Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
3/12/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4860
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα
Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»
Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 
Τελικά, είναι κλοπή η ιδιοκτησία; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων»

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος

�������� 
 

Ημερομηνία: 16/11/2020 11:37:37 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος.

Η πρόκληση του Joe Biden είναι να πείσει τους περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ, σε μια βαθύτατα διχασμένη χώρα, πως εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Γιατί κινδυνεύει η προεδρία του να καταλήξει ένα απογοητευτικό «διάλειμμα».

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος

Η εκλογή του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ είναι η πρώτη καλή είδηση για τους πολιορκημένους πιστούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της μεταπολεμικής πολυμερούς τάξης από το 2016. Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, με μια ενστικτώδη αντίληψη των αξιών τις οποίες εκπροσώπησε η Αμερική στα καλύτερά της.

Υποθέτοντας πως η επίθεση του Donald Trump στην εκλογική διαδικασία θα αποτύχει, ο κ. Biden θα είναι πρόεδρος. Αυτό θα είναι μια τεράστια ανακούφιση. Αλλά είναι ανοησία να φαντάζεται κανείς πως ηττήθηκε ο τραμπιστικός διχασμός.

Ευρύτερα, η φιλελεύθερη δημοκρατία θα συνεχίσει να πολιορκείται, στις ΗΠΑ και αλλού. Δυστυχώς, οι αποδείξεις αυτής της πραγματικότητας είναι ξεκάθαρες. Μελέτη του Centre for the Future of Democracy στο Πανεπιστήμιο Cambridge δείχνει μια αύξηση της παγκόσμιας δυσαρέσκειας με τη δημοκρατία από λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η άνοδος της δυσαρέσκειας στις αγγλόφωνες δημοκρατίες, με «επικεφαλής» τις ΗΠΑ, είναι εντυπωσιακή. Το τρομακτικό είναι πως το 2020, το αξιοσέβαστο αμερικανικό think tank Freedom House κατέτασσε την ποιότητα της δημοκρατίας των ΗΠΑ στην 33η θέση παγκοσμίως στις χώρες με πληθυσμό άνω του 1 εκατ. κατοίκων, ανάμεσα στη Σλοβακία και την Αργεντινή. Δεδομένου του ιστορικού του κ. Trump, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Επιπλέον, αυτό ήταν πριν αποπειραθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το εκλογικό σύστημα, τον πυρήνα της δημοκρατίας, με αστήρικτους ισχυρισμούς περί απάτης.

Η ικανότητα του κ. Biden να τα αντιστρέψει όλα αυτά πιθανότατα θα είναι περιορισμένη, αν και οπωσδήποτε θα ευχηθεί να το κάνει. Οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσει ανυποχώρητη αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, που θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν πως ο ίδιος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα θεωρηθεί ότι αποτυγχάνουν, όπως ήταν και ο στόχος τους κατά την προεδρία του Barack Obama.

Επιπλέον, ο κ. Trump μπορεί να φεύγει (ή μπορεί και όχι), αλλά το «πάντρεμα» που έκανε μεταξύ των πλουτοκρατικών στόχων και του τοπικιστικού λαϊκισμού και η κοινωνική αντίδραση διασφαλίζουν πως κάποια μορφή τραμπισμού θα παραμείνει ως ιδεολογία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη στρατηγική για ένα κόμμα που είναι αφοσιωμένο στους χαμηλούς φόρους και τη λογική laissez faire μέσα σε μια ποικιλόμορφη δημοκρατία με υψηλή ανισότητα.

Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του κόμματος αυτού είναι ένα Ανώτατο Δικαστήριο που θα είναι αφιερωμένο σε τέτοιους στόχους, υπό την παραπλανητική «σημαία» του «οριτζιναλισμού» (σ.τ.μ: πρόκειται για μια μορφή ερμηνείας ενός συντάγματος, ιδιαίτερα αυτού των ΗΠΑ, η οποία ανατρέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες για να εξακριβωθεί η αρχική βούληση του νομοθέτη). 

Είναι άρα πιθανό πως τίποτα θεμελιώδες δεν θα αλλάξει στην αμερικανική πολιτική κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας Biden. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί περί κλεμμένων εκλογών θα έχουν απήχηση στη βάση του κ. Trump. Ιδιαίτερα αν η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων σταματήσει τον κ. Biden από το να πετύχει στην οικονομία, τότε οι πιθανότητες για επαναφορά του τραμπισμού, ακόμα και του ίδιου του κ. Trump, είναι καλές.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Biden δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα. Αντιθέτως, οι εξουσίες της προεδρίας είναι τεράστιες, στο εξωτερικό και το εσωτερικό (μικρότερες εκεί), αν και το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει ορισμένες από τις ρυθμιστικές εξουσίες που θεωρείται πως έχει ο πρόεδρος. Μια άμεση πρόκληση θα είναι η Covid-19. Εδώ ο κ. Biden μπορεί να σταθεί τυχερός. Αν υλοποιηθεί η υπόσχεση για ένα εμβόλιο, τότε μπορεί να χαρεί μια πρώιμη νίκη.

Εντούτοις, οι Δημοκρατικοί φαίνεται απίθανο να μπορέσουν να «σπάσουν» την επιτυχία της πλουτο-λαϊκιστικής στρατηγικής, εν μέρει επειδή και οι ίδιοι βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν διαφέρει και τόσο πολύ. Και αυτοί εξαρτώνται από δωρεές από τους πλούσιους, που γενικά δεν ενθουσιάζονται με τους υψηλότερους φόρους ή τις επιθετικές ρυθμίσεις. Το υπόλοιπο ενεργό εκλογικό σώμα των Δημοκρατικών -οι επικριτικοί «αφυπνισμένοι» και οι εθνικές μειονότητες- είναι πιθανό να κρατήσουν ενωμένο μέσα στην οργή του το μεγαλύτερο μέρος του συνασπισμού των ευαγγελιστών και χωρίς ανώτερη εκπαίδευση λευκών.

Ο ρόλος του χρήματος στην αμερικανική πολιτική είναι θεμελιώδης. Μια πρόσφατη επικαιροποίηση παλαιότερης έρευνας, που δημοσιοποίησε το Institute for New Economic Thinking, επιβεβαιώνει πως οι απόψεις του ανώτατου δεκατημόριου του πληθυσμού είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την πολιτική. Οι αναπόφευκτες απογοητεύσεις των υπολοίπων δίνουν στα κόμματα τα ένθερμα εκλογικά τους μπλοκ.

Μια επιτυχημένη δημοκρατία είναι πολλά περισσότερα από μια σειρά θεσμών. Το κράτος πρέπει να θεωρηθεί πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των περισσότερων πολιτών. Αυτοί θα πρέπει επίσης να μοιράζονται το αίσθημα πατριωτισμού -μια αγάπη για τη χώρα που ξεπερνά τις διαφορές της κοινωνικής θέσης, των πολιτικών πεποιθήσεων και των οικονομικών συμφερόντων. Ο κ. Biden τάσσεται υπέρ αυτού. Μπορούν τα άκρα να νιώσουν το ίδιο για τους αντιπάλους τους;

Αν είναι παράλογο να περιμένουμε οποιαδήποτε μεταμόρφωση του μοτίβου της εσωτερικής πολιτικής, τότε τι γίνεται με τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο; Εδώ οι πιθανότητες μπορεί να είναι καλύτερες. Περιμένω μια προεδρία Biden να προσπαθήσει να αναβιώσει μια συμμαχία συμφερόντων και αξιών με τις άλλες προηγμένες δημοκρατίες υψηλού εισοδήματος, ιδιαίτερα την Ευρώπη. Περιμένω πως θα ξεκαθαρίσει ορθά-κοφτά στον Βρετανό πρωθυπουργό το πόσο σοφό είναι να υπάρχουν φιλικές σχέσεις με την ΕΕ. Περιμένω πως θα ξαναβάλει τον Ρώσο πρόεδρο και τους ιδεολογικούς του ακόλουθους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη πίσω στο «κουτί» που φέρει τη σήμανση «εχθρικό».

Περιμένω, επίσης, πως ο κ. Biden θα κάνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συμμετοχική αλλά απαιτητική σχέση με την Κίνα, στο πλαίσιο της ρεαλιστικής πολυμέρειας. Δεν είμαι τόσο σίγουρος πως θα μπορέσει να διαχειριστεί τις κρίσιμες σχέσεις των υπερδυνάμεων χωρίς σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης, κατά κάποιον τρόπο, οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, πώς να ανταγωνίζονται και πώς να συνεργάζονται ταυτόχρονα.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι μια συμφωνία για το κλίμα. Υπό τον κ. Trump, άλλες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, τη «σκαπουλάρισαν», καθώς υποσχέθηκαν καθαρότητα από τον άνθρακα μετά από πολλές δεκαετίες, ενώ σήμερα κατασκευάζουν με φρενήρεις ρυθμούς μονάδες με καύσιμο τον άνθρακα. Αλλά αυτό θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τη δική τους «πράσινη» μεταμόρφωση. Η ευκαιρία υπάρχει. Αλλά αυτό είναι επίσης πιθανό να απαιτήσει κάποια συνεργασία από το Κογκρέσο. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, αυτό φαίνεται πολύ απίθανο.

Η σωστή αντίδραση στην εκλογή του κ. Biden είναι να υπάρχει ελπίδα χωρίς αφέλεια. Ο κ. Trump έχει δοκιμάσει μέχρι καταστροφής την ιδέα πως μια «σολιψιστική» υπερδύναμη, αποφασισμένη να διαταράξει την παγκόσμια τάξη, θα κάνει πολλά περισσότερα από το να καταστρέψει τη φήμη της μόνο. Ο κ. Biden μπορεί να τα πάει καλύτερα, αλλά οι βαθιές συγκρούσεις θα συνεχιστούν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η προεδρία του μπορεί να καταλήξει ένα απογοητευτικό «διάλειμμα». Ελπίζω πραγματικά να μη συμβεί αυτό. Αλλά η χώρα του είναι βαθύτατα διχασμένη και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την αποβολή κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια

 3/12/2020 
 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προτείνει την Α. Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ(1 σχόλιo/α)

 2/12/2020 
 

Ο ΟΟΣΑ αποκαλύπτει το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας

 2/12/2020 
 

Βασιλιάς της πορνογραφίας, φονιάς, δραπέτης: Το ελληνικής καταγωγής φτωχόπαιδο που τυράννησε το FBI

 30/11/2020 
 

Δραχμές στα ΑΤΜ: Χαμός με το αδιανόητο περιστατικό

 30/11/2020 
 

Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά

 30/11/2020 
 

Γιατί πρέπει να ξαναγράψουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες

 30/11/2020 
 

Ο κοροναϊός προήλθε από την Ινδία ή και την Ελλάδα, ισχυρίζονται Κινέζοι ερευνητές

 27/11/2020 
 

Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς

 23/11/2020 
 

Εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού τα σουπερμάρκετ

 20/11/2020 
 

Ερευνητές επιβεβαιώνουν τη μετάδοση σπάνιου θανατηφόρου ιού στη Βολιβία

 17/11/2020 
 

O διχασμός στις ΗΠΑ και ο φόβος του διαλείμματος

 16/11/2020 
 

Συμφωνία για την ίδρυση του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ παγκοσμίως

 16/11/2020 
 

Πρόταση φόρου 5% σε τηλεργαζόμενους!

 16/11/2020 
 

Οι προβλέψεις Στουρνάρα θα ήταν ανέκδοτο εάν δεν κατέρρεε η Ελλάδα

 12/11/2020 
 

Γερμανία: Διακοπή παράδοσης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία ζητούν οι Πράσινοι

 11/11/2020 
 

FT: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμνηστεύει φοροφυγάδες

 11/11/2020 
 

Η ζωή και η δράση του Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ

 10/11/2020 
 

Ανακοινώθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας - Ποιος είναι ο Λουτφί Ελβάν

 10/11/2020 
 

Τείχος Βερολίνου: Τα γεγονότα και το «ατύχημα» που όδηγησαν στην πτώση

 9/11/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ευχαριστήρια επιστολή Του Αλεβιζακη Παναγιώτη Οικονομολόγου Προς Υπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρας
Τροπολογία για διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής Μ.Υ.Φ. 2014 και παράταση υποβολής δηλώσεων πελατών λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19 από 6 βουλευτές της ΝΔ
Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων
Δείτε την εκδήλωση του ΟΕΕ, αλλά πριν, ακούστε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που αρνήθηκε τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. 
Πρόσκληση για το 2ο DigiTalk του ΟΕΕ 
ΣΟΛΝΘ:Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και αναστολή συμβάσεων εργασίας 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ερωτήματα στην ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του myDATA Ηλεκτρονικά Βιβλία
Παρουσίαση Εγγραφής – Εξουσιοδότησης στο myDATA
Ε. 2185 /18-11-2020 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2016 – Φ2 TAXIS).
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για αγρότες- Το ποσό που δικαιούνται
Επιστρεπτέα προκαταβολή - Παράταση έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2,3
Αυτοματοποιημένη και με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση στοιχείων στο ΓΕΜΗ

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Τεχνικές Χρηματιστηριακών προβλέψεων των ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΚΙΜΩΝ - ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα