Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
22/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1143
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΣΕΑ : Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης
Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς 
Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικά με το Oruc Reis 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Αποζημίωση 626 εκατ. ευρώ επιδικάστηκε εις βάρος της ΕΤΑΔ

�������� 
 

Ημερομηνία: 27/1/2020 11:36:59 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Αποζημίωση 626 εκατ. ευρώ επιδικάστηκε εις βάρος της ΕΤΑΔ

 

Η «Αττικός Ηλιος», που έχει το έννομο συμφέρον για την παραχώρηση της έκτασης του Grand Resort στο Λαγονήσι, δύναται πλέον να προχωρήσει σε εκτέλεση των αποφάσεων.

 

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στα τραπεζικά επιτελεία, μετά τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση διαιτητικών αποφάσεων που επιδικάζουν στην «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, αποζημιώσεις από το Δημόσιο που ξεπερνούν αθροιστικά τα 620 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι. Αυτά την ώρα που οι τράπεζες επιδιώκουν να εισπράξουν, μετά τη σχετική καταγγελία δανειακών συμβάσεων τον Μάρτιο του 2019, ποσά της τάξεως των 360 εκατομμυρίων για μη εξυπηρετούμενες χρηματοδοτήσεις τους προς τον ξενοδοχειακό όμιλο, χωρίς όμως μέχρι τώρα να το έχουν επιτύχει, παρά τις τουλάχιστον δύο προσπάθειες εκπλειστηριασμού ξενοδοχείων ή μετοχών εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη.

Τώρα «η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές και άλλες εναλλακτικές με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα», σημειώνουν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν σχετικά, χωρίς όμως να τις προσδιορίζουν. Την ίδια ώρα, η νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ, που κληρονόμησε ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά εκδηλώθηκε προ σχεδόν δύο δεκαετιών και διογκώθηκε τόσο που να απειλεί σήμερα το ταμείο της, σχεδιάζει να προσφύγει κατά των διαιτητικών αποφάσεων. Ομως, «η μόνη προσφυγή που μπορεί να κάνει», εκτιμούν ανεξάρτητες νομικές πηγές, «είναι επί της διαδικασίας των διαιτησιών, κάτι που δεν επιφέρει συχνά τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Προσθέτουν δε οι ίδιες πηγές ότι «οι εν λόγω επτά διαιτητικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τριμελείς διαιτησίες αυξημένου δικαστικού κύρους».

Παράλληλα, βέβαια, διατυπώνεται στην αγορά πλήθος ερωτημάτων για το πώς μια ιδιωτική επιχείρηση πέτυχε να απαιτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό από το ελληνικό Δημόσιο. Ορισμένες πλευρές θεωρούν ως έσχατο καταφύγιο για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή των ακινήτων και των μετρητών της ΕΤΑΔ, τη νομοθέτηση ακατάσχετου, χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως αν αυτό επιδέχεται προσβολή στο ΣτΕ ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ακατάσχετο προβάλλουν αυτές οι πλευρές διότι η «Αττικός Ηλιος», η εταιρεία συμφερόντων Μαντωνανάκη που έχει το έννομο συμφέρον για την παραχώρηση της έκτασης του Grand Resort στο Λαγονήσι, δύναται πλέον να προχωρήσει σε εκτέλεση των αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Πέμπτη, όταν και είχε προσδιοριστεί η συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της είσπραξης της αποζημίωσης που επιδίκασε η μία από τις επτά διαιτησίες, ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ παραιτήθηκε από το δικόγραφο κρίνοντας, όπως διαρρέεται, πως δεν ήταν δυνατόν στη δεδομένη συγκυρία να κερδηθεί. Η ΕΤΑΔ έχει το δικαίωμα –και θα το ασκήσει, όπως πληροφορείται η «Κ»– να επαναφέρει το δικόγραφο, αλλά έως τότε είναι εκτεθειμένη σε πιθανή εκτέλεση. Το ποσό που έχει επιδικαστεί για αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως των 70 εκατομμυρίων. Αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν άλλες έξι αποφάσεις διαιτησίας (οι δύο τελευταίες εκδόθηκαν στις 17 Ιανουαρίου) που του επιδικάζουν 70 εκατ. και 300 εκατ. και 50 εκατ. και 100 εκατ. και 20 εκατ. και 16 εκατομμύρια. Αθροιστικά, περί τα 626 εκατ. ευρώ. Ποσά που έχουν τύχει αμφισβήτησης από τους ενδιαφερομένους ως προς το ύψος τους (όπως για το κατά πόσον είναι ρεαλιστική η παραδοχή που φέρεται να έχει γίνει πως τα ετήσια διαφυγόντα κέρδη EBITDA είναι της τάξεως των 26 εκατ.), αλλά τα οποία, πάντως, οι διαιτησίες επιδίκασαν, σε μία περίπτωση μάλιστα και ομόφωνα. Η πλευρά του ξενοδόχου έχει δείξει πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πράξεις επιβολής αναγκαστικών εκτελέσεων. Αυτό έκανε στις 10 Ιουνίου πέρυσι, με κατάσχεση εις χείρας τρίτων ποσού 43,9 εκατ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΤΑΔ. Η ΕΤΑΔ κατάφερε τότε την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ανεστάλη προσωρινά η εκτέλεση, αλλά στην αγορά εκτιμάται πως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνεται συνεχώς. Η ΕΤΑΔ φέρεται από πηγές της οδού Κολοκοτρώνη να διαθέτει ταμείο που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και, φυσικά, ακίνητα, μεταξύ άλλων και το Λαγονήσι, που μπορεί η «Αττικός Ηλιος» να αξιώσει να κατασχέσει.

«Είναι δυνατόν να περιμένει να εισπράξει αυτά τα χρήματα από το Δημόσιο;» διερωτώνται όσοι έχουν μάθει τον τελικό «λογαριασμό». «Και αν ναι, πώς αυτό θα λύσει το πρόβλημα με τις πολύ μεγάλες τραπεζικές υποχρεώσεις της “Αττικός Ηλιος”, όταν οι πιστωτές έχουν καταγγείλει τα δάνεια;» Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις αυτές έχουν «θωρακίσει» ήδη την «Αττικός Ηλιος» από δύο προσπάθειες των τραπεζών να εισπράξουν τις οφειλές τους. Και αυτό διότι οι νομικοί εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής εταιρείας εμφάνισαν στα δύο δικαστήρια που έγιναν μετά την καταγγελία των δανείων (εκπλειστηριασμός ξενοδοχείου και μετοχών) σύμβαση ενεχυρίασης απαιτήσεων μεταξύ της «Αττικός Ηλιος» και της τράπεζας εκπροσώπου των ομολογιούχων (ποσού 300 εκατ.), με την οποία οι πιστωτές έχουν δεχθεί ως εξασφάλιση για τις απαιτήσεις τους το 80% των αποζημιώσεων που θα προέκυπταν από την ΕΤΑΔ. Και όπως αποκαλύπτεται τώρα, αυτές έφτασαν τα 626 εκατομμύρια.

Το ιστορικό

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πώς φθάσαμε στη δικαστική διαμάχη; Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λαγονησίου ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ εκμισθώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην «Αττικός Ηλιος» με σύμβαση του 1999, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια, μία φορά το 2003 και άλλη μία το 2009. Με αυτές συμφωνήθηκε με το Δημόσιο να δοθεί και η παρακείμενη έκταση προκειμένου να μπορέσει η παραχωρησιούχος να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στην κύρια έκταση και να αναπτύξει κατοικίες και επεκτάσεις της μονάδας που  θα καθιστούσαν την επένδυση και μαζί και το δανεισμό βιώσιμα. Ομως, η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή. Ετσι επειδή αυτή η έκταση δεν παραδόθηκε (μεταξύ άλλων διεκδικείται από τον Δήμο Καλυβίων) και καθώς στη σύμβαση του 2009 αναφερόταν επακριβώς πως θα αποζημιωνόταν η «Αττικός Ηλιος» σε μια τέτοια περίπτωση, η «Αττικός Ηλιος» προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Επειτα από μία δεκαετία δικών, εφέσεων, παραπομπών στον Αρειο Πάγο και διαιτησιών έφτασε σήμερα ο βασικός της μέτοχος Παντελής Μαντωνανάκης να κραδαίνει επιδικασμένες απαιτήσεις ύψους 625 εκατ. κατά του Δημοσίου. Η υπόθεση θα έχει ασφαλώς συνέχεια, που όπως φαίνεται θα περιλάβει και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

https://www.kathimerini.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Αποζημίωση 626 εκατ. ευρώ επιδικάστηκε εις βάρος της ΕΤΑΔ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Ασφαλιστικό: Πόσες εισφορές θα πληρώσετε, τι σύνταξη θα πάρετε

 21/2/2020 
 

Οι 9+1 γκρίζες ζώνες του νέου ασφαλιστικού

 19/2/2020 
 

Έγγραφο - φωτιά του FBI για χρηματισμό Έλληνα πολιτικού από τη Novartis

 17/2/2020 
 

Οι αρχαιότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η ελληνική με ιστορία από το 1785

 14/2/2020 
 

Τα παράνομα εκκαθαριστικά εκθέτουν την ΑΑΔΕ

 13/2/2020 
 

Κολέγια: Ισοτιμήθηκε πτυχίο φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο ΑΕΙ φοίτησης πέντε ετών!(1 σχόλιo/α)

 13/2/2020 
 

Οχι σε νέο βαθμολόγιο από τους εφοριακούς υπάλληλους

 13/2/2020 
 

Επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα για τα κόκκινα δάνεια

 12/2/2020 
 

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά… κυνηγούς κληρονομιών επ΄ αμοιβή

 12/2/2020 
 

Κόκκινα δάνεια: «Σκληρός» ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Πώς οφειλέτες μπορούν να «καθαρίσουν» από χρέη

 10/2/2020 
 

Η νάρκη των εγγυήσεων

 7/2/2020 
 

Kρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις Σέρρες

 6/2/2020 
 

Αλλάζουν χέρια 142.000 δάνεια πρώτης κατοικίας

 6/2/2020 
 

Κόκκινα δάνεια: Πώς θα προστατευθούν όσοι έχουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής

 5/2/2020 
 

Oικονομικότερες υπηρεσίες και φάρμακα ζητούν οι καρκινοπαθείς

 4/2/2020 
 

Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι

 3/2/2020 
 

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο Ασφαλιστικό - Παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες

 3/2/2020 
 

Ολική διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσίας

 3/2/2020 
 

Κτηματολόγιο: Τα 10 SOS για την Αθήνα - Πώς θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρήμα και ταλαιπωρία

 30/1/2020 
 

Νέος κοροναϊός: Η εκτίμηση για την Ελλάδα και απαντήσεις σε ακόμη 6 καίρια ερωτήματα

 30/1/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σεμινάριο ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ με θέμα «επίκαιρα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα»
Οι προτάσεις της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τον προγραμματισμό του ΟΕΕ
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Α. 1035 /18-02-2020 Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και διαδικασίες ελέγχου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
Υπουργική Απόφαση 11026/2020 - ΦΕΚ 491/Β/19-2-2020 Υ.Α.11026/2020 : Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε και Ε.Ε
Επιστροφές φόρων: Απλοποιείται η διαδικασία χωρίς Δ.Ο.Υ. - Πώς θα γίνεται
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα