Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1574
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία;
Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις» 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε, 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Επιδοτήσεις για αγορά θερμάστρας στα εστιατόρια μέσω ΕΣΠΑ
Βελόπουλος: «Αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα ήδη βυθίσει το Ορούτς Ρέις»
Ενθουσιασμένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος

�������� 
 

Ημερομηνία: 2/9/2020 10:37:49 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος.

Η προτεραιότητα τώρα είναι να αναζωογονηθούν αρκετά οι οικονομίες ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια πάνω από το μηδέν. Γιατί η ονομαστική αύξηση του χρέους των κρατών δεν σημαίνει και πολλά πράγματα!

Το εθνικό χρέος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ένα εκατομμύριο βαρετές ομιλίες και μόνο ένα έξυπνο σχόλιο. «Αν κάτι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, θα σταματήσει», σύμφωνα με τον Νόμο του Στάιν.

Παίρνοντας το συγκεκριμένο όνομα από τον οικονομολόγο Χέρμπερτ Στάιν, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, αρχικά αφορούσε το ισοζύγιο πληρωμών αλλά χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς φράση το 1986 για να προειδοποίησε το Κογκρέσο πως το ομοσπονδιακό χρέος δεν μπορεί να αυξηθεί χωρίς όριο.

Στην αντίδρασή τους στην κρίση της Covid-19, οι κυβερνήσεις του κόσμου φαίνεται να προτίθενται να δοκιμάσουν τον Νόμο του Στάιν. Η φετινή αύξηση του δημόσιου χρέους δεν έχει προηγούμενο σε μη πολεμική περίοδο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο τεράστιος δανεισμός, μαζί με την οικονομική συρρίκνωση, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 140% του ΑΕΠ. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το χρέος σε πολλές χώρες είναι ζοφερές. Το ΔΝΤ λέει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στην καταγεγραμμένη ιστορία, ξεπερνώντας και την κορυφή που είχε αγγίξει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό φαίνεται να προμηνύει καταστροφή και να απαιτεί διορθωτική ενέργεια. Όμως ενώ το υψηλότερο δημόσιο χρέος έχει κόστος -ιδιαίτερα εάν εμποδίζει την ικανότητα αντίδρασης σε μια μελλοντική κρίση- δεν υπάρχει λόγος για άμεση ανησυχία. Το «ασφαλές», ή βιώσιμο, επίπεδο εθνικού χρέους είναι κάτι ασαφές και πιθανότατα έχει αυξηθεί λόγω της βουτιάς των παγκόσμιων επιτοκίων.

Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης αντίδρασης στην Covid-19, και του κινδύνου διολίσθησης σε μαζική ανεργία εάν οι κυβερνήσεις σταθούν στο περιθώριο, ορθά αφήνουν τις ανησυχίες για το χρέος για άλλη μέρα.

Ο υπολογισμός ενός ασφαλούς επιπέδου δημόσιου χρέους είναι δύσκολος διότι η βιωσιμότητα εξαρτάται τόσο από τα επιτόκια, όσο και από τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Αν τα επιτόκια είναι 2% και η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 3%, για παράδειγμα, τότε το μόνο που έχει να κάνει μια χώρα είναι να κάτσει και να περιμένει. Όσο δεν δανείζεται άλλα, τότε το χρέος σταδιακά θα ελαχιστοποιηθεί και θα φτάσει στο τίποτα συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας. Αντιθέτως, αν τα επιτόκια αυξηθούν πάνω από την οικονομική ανάπτυξη, τότε ακόμα και τα μικρά χρέη μπορούν να ξεφύγουν.

Έτσι, οι προσπάθειες για να εκτιμηθούν τα όρια του χρέους μετατρέπονται σε μαντεψιές για το αν θα αυξηθούν και τα επιτόκια. Αυτό είναι δύσκολο. Μια προσπάθεια του ΔΝΤ να υπολογίσει τα όρια του χρέους το 2015 κατέληξε ότι η Ιαπωνία και η Ιταλία έχουν μηδενικό περιθώριο για άλλο δανεισμό. Και οι δυο χώρες, ωστόσο, έχουν δανειστεί τεράστια ποσά φέτος. Σε ένα σημαντικό έγγραφο του 2019 που αφήνει να εννοηθεί πως τα κόστη του δημόσιου χρέους είναι μικρότερα απ’ όσο εκτιμήθηκε προηγουμένως, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ υποστηρίζει πως τα επιτόκια γενικά ήταν χαμηλότερα των ρυθμών ανάπτυξης και ως εκ τούτου «το υψηλότερο χρέος μπορεί να μην υποδηλώνει υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος».

Επί του παρόντος, η ονομαστική οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται γύρω στο 4% μακροπρόθεσμα. Συγκριτικά η απόδοση του 10ετούς Treasury είναι 0,65%, με τις αγορές futures να υποδηλώνουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά. Αυτό υποδηλώνει πως υπάρχει περιθώριο προτού το χρέος γίνει πρόβλημα. Αν τα επιτόκια πράγματι αρχίσουν αν αυξάνονται, τότε οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν κάποιο χρονικό περιθώριο να προσαρμόσουν, ως αντίδραση, τη δημοσιονομική τους πολιτική.

Αφού τα όρια του χρέους είναι τόσο δύσκολο να υπολογιστούν, οι οικονομολόγοι συχνά κοιτάζουν τα ιστορικά δεδομένα. Οι Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρτ βρήκαν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν όταν το χρέος φτάνει στο 90% του ΑΕΠ. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής βρήκε λάθη στην εργασία τους, ωστόσο παρόμοια αποτελέσματα έχουν βγει και σε άλλες μελέτες.

Μεγαλύτερη αμφιβολία υπάρχει ως προς το εάν τα προηγούμενα περιστατικά υψηλού χρέους μετά από πολέμους ή εάν οι μικρές οικονομίες έχουν σχέση με το σήμερα. Δεδομένου το πόσες πολλές χώρες έχουν μόλις ξεπεράσει το όριο του 90%, ο αριθμός αυτός θα τεθεί σε δοκιμασία.

Ένα άλλο ερώτημα, ιδιαίτερα για την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη, είναι εάν τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους. Ένα από τα πιο παράδοξα μαθήματα της Ιαπωνικής εμπειρίας των τελευταίων 30 ετών είναι πως οι απόπειρες να κόψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της συχνά επιδείνωσε το χρέος, αντί να το βελτιώσει.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000 η Ιαπωνία μείωσε τις δαπάνες ή αύξησε τους φόρους. Η ζήτηση τότε αποδυναμώθηκε και, με τα επιτόκια ήδη στο μηδέν, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Για να αποφύγει την ανεργία, η κυβέρνηση έπρεπε να ξοδέψει περισσότερα. Τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κατάφερε να σταθεροποιήσει το ιαπωνικό χρέος, προτού βάλει τέλος στο επίτευγμα αυτό η Covid-19.  

Ένας διαφορετικός τρόπος να το δει κανείς είναι πως, εάν η Ιαπωνία καταφέρει ποτέ να αυξήσει τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου και τα επιτόκια, τότε η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα χρειαστεί ποτέ να πουλήσει τα κρατικά ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της. Η ιαπωνική κυβέρνηση ουσιαστικά θα χρωστάει αυτό το χρέος στον εαυτόν της. Μια τέτοια στασιμότητα δεν είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, σίγουρα, όμως θα καθιστούσε άσχετο ένα δημόσιο χρέος ύψους περίπου 100% του ΑΕΠ. Αν τα παγκόσμια επιτόκια συνεχίσουν να μειώνονται, άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να καταλήξουν σε παρόμοια θέση.

Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναβάλλουν τις όποιες ανησυχίες έχουν για το δημόσιο χρέος μέχρις ότου αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους αρκετά για να αυξηθούν πάνω από το μηδέν τα επιτόκια. Όταν επιτευχθεί αυτό τότε, δεδομένου του κόστους, μπορεί να έχει λογική να επιχειρηθεί να μειωθεί κάπως το δημόσιο χρέους.

Ο Νόμος του Στάιν συχνά εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση για να ενεργεί κανείς κατά του μη βιώσιμου. Αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεση του συγγραφέα. Ήταν, όπως έγραψε, «μια απάντηση σε αυτούς που νομίζουν πως αν κάτι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει –ακόμα και για να σταματήσει αμέσως».

Αν το δημόσιο χρέος πράγματι γίνεται μη βιώσιμο, τα προειδοποιητικά σημάδια θα έρθουν σύντομα.

 

FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Τι σημαίνει «αναστολή της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» και πως θα μπορούσε να… αλλάξει τον αδόξαστο στους Τούρκους

 22/10/2020 
 

Ανατροπή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα: Η Κίνα ρίχνει στην αγορά το ψηφιακό νόμισμά της

 20/10/2020 
 

Ποιος είναι ο πρώην ταξιτζής που στρατολόγησε ο Μακρόν για να σώσει τους μικρομεσαίους

 13/10/2020 
 

Πού και πως κρύβουν τα χρήματά τους οι δισεκατομμυριούχοι: το «αόρατο δίκτυο»

 12/10/2020 
 

Νόμπελ Οικονομίας στη «θεωρία των δημοπρασιών»

 12/10/2020 
 

Πέτρος Φιλάργης: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ορφανού παιδιού από το χωριό Καρυές της Κρήτης που έγινε Πάπας

 12/10/2020 
 

Η πανδημία εκτόξευσε τον πλούτο των κροίσων

 9/10/2020 
 

Οι πέντε μεγαλύτεροι απατεώνες της ιστορίας

 8/10/2020 
 

Ανδρέας Συγγρός, ο άσημος λογιστής που έγινε τραπεζίτης και δάνειζε τον Σουλτάνο. Οι μετοχές – φούσκες, το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών και οι ευεργεσίες

 7/10/2020 
 

Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης

 7/10/2020 
 

Πάπας κατά αγοράς και ολιγαρχίας

 6/10/2020 
 

Ψηφιακοί... ρουφιάνοι

 5/10/2020 
 

Το «βήμα χωρίς επιστροφή» για τον Ταγίπ Ερντογάν

 5/10/2020 
 

Επαιξαν κι... έχασαν

 1/10/2020 
 

Πως εμπλέκονται οι Τούρκοι στο ναύσταθμο της Σούδας

 30/9/2020 
 

Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.

 30/9/2020 
 

FinCEN Files: Η ροή του βρώμικου χρήματος(1 σχόλιo/α)

 28/9/2020 
 

Ρουμπινί: Ανάκαμψη σε σχήμα U, συνθήκες risk off στις αγορές

 25/9/2020 
 

Ηχηρή παρέμβαση ΕΚΤ προς Βρυξέλλες: Κάνετε μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

 23/9/2020 
 

Το ιστορικό σκανδάλων της Deutsche Bank

 22/9/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!!
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης για τον λόφο Καστέλι
Λειτουργία υπηρεσιών της ΑΑΔΕ: Λογιστές, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές εισέρχονται στις υπηρεσίες, εφόσον τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας 
Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από 3.000 έως 40.000 ευρώ σε επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης 
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πέντε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον e-ΕΦΚΑ
Ανοίγει ξανά η πόρτα των 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ
Υποχρεωτική γονική άδεια έξι μηνών σε όλους τους γονείς
Μετρα στήριξης για τις "Πορτοκαλι" περιοχες
Ε. 2162 /13-10-2020 Έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 ΚΦΔ.
Κοινή Υπουργική Απόφαση ΓΔΟΥ 233/2020 - ΦΕΚ 4471/Β/11-10-2020 Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της... 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ποίηση της Χρυσούλας Δημητρακάκης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα