Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/9/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4968
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά
Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δερμιτζάκης: «Πρώτα να σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν επιχειρήσεις»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε, 
Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βάζουν πισίνες στο «μπαλκόνι» των Χανίων , και ο συνεργάτης του δημάρχου κ. Παντελής Πετσετάκης
Δήμαρχος της Αθήνας : «Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούριο»
«Φάουλ» από τον Χαρδαλιά: Μετά τα «καρφιά» στον Κουμουτσάκο φίλησε το χέρι ιερέα

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Financial Times: Τι διακυβεύεται στην Ανατ. Μεσόγειο – Ο ανταγωνισμός για το

�������� 
 

Ημερομηνία: 9/9/2020 12:38:17 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Financial Times: Τι διακυβεύεται στην Ανατ. Μεσόγειο – Ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο και οι εντάσεις.

Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι ο ανταγωνισμός για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και οι «πικρές αντιπαλότητες», πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και γειτονικών χωρών.

Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρονται σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times, οι οποίοι και σχολιάζουν ότι ο ανταγωνισμός για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και οι «πικρές αντιπαλότητες», πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και γειτονικών χωρών.

«Πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους δίνουν μάχη για τον έλεγχο των θαλασσών. Η Γερμανία προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι δύο χώρες παίζουν με τη φωτιά και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή» αναφέρεται στο άρθρο.

Οι διεκδικήσεις

Παρουσιάζοντας τις αντιμαχόμενες διεκδικήσεις οι FT τονίζουν ότι οι δύο χώρες έχουν μία διαμάχη δεκαετιών για τα θαλάσσια σύνορα, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι  νησιά πρέπει να έχουν περιορισμένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ωστόσο τη θέση της περιπλέκει η άρνησή της να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο εκτενές άρθρο γίνεται επίσης, αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη δημιουργία του τουρκοκυπριακού «κράτους», που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, καθώς και στις αιτιάσεις της Αγκυρας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δικαιούται να εκχωρήσει οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων σε διεθνείς εταιρείες, μέχρι να μοιραστούν τα οφέλη και στους Τουρκοκύπριους, των οποίων δηλώνει προστάτιδα.

Πώς τα κοιτάσματα περιπλέκουν την κατάσταση

Όπως εξηγούν οι FT οι αντιπαραθέσεις άρχισαν να οξύνονται μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Zohr ανοικτά της Αιγύπτου από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ, που άρχισε την παραγωγή το 2017. Είχαν προηγηθεί και άλλες ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων από το Ισραήλ, αλλά και την Κύπρο που ανακάλυψε πρώτη φορά φυσικό αέριο το 2011. Δύο ακόμα σημαντικά ευρήματα από μεγάλους ομίλους, περιλαμβανομένων των ΕΝΙ, Total και ExxonMobil, ακολούθησαν το 2018 και το 2019..
Οι περισσότερες από τις ανακαλύψεις μέχρι στιγμής ήταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής, κοντά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη νότια ακτή της Κύπρου. Οι περιοχές όπου η Τουρκία ερευνά για αέριο δεν έχουν ακόμη αποδεδειγμένα αποθέματα, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η έρευνα για την αξιολόγηση και την ανάπτυξη αυτών των προοπτικών έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό φέτος λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Η απομόνωση της Τουρκίας

Οι FT, επισημαίνουν ότι  η  Άγκυρα αισθάνεται ότι έχει αποκλειστεί από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες και πυροδότησαν σημαντικές συμμαχίες, με κυριότερη τον αγωγό EastMed,  μέσω του οποίου ενώνουν δυνάμεις η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία. Η σημασία του καθίσταται φανερή από το γεγονός ότι η Γαλλία έχει ζητήσει να ενταχθεί, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν ρόλο μόνιμου παρατηρητή.

Αυτό έχει αφήσει την Τουρκία απομονωμένη λόγω των τριβών της με πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ακόμη και επειδή το φόρουμ συνέβαλε στη διαμόρφωση κοινού εδάφους μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων γειτόνων του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τον Ιανουάριο απέρριψε το φόρουμ ως «μη ρεαλιστικό σχηματισμό», κατηγορώντας το ότι προσπάθησε να αποκλείσει την Άγκυρα, αναφέρουν οι FT.

Πώς σχετίζεται ο πόλεμος στη Λιβύη

Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέονται με τον πόλεμο στη Λιβύη, όπου η εμφύλια διαμάχη έχει μετατραπεί σε μια μάχη «δια αντιπροσώπων» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, εκτιμούν οι συντάκτες του άρθρου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρέχει στήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγέζ Αλ Σάρατζ στην Τρίπολη ενώ Ρωσία Αίγυπτος Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία να στηρίζουν από την άλλη τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις τουρκολιβυκές συμφωνίες του περασμένου Νοεμβρίου, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Αγκυρα στην κυβέρνηση Σάρατζ και για οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Με την αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στη Λιβύη, χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία ανέλαβαν δυναμικότερο ρόλο αναφορικά με τις κόντρες στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας δυνάμεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με Ελλάδα και Κύπρο σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στην Αγκυρα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η στάση της διεθνούς κοινότητας

Οι FT αναφέρουν ότι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση των εντάσεων άρχισαν μετ’ εμποδίων την περασμένη εβδομάδα, αφού η Αθήνα αρνείται να μπει σε επίσημες διαπραγματεύσεις όσο η Τουρκία διατηρεί ναυτικές δυνάμεις σε αμφισβητούμενα ύδατα. Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει έκκληση για διπλωματική λύση, αλλά το βάρος πέφτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πλειονότητα των κρατών-μελών, όπως επισημαίνεται, τάσσονται υπέρ του διαλόγου, καθώς βλέπουν στην Τουρκία έναν σημαντικό εταίρο για την οικονομία και το προσφυγικό, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούν σκληρή στάση από την ΕΕ έναντι της Τουρκίας και κυρώσεις, με τη Γαλλία να παίρνει ολοένα και περισσότερο το μέρος τους, λόγω και των δικών της διαφωνιών με την Αγκυρα ειδικά όσον αφορά στη Λιβύη. Ομως και άλλες χώρες αισθάνονται υποχρεωμένες να υιοθετήσουν μια σκληρότερη γραμμή έναντι της Τουρκίας, αν κάνει γεωτρήσεις, αν και μέχρι τώρα είναι λίγες οι αποδείξεις για εκτενή στήριξη σε μεγάλες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, αναφέρουν οι FT, που καταλήγουν υπενθυμίζοντας ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell είπε ότι «περαιτέρω αντίμετρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό των τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στην ενεργειακή διαμάχη να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκούς λιμένες, προϊόντα και χρηματοδότηση.

www.in.gr


Κατεβάστε το αρχείο: ImgSrc-2020-09-09T120847.718.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Financial Times: Τι διακυβεύεται στην Ανατ. Μεσόγειο – Ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο και οι εντάσεις»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Ρουμπινί: Ανάκαμψη σε σχήμα U, συνθήκες risk off στις αγορές

 25/9/2020 
 

Ηχηρή παρέμβαση ΕΚΤ προς Βρυξέλλες: Κάνετε μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

 23/9/2020 
 

Το ιστορικό σκανδάλων της Deutsche Bank

 22/9/2020 
 

Τι αποκάλυψε η έρευνα των BuzzFeed-ICIJ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις τράπεζες

 22/9/2020 
 

Κατηγορίες για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος από τις HSBC και Standard Chartered

 21/9/2020 
 

Τα «βρώμικα» των τραπεζών στη φόρα: Ξέπλυμα τρισεκατομμυρίων από τα μεγαλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως

 21/9/2020 
 

Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος

 21/9/2020 
 

Σε δίνη υποβαθμίσεων

 21/9/2020 
 

Μόσιαλος για το εμβόλιο: Πού βρισκόμαστε 9 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας

 16/9/2020 
 

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος κορονοϊό σε εστιατόρια και μπαρ

 16/9/2020 
 

Φάουτσι: Προετοιμαστείτε για δύσκολο χειμώνα

 16/9/2020 
 

Κορωνοϊός: Όσοι δεν φορούν μάσκες θα σκάβουν τάφους για θύματα της πανδημίας

 15/9/2020 
 

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

 11/9/2020 
 

Υψηλό πρόστιμο στη Novartis και από τη Γαλλία για νόθευση ανταγωνισμού με το Lucentis

 10/9/2020 
 

Μόρια : Σε δρόμους και νεκροταφεία κοιμούνται χιλιάδες πρόσφυγες

 10/9/2020 
 

Financial Times: Τι διακυβεύεται στην Ανατ. Μεσόγειο – Ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο και οι εντάσεις

 9/9/2020 
 

H EKT δεν πρέπει να παρασυρθεί από τη Fed

 8/9/2020 
 

Νέες πηγές χρηματοδότησης

 7/9/2020 
 

Ποια παγίδα πρέπει να αποφύγει τώρα η Ευρώπη

 4/9/2020 
 

Αστρονομικό το έλλειμμα των ΗΠΑ, πρόβλεψη για 3,3 τρισ. δολάρια

 3/9/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
Παράνομο Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος. Του Τριγώνη Αριστομένη  
Υπέρογκα πρόστιμα αλλά για τους κακούς ή ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας 
Α. Βεσυρόπουλος: Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Κίνητρα για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο
ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών δηλώσεων μισθώσεων ακινήτων
Πώς υπολογίζεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ
ΑΑΔΕ: Μόνο με ραντεβού οι επισκέψεις στις υπηρεσίες της Αττικής
Μέχρι 4 Οκτωβρίου οι λίστες τηλεργασίας
Παρατείνεται έως τις 28.09.2020 η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα