Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
5/4/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12014
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*
Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη
Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης
Σχολιο από τον Μανο Φωτακη για το ευρωομολογο
Νίκος Κοτζίας , πρώην Υπουργός , Να συνεννοηθούμε…. 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρόκληση και προβληματισμός: 800 ευρώ στις ερασιτεχνικές ομάδες μετά από «ενέργειες» της Αυγερινοπούλου
Δείτε τι ανέβασε στο Twitter ο κύριος Μπάμπης .. 
ΑΑΔΕ: Αναστολή προγράμματος Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας/ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ και Χρέος

�������� 
 

Ημερομηνία: 28/1/2020 1:04:07 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ και Χρέος.

Αν και το βίωμα είναι μια εμπειρία που αποκτά κάποιος όταν έχει ζήσει ένα σημαντικό ή καθοριστικό γεγονός προσωπικά, εντούτοις όλοι οι Έλληνες βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή τα τεράστια κοιτάσματα που έτυχε ή τυχαίνει κατά τις περιγραφές ομότιμων (δηλαδή συνταξιούχων) καθηγητών να έχουν οι θάλασσες που περιβάλλουν την χώρα αλλά κατά τις περιγραφές τους όλα αυτά βρίσκονται πέραν των 6 ν.μ. που είναι τα χωρικά μας ύδατα και που ασφαλώς θα μας επέτρεπαν και οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι Τούρκοι να τα εκμεταλλευόμασταν βάσει του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ χωρίς την απειλή του casus belli.

Απεναντίας αν και έχουμε κυρώσει με τον νόμο 2321/1995 την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας εδώ και 25 χρόνια και που στο άρθρο 2 ορίζει ότι με προεδρικό διάταγμα μπορούμε να τα επεκτείνουμε στα διπλάσια ν.μ. και να κηρύξουμε την αποκλειστική οικονομική ζώνη όπου εκεί βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός. Δηλαδή είναι όπως στα παραμύθια, που έχουμε τον χάρτη, ξέρουμε τον κρυμμένο θησαυρό αλλά δεν μπορούμε να τον πάρουμε λόγω ότι δεν ξέρουμε να ξεκλειδώσουμε τον γρίφο ή να δώσουμε την σωστή απάντηση στο αίνιγμα.

Ίσως γιατί αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες είναι ότι η μνημονιακή πανούκλα έχει αφήσει βαθιά μέσα στο σώμα της οικονομίας μας ένα βάκιλο, που λέγεται Υπερταμείο, που βάσει του Ν. 4389/2016 συστάθηκε η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., που τα έσοδα του οδηγούνται στο Χρέος και η ίδρυση του στηρίχτηκε στον Ν. 4336/2015 (3ου Μνημόνιο), σελίδα 1030.

Εδώ θα επισημάνουμε ότι η υπερψήφιση του 3ου μνημονίου με ψήφους πάνω από τα 2/3 της βουλής απέκτησε ως σύμβαση διεθνή νομική ισχύ, γιατί η Σύμβαση του 1ο μνημόνιο του Ν.3865/10 ήταν νομικά ανυπόστατη αφού η τότε κυβέρνηση δεν διέθετε 180 βουλευτές τουλάχιστον.

Και επειδή μέχρι τώρα όλοι οι Έλληνες κάθε βράδυ ονειρεύονται χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, όπως την περιγράφουν ειδήμονες περί την ΑΟΖ, που αν και πολιτεύτηκαν με κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα επί δεκαετίες, δεν έπεισαν τις κυβερνήσεις που ήθελαν να υπηρετήσουν σε περίπτωση εκλογής τους να την ορίσουν, όπου γεωτρύπανα φαλιρισμένων Ελλήνων εφοπλιστών θα έχουν αξιοποιηθεί από άλλες εταιρίες που τα αγόρασαν σε δεύτερη χρυσή ευκαιρία και αγωγοί χιλιόμετρων θα στηρίζουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Καλύτερα όμως να δούμε που θα οδηγηθούν τα έσοδα των αδελφών Κυπρίων που έχουν οριοθετήσει εδώ και χρόνια ΑΟΖ και συμμετέχουν στον αγωγό Eastmed, καθώς στο κυπριακό Μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012, η τρίτη παράγραφος του άρθρου 2 (Βασικοί στόχοι), αναφέρεται στα «έσοδα από μετρητά πέραν των προβλέψεων του προγράμματος, περιλαμβανομένων απροσδόκητων κερδών», τα οποία «πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.»

Η αντίστοιχη αναφορά στο κυπριακό Μνημόνιο του Απριλίου 2013 (άρθρο 2, τέταρτη παράγραφος) προνοεί ότι «έσοδα από μετρητά πέραν των προβλέψεων του προγράμματος, περιλαμβανόμενων απροσδόκητων κερδών, πρέπει να αποταμιευτούν ή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.»

Στο σημείο αυτό, το Μνημόνιο του Απριλίου 2013 διαφοροποιείται ουσιαστικά από την αντίστοιχη πρόνοια του Μνημονίου του Νοεμβρίου 2012, συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα, σε σχετική υποσημείωση (υποσημείωση 4) ότι απροσδόκητα κέρδη που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες σημαίνουν μόνο τα κέρδη από τις άδειες αδειοδότησης των οικοπέδων ή σχετικά μπόνους υπογραφής τέτοιων αδειών.

Το Μνημόνιο του Απριλίου 2013 αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε κερδοφορία από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων εξετάζεται υπό το πρίσμα των προνοιών του μνημονίου που αναφέρεται στα θέματα της ενέργειας.

Εξ’ άλλου μη ξεχνάμε και την δήλωση του Γιάννη Μανιάτη πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη λίστα Βαρουφάκη τον Απρίλιο του 15 στο Brussels group (ποιος το θυμάται;) και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων:

«Η Τρόικα πάντα ζητούσε στοιχεία για τις έρευνες Υδρογονανθράκων της χώρας. Εμείς κάθε φορά τους παραπέμπαμε στα Δελτία Τύπου του Υπουργείου, αρνούμενοι να εντάξουμε τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας σε μνημόνια. Σήμερα για πρώτη φορά στη λίστα του Γ. Βαρουφάκη (σελ. 20) η Κυβέρνηση δίνει αναφορά για τις έρευνες των ελληνικών κοιτασμάτων «Continuation of the current tender process for 20 gas and oil exploration fields according to international standards», που δείχνει το διαχρονικό ενδιαφέρον των δανειστών για τυχόν κοιτάσματα.

Άσχετα που η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου -που τόνιζε πως δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες- κατάφερε να υπογράψει τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις σε αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι δανειστές έχουν λόγο σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Γιατί η Ελλάδα έχει παραιτηθεί δια των συμβάσεων αυτών από την ασυλία εθνικής κυριαρχίας, και έχει υποθηκεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, τωρινής και μελλοντικής, όπως και των υδρογονανθράκων που θα ανακαλυφθούν ενδεχομένως στην ΑΟΖ.

Επομένως, τα όποια έσοδα προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση θα κατευθυνθούν προς τους δανειστές για την αποπληρωμή χρεών.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ιούνιο 2019, τον τέως πλέον πρωθυπουργό να ανακοινώνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, τη συνεργασία με την εταιρεία ExxonMobil για έρευνες φυσικού αερίου και αξιοποίησής του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Τότε δήλωνε πως «τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου, και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς».

Η δήλωση έμοιαζε και ήταν σαφής. Μετά τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο 2019 στη ΔΕΘ όμως, ως αρχηγός πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άποψή του είχε μικρή μετατόπιση, καθώς έθεσε υπό αίρεση την αξιοποίηση. «Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τα κοιτάσματα και τον εθνικό μας πλούτο. Η αξιοποίηση είναι προς συζήτηση. Πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά η πιθανότητα μόλυνσης μιας περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ίσως για αυτό ο κ. Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δήλωνε:

«Θέλουμε την ΑΟΖ αλλά για άλλους λόγους από εκείνους που νομίζει ο κόσμος, όχι για το πετρέλαιο και το αέριο. Χρειαζόμαστε ΑΟΖ για πολιτικούς λόγους. Για να δείξουμε την ενότητα του ηπειρωτικού με τον νησιωτικό χώρο. Για την αλιεία. Διότι η σύγχρονη τάση με τα αιολικά πάρκα είναι να εγκαθίστανται αυτά στη θάλασσα. Για να ελέγχουμε τη μόλυνση των υδάτων. Αυτήν τη στιγμή ο πραγματικός πλούτος του Αιγαίου είναι ο τουρισμός του».

Τι έχουμε να βιώσουμε ακόμα!

*Ο Σωκράτης Αργύρης έχει κάνει σπουδές Ιστορίας και Οικονομίας στη Γαλλία και Αγγλία.

https://www.anoixtoparathyro.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ και Χρέος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Τα κορονο-ομόλογα προκρίνει το Ινστιτούτο των Γερμανών εργοδοτών

 3/4/2020 
 

Και o γερμανικός Τύπος πιέζει για ευρωομόλογα

 3/4/2020 
 

Τσίπρας στην Le Monde: Ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία

 3/4/2020 
 

Κορονοϊός: Οι Ιταλοί δεν τραγουδούν πια στα μπαλκόνια, δεν έχουν να φάνε

 3/4/2020 
 

Ινδία : Κοροναϊός και πείνα μαστίζουν τη χώρα

 2/4/2020 
 

Reuters: Πιθανά σενάρια για το πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης

 2/4/2020 
 

Κορονοϊός: Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς

 2/4/2020 
 

Η πανδημία "σκοτώνει" θέσεις εργασίας

 2/4/2020 
 

Reuters: Πώς η Ευρώπη βούλιαξε με κλειστά μάτια στην κρίση του κορονοϊού

 2/4/2020 
 

Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

 1/4/2020 
 

Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας

 31/3/2020 
 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κίνα

 31/3/2020 
 

Έξι σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

 27/3/2020 
 

Το nein της Μέρκελ και οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν

 27/3/2020 
 

«Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη - Τι σχεδιάζουν για γενναία μέτρα

 26/3/2020 
 

Η Fed ανακοινώνει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

 26/3/2020 
 

G20: «Ένεση» 5 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια αγορά - «Θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις επιπτώσεις της πανδημίας»

 26/3/2020 
 

Η Γερμανία γυρίζει την πλάτη (;) στις φωνές για ευρωομόλογο

 26/3/2020 
 

Από πού ήρθε ο κορονοϊός, και πού θα μας πάει;

 24/3/2020 
 

ΔΝΤ: Η ύφεση μπορεί να είναι χειρότερη από την κρίση του 2008

 23/3/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των 37 δις και αφήστε - στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής - για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
Τίποτα δε θα ναι όπως παλιά!. TουΒΑΓΓΕΛΗ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ
Γνωρίζετε το Νόμο 4649/19 για το ‘’Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων’’
Επιστολή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
ΣΟΛ-ΝΘ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Θέμα: Η αντίθεση μας στην αναγκαιότητα του προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΕΕΤ: Διαβίβαση στοιχείων αξιογράφων αναφορικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες
COVID-19 Συνοπτικός οδηγός επιχειρήσεων
Πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών μηνός Απριλίου
Βροχή οι παρατάσεις για δηλώσεις φορολογίας και τελών
Όλοι οι νέοι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση
Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25% από το Υπ. Οικ. - Θα δοθεί παράταση εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10/04

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα