Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
1/10/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1469
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά
Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις» 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε, 
Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων , και ο συνεργάτης του δημάρχου κ. Παντελής Πετσετάκης
Δήμαρχος της Αθήνας : «Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούριο»
«Φάουλ» από τον Χαρδαλιά: Μετά τα «καρφιά» στον Κουμουτσάκο φίλησε το χέρι ιερέα

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/4/2020 12:27:58 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής;

                Του Νίκου Κοτζιά, άρθρο στο facebook στις 13.4.2020

 

Στο μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα η Ελλάδα είχε άλυτα δημοκρατικά προβλήματα και δυσλειτουργική αστική δημοκρατία. Χάρις στους αγώνες του λαού και την αποφασιστικότητα σειράς πολιτικών πολλά από αυτά τα προβλήματα λύθηκαν. Ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Χούντας (1967-1974) η Ελλάδα γνώρισε σειρά από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως την απομάκρυνση της Μοναρχίας, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την υπέρβαση του εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος. Απέκτησε μια δημοκρατία που λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό σε αντιστοιχία με εκείνη της υπόλοιπης Δυτικής Ευρώπης. Αυτή διευρύνθηκε από σειρά κοινωνικών και πολιτικών μέτρων της πρώτης πενταετίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στην οικονομική κρίση, το μαζικό κίνημα και η Κυβέρνηση της Σωτηρίας μπόρεσαν να υπερασπιστούν πλευρές του δημοκρατικού συστήματος. Παρέμειναν, όμως, αρκετά σοβαρά προβλήματα που σήμερα διογκώνονται. Δυστυχώς η ηγεσία της σημερινής αριστεράς, σε αντίθεση με εκείνη της προχουντικής περιόδου και των πρώτων χρόνων μετά την πτώση της Χούντας, υποτιμά σε ένα βαθμό το δημοκρατικό ζήτημα.

Η Δημοκρατία, κατά τους Αριστοτέλη και Τοκβίλ, τις Αρεντ και Χέλλερ, έχει δύο θεμελιακούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Η πλειοψηφία κυβερνά και έχει την ευθύνη για τις πράξεις της. Ο δεύτερος είναι η εγγύηση και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Το δικαίωμα στην αντίσταση απέναντι σε αυθαιρεσίες και παρανομίες της πλειοψηφίας. Πριν από όλα το δικαίωμα της μειοψηφίας να γίνεται πλειοψηφία. Δεν υπάρχει δημοκρατία δυτικού τύπου χωρίς αυτό το θεμελιακό δικαίωμα.

Σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η ελευθερία κινητοποιήσεων με τις πιο διαφορετικές μορφές, ο διάλογος, η διαβούλευση καθώς και η κριτική απέναντι στην εξουσία. Με αυτά τα μέσα η κοινωνία μαθαίνει να κρίνει. Αποκτά κριτήρια προκειμένου να αποφασίσει τι θέλει να στηρίξει ή όχι. Υποχρεώνει την κυβέρνηση να διορθώσει την πολιτική της, ακόμα και να την αλλάξει. Διαδίδει τις ιδέες και κάθε διαφορετική άποψη στην κοινωνία, ανάμεσα στους πολίτες.

Προκειμένου να λειτουργήσει το «παιχνίδι» της δημοκρατίας πρέπει να λειτουργούν καλά και ορθά οι θεσμοί που συγκροτούνται προκειμένου να την υπηρετούν, όπως το κοινοβούλιο. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει κράτος δικαίου. Δηλαδή, ο νόμος να ισχύει πριν από όλα για το ίδιο το δημόσιο και την κυβέρνηση. Το κράτος δικαίου είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων των μη κυβερνώντων.

Πυλώνας της Δημοκρατίας είναι το Σύνταγμα, που αποτρέπει να καταπατηθούν τα θεμέλια των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο ισχυρή και αν είναι μια εξουσία και πλειοψηφία. Τέλος, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του διαχωρισμού των εξουσιών. Ασφαλώς η Δημοκρατία έχει πολλαπλά ακόμα χαρακτηριστικά. Αλλά προς το παρόν περιορίζουμαι σε αυτά και στην εξέταση της κατάστασης τους.

Σήμερα το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί ως «ναός της δημοκρατίας» αλλά περισσότερο ως «Παρεκκλήσι της εξουσίας». Η ολομέλεια με ευθύνη της κυβέρνησης έχει ουσιαστικά παυθεί στο όνομα της κρίσης, ενώ ακόμα και το ευρωκοινοβούλιο με 705 μέλη από 27 χώρες λειτουργεί σε ολομέλεια με την αξιοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι επερωτήσεις σπανίζουν όλο και περισσότερο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες του κοινοβουλευτικού ελέγχου με επάρκεια.

Χωρίς αποφάσεις της Βουλής έχουν ανασταλεί ντε φάκτο τα άρθρα του Συντάγματος. Ο άγρυπνος φρουρός της δημοκρατίας, το Σύνταγμα, έχει εξοβελιστεί από την καθημερινότητα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με έκτακτες διαδικασίες, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει να λειτουργεί  η δημοκρατία μέσα στην κρίση. Αλλά η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί και η αντιπολίτευση δεν το διεκδικεί.

Η διαβούλευση και ο διάλογος έχουν περιοριστεί δραστικά, τώρα ακριβώς που έπρεπε να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο και πιο λειτουργικό σύστημα όλων. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι στην κυβέρνηση και στην ολιγαρχία κοιμούνται και ξυπνούν με τη σκέψη πώς θα πείσουν την κοινωνία ότι μέσα στην κρίση δεν χρειάζεται η πολιτική. Ότι τάχα όλα τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας είναι «απολίτικα» και μονόδρομος. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το 2010-15, η αντιπολίτευση αναπαράγει στα δικά της πλαίσια πτυχές από αυτή τη θέση.

Η κυβέρνηση εμφανίζει όλα ως μονόδρομο. Η θεώρησή της έχει στοιχεία ολοκληρωτισμού. Εμφανίζει τις επιστήμες ως έχουσες μίας και μοναδική γνώμη, άνευ διαλόγου και διαβούλευσης. Τις θέσεις της ως αντικειμενικές υπεράνω κάθε ιδεολογίας και πολιτικής.

Η κυβέρνηση δείχνει την πόρτα εξόδου στην πολίτική. Δεν εννοεί τη δική της, αλλά την κριτική πολιτική. Αλλά χωρίς πολιτική και κριτική δεν υπάρχει δημοκρατία. Κακώς, λοιπόν, στελέχη της αντιπολίτευσης αντί να αποκαλύψουν τη δυσλειτουργία της ελληνικής δημοκρατίας απολογούνται για τη μία ή άλλη ατυχή δήλωση μελών της δίνοντας πατήματα σε αυτούς που θέλουν να απαγορεύσουν την κριτική και κάθε δυνατότητα να φτάσει η διαφορετική γνώμη σε ευρύτερα ακροατήρια.

 Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αναστολή να καταφύγει στην πολεμική. Έχει βγάλει πληρωμένα νέα τρολλ. Κάποιοι, όμως, στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι προς το παρόν πρέπει να γίνουμε παρακολούθημα της δεξιάς κυβέρνησης. Η ΝΔ και τα νεοσύστατα τρολλ της, δεν απαντά στα επιχειρήματα, αλλά επιδιώκει να μειώσει την αξιοπιστία και τα χαρακτηριστικά προσώπων που θεωρεί ότι δεν είναι «προς χώνεψη».

Προσπαθεί να εμφανίσει ως αντεθνικά δρώντα όποιον κάνει κριτική. Και αν δεν περπατά η μέθοδος του αποκλεισμού, τότε μεταχειρίζεται τον αυταρχισμό όπως τον είδαμε απέναντι στους Γιατρούς στον Ευαγγελισμό.

Η ΝΔ επιδιώκει να εξοβελίσει την κριτική σκέψη, το διαφορετικό επιχείρημα από τη δημόσια σφαίρα. Σε αυτό βοηθάει το τάισμα που πράττει στα μέσα με στόχο να εξαφανιστεί η ορθή πληροφόρηση και κάθε κριτική. Πολλά μέσα δεν πράττουν ενημέρωση, αλλά επιδότηση από την κυβέρνηση. Με αδιαφάνεια. Να θυμάται, όμως, η ΝΔ, το χρήμα το αγάπησαν τα Μέσα, όμως, τους πολιτικούς χρηματοδότες θέλουν να τους ελέγχουν και όταν έρθει η ώρα να μπορούν να απαλλαχτούν από τυχόν δεσμεύσεις που συμφωνούν σήμερα.

  Σχολιασμός Θέματος «Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου Κοτζιά»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

 28/9/2020 
 

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

 14/9/2020 
 

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα

 11/9/2020 
 

Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»

 28/8/2020 
 

Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

 21/8/2020 
 

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 24/7/2020 
 

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

 6/7/2020 
 

Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη

 22/6/2020 
 

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*

 18/6/2020 
 

Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη

 17/6/2020 
 

Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

 16/6/2020 
 

Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

 15/6/2020 
 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εποχή των (κορωνα)ιών: Ένας ιός μπορεί να αλλάξει αυτά που ξέραμε…Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

 3/6/2020 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου Κοτζιά

 13/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από 3.000 έως 40.000 ευρώ σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  
Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Η ΑΑΔΕ κοινοποίησε την δεύτερη έκδοση για το 2020 του εγχειρίδιου ερωτήσεων-απαντήσεων σε φορολογικά θέματα
Σε λειτουργία η υποβολή ενστάσεων στο myBusiness Support
Κεραμίδα φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων που «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα από Airbnb
Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για απαλλαγή καταβολής 40% του μισθώματος για τον Σεπτέμβριο
Οδηγός Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης στον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Κίνητρα για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος - Βαρουφάκης Γιάνης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα