Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
18/9/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6321
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά
Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε,
Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Έσπασε στο ξύλο τη γυναίκα του μετά τον Αγιασμό μπροστά σε γονείς και παιδιά
Επικίνδυνο «κήρυγμα» ιερέα σε νηπιαγωγείο
Απολύθηκε από την Εθνοφυλακή

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

�������� 
 

Ημερομηνία: 24/7/2020 11:11:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι Βρυξέλλες θα δανειστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Θα τα μοιράσουν στα κράτη-μέλη ως στήριξη από τον προϋπολογισμό. Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο. Πώς θα δοθούν τα χρήματα και πώς θα αποπληρωθεί το χρέος. Τα επόμενα βήματα.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία για το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των οικονομιών της περιοχής που έχουν πληγεί από την πανδημία, μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο, που δοκίμασαν τα όρια της ικανότητας του μπλοκ να ξεπεράσει τους εσωτερικούς πολιτικούς διχασμούς.

Καρπός των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που άρχισαν την Παρασκευή θα είναι ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι συνδεδεμένο με τον επερχόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, γνωστό ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ο τελικός συμβιβασμός είναι μια μετριασμένη εκδοχή αυτού που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει αρχικά από τους ηγέτες τον Μάιο. Το βασικό στοιχείο των επιχορηγήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης μειώθηκε σε 390 δισ. ευρώ, σημαντικά λιγότερα από τα 500 δισ. ευρώ που είχε συστήσει η Κομισιόν και προωθούσαν η Γερμανία και η Γαλλία.

Εντούτοις, εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία-ορόσημο, παρά της σημαντικές αντιξοότητες, που θα δώσει στις Βρυξέλλες την πρωτοφανή εξουσία να δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τις αγορές και να τα μοιράσει ως στήριξη του προϋπολογισμού στα κράτη-μέλη.

Παρακάτω παρατίθεται το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο και τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια για να «τρέξει».

Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης;

Η βασική πρόταση, που ονομάζεται Next Generation EU (NGEU), προβλέπει πως η Κομισιόν θα δανειστεί έως και 750 δισ. ευρώ στις χρηματαγορές.

Περίπου 390 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, με τα υπόλοιπα να έρχονται υπό τη μορφή δανείων για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη στα κράτη-μέλη.

Το βασικό στοιχείο των επιχορηγήσεων αυτών -αξίας 312,5 δισ. ευρώ- ονομάστηκε Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) και σε αυτό έχουν επικεντρωθεί περισσότερο τα κράτη-μέλη.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης, δεσμευόμενα για μεταρρύθμιση των οικονομιών τους, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» το μερίδιο της χρηματοδότησης που τους αναλογεί, το οποίο θα διανεμηθεί από το 2021 έως το 2023.

Τα υπόλοιπα 77,5 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα κανονικά προγράμματα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Πώς θα δοθούν τα χρήματα;

Οι κανόνες που καθορίζουν το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα μεταξύ των χωρών καθώς και οι μηχανισμοί επίβλεψης που θα διασφαλίζουν πως τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ήταν από τα πιο ακανθώδη θέματα στη Σύνοδο, όπως και το μέγεθος του ίδιου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν επιμονής πολλών κυβερνήσεων, οι ηγέτες τροποποίησαν το προσχέδιο των Βρυξελλών, ώστε να συνδέονται ξεκάθαρα οι κατανομές των χρημάτων ανάκαμψης στις χώρες με την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία, αντί να ανακυκλώνονται τα προ-κρίσης δεδομένα για την ανάπτυξη και την ανεργία.

Μετά από μια μακρά μάχη μεταξύ της Ολλανδίας και της Ιταλίας, θεσμοθέτησαν επίσης έναν μηχανισμό διακυβέρνησης που θα επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να εκφράζει αντιρρήσεις, εάν αισθάνεται πως κάποιο κράτος-μέλος δεν τηρεί τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που λαμβάνει από την Κομισιόν.

Το σύστημα, που ήταν βασική απαίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, θα επιτρέπει σε οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση να μπλοκάρει προσωρινά τις χρηματοοικονομικές μεταφορές από τις Βρυξέλλες προς μια χώρα, απαιτώντας οι ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν εάν πραγματικά τηρούνται οι δεσμεύσεις. Αλλά η διαδικασία εξέτασης προβλέπεται να έχει χρονικό περιορισμό τριών μηνών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμως έχει τον τελευταίο λόγο.

Οι ηγέτες έδωσαν επίσης μάχη για ένα νέο μηχανισμό που θα αναγκάζει τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται με τις βασικές δημοκρατικές αξίες της ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου, προκειμένου να συνεχίσει να ρέει το χρήμα. Ο αντιφιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αντιστάθηκε σε αυτές τις προτάσεις, με αποτέλεσμα οι ηγέτες εν μέρει να «πετάνε το μπαλάκι» στην Κομισιόν για να σχεδιάσει νέες δικλίδες ασφαλείας για τον προϋπολογισμό, ενώ συμφώνησαν πως μια ειδική πλειοψηφία κυβερνήσεων μπορεί να μπλοκάρει τις πληρωμές προς μια χώρα για λόγους που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου.

Ποια είναι η σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ολόκληρο το πακέτο διαπραγματεύτηκε μαζί με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (MFF), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, που θα «τρέχει» μέχρι το 2027. Μεταξύ των πιο ακανθωδών στοιχείων αυτού ήταν οι επιστροφές που εξασφάλισαν οι «φειδωλές» χώρες και η Γερμανία έναντι των κανονικών συνεισφορών τους στον προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει πως οι ηγέτες έχουν διευθετήσει τις εθνικές συνεισφορές των χωρών τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα έχουν δώσει στις Βρυξέλλες νέες εξουσίες να δανείζεται στις κεφαλαιαγορές για να καταπολεμήσει την ύφεση.

Ενώ τα περισσότερα από τα χρήματα που θα δανειστεί θα πάνε στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν μέσω των κανονικών προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ, με τα μετρητά που θα δανειστεί η Κομισιόν να ξεπερνούν τα υφιστάμενα προγράμματα, περιλαμβανομένων του Horizon, του προγράμματος επιστημονικής έρευνας, της αγροτικής ανάπτυξης και του πράσινου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund).

Όμως, το στοιχείο των επιχορηγήσεων σε αυτές τις δαπάνες μειώθηκε κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις της Κομισιόν.

Πώς θα αποπληρωθούν τα χρήματα;

Η Κομισιόν σχεδίαζε να δημιουργήσει μια καμπύλη αποδόσεων των εκδόσεων χρέους, με όλες τις υποχρεώσεις να αποπληρώνονται μέχρι το τέλος του 2058.

Αυτό απειλεί να «αποστραγγίσει» τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ και ορισμένες χώρες βιάζονται να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον κορβανά της ΕΕ. Πρόθεση των Βρυξελλών ήταν τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν να δώσουν στην ΕΕ τα έσοδα δυνητικών νέων περιβαλλοντικών τελών και ψηφιακών φόρων -που συνολικά ονομάζονται Ίδιοι Πόροι-, ώστε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του χρέους.

Αλλά η συμφωνία της Τρίτης παρέχει μόνο ψήγματα ελπίδας.

Το περισσότερο στο οποίο θα δεσμεύονταν οι ηγέτες θα ήταν ένα νέο τέλος για τα πλαστικά απορρίμματα. Για τα υπόλοιπα, υπήρξε μόνο ένας οδικός χάρτης προς τους νέους Ίδιους Πόρους, που περιλαμβάνει αιτήματα η Επιτροπή να καταρτίσει προσχέδια για έναν «διασυνοριακό μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα» και ένα ψηφιακό τέλος.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μπορεί να καταλήξει να επιβαρύνει το κανονικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ στους μελλοντικούς γύρους του προϋπολογισμού.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η συμφωνία της Τρίτης δεν είναι το τέλος της ιστορίας.

Για να δανειστεί τα επιπλέον κεφάλαια, η Κομισιόν έχει ζητήσει επέκταση του περιθωρίου του προϋπολογισμού της ή της διαφοράς μεταξύ των πραγματικών δαπανών και του μέγιστου που μπορεί η ΕΕ να αντλήσει από τα κράτη-μέλη. Αυτό θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια σε όλη την ΕΕ, σε μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξει ρόλο-κλειδί σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση των σχεδίων. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να επικυρώσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ -επί του οποίου έχουν δεσμευτικό λόγο.

Η συνέλευση είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί αυτό το δικαίωμα για να έχει λόγο επί του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδίως για να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των χρημάτων της ΕΕ και του σεβασμού του κράτους δικαίου.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1470955-ft-930-1.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Μόσιαλος για το εμβόλιο: Πού βρισκόμαστε 9 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας

 16/9/2020 
 

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος κορονοϊό σε εστιατόρια και μπαρ

 16/9/2020 
 

Φάουτσι: Προετοιμαστείτε για δύσκολο χειμώνα

 16/9/2020 
 

Κορωνοϊός: Όσοι δεν φορούν μάσκες θα σκάβουν τάφους για θύματα της πανδημίας

 15/9/2020 
 

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

 11/9/2020 
 

Υψηλό πρόστιμο στη Novartis και από τη Γαλλία για νόθευση ανταγωνισμού με το Lucentis

 10/9/2020 
 

Μόρια : Σε δρόμους και νεκροταφεία κοιμούνται χιλιάδες πρόσφυγες

 10/9/2020 
 

Financial Times: Τι διακυβεύεται στην Ανατ. Μεσόγειο – Ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο και οι εντάσεις

 9/9/2020 
 

H EKT δεν πρέπει να παρασυρθεί από τη Fed

 8/9/2020 
 

Νέες πηγές χρηματοδότησης

 7/9/2020 
 

Ποια παγίδα πρέπει να αποφύγει τώρα η Ευρώπη

 4/9/2020 
 

Αστρονομικό το έλλειμμα των ΗΠΑ, πρόβλεψη για 3,3 τρισ. δολάρια

 3/9/2020 
 

ΟΗΕ: Η πανδημία παγώνει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας

 3/9/2020 
 

Ντράγκι: Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον κορωνοϊό θα μοιάζει με αυτή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

 2/9/2020 
 

Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος

 2/9/2020 
 

Σοκ από την Die Welt: Ο Ερντογάν έδωσε διαταγή: Βουλιάξτε ελληνικό πολεμικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό

 2/9/2020 
 

Το μεγάλο ψηφιακό άλμα...

 1/9/2020 
 

Παγκόσμια «βουτιά» στο κενό

 28/8/2020 
 

Κι έγινε η σπίθα πυρκαγιά...

 28/8/2020 
 

SOS από τον ΟΗΕ για τον τουρισμό λόγω της πανδημίας

 27/8/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  
Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
96356/2020 Οδηγίες για την ονομαστικοποίηση των μετοχών Ανωνύμων Εταιρειών
ΑΑΔΕ: Αυτόματα οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου σε TAXISnet και εφορία
12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας
Πώς θα πάρουν επιδότηση προσλήψεων οι εταιρείες
Δήλωση απόδοσης τέλους ρυμουλκών και αλιευτικών πλοίων
Τα χαρτιά που πρέπει να μαζέψετε για το “Εξοικονομώ”

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Μάνατζμεντ της κρίσης . Του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα