Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
15/7/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1673
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί
Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη
Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*
Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη
Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας
Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πόρισμα του ΕΟΠΥΥ «καίει» τον σύζυγο της Ράικου 
Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελέτσης 
«Καμία καραντίνα δεν μπορεί να σκοτώσει το τραγούδι» , Σταμάτης Κραουνάκης, 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο δήμος Χερσονήσου κάνει προσλήψεις με βάση τα κοινωνικά φρονήματα; 
Θα ξοδέψει 48,3 εκ. για την αγορά λογισμικού αν και υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν!!!!! 
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη-Παππά 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Δουνκέρκη 80 χρόνια μετά: Τα ερωτηματικά παραμένουν!

�������� 
 

Ημερομηνία: 27/5/2020 11:33:02 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το ημερολόγιο δείχνει 24 Μαΐου του 1940, πρωί. Οι Γερμανοί απέχουν μόνο 18 χιλιόμετρα από επική νίκη, όμως μια διαταγή του Χίτλερ αλλάζει την Ιστορία. Εκείνη την ημέρα, η ζυγαριά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Βρετανών.

Δουνκέρκη 80 χρόνια μετά: Τα ερωτηματικά παραμένουν!

Ψιλόβρεχε κι ο ήλιος ακόμη δεν είχε βγει πάνω από τα υψώματα της Γαλλίας, όταν ο αγγελιαφόρος έφτασε με τη μοτοσυκλέτα του έξω από τη σκηνή του στρατηγού διοικητή Ewald von Kleist. Ο στρατηγός πήρε τον κλειστό φάκελο από τον στρατιώτη, τον άνοιξε, έβαλε το μονόκλ στο δεξί μάτι του και διάβασε προσεκτικά: «Σταματήστε κάθε δραστηριότητα», έγραφε το τηλεγράφημα που ερχόταν από τον ίδιο τον Χίτλερ. Ο στρατηγός ταράχτηκε. Σκούπισε το νοτισμένο μέτωπό του και ζήτησε από τον στρατιώτη αγγελιαφόρο να περιμένει. Μπήκε στη σκηνή του και έγραψε λιτά σ’ ένα χαρτί: «Επαναλάβατε την διαταγή». Βγήκε, έκλεισε τον φάκελο και τον παρέδωσε στον στρατιώτη, που ήδη είχε βάλει μπροστά την R12 BMW του και περίμενε με αγωνία.

Λίγα μέτρα πιο κάτω ο στρατηγός Heinz Guderian, ο «Γρήγορος Heinz» ενημερώνεται για το τηλεγράφημα του Χίτλερ και δίνει διαταγή να σβήσουν οι μηχανές των «πάντσερ». Λίγες ώρες αργότερα η διαταγή του Χίτλερ επαναλαμβάνεται λιτά με ύφος που δεν επιδέχεται αντίρρηση: «Παραμείνατε στις θέσεις σας. Περιμένετε νεότερη διαταγή». Οι δυο στρατηγοί κοιτάζονται με νόημα, ο ένας σκύβει στο αφτί του άλλου και ψιθυρίζει: «Δεν είναι εποχή για στρατοδικεία», λέει και βγάζει το σκληρό πηλήκιο με τον αετό και τις δάφνες, χαϊδεύει το κεφάλι του και προστάζει σιγανά, να μην τον ακούσει η Ιστορία και ταραχτεί: «Πείτε στους στρατιώτες να ξεκουραστούν»!

Το ημερολόγιο δείχνει 24 Μαΐου του 1940 πρωί και μόλις η ζυγαριά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αρχίσει να γέρνει προς τη μεριά των Βρετανών. Τα τεθωρακισμένα του «Γρήγορου Heinz» έχουν διασχίσει σχεδόν ολόκληρη τη Γαλλία δίχως στάση κι έχουν φθάσει 18 χιλιόμετρα έξω από τη Δουνκέρκη, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος και τρομαγμένος σχεδόν ολόκληρος ο βρετανικός στρατός πεζικού. Αγγλοι, Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες ευελπιστούν σ’ ένα θαύμα για να τους σώσει. Μπροστά φουρτουνιασμένη θάλασσα και πίσω μανιασμένα «πάντσερ» και πάνοπλες γερμανικές στρατιές. Και το θαύμα έρχεται από τον ίδιο τον Χίτλερ και τον διστακτικό στρατάρχη του Gerd von Rundstedt.

Το τηλεγράφημα του Χίτλερ που θα διατάξει προέλαση ξανά θα έρθει τρεις μέρες μετά, όταν θα είναι πια πολύ αργά για τους Γερμανούς, εισβάλλουν στην έρημη Δουνκέρκη, που θα την αναλάβει πια η γραφίδα του Ιστορικού και οι διηγήσεις όσων έζησαν εκείνες τις μέρες του Μαΐου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της παύσης της προέλασης των Γερμανών, ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων λόρδος John Gort και το Α' Γαλλικό σώμα εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και, με σύμμαχο τον καιρό που εμπόδιζε τα μαχητικά της Luftwaffe να πετάξουν, κατάφεραν να οχυρώσουν τα περίχωρα της Δουνκέρκης.

ap_4006061289.jpg

Πώς το έκανε αυτό ο Χίτλερ;

Και το ερώτημα φθάνει άμεσα: Αφησε ο Χίτλερ εσκεμμένα τους Αγγλους να διαφύγουν; Θεωρία συνωμοσίας και ανοησία, απαντούν οι μελετητές των γεγονότων της εποχής. Δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο. Η σύλληψη της μεγαλύτερης δύναμης του καλά εκπαιδευμένου Βρετανικού Στρατού θα παρείχε ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των Γερμανών. Ακόμη να σημειωθεί πως, μόνο μία από τις δύο γερμανικές μονάδες κρούσης που προέλαυναν σταμάτησε και μοναχά για δύο ημέρες. Από την άλλη η γερμανική αεροπορία σφυροκοπούσε την περιοχή ανηλεώς.

Επίσης, υπάρχει μια απολύτως επαρκής εξήγηση για τη διαταγή του Χίτλερ. Οι γερμανικές τεθωρακισμένες δυνάμεις είχαν πιεστεί έπειτα από μακρά περίοδο μαχών και χρειάζονταν ξεκούραση ώστε να ανακάμψουν και να προετοιμαστούν για το επόμενο στάδιο της εκστρατείας, που αντικειμενικός σκοπός ήταν το Παρίσι. Επιπλέον, ο διοικητής της Luftwaffe, Hermann Göring, επέμενε ότι τα αεροπλάνα του θα μπορούσαν να εξοντώσουν τα απομεινάρια των περικυκλωμένων συμμαχικών δυνάμεων. Οπως και να έχουν τα πράγματα ένα είναι το δεδομένο που δεν αμφισβητείται: Η απόφαση να σταματήσουν τα τεθωρακισμένα ήταν μοιραίο λάθος που βοήθησε τους Βρετανούς, δίνοντάς τους χρόνο να αποχωρήσουν. Μια θεωρία συνωμοσίας δεν μπορεί από μόνη της να απαντήσει στο πως σκέφτηκαν ο Χίτλερ και οι στρατηγοί του για να εκδώσουν τέτοια διαταγή.

ap_400604011.jpg

Το κλειδί της εκκένωσης

Τα μικρά σκάφη και η κινητοποίηση των ιδιοκτητών τους ήταν το μέσον που διέφυγαν Αγγλοι, Γάλλοι και λοιποί σύμμαχοι στρατιώτες από τις δαγκάνες της μέγγενης των Γερμανών Ηταν περισσότερα από 700 ιδιόκτητα πλοία που συμμετείχαν στην εκκένωση, συμπεριλαμβανομένων μηχανοκίνητων σκαφών, ιστιοπλοϊκών και ρυμουλκούμενων λέμβων. Επίσης στην αποστολή διάσωσης πήραν μέρος και αλιευτικές μηχανότρατες, μαούνες σκουπιδιών, κρουαζιερόπλοια αναψυχής και πυροσβεστικοί λέμβοι. Η περιορισμένη χωρητικότητά τους για επιβάτες αντισταθμίστηκε από το πλεονέκτημα της χαμηλής καρίνας που τους επέτρεψε να πλησιάσουν στην ξηρά για να παραλάβουν τους στρατιώτες. Επίσης πρέπει να τονιστεί ο εξαιρετικός ενθουσιασμός των πολιτών στο κάλεσμα για να σώσουν τον πολιορκημένο στρατό.

Χρόνια αργότερα ο Winston Churchill θα γράψει στα απομνημονεύματά του για το γεγονός: «Η πεποίθηση του Χίτλερ ότι η γερμανική αεροπορία θα καθιστούσε αδύνατη τη διαφυγή και ως εκ τούτου έπρεπε να κρατήσει τις τεθωρακισμένες μονάδες του για την τελική φάση της εκστρατείας  μπορεί να ήταν λάθος, αλλά είχε λογική βάση». Πραγματικά, όπως σημειώνει ο Churchill τρείς ήταν οι παράγοντες που διέψευσαν τις προσδοκίες του Χίτλερ. Πρώτον ο ακατάπαυστος βομβαρδισμός των Γερμανών δεν είχε  αποτέλεσμα αφού οι βόμβες βυθίζονταν στην μαλακή άμμο που απορροφούσε τις εκρήξεις τους, δεύτερον η μαχητικότητα των Βρετανικών αεροσκαφών που έπληξαν σοβαρά τη δραστηριότητα της Luftwaffe και τρίτον η «Αρμάδα των Κωνώπων», τα μικρά πλοιάρια που διέσχιζαν ασταμάτητα την Μάγχη και περισυνελλέγαν τους στρατιώτες από τις ακτές.

ap_4006011235.jpg

Ηταν μια νίκη!

Στις 14:23 της 4ης Ιουνίου το Ναυαρχείο ανακοίνωσε  ότι η επιχείρηση «DYNAMO» είχε ολοκληρωθεί. Στην Αγγλία είχαν αποβιβαστεί περισσότεροι από 338.000 Βρετανοί και σύμμαχοι στρατιώτες. «Οφείλουμε να μην προσδώσουμε σε αυτή τη διάσταση τα χαρακτηριστικά μίας νίκης. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με εκκενώσεις. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε αυτή η διάσωση ήταν μία νίκη», είπε ο Churchill εκθέτοντας τα γεγονότα στο κοινοβούλιο. Η Ιστορία κατέγραψε μια λάθος διαταγή, μια επική εκκένωση και η σκυτάλη πέρασε στους συνωμοσιολόγους: «Αν ο Χίτλερ είχε αιχμαλωτίσει τον Βρετανικό στρατό…» Αν!

www.ethnos.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Δουνκέρκη 80 χρόνια μετά: Τα ερωτηματικά παραμένουν!»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σταθερές οι απάτες, μεγαλύτερα τα ποσά

 13/7/2020 
 

Επί τα χείρω αναθεωρεί η Κομισιόν τις οικονομικές προβλέψεις της για ΕΕ, Ευρωζώνη

 7/7/2020 
 

Ο πλανήτης δεν πρέπει να ξανακάνει το λάθος του 2008

 7/7/2020 
 

Covid-19: Έως και 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες για τον τουρισμό παγκοσμίως

 1/7/2020 
 

Η Ernst&Young δηλώνει θύμα της Wirecard!(1 σχόλιo/α)

 1/7/2020 
 

Έφοδος στα κεντρικά γραφεία της Wirecard

 1/7/2020 
 

Η Τουρκία… έχασε δύο υποβρύχια στη Λιβύη!

 29/6/2020 
 

Γιατί γκρεμίζεται ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ

 29/6/2020 
 

Covid-19: 500.000 νεκροί και 10.000.000 κρούσματα σε έξι μήνες

 29/6/2020 
 

«Καμπανάκι» από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης

 26/6/2020 
 

Wirecard: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου

 24/6/2020 
 

Άλαν Τούρινγκ: Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές και νίκησε τους ναζί

 23/6/2020 
 

Γερμανικό «μαγειρείο»

 23/6/2020 
 

Τράπεζες: Δάνεια 30,8 δισ. ευρώ πήραν οι εταιρείες διαχείρισης(1 σχόλιo/α)

 17/6/2020 
 

ΗΠΑ: Ξεκινούν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών - Είχαν διακοπεί για 17 χρόνια

 16/6/2020 
 

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τον πλούτο της ολιγαρχίας, τη φτώχεια των πολλών και την πανδημία

 16/6/2020 
 

Το Κάιρο περιμένει τον Δένδια: Μετά την Ιταλία έρχεται η σειρά της Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ

 12/6/2020 
 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Σεβαστείτε την πολυθρησκευτική ιστορία της

 11/6/2020 
 

Σχέδιο δημιουργίας bad bank από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας

 11/6/2020 
 

Δύο «αιρετικά» μυαλά ανατρέπουν τη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη

 11/6/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος
Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 "Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις"
Ενημέρωση για την αναγνώρισης των κολλεγίων
Η υπ’ αρ. 960/2020 απόφαση του Σ.Τ.Ε. , περί ιδιωτικών κολεγίων και υποχρέωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αναγνώρισή τους
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ. Του Νικόλαου Κλωθάκη, Οικονομολόγος MSc
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα εγκύκλιος του Υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για τους εποχικά εργαζόμενους
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ερχεται δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση σε επιχειρήσεις
Νέο φορολογικό-σκούπα με επιλεκτικές φοροαπαλλαγές
E. 2107 /07-07-2020: Διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου. - Εφαρμογή της απόφασης Α.1137/2020 (ΦΕΚ 2423 Β΄)
Ε. 2108 /07-07-2020: Παράδοση αγαθών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων
e-ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για επικουρική ασφάλιση και ελεύθερους επαγγελματίες

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Α.Ε. & Ε.Π.Ε.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα