόκια και οι χαμηλοί φόροι είναι σημαντικά για να αναπτυχθούν νέες παραγωγικές επιχειρήσεις και ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα «ζόμπι» όχι κάνοντας την ζωή των επιχειρήσεων δυσκολότερη για άλλους αλλά αναγκάζοντας τις τράπεζες να δείξουν λιγότερη ανεκτικότητα στα δάνεια που στηρίζουν τα «ζόμπι». Αυτό με τη σειρά του απαιτεί οι ρυθμιστικές αρχές να είναι πιο σκληρές με τις τράπεζες που «σέρνουν τα βήματά τους» σε ότι αφορά την αναγνώριση ζημιών για κακά δάνεια, και γι’ αυτό η ΕΚΤ σε μεγάλο βαθμό υπήρξε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος. 

Ένα άλλο μεγάλο παράπονο φαίνεται πως είναι η στόχευση της ΕΚΤ σε πληθωρισμό που θα είναι κάτω αλλά κοντά στο 2%, κάτι που οι προηγούμενοι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι συνιστά πρόσφατη de facto αλλαγή στον ορισμό. Προσθέτουν ότι υιοθετώντας ένα συμμετρικό στόχο 2%, κάτι που τώρα συζητείται, εγκαταλείπεται η πολιτική εστίασης στη σταθερότητα των τιμών. Η ένσταση συνάδει με την άποψη ότι προσπαθώντας να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το 2% αντί να τον αφήσει να παρασυρθεί αρκετά χαμηλότερα, η ΕΚΤ παραβιάζει την νομική εντολή της, αντί να την εκπληρώνει.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης αυτός η παραπάνω ένσταση για την εντολή της ΕΚΤ και πως επιχειρήθηκε να καλυφθεί αντικρούστηκε διεξοδικά από τον Jean-Claude Trichet, τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το 2003 έως το 2011.

Αυτές οι κατηγορίες (και άλλες ακόμα λιγότερο λογικές) έχουν πλήρως απαξιωθεί στα μάτια των περισσότερο ενημερωμένων παρατηρητών. Γιατί απλά συνεχίζουν να επανεμφανίζονται και να γίνονται ακόμα ποιο επιθετικές;

 

Mια εξήγηση μπορεί να βρεθεί σε μια έρευνα από τους οικονομολόγους Ethan Ilzetzki, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff. Βρήκαν ότι από την δημιουργία του ευρώ έως περίπου το 2011 ή λίγο αργότερα η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ήταν πιο κοντά σε αυτό που θα περίμενε κάποιος από μια κεντρική τράπεζα με στόχο την σταθεροποίηση του γερμανικού πληθωρισμού αντί (όπως στη νομική εντολή της) αυτού της ευρωζώνης.

Μόνο πιο πρόσφατα τα επιτόκια της ΕΚΤ κινήθηκαν για να ευθυγραμμιστούν με μια πολιτική που στοχεύει συνολικά στην ευρωζώνη, αντί στην σταθερότητα τιμών στη Γερμανία. Αυτή η στροφή, φυσικά, συμπίπτει με την αύξηση των επικρίσεων, ειδικά στη Γερμανία.

Είναι δύσκολο να αποφύγεις το συμπέρασμα ότι η κριτική αντανακλά αυτούς που ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, αλλά έμειναν σιωπηλοί όσο ο βασικός θεσμός της Ενωσης λειτουργούσε για το συμφέρον της Γερμανίας αντί το συλλογικό.

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: ft.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Τι κρύβει η… ετεροχρονισμένη γερμανική γκρίνια για την ΕΚΤ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πώς θα μεταρρυθμιστεί ο «στημένος» καπιταλισμός

 9/12/2019 
 

Παγκόσμιο «ταβάνι» στα φορολογικά έσοδα

 9/12/2019 
 

Του φταίνε και οι πεινασμένοι

 6/12/2019 
 

Τι συμβαίνει με την Κρήτη και τις τουρκικές προκλήσεις

 5/12/2019 
 

Γιατί οι πλούσιοι θέλουν τα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας

 5/12/2019 
 

Οι γερμανικές τράπεζες θα διαθέτουν Bitcoin από το 2020

 5/12/2019 
 

Τι συμβολίζουν τα σχέδια πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ. αν τοποθετηθούν στη σωστή σειρά. Γιατί το 500άρικο έχει μια σύγχρονη γέφυρα. Οι απαγορεύσεις που τέθηκαν στο σχεδιασμό τους.

 4/12/2019 
 

Πώς οι κεντρικές τράπεζες έθρεψαν το «τέρας» του χρέους

 4/12/2019 
 

Εισαγγελείς ξανά στα γραφεία της Volkswagen για το σκάνδαλο dieselgate

 4/12/2019 
 

Στόχος της Ευρώπης να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050

 3/12/2019 
 

Εφτασε η ώρα της αλλαγής για τη Γερμανία

 3/12/2019 
 

Μπλόκαραν πρόταση για καταπολέμηση φοροαποφυγής στην Ε.Ε.

 29/11/2019 
 

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις βρετανικές εκλογές

 26/11/2019 
 

Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις

 25/11/2019 
 

Στα 62,725 δισ. ευρώ ανέβηκε το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών

 22/11/2019 
 

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια

 22/11/2019 
 

Τα αρνητικά επιτόκια σοκάρουν τους Γερμανούς

 22/11/2019 
 

Τα ναρκωτικά των Ναζί

 20/11/2019 
 

Η Γερμανία χρειάζεται επενδύσεις 500 δισ. $

 20/11/2019 
 

Τι κρύβει η… ετεροχρονισμένη γερμανική γκρίνια για την ΕΚΤ

 16/11/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους.
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α)
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε
Είναι σωστό;
Γεύμα εργασίας και προγραμματισμού από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. στην ΑΘΗΝΑ
Διοργάνωση σεμιναρίου στα Χανιά, Είσοδος Ελεύθερη Τι αλλάζει στην Φορολογία και στην Λογιστική από 1/1/2020 ;

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Γιατί προβαίνουμε στην δημοσιοποίηση του σεμιναρίου του ΟΕΕ
Ηλεκτρονικά Βιβλία – Πλατφόρμα MyData Το σεμινάριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης των λογιστών φοροτεχνικών από το Ο.Ε.Ε
Πώς θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή
Τα μυστικά και οι παγίδες της νέας ρύθμισης για χρέη στο Δημόσιο
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι ισχύει για όσους χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ 
Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού - Τι θα λαμβάνεται υπόψιν 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενάντια στην πανουργια του λογου του Χατζηκωσταντινου Γ.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα