|
ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΙΛΑ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

Πέντε χρόνια από την επιβολή των capital controls, ελάχιστες μέρες πριν από την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος του 2015, κι ενώ έχει προηγηθεί ένας πακτωλός συγκεχυμένων ερμηνειών για το ποιος πραγματικά επέβαλε τους κεφαλαιακούς ελέγχους και το κλείσιμο των τραπεζών, το θέμα επανέρχεται με έναν απροσδόκητο τρόπο.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου (Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης -ΓΔΕΕ), P. Pikamäe, εισηγείται να γίνει δεκτή αναίρεση που είχαν υποβάλει ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής (πρώην ευρωβουλευτής) της Αριστεράς, Φάμπιο ντε Μάζι, εναντίον πρωτόδικης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που θεωρούσε νόμιμη την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημοσιοποιήσει νομική γνωμοδότηση για το αν το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωσή του εξιστορεί την υπόθεση, ενώ κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
«Τον Απρίλιο του 2015», θυμίζει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το σχέδιο της ΕΚΤ να τερματίσει την παροχή ρευστότητας (και άρα να κλείσει) τις ελληνικές τράπεζες προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οταν έπεσε στην αντίληψή τους η ύπαρξη της εν λόγω γνωμοδότησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάζι ζήτησαν αντίγραφό της από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στη νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης. Την 16η Οκτωβρίου 2017, ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την “υποχρέωσή του να προστατεύσει” την εμπιστευτικότητα του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου. Εχοντας λάβει νομική γνωμάτευση από τον έγκριτο Καθηγητή Δημόσιου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ “δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα ώστε να μπορεί να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της”, και αφού συγκέντρωσαν 30 χιλιάδες υπογραφές πανευρωπαϊκά, οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι κατέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΓΔΕΕ) το οποίο, τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε την άρνηση της ΕΚΤ. Κατά της απόφασης του ΓΔΕΕ οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι άσκησαν αίτηση αναίρεσης. Χτες όμως ο Γενικός Εισαγγελέας του ΓΔΕΕ απεφάνθη ότι “…το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο”. Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εκκρεμεί».
Η βαρύτητα του επίμαχου εγγράφου μένει να αποδειχτεί, εφόσον βεβαίως το Ευρωδικαστήριο κάνει δεκτή την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα P. Pikamäe και υποχρεώσει την ΕΚΤ να το δώσει στη δημοσιότητα. Σημειωτέον ότι ο Εσθονός γενικός εισαγγελέας είναι ένας εκ των 11 του Ευρωδικαστηρίου, ανάμεσα στους οποίους είναι πλέον και ο Αθ. Ράντος, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣτΕ.
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Γ. Βαρουφάκης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει:
■ Αν συμφωνεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν το ιδιωτικό νομικό γραφείο γνωμοδότησε πως η διακοπή ρευστότητας σε τραπεζικό σύστημα κράτους-μέλους προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κι αν θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να μάθουν οι πολίτες ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls τρεις μήνες πριν αυτά προκύψουν.
■ Και αν συνειδητοποιεί ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω γνωμοδότησης ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης εν όψει των πιέσεων που θα δεχτεί σύντομα για ντε φάκτο 5ο Μνημόνιο.
Αντίστοιχη πρωτοβουλία προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμενόταν και από τον Γερμανό βουλευτή της Die Linke, Φάμπιο ντε Μάζι.
www.efsyn.gr
|