Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
27/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6000
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αλλαγές στη διεθνή οικονομική πολιτική και ελληνική οικονομία. Του Αστρουλάκη Νίκου - και του Φιλιππάκη Νίκου
Ούτε Σχέδιο, Ούτε Ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της προχειρότητας και της κοινοτοπίας.του Κώστα Λαπαβίτσα
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γράφουν νέα μέλη , είναι ήδη πολλοί
Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*

�������� 
 

Ημερομηνία: 18/6/2020 10:25:04 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!

Στη μετά Covid-19 εποχή, μαζί με την ύφεση, οι πολλαπλασιαστές ξανάρχονται στο προσκήνιο. Τι μάθαμε γι' αυτούς στη χρηματοπιστωτική κρίση και ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.

Γράφει ο Ι. Μαραγκός.

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!

Σε μία σχετικά πρόσφατη ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Poul Thomsen (2019, p. 2) μας «αποκάλυψε» ότι κατά τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μια σημαντική εσωτερική υποτίμηση που θα προκαλούσε βαθιά ύφεση.

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα χρειαστούν 8 χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα στο επίπεδο πριν από την κρίση. Η συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ισοδυναμεί με αυτήν του Μεγάλου Κραχ των Ηνωμένων Πολιτειών της δεκαετίας του 1930, και είναι κατά τέσσερα χρόνια περισσότερα για τις χώρες που επλήγησαν από την ασιατική κρίση.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, με βάση τον χρόνο διεξαγωγής της ομιλίας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 22% χαμηλότερο από το προ-κρίσης επίπεδο. Η πρόβλεψη του Poul Thomsen είναι ότι θα χρειαστούν άλλα 15 χρόνια, έως το 2034, για να επιστρέψει η Ελλάδα στο προ-κρίσης επίπεδο. Ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρονική διάρκεια είναι μικρότερη, έως το 2031. Επίσης, η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 5-6% του ΑΕΠ, μαζί με έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ήταν πολύ αισιόδοξες, τονίζει ο Poul Thomsen, με αποτέλεσμα να υποεκτιμήσουν το πρόβλημα του χρέους.

Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτής της αστοχίας στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ; Η ευθύνη είναι της Ελλάδας για τους συνηθισμένους λόγους που μας είναι ήδη γνωστοί, όπως της εμβάθυνσης της πολιτικής κρίσης, των αντιφάσεων στην οικονομική πολιτική, ανεπαρκών μεταρρυθμίσεων, του φόβου για Grexit, της χαμηλής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, των ανίσχυρων τράπεζων, της εξασθενημένης εμπιστοσύνης, της απογοήτευσης και κόπωσης (Blanchard, 2015, p. 3; Thomsen, 2019, p. 3). Πέρα από αυτούς τους λόγους, ένας σημαντικός παράγοντας που προκάλεσε την αστοχία στις προβλέψεις από την πλευρά του ΔΝΤ και δεν έχει λάβει την απαιτούμενη προσοχή, έχει να κάνει με τους πολλαπλασιαστές.

Η υποεκτίμηση των πολλαπλασιαστών κατά την διάρκεια της κρίσης από το ΔΝΤ χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την μετά-COVID-19 εποχή. Το ΔΝΤ, αναγνώρισε επίσημα ότι υποεκτίμησε τους πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008: «Το κύριο εύρημα, με βάση τα δεδομένα για 28 οικονομίες, είναι ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία προβλέψεων ανάπτυξης ήταν συστημικά πολύ χαμηλοί από την αρχή της Μεγάλης Ύφεσης» (IMF, 2012, p. 41).

Οι Blanchard and Leigh (2013) παρουσιάζουν ως φυσικό αποτέλεσμα της εμπειρικής τους ανάλυσης, ότι για 26 χώρες της Ευρώπης, οι πολλαπλασιαστές ήταν αρκετά μεγαλύτεροι από ότι υπονοείται στα μοντέλα οικονομικών προγνώσεων που χρησιμοποιήθηκαν. Εκτίμησαν ότι για κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το ΑΕΠ στην πραγματικότητα ήταν περίπου 1% χαμηλότερο από τις προβλέψεις. Επίσης, διαπίστωσαν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο βαθμό υποεκτίμησης για τον πολλαπλασιαστή που σχετίζεται με τις κρατικές δαπάνες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι προβλέψεις υποτίμησαν σημαντικά την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων που σχετίζονται με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η υποεκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν μικρότερη. Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι πριν από την κρίση οι πολλαπλασιαστές ήταν κατά μέσο όρο περίπου 0,5, ενώ με τη γένεση της κρίσης οι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ήταν ουσιαστικά πάνω από την μονάδα.

Όθεν, η υποεκτίμηση των πολλαπλασιαστών από το ΔΝΤ και σε μικρότερο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δυο λογιών: Πρώτον, οι πολλαπλασιαστές ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτεροι της μονάδας στην αρχή της κρίσης, ενώ το ΔΝΤ υπέθεσε ότι ήταν μικρότεροι της μονάδας. Δεύτερον, οι πολλαπλασιαστές που ήταν μεγαλύτεροι της μονάδας, αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης, ενώ το ΔΝΤ αγνόησε αυτή την δυναμικότητα των πολλαπλασιαστών, υποθέτοντας ότι ήταν σταθεροί και μικρότεροι της μονάδας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι και η υποεκτίμηση είχε μία αυξανομένη δυναμικότητα κατά την διάρκεια της κρίσης.

Οι Charles, S., Dallery, T. and Marie, J. (2018, p. 740) αναλύοντας εμπειρικά δεδομένα συμπεραίνουν ότι οι πολλαπλασιαστές είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτεροι από την μονάδα και, γενικά, οι πολλαπλασιαστές μειώνονται διαχρονικά, αντανακλώντας την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση των οικονομιών. Η Ελλάδα είχε μια μείωση του πολλαπλασιαστή της, μεταξύ 1960-2010, περίπου κατά ένα τέταρτο (-24.7%)

Πηγή στοιχείων: Charles, S., Dallery, T. and Marie, J. (2018, p. 740)

Επίσης, οι συγγράφεις Charles, S., Dallery, T. and Marie, J (2018) τονίζουν ότι στην αρχή αλλά και κατά την διάρκεια της κρίσης, οι πολλαπλασιαστές αυξάνονται, και όσο βαθύτερη είναι η κρίση τόσο μεγαλύτερη είναι και η αύξηση των πολλαπλασιαστών. Πως λοιπόν μπορούμε να εξηγήσουμε την αύξηση των πολλαπλασιαστών κατά την διάρκεια της κρίσης; Η εξήγηση βασίζεται στις εισαγωγές και στο ποσοστό εισαγόμενων υλικών στα στοιχεία της συνολικής ζήτησης.

Ποσοστό εισαγόμενων υλικών κάθε στοιχείου της συνολικής ζήτησης για το 2005 για την Ελλάδα

Πηγή στοιχείων: Charles, S., Dallery, T. and Marie, J. (2018, p. 745)

Ο Πίνακας δείχνει ότι το ποσοστό εισαγόμενων υλικών στις επενδύσεις και εξαγωγές είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό εισαγόμενων υλικών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στην κρατική κατανάλωση. Αυτή η διαφορά στο ποσοστό εισαγόμενων υλικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει την αύξηση των πολλαπλασιαστών κατά της διάρκεια ύφεσης.

Κατά συνέπεια, μία ύφεση μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των επενδύσεων και εξαγωγών και έτσι σε χαμηλότερη ροπή εισαγόμενων υλικών, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολλαπλασιαστική αξία. Εν ολίγοις, παρ’ όλο που η ύφεση οδηγεί στην κατάρρευση των επενδύσεων και των εξαγωγών, οι πολλαπλασιαστές μπορούν να ανακάμψουν λόγω του υψηλού ποσοστού των εισαγόμενων υλικών στις επενδύσεις και εξαγωγές.

Οι Συνεισφορές των Ροπών για Εισαγωγές και Κατανάλωση στις Πολλαπλασιαστικές Αλλαγές για την Ελλάδα

Πηγή στοιχείων: Charles, S., Dallery, T. and Marie, J. (2018, p. 747)

Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι η ροπή των εισαγωγών ευθύνεται για το 70,5% του πολλαπλασιαστικού ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ 2008 και 2009, ενώ η ροπή για κατανάλωση αντιπροσωπεύει μόλις το 29,5% αυτής της αύξησης. Η τρόικα υποτίμησε τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής συρρίκνωσης στην οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας έτσι τεράστια κοινωνικά δεινά, καθώς ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας αποδείχθηκε μεγαλύτερος από αυτόν που αρχικά περίμενε. Αυτό προέκυψε λόγω του ότι η μείωση των εισαγωγών και εισαγόμενων υλικών σε κάθε στοιχείο της συνολικής ζήτησης αύξησε σημαντικά τον πολλαπλασιαστή.

Παρόλο αυτά, στελέχη του ΔΝΤ, προσπαθούν να υποεκτιμήσουν, την υποεκτίμηση των πολλαπλασιαστών που χρησιμοποιήθηκαν. Ο Poul Thomsen (2019, p. 3), αποδέχεται τις «υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις» και την υποεκτίμηση των πολλαπλασιαστών και τον ρόλο που έπαιξαν κατά την διάρκεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά, όπως θα περιμέναμε φυσικά, « … η βασική αιτία αυτής της κρίσης είναι βαθύτερη και δεν μπορεί απλώς να εξηγηθεί από την υποεκτίμηση των πολλαπλασιαστών».

Όμως, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, ότι το βάρος της εσωτερικής υποτίμησης έπεσε κυρίως επάνω στους εργαζόμενους, συμβάλλοντας στην αίσθηση της αδικίας και την επακόλουθη απώλεια υποστήριξης για το πρόγραμμα. Ο Blanchard (2015, p. 3) τονιζει ότι «Η μείωση της παραγωγής ήταν πράγματι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Οι πολλαπλασιαστές ήταν μεγαλύτεροι από αυτούς που αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, η δημοσιονομική εξυγίανση εξηγεί μόνο ένα μέρος της μείωσης της παραγωγής».

Εν κατακλείδι, σημαντικά συμπεράσματα μας παρέχει η εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης για την μετά-COVID-19 εποχή. Το ότι οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι της μονάδας και έχουν μία δυναμικότητα αύξησης όσο βαθαίνει η ύφεση/κρίση δεν πρέπει να αγνοηθεί από τους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής, είτε του εξωτερικού είτε του εσωτερικού, όπως στο παρελθόν.

Αντί των οικονομικών πολιτικών του παρελθόντος, τώρα επιβάλλεται να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες, καθώς αυτό το στοιχείο της συνολικής ζήτησης περιέχει το χαμηλότερο ποσοστό εισαγόμενων υλικών και τον μεγαλύτερο δυναμικό πολλαπλασιαστή, προσφέροντας μία αποτελεσματική διέξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Ας μην ξεχνάμε: “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”.

*Ο κ. Ιωάννης Μαραγκός είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

References

Blanchard, O. (2015), Greece : Past Critiques and the Path Forward, IMF Blog, available at: https://blogs.imf.org/2015/07/09/greece-past-critiques-and-the-path-forward/.
Blanchard, O.J. and Leigh, D. (2013), “Growth forecast errors and fiscal multipliers”, American Economic Review, Vol. 103 No. 3, pp. 117–120.
Charles, S., Dallery, T. and Marie, J. (2018), “Why Are Keynesian Multipliers Larger in Hard Times? A Palley-Aftalion-Pasinetti Explanation”, Review of Radical Political Economics, Vol. 50 No. 4, pp. 736–756.
IMF. (2012), World Economic Outlook, October 2012: Coping with High Debt and Sluggish Growth, available at:https://doi.org/10.5089/9781616354299.081.
Thomsen, P. (2019), The IMF and the Greek Crisis : Myths and Realities, Speech by Poul Thomsen, Director of the European Department of the International Monetary Fund, at the London School of Economics, IMF, Speech, available at: https://www.imf.org/en/News/Articles/2019/10/01/sp093019-The-IMF-and-the-Greek-Crisis-Myths-and-Realities.

 

  Σχολιασμός Θέματος «Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Αλλαγές στη διεθνή οικονομική πολιτική και ελληνική οικονομία. Του Αστρουλάκη Νίκου - και του Φιλιππάκη Νίκου

 23/1/2021 
 

Ούτε Σχέδιο, Ούτε Ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της προχειρότητας και της κοινοτοπίας.του Κώστα Λαπαβίτσα

 22/1/2021 
 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

 18/1/2021 
 

ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα

 8/1/2021 
 

Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας

 23/12/2020 
 

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

 8/12/2020 
 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη

 9/10/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

 28/9/2020 
 

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

 14/9/2020 
 

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα

 11/9/2020 
 

Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»

 28/8/2020 
 

Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

 21/8/2020 
 

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 24/7/2020 
 

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

 6/7/2020 
 

Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη

 22/6/2020 
 

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*

 18/6/2020 
 

Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη

 17/6/2020 
 

Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

 16/6/2020 
 

Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

 15/6/2020 
 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εποχή των (κορωνα)ιών: Ένας ιός μπορεί να αλλάξει αυτά που ξέραμε…Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

 3/6/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Έγιναν οι πρώτες πληρωμές – Δυνατότητα ένταξης νέων επιχειρήσεων – Δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης για επιχειρήσεις
Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εκ παραδρομής δεν δήλωσαν την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, ζητάει ο Βουλευτής Β. Σπανάκης
Επιστολή Προέδρου ΟΕΕ για την Επίλυση Προβλημάτων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 & Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6
Δικηγόροι: Αποχωρούμε από τον προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ και καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει 
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Υποχρεωτικό το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για 19 συναλλαγές επί ακινήτων, εξαιρούνται 19 περιπτώσεις
ΕΣΠΑ: Ανοίγει το πρόγραμμα ενισχύσεων για αναβάθμιση e-shop
Βήμα, βήμα ότι πρέπει να κάνετε για να εκδώσετε ενιαίο Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας μέσω του e-ΕΦΚΑ
Άνοιξε το Ε9 για τα ακίνητα: Πώς να αποφύγετε το πρόστιμο σε 11 βήματα
ΑΑΔΕ: Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η νεοφιλελευθερη αυταπατη του RENE PASSET

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα