Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12547
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ανώτατη Εκπαίδευση: Μπουρλότο, γιατί έτσι τους αρέσει Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚ

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/9/2008   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Παρεμβάσεις

Ανώτατη Εκπαίδευση: Μπουρλότο, γιατί έτσι τους αρέσει

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ*

 

Η προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης ναυάγησε, το άρθρο 16 παραμένει ως έχει, επομένως «η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Σε κάθε ευνομούμενη χώρα το θέμα θα είχε λήξει εκεί και η Πολιτεία θα έκανε αυτό που παραμελεί τόσα χρόνια: να αρχίσει να σπάει το φαύλο κύκλο των εισαγωγικών εξετάσεων, να στηρίξει με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικότερα τις νέες σχολές που στήθηκαν βιαστικά την τελευταία 15ετία, να προωθήσει αποφασιστικά τις υποδομές μέριμνας (στέγαση, σίτιση...) που ανακουφίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, κι όλα εκείνα τα χιλιοειπωμένα, που συνιστούν όμως βασικά στοιχεία μιας πραγματικής μεταρρύθμισης.

Οταν όμως οι θεσμοί χρησιμοποιούνται προσχηματικά, τότε η επιθυμητή εικόνα της μεταρρύθμισης μπορεί να επιβληθεί με τη «διασταλτική» ερμηνεία τους. Δεν πέρασε το μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με τον ευθύ συνταγματικό τρόπο; Θα πάμε τότε στο καθαρά ιδιωτικό πανεπιστήμιο, παρακάμπτοντας τους συνταγματικούς περιορισμούς και τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μερικές προϋποθέσεις είναι βεβαίως αναγκαίες. Η πρώτη αφορά τη διάκριση τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Ο νόμος που ψηφίστηκε δεν αναφέρεται καθόλου στις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (2βάθμια, 3βάθμια). Εστιάζει αποκλειστικά στην άτυπη εκπαίδευση, η οποία αντιθέτως δεν απασχολεί καθόλου τον συνταγματικό νομοθέτη. Και πάλι όμως δεν ασχολείται με τη μεγάλη μάζα των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (5.000, κανείς δεν ξέρει ακριβώς), όπου οι χαώδεις συνθήκες λειτουργίας ευνοούν κάθε τύπου αγοραίες συμπεριφορές.

Αντιθέτως, ο (πράγματι) πονηρός και (κατά φαντασία) μεταρρυθμιστής υπουργός ξεχωρίζει από το όντως υπαρκτό χάος τα αυτοαποκαλούμενα (μερικές δεκάδες) «κολέγια» και (2η προϋπόθεση) φτιάχνει εκ του μηδενός μια νέα βαθμίδα, που δεν προϋπήρχε και δεν αποτελεί επομένως (όπως συνήθως του αρέσει να ισχυρίζεται) «τακτοποίηση» δήθεν υπαρκτής και χαώδους κατάστασης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας νόμος επιχειρεί να ορίσει το κολέγιο ως διακριτή εκπαιδευτική κατηγορία. Αξιοποιείται δηλαδή η διεθνής αίγλη που συνοδεύει τον θεσμό του κολεγίου ως βασικό στοιχείο του κυρίαρχου και ηγεμονικού αγγλοσαξονικού εκπαιδευτικού συστήματος, με σαφέστατη προοπτική την κολεγιακή ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχει βεβαίως η μεταλυκειακή αλλά σαφώς μη τριτοβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, που μπορεί να είναι δημόσια ή ιδιωτική, τυπική (ΙΕΚ) ή άτυπη (ΚΕΣ), λόγω της αναγκαίας ευελιξίας που έπρεπε να έχει ένας μηχανισμός άμεσης σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και καταγράφεται στις διεθνείς στατιστικές. Ωστόσο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, χώρος παραγωγής και διάχυσης της νέας γνώσης, είναι αποκλειστικά τυπική (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και κυρίως δημόσια ή (τουλάχιστον στη χώρα μας) αποκλειστικά δημόσια.

Το μόνο «εμπόδιο» (3η προϋπόθεση) είναι πια η σύνδεση της κολεγιακής ιδιωτικής και άτυπης με την τυπική 3βάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό ο νέος νόμος το πετυχαίνει δίνοντας τη δυνατότητα στα αναγνωρισμένα πια κολέγια άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης να νοικιάζουν επισήμως τεχνογνωσία και τελικά να αγοράζουν τυπικά πτυχία από οποιοδήποτε αλλοδαπό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κανόνες (φραντσάιζινγκ) ιδιωτικής αγοράς.

Τελευταία προϋπόθεση: ο δημόσιος έλεγχος αυτής της εξωφρενικής διαδικασίας. Ναι, ο νομοθέτης προβλέπει κάποια κριτήρια που θα πρέπει να ικανοποιούν τα εγχώρια κολλέγια και τα αλλοδαπά ιδρύματα. Κριτήρια όμως εξόχως αμφίβολα ή/ και ανεπαρκή (αρκεί ένα όποιο πτυχίο ως κριτήριο επάρκειας για διδάσκοντες σε προ- και μετα- πτυχιακό επίπεδο ή για την ικανότητα και το κύρος του διευθυντή-«πρύτανη» που διοικεί το κολέγιο;), κριτήρια κυμαινόμενης ακρίβειας (μπορεί να εξειδικεύονται, μπορεί και όχι) και ποιότητας (εξαρτώμενα από την ποιότητα του αλλοδαπού ιδρύματος, ποιότητα de facto αποδεκτή χωρίς γενικές ελάχιστες εθνικές απαιτήσεις, όπως συμβαίνει για το δημόσιο σύστημα της χώρας).

Κριτήρια που σε τελευταία ανάλυση τίθενται μεν προσχηματικά αλλά καθιστούν αδύνατη την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου, ιδιαίτερα από την εγνωσμένης «ικανότητας» ελληνική διοικητική μηχανή. Παράδειγμα και απόδειξη: ο νομοθέτης απαγορεύει (αυστηρά και διά τσουχτερών προστίμων) τη διαφημιστική χρήση παραπλανητικών όρων -όπως π.χ. πανεπιστήμιο και ακαδημία- ακόμα και από αναγνωρισμένα κολέγια. Να όμως που όλα τα (εν αναμονή) κολέγια διαφημίζονται ήδη καθημερινά (άμεσα ή έμμεσα) ως πανεπιστήμια και ακαδημίες, γιατί η απληστία του εμποράκου δεν έχει όρια. Καμία όμως παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων, λόγω ανικανότητας ή ελλείψει πολιτικής βούλησης;

Σε αυτό το περιβάλλον η ουσία είναι ότι η άτυπη ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη εδώ και δεν είναι ανεδαφική η πρόβλεψη ότι η δυναμική των πραγμάτων θα της δώσει (αργά ή γρήγορα) και τα τυπικά χαρακτηριστικά με την αναγνώριση και των πτυχίων. Εχει καμιά σημασία αν έτσι θα τιναχτεί στον αέρα πολύ μεγάλο μέρος από το περιφερειακό (αλλά και το πολύ νέο) του δημόσιου μηχανισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Οχι για ορισμένους που -στο πλαίσιο μιας μπαγιάτικης και ξεπερασμένης νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας για τα προτερήματα της ιδιωτικοποίησης- τους αρκεί να ολοκληρωθεί η πλέον βίαιη και απαξιωτική παρέμβαση στην πρόσφατη πανεπιστημιακή ιστορία της χώρας.

Και τώρα; Πώς να αποφύγουμε το τερατώδες κόστος; Με απαγόρευση των πρακτικών φραντσάιζινγκ ή με επικέντρωση στον συστηματικό και αυστηρό ακαδημαϊκό έλεγχο των κολεγίων; Ποιες είναι (κατά τους ειδικούς) οι πλέον συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο πολιτικές αντίδρασης; Γιατί η νέα κρίση στα πανεπιστήμια έρχεται και θα είναι ή τουλάχιστον αξίζει (γι' αυτό το ζήτημα) να είναι «χοντρή».

* Οικονομολόγος, καθηγητής ΕΜΠ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2008


Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε

  Σχολιασμός Θέματος «Ανώτατη Εκπαίδευση: Μπουρλότο, γιατί έτσι τους αρέσει Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ*»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Καπιταλισμος και διευθυνομενη οικονομια του A. Cotta - H. Chambre

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα