Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
3/12/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3572
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 
Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων»

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Γιατί οι τράπεζες δεν χρειάζονται τις καταθέσεις

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/10/2020 10:43:40 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Γιατί οι τράπεζες δεν χρειάζονται τις καταθέσεις

Πώς δημιουργείται το χρήμα στη σύγχρονη εποχή. Ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και γιατί είναι κομβικά τα δάνεια και η εξόφλησή τους. Πότε παρεμβαίνει το κράτος και ποιες είναι οι αρμοδιότητες των κεντρικών τραπεζών.

Οι τράπεζες δεν θέλουν καταθέσεις. Δεν τις χρειάζονται. Για αυτό προσφέρουν μηδενικά επιτόκια ή ακόμα και μας χρεώνουν προκειμένου να φυλάξουν τα χρήματα μας. Πού θέλουν να στρέψουν τους καταθέτες; Σε άλλες επενδυτικές διεξόδους, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα μέσω τίτλων που οι ίδιοι δημιουργούν, όπως τα ασφαλιστικά προϊόντα και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Προκειμένου να ξεδιαλύνουμε αυτό το φαινομενικά παράδοξο, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε πως δημιουργείται το χρήμα. Ξεκινάμε με την διαβεβαίωση πως δεν φυτρώνει στα δέντρα. Αυτό το γνωρίζατε βέβαια. Αυτό όμως που πιθανότατα αγνοείτε είναι ποιος το δημιουργεί. Αν έχετε την εντύπωση πως είναι οι Κεντρικές Τράπεζες, τότε έχετε παραπλανηθεί. Γνωρίζετε μόνο ένα βολικό κομμάτι της αλήθειας. Στην πραγματικότητα το χρήμα δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τις εμπορικές τράπεζες!

Ο μηχανισμός δημιουργίας του χρήματος

Ας υποθέσουμε ότι αγοράζω ένα σπίτι αξίας 200.000 ευρώ. Για να το πληρώσω υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία είναι να έχω από πριν τα χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Μεταφέρω τα χρήματα από τον τραπεζικό μου λογαριασμό σε αυτόν που μου πούλησε το σπίτι. Τι σημαίνει αυτό για το τραπεζικό σύστημα; Τίποτα άξιο λόγου. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει συνολικά 148 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις. Ούτε αυξήθηκαν, ούτε μειώθηκαν από την μεταφορά των χρημάτων. Βγήκαν από την μια τράπεζα και μπήκανε στην άλλη. Βγήκαν από την μια τσέπη και μπήκαν στην άλλη.

Το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον όταν έχουμε την περίπτωση του δανείου. Εδώ γίνεται κάτι μαγικό! Άμπρα κατάμπρα και εμφανίζονται λεφτά! Με το που εγκρίνεται το δάνειο, εμφανίζονται 200.000 στον τραπεζικό λογαριασμό μου. Εκεί που ήταν μηδέν, πλέον έχω 200.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για το τραπεζικό σύστημα; Ότι αυξήθηκαν οι συνολικές καταθέσεις κατά 200.000 ευρώ. Τα 148 δισεκατομμύρια, ξαφνικά έγιναν 148 δισεκατομμύρια -συν- 200.000 ευρώ. 

Πώς εμφανίστηκαν αυτά τα χρήματα; Δημιουργήθηκε νέος πλούτος; Νέα σπίτια; Νέα αγαθά που να αντιστοιχούν στο πρόσφατα γεννημένο χρήμα; Όχι βέβαια. Μια απλή ψηφιακή εγγραφή πραγματοποιήθηκε. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά αριθμοί που οι υπάλληλοι πληκτρολογούν στους υπολογιστές τους. Το εκπληκτικότερο ταχυδακτυλουργικό κόλπο που έχει υπάρξει ποτέ.

Οι εμπορικές τράπεζες όταν δίνουν δάνεια δεν παίρνουν χρήματα από το χρηματοκιβώτιο. Ως σύγχρονοι μάγοι, πληκτρολογούν νούμερα στο κεντρικό υπολογιστικό τους σύστημα και αυξάνουν το χρήμα που έχουν διαθέσιμο στα ταμεία τους. Ψηφιακά εννοείται. Δημιουργούνται από κοπανιστό αέρα, αλλά είναι πραγματικά. Μπορώ να τα ξοδέψω σε σουβλάκια, ταξίδια, ρούχα.

Να διευκρινίσουμε εδώ πως το ψηφιακό χρήμα που δημιουργούν οι εμπορικές τράπεζες δεν έχει τις ιδιότητες των χαρτονομισμάτων. Έχει ημερομηνία λήξης. Διαρκεί όσο υφίσταται η αποπληρωμή του δανείου. Και εδώ ερχόμαστε σε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ετοιμαστείτε να εισέλθετε «στο δρόμο με τις λεύκες».

Το παράδοξο του σύγχρονου χρήματος

Το χρήμα και το χρέος είναι σαν την ύλη και την αντιύλη. Συνυπάρχουν στο χρηματοοικονομικό σύμπαν, αλλά όταν συναντιούνται, εξουδετερώνουν το ένα το άλλο αμοιβαία. Αν κάποια στιγμή αποφασίζανε όλοι οι δανειολήπτες να εξοφλήσουν τα δάνεια τους ταυτόχρονα, οι καταθέσεις θα μηδενίζανε. Θα κατάρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σύστημα είναι έτσι δομημένο που χρειάζεται όλο και αυξανόμενα επίπεδα χρέους, απλά για να συνεχίσει να υφίσταται. (Μέχρι να καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Τα νέα δανεικά που δημιουργήθηκαν χρησιμεύουν ως περιουσιακό στοιχείο από τις τράπεζες. Το χρησιμοποιούν ως εγγύηση για να δώσουν νέα δάνεια! Όταν πληρώνεις το δάνειο σου ή καθίσταται «κόκκινο», λόγω αδυναμία αποπληρωμής του, η τράπεζα τα σβήνει από τους ισολογισμούς της, μειώνοντας αντίστοιχα και τις καταθέσεις.

Απίστευτο; Αν δεν το πιστεύετε, θυμηθείτε τι έγινε το 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls στην χώρα μας. Πολλοί φοβήθηκαν πως αυτό ήταν το πρώτο βήμα και θα ακολουθούσε «κούρεμα» καταθέσεων. Καθόλου απίθανο ενδεχόμενο, αν σκεφτείς πως το 2013 κάποιοι Κύπριοι κοιμήθηκαν με 500.000 ευρώ και ξύπνησαν με 100.000 ευρώ. Ζήτησαν λοιπόν από τις τράπεζες να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο των δανειακών τους υποχρεώσεων. Τι έκαναν οι τράπεζες τότε; Αρνήθηκαν!

Δεν δημιουργούν οι καταθέσεις δάνεια. Πρόκειται περί μύθου. Κάποτε οι τράπεζες χρειαζόντουσαν τις οικονομίες των ιδιωτών, για να τις διοχετεύουν με ένα καπέλο στο επιτόκιο, προς τις επιχειρήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνει το ανάποδο, όπως ξεκαθαρίζεται από σχετικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από την BIS, τις Κεντρικές Τράπεζες Αγγλίας, Νορβηγίας και άλλους. Υπάρχουν σύγχρονοι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν ώστε μια τράπεζα να μη μένει ποτέ από μετρητά, με μία μόνο προϋπόθεση: να διαθέτει «καθαρό» ενεργητικό.

Πού μπορεί να χαλάσει η δουλειά; Μόνο σε ένα σημείο. Να σταματήσουν ο δανειολήπτες να πληρώνουν. Αν ένα κρίσιμο ποσοστό εκείνων που χρωστάνε αδυνατεί να πληρώσει, σημαίνει πως το η αλυσίδα των εμπορικών τραπεζών έσπασε. Τότε προκειμένου να μην βυθιστούν στην άβυσσο, επεμβαίνει το κράτος και τις σώζει. Πως; Με τα λεφτά των φορολογουμένων βέβαια. Λέτε να τα βάζουν από την τσέπη τους; Το δικό τους πορτοφόλι βγαίνει τόσο σπάνια, όσο και ο κομήτης του Χάλεϋ περνάει γύρω από την Γη.

Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών

Και ποιος είναι τότε ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών; Να ρυθμίζουν δύο παραμέτρους που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος των δανείων που χορηγούνται:

α) Το ποσοστό του απαιτούμενου αποθεματικού ως κάλυψη (reserve requirement ratio). Δηλαδή μέχρι ποιο σημείο μπορούν να παράσχουν δάνεια, σε σχέση με το ενεργητικό τους. Για παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας, στις ΗΠΑ έγινε μηδέν! Σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν όσα χρήματα θέλουν. Επαναλαμβάνουμε: Όσα θέλουν! Η μόνη προϋπόθεση είναι να βρεθούν οι πελάτες. 

β) Το επιτόκιο. Σκεφτείτε το επιτόκιο ως πεντάλ γκάζι και φρένου. Όταν επιθυμούν να τονώσουν την ανάπτυξη, μειώνουν τα επιτόκια, καθώς το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να ενθαρρύνει το δανεισμό και την επένδυση. Αντίθετα, όταν θεωρούν ότι υπερθερμάνθηκε η οικονομία λόγω υπερβολικής επέκτασης, αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να επιβραδύνει και να επιστρέψει η ανάπτυξη σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: euro.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Γιατί οι τράπεζες δεν χρειάζονται τις καταθέσεις»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Ανησυχία για τα 2.200 κρούσματα της χθεσινής ημέρας

 2/12/2020 
 

Εξωφρενικό: Μείωσαν κατά 50.000 τα μοριακά τεστ κορονοϊού σε ένα δεκαήμερο!

 2/12/2020 
 

Το μυστικό της σπηλιάς του Νταβέλη παραμένει άκρως απόρρητο

 30/11/2020 
 

Με ποια εργαλεία θα μοιράσει χρήμα το Ταμείο Ανάκαμψης

 30/11/2020 
 

Αγιο Ορος : Αυτή είναι η γυναίκα που «έσπασε» το άβατο

 27/11/2020 
 

Μυστηριώδης κλοπή από θυρίδες τράπεζας στο Ψυχικό

 27/11/2020 
 

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ξεχάστε τις μειώσεις φόρων!

 25/11/2020 
 

Το μεγάλο ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής- Πώς θα δοθεί “μισοτιμής”

 23/11/2020 
 

Μια δημοσκόπηση με πολλές υποψίες

 20/11/2020 
 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητάει τη στήριξη των δανειοληπτών που υποθήκευσαν την επαγγελματική τους έδρα

 19/11/2020 
 

«Καλπάζει το χρέος, με φειδώ ο νέος δανεισμός»

 19/11/2020 
 

Αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών ζητεί η Εφορία για όσους λαμβάνουν συντάξεις από το εξωτερικό

 19/11/2020 
 

Έκτακτο επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες!

 18/11/2020 
 

Ιδού το μπακάλικο που έδωσε η Σοφία Νικολάου 300.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση για προμήθεια αντισηπτικών και μασκών

 16/11/2020 
 

Πολυτεχνείο: Πρώτα απαγόρευση και μετά λουλούδια από τον Μητσοτάκη

 16/11/2020 
 

Το συγκλονιστικό μήνυμα του πνευμονολόγου που πέθανε από κορονοϊό: Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα, δεν γουστάρουν να ακούν τους ειδικούς

 16/11/2020 
 

Πώς θα γίνει -και θα μείνει- κρατική η Τράπεζα Πειραιώς

 12/11/2020 
 

«Ειδικό Δικαστήριο» για την περαίωση 80.000 φορολογικών υποθέσεων!

 11/11/2020 
 

Συμμαχίες λιανεμπορίου με e-πλατφόρμες έφεραν τα lockdown

 9/11/2020 
 

Ταμείο Εγγυοδοσίας: «Μαστίγιο» στις τράπεζες για να μοιράσουν χρήμα

 9/11/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ευχαριστήρια επιστολή Του Αλεβιζακη Παναγιώτη Οικονομολόγου Προς Υπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρας
Τροπολογία για διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής Μ.Υ.Φ. 2014 και παράταση υποβολής δηλώσεων πελατών λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19 από 6 βουλευτές της ΝΔ
Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων
Δείτε την εκδήλωση του ΟΕΕ, αλλά πριν, ακούστε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που αρνήθηκε τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. 
Πρόσκληση για το 2ο DigiTalk του ΟΕΕ 
ΣΟΛΝΘ:Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και αναστολή συμβάσεων εργασίας 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ερωτήματα στην ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του myDATA Ηλεκτρονικά Βιβλία
Παρουσίαση Εγγραφής – Εξουσιοδότησης στο myDATA
Ε. 2185 /18-11-2020 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2016 – Φ2 TAXIS).
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για αγρότες- Το ποσό που δικαιούνται
Επιστρεπτέα προκαταβολή - Παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2,3
Αυτοματοποιημένη και με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα