Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12744
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι δημόσιες δαπάνες θα βάλουν μπροστά την οικονομία του JAMES Κ. GALBRAITH Στ

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/11/2008   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

JAMES Κ. GALBRAITH (Ακαδημαϊκός-Οικονομολόγος)


Οι δημόσιες δαπάνες θα βάλουν μπροστά την οικονομία

Στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

Ο πατέρας του, καθηγητής Οικονομικών για πολλά χρόνια στο Harvard και πρέσβης στην Ινδία την εποχή της κυβέρνησης Κένεντι, ήταν ένας από τους τιτάνες της οικονομικής σκέψης στον 20ό αιώνα και κύριος εκφραστής του αμερικανικού φιλελευθερισμού (σε αντίθεση με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό) και της προοδευτικής πολιτικής. Ο λόγος για τον John Kenneth Galbraith, ο οποίος απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 98 ετών.

Την πρόσφατη ομιλία του James Κ. Galbraith στη Νέα Υόρκη, για τη «νέα οικονομική αρχιτεκτονική», παρακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο James Κ. Galbraith ακολούθησε πιστά τα χνάρια του πατέρα του και εδώ και πολλά χρόνια δεσπόζει ως μια από τις εξέχουσες ακαδημαϊκές φυσιογνωμίες στο χώρο της οικονομικής επιστήμης. Οι απόψεις και οι αναλύσεις του είναι έντονα ζωγραφισμένες από φιλελεύθερες και προοδευτικές πεποιθήσεις. Ηταν ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση για την παγκόσμια οικονομική κρίση που οργανώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης και στην οποία παρευρέθη και ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Απόφοιτος του Harvard και του Yale και με σπουδές στο Cambridge, ο James Κ. Galbraith διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής της Οικονομικής Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου και κατέχει την έδρα Lloyd Μ. Bentsen στις Σχέσεις Κυβέρνησης / Επιχειρήσεων. Είναι επίσης καθηγητής Κυβερνητικής Πολιτικής στη Σχολή Δημόσιων Υποθέσεων Lyndon Β. Johnson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

*Πόσο σοβαρή, συγκριτικά με άλλες κρίσεις στην καπιταλιστική οικονομία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, είναι η τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση;

* Η σημερινή κρίση -ολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος- είναι η πιο σοβαρή κρίση που έχουμε δει από το 1929. Δεν έχουμε ακόμα δει την κατάρρευση και της πραγματικής οικονομίας, όπως έγινε την περίοδο 1929-1932, και νομίζω πως μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο αν δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

*Θεωρείτε ότι έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

* Εχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση στις ΗΠΑ, που είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης, και υπό αυτή την έννοια βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τησταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα τόσο με την κρατική διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων όσο και με τη διοχέτευση κεφαλαίων προς τις τράπεζες, αν κι αυτό έγινελίγο άτσαλα. Αυτό που τώρα αναμένεται να γίνει είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μόνο τότε θα ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά ότι ξεπεράστηκε η κρίση. Φυσικά, όταν τελειώσει η δουλειά, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Ρυθμίσεις και έλεγχος των χρηματοπιστωτικών αγορών θα αποτελούν το νέο καθεστώς λειτουργίας.

*Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να σταθεροποιηθεί και η πραγματική οικονομία; Ας πάρουμε ως λόγο αναφοράς την αμερικανική οικονομία.

* Σε διάφορες συζητήσεις και μελέτες μου αναφέρω μια σειρά μέτρων που πρέπει επειγόντως να ληφθούν για να σταθεροποιηθεί η αμερικανική οικονομία, η οποία βιώνει έντονα τα προβλήματα της Wall Street. Αυτά είναι τα εξής:

* Αναδόμηση της αγοράς στεγαστικών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

* Χρηματοδότηση των πολιτειών των ΗΠΑ, πολλές εκ των οποίων καταρρέουν εξαιτίας έλλειψης πόρων και πλήρους αμέλειας από την κυβέρνηση Μπους.

* Αύξηση των συντάξεων κατά 20%-30%. Τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα εκατομμυρίων Αμερικανών κατέρρευσαν, ενώ ένα ποσοστό 40% αντλεί πόρους συνταξιοδότησης αποκλειστικά από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει συνεπώς άμεση ανάγκη αύξησης των συντάξεων.

* Επέκταση του εισοδήματος ανεργίας. Οπως και με τις αυξήσεις στις συντάξεις, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα σχετικά με το γιατί πρέπει να γίνει αυτό: για τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, για ηθικούς και οικονομικούς λόγους.

* Μετατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα υγείας, τα έξοδα του οποίου έχουν εκτιναχθεί στη στρατόσφαιρα και αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, το λεγόμενο Medicare, απαιτεί κυρίως ριζικές αλλαγές, με πρώτη και πιο σημαντική τη μείωση της περίθαλψης από τα 65 στα 55. Μια τέτοια αλλαγή θα ανακουφίσει κατά πολύ τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

*Σχετικά με το τελευταίο μέτρο, βλέπω πάντως πως δεν μιλάτε για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας σαν αυτό, π.χ., που διαθέτει ο Καναδάς και που αποτελεί σημείο σύγκρισης για τους υποστηρικτές ενός εθνικού συστήματος υγείας στις ΗΠΑ.

* Η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας θα οδηγήσει στη διάλυση των ιδιωτικών εταιρειών και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μείζον πολιτικό θέμα στις ΗΠΑ. Η αντίσταση του ιατρικού συνδέσμου, η επιρροή του οποίου είναι πολύ μεγάλη, θα ήταν έντονη, όπως είναι κάθε φορά που κάποιος πολιτικός παίρνει στα σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα. Δεν το θεωρώ πολιτικά εφικτό, γι' αυτό και αποφεύγω να το συμπεριλαμβάνω στις προτεραιότηταες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

*Εντάξει, με τα παραπάνω μέτρα μπορεί να σταθεροποιηθεί τη δεδομένη στιγμή η οικονομία. Δεν νομίζω όμως ότι αυτά επαρκούν και για να «πάρει πάλι μπρος» η οικονομία.

* Πολύ σωστή η παρατήρησή σας. Για να πάρει, όπως είπαμε, «πάλι μπρος» η οικονομία, απαιτούνται μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης. Προσπαθώ να αποφεύγω τις ταμπέλες, αλλά αυτό που χρειάζεται η Αμερική αυτή τη στιγμή είναι ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του New Deal. Δηλαδή, ανάπτυξη, διαμέσου κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των σημαντικών εκείνων τομέων της αμερικανικής οικονομίας που χωλαίνουν. Από το 1985 έως το 2000, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε από την τεχνολογία της πληροφορικής, και αυτό ήταν καθαρά ένα έργο δημόσιας και ιδιωτικής δέσμευσης. Κάτι ανάλογο χρειάζεται να γίνει και τώρα με τις υποδομές, που κυριολεκτικά καταρρέουν, τις μεταφορές, που επίσης καταρρέουν, με την αστική ανάπτυξη, τις πηγές ενέργειας, που χρειάζονται κρατική διαχείριση, την εκπαίδευση, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες - μια πολιτική εκτεταμένων δημόσιων δαπανών σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η πολιτική των δημόσιων δαπανών είναι το μοναδικό όχημα για την ώθηση της οικονομίας.

*Πριν από λίγα χρόνια, οι απόψεις αυτές ήταν άκρως αιρετικές. Οι ιδεολόγοι της ελεύθερης αγοράς θα κραύγαζαν για σοσιαλιστική επανάσταση. Εσείς, φυσικά, είσαστε πάντα ένας αντίπαλος της ελεύθερης αγοράς, αλλά έχουν πραγματικά αλλάξει τόσο πολύ οι ιδεολογικές συνθήκες και οι πολιτικές συγκυρίες στις ΗΠΑ που να θεωρείτε ότι μια τόσο φιλόδοξη πολιτική κρατικού παρεμβατισμού θα μπορούσε όντως να υλοποιηθεί;

* Σας μιλάω αυτή τη στιγμή από την Ουάσιγκτον, μια πόλη αμιγώς πολιτική και που τυγχάνει να γνωρίζω πολύ καλά. Σας διαβεβαιώνω πως δεν υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος εδώ που να μην έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα του έντονου κρατικού παρεμβατισμού. Κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι θα βγούμε από τη σημερινή κρίση με πολιτικές σαν αυτές του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη περνάει μέσα από μια πολιτική κεϊνσιανισμού. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αποπληθωρισμού και σίγουρα θα εισέλθει σε κατάσταση αποπληθωρισμού έξι (6) μήνες από σήμερα αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο μεγάλος κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι ότι συμπιέζει τις επενδύσεις, συρρικνώνει τη ζήτηση, αυξάνει την ανεργία. Θέλουμε να προλάβουμε αυτόν τον κίνδυνο. Αν αποτύχουμε, η ίαση της οικονομίας θα αναβληθεί για το απώτερο μέλλον.

*Ναι, αλλά λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των «20» και ενώ ακόμα μαίνεται η κρίση που προκάλεσε ο φονταμενταλισμός της ελεύθερης αγοράς, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε των ελεύθερων αγορών, προσπαθώντας να στείλει σαφέστατο μήνυμα στους ηγέτες των μεγάλων οικονομιών να μην εγκαταλείψουν το όραμα του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς.

* Ξέρω πού προσπαθείτε να οδηγήσετε τη συζήτηση, αλλά δεν θέλετε να χάνετε δημοσιογραφικό χρόνο με εξαγγελίες που δεν θέλει κανείς να ακούσει και από κάποιον που γενικότερα κανείς πλέον δεν θέλει να ακούει.

*Ωραία θα ακολουθήσω άλλο μονοπάτι. Με αφορμή και το γεγονός ότι μόλις τελείωσα το διάβασμα του τελευταίου βιβλίου σας «Το αρπακτικό κράτος; Πώς οι συντηρητικοί εγκατέλειψαν την ελεύθερη αγορά και γιατί οι φιλελεύθεροι πρέπει να κάνουν το ίδιο», θα παίξω απευθείας τον συνήγορο του διαβόλου και θα σας θέσω το εξής ερώτημα: Πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλες αυτές τις κρατικές δαπάνες για τις οποίες κάνετε λόγο και τι γίνεται, επιπλέον, με τα ελλείμματα;

* Το κράτος δεν έχει πρόβλημα με χρήματα, ούτε τα ελλείμματα αποτελούν πρόβλημα. Η κρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο αιώνες και τα δημόσια ελλείμματα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πέραν αυτού, η σημερινή κρίση είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς για ελλείμματα. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τόνωσης για την οικονομία, τα αποτελέσματα θα είναι τόσο οδυνηρά που θα είναι αστείο να ασχολείται κανείς με τα ελλείμματα.

*Εχετε γνώμη για την οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα;

* Οχι. Δεν νομίζω ότι έχει κανείς πολλά να πει γι' αυτό το θέμα. Μένει να δούμε πώς θα δράσει ο νέος πρόεδρος. Θεωρώ πάντως πως θα ακολουθήσει την οικονομική πολιτική που επιβάλλουν οι καιροί. Ο ρεαλισμός θα είναι ο μοναδικός οδηγός από εδώ και μπρος. Περιθώρια για ιδεολογικές προκαταλήψεις και ανοησίες όπως αυτές που γευτήκαμε τα χρόνια της άνθησης του οικονομικού φιλευθερισμού δεν υπάρχουν.

*Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία;

* Με ανησυχεί πολύ η κατάσταση στην Ευρώπη. Το πρόβλημα εκεί είναι πολύ σοβαρότερο από αυτό που επικρατεί στις ΗΠΑ και δεν νομίζω πως οι προοπτικές αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Στις ΗΠΑ έχουμε και την παράδοση του New Deal και αυτή της Great Society για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση. Η Ευρώπη δεν έχει κάτι αντίστοιχο στο οικονομικό επίπεδο.

*Αρκετός κόσμος θα εκπλαγεί με αυτά που λέτε. Η εντύπωση που επικρατεί σ' αυτή τη μεριά του Ατλαντικού είναι ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα της κρίσης που ξέσπασε, λόγω του ότι δεν ήταν τόσο εκτεθειμένες οι οικονομίες των διαφορετικών κρατών-μελών της στις ελεύθερες αγορές αφού δεν είχαν ασπαστεί στον ίδιο βαθμό την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού.

* Φαίνεται πως αρέσει σε κάποιους Ευρωπαίους να αυταπατώνται. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οικονομικά πιο νεοφιλελεύθερη ακόμα και από τις ΗΠΑ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με τους περιορισμούς των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ (που σύντομα μάλλον δεν εφαρμόζεται από κανένα κράτος-μέλος), είναι θεμελιωμένη γύρω από τις πιο ακραίες αντιλήψεις της νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πολιτικής. Η όλη ιδέα της Ε.Ε. είναι αρχιτεκτονικά δομημένη γύρω από νεοκλασικές οικονομικές ανοησίες. Και ο λόγος για τον οποίο ανησυχώ ιδιαίτερα για τις οικονομίες της Ευρώπης είναι ότι, εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει δομή οικονομικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και αποτελεσματικά η σημερινή κρίση. Αν οι ΗΠΑ χρειάζονται 300 δισ. δολάρια, ας πούμε, για να σταματήσουν την οικονομική διολίσθηση σε κάποιες πολιτείες τους, μπορούν να νομοθετήσουν τα απαραίτητα μέτρα σε μία εβδομάδα στο Κογκρέσο. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο.

*Δηλαδή, εκεί οφείλεται η σημερινή ανοδική τάση του δολαρίου;

* Κι αυτή σωστή παρατήρηση. Βέβαια, οφείλεται στην εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ότι θα αντεπεξέλθουν στα προβλήματά τους. Η εκτίμησή μου είναι πως το νόμισμα που θα έχει προβλήματα μελλοντικά είναι το ευρώ και όχι το δολάριο. Το δολάριο θα παραμείνει για καιρό ακόμα το διεθνές νόμισμα λόγω της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

*Σε μια γενικότερη τάση σήμερα που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν, ή έχουν ήδη πάψει, να αποτελούν οικονομική υπερδύναμη, εσείς και ο Νόαμ Τσόμσκι είσαστε από τους λίγους που δεν πιστεύουν σε κάτι τέτοιο.

* Εχω τις διαφορές μου με τον Νόαμ, αλλά έχει απόλυτο δίκιο: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι η οικονομική υπερδύναμη και έπειτα από αυτή την κρίση. Η οικονομία της Ιαπωνίας μαστίζεται από μυριάδες προβλήματα εδώ και χρόνια και έχει επίσημα εισέλθει σε ύφεση. Η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την εσωτερική ομοιογένεια σε οικονομικό επίπεδο ούτε την οικονομική δομή διακυβέρνησης για να αναδυθεί σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη και να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ. Η Κίνα και η Ινδία παραμένουν αυτό που αποκαλούμε αναπτυσσόμενες οικονομίες και αντιμετωπίζουν σοβαρά δομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα για την Κίνα, για την οποία γίνεται μεγάλος λόγος, αυτή έχει σε απόλυτη ανάγκη την αμερικανική οικονομία. Και θα κάνει ό,τι μπορεί ακόμα και να βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση.

*Με το τέλος της 8χρονης θητείας του Μπους στον Λευκό Οίκο, πώς νομίζετε ότι θα διαμορφωθεί εφεξής το διεθνές πολιτικό σκηνικό;

* Οι ΗΠΑ θα αφήσουν πίσω τους τις μονομερείς παρεμβάσεις και θα υπάρχει συλλογική δέσμευση και δράση στις διεθνείς υποχρεώσεις. Σε κρατικό πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση του Μπους προκάλεσε τριγμούς και ρίξεις λιγότερο για την επιθετική της πολιτική όσο για το γεγονός ότι ασκούσε μια εξωτερική πολιτική που προωθούσε ανενδοίαστα τα αμερικανικά συμφέροντα σ' έναν κόσμο οικονομικής αλληλεξάρτησης. Δεν εννοώ ότι θα πάψουν να υπάρχουν εθνικά συμφέροντα, αλλά η διεθνής πολιτική θα κινείται με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ περισσότερο στο πλαίσιο ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας και αντιμετώπισης κρίσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 23/11/2008

Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

  Σχολιασμός Θέματος «Οι δημόσιες δαπάνες θα βάλουν μπροστά την οικονομία του JAMES Κ. GALBRAITH Στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα