Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 362
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αλλαγές στη διεθνή οικονομική πολιτική και ελληνική οικονομία. Του Αστρουλάκη Νίκου - και του Φιλιππάκη Νίκου
Ούτε Σχέδιο, Ούτε Ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της προχειρότητας και της κοινοτοπίας.του Κώστα Λαπαβίτσα
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σ

�������� 
 

Ημερομηνία: 25/11/2020 7:56:28 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Επιστολή

Της

 Ανεξάρτητης Κίνησης

Οικονομολόγων Ελλάδας

Α.ΚΙ.Ο.Ε.

Μ. Μπότσαρη 64 Χανιά

teamakioe@gmail.com

Τηλ. 6944522935

Χανιά 25/11/2020

 

Προς

Τον  Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Κοινοποίηση :

Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Θέμα : ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΥΦ ΕΤΟΥΣ 2014 – Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΤΩΝ   (ΑΔΙΚΩΝ) ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Δοικητά

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Τις τελευταίες  ημέρες  οι  Δ.Ο.Υ  έχουν αρχίσει  την  αποστολή  ειδοποιητηρίων κλήσεως σε ακρόαση   και την επίδοση καταλογιστικών πράξεων  σε επιχειρήσεις σχετικά με την υποβολή «εκπρόθεσμων» δηλώσεων ΜΥΦ για το έτος 2014 .  Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως  είναι καταιγιστικός  γιατί στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους (πρακτικά στις  10/12/2020) παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων του έτους που έληξε στις 31/12/2014.

Ήδη από τότε που άρχισε να ισχύει το μέτρο των ΜΥΦ πολλά έχουν γραφτεί τόσο για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την εφαρμογή του μέτρου,  όσο  και για την  λειτουργικότητά του. Οι εργατοώρες που έχουν δαπανηθεί από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή τα λογιστικά γραφεία εκτιμούμε ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογες της αποτελεσματικότητας του μέτρου.

Ειδικά το έτος 2014, πρώτη χρονιά που τέθηκε η υποβολή των ΜΥΦ σε ισχύ, παρουσιάστηκαν  πολλές  δυσχέρειες  που αναγνωρίσθηκαν και από πλευράς  Υπουργείου Οικονομικών  , με αποτέλεσμα την  επιμήκυνση  της   καταληκτικής  προθεσμία υποβολής τους έως το  2016.

Ωστόσο  η παράλειψη   του Υπουργείου Οικονομικών  να τακτοποιήσει  έγκαιρα νομοθετικά  ένα ζήτημα το οποίο  γνώριζε σε όλες τις τεχνικές  του λεπτομέρειες   ,άνοιξε τον ασκό του αιόλου με αποτέλεσμα    επιχειρήσεις να καλούνται  να καταβάλουν αδίκως πρόστιμα , ενώ  συνάδελφοι να διαχειρισθούν διενέξεις με τους πελάτες τους σχετικά με την υπαιτιότητα για αυτή την κατάσταση .

Ετσι  ενώ στην πράξη δεν υπάρχει αμέλεια ή δόλος τόσο στις επιχειρήσεις , όσο και στους συναδέλφους  λογιστές , διαπιστώνουμε την  έκδοση  καταλογιστικών πράξεων και την επιβολή  προστίμων στις  ακόλουθες περιπτώσεις :

Α) Υποβολές καταστάσεων πελατών-προμηθευτών  έτους 2014 ,στο χρονικό διάστημα από 21/01/2016 έως και 25/01/2016 , κατά το οποίο είχε ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο , «σιωπηρή παράταση» υποβολής.

Β) Υποβολές διορθωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών 2014 , για διορθώσεις σε ποσά μικρότερα των 100 ευρώ , ενώ σύμφωνα με την παρ. 2 της ΠΟΛ 1051/2016 της ΓΓΔΕ  «Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.» 

Γ) Υποβολές καταστάσεων πελατών-προμηθευτών  έτους 2014 ,όπου ενώ έγινε εμπρόθεσμα η υποβολή τους , ωστόσο λόγω τεχνικών δυσχερειών στην εφαρμογή υποβολής , είτε έγινε αποδεκτή ως εκπρόθεσμη  η υποβολή , είτε η συγκεκριμένη υποβολή  απορρίφθηκε .

Δ) Υποβολές  διορθωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών 2014 , με κοινό αρχείο υποβολής τόσο για πελάτες όσο και για προμηθευτές . Λόγω όμως διαφορετικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής  το σύστημα θεώρησε ως εκπρόθεσμη την υποβολή της καταστάσεως πελατών , ενώ αυτή  και  είχε ήδη υποβληθεί  εμπρόθεσμα , αλλά ούτε  παρουσίαζε διαφορές σε σχέση με την αρχική υποβολή.

Βάσει των ειδοποιητηρίων  και των καταλογιστικών  πράξεων λοιπόν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων υποχρεούνται να διατυπώσουν τους λόγους εκπρόθεσμων υποβολών , ώστε  να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα. Ειδικά στην περίπτωση των εκπρόθεσμων τροποποιήσεων, τα λογιστήρια καλούνται να προβούν σε συγκρίσεις μεταξύ των αρχικών εμπρόθεσμων και τροποποιητικών εκπρόθεσμων δηλώσεων,  ενώ  η πλατφόρμα-εφαρμογή  των ΜΥΦ δεν βοηθάει ικανοποιητικά σε αυτή τη διαδικασία. Η τακτική  δε που ακολουθείται από τον έλεγχο είναι να επιβάλλονται , με μια τυπική και εν πολλοίς τυποποιημένη διαδικασία , πρόστιμα ανά δήλωση (μηνιαία ή τριμηνιαία) και κατηγορία (έσοδα ή έξοδα ) , χωρίς διεξοδική έρευνα από πλευράς υπηρεσίας .

Με αφορμή αιτήματα φορέων  λογιστών που  έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών , αναφορικά με τον έλεγχο υποβολών  καταστάσεων πελατών– προμηθευτών, ημερολογιακού έτους 2014  η ΑΑΔΕ  με την εγκύκλιο ΔΕΛ Α 1127318 ΕΞ 2020/30-10-2020 προσπαθεί , με  χαρακτηριστική αργοπορία,  να δώσει λύσεις  στα προβλήματα που προέκυψαν , ωστόσο  το έγγραφο αυτό αντιμετωπίζει αλυσιτελώς  το όλο  ζήτημα και αφήνει τελικά   ως  μοναδική επιλογή την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών εκ μέρους των θιγόμενων επιχειρήσεων . Να σημειωθεί εδώ πως σε μεγάλο βαθμό οι ενδικοφανείς αυτές προσφυγές δικαιώνουν όσους τις άσκησαν .

Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος μέσω μέτρων που διευκολύνουν το διασταυρωτικό έλεγχο. Δεν  υπερασπιζόμαστε αυτόν που απέκρυψε φορολογητέα ύλη , αλλά αυτόν  που πάνω στο φόρτο εργασίας  , υπέβαλε ,αλλά η υποβολή του θεωρήθηκε εκπρόθεσμη λόγω των τεχνικών προβλημάτων της εφαρμογής  και αυτόν που διέφυγε της προσοχής του  και υπέβαλε εκπρόθεσμα  καταστάσεις με μικροδιαφορές ανούσιες ως προς τον έλεγχο .Επιβάλλεται , έστω και στην ύστατη στιγμή , να γίνει αντιληπτό  το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και οι διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα υποβολής των καταστάσεων  ΜΥΦ του έτους 2014.

Τρόποι για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε το θέμα με κατανόηση και όχι με αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα, να το αντιμετωπίσετε άμεσα  νομοθετικά στα πλαίσια των αρχών της χρηστής διοίκησης  , που αποτελεί και υποχρέωση της πολιτείας ,  διαγράφοντας  τα ήδη επιβληθέντα πρόστιμα , σταματώντας  την σύνταξη και την αποστολή καταλογιστικών πράξεων , επιστρέφοντας στις επιχειρήσεις όσα ποσά τέτοιων προστίμων έχουν ήδη καταβληθεί  και απαλλάσσοντας  αυτές από το βάρος και τις δαπάνες σύνταξης και υποβολής ενδικοφανών  προσφυγών.

Με Τιμή

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Μέλος της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

 

  Σχολιασμός Θέματος «Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

Δικηγόροι: Αποχωρούμε από τον προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ και καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό

 22/1/2021 
 

Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει

 11/1/2021 
 

H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.

 7/1/2021 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA)

 30/12/2020 
 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 23/12/2020 
 

Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης

 21/12/2020 
 

Ποιος βάζει τα χρήματα πόσα θα λάβουν οι συνάδελφοι και μέχρι πότε θα γίνουν οι καταβολές για το έκτακτο επίδομα.

 21/12/2020 
 

Ποια είναι η κ. Νίκη Κεραμέως η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

 21/12/2020 
 

Η κυβέρνηση των… αρίστων στην εξυπηρέτηση των «κολλητών», ισοπέδωσαν τους αποφοίτους των ΑΕΙ.

 18/12/2020 
 

Mea culpa από τον Υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας – σχετικά με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 ;

 4/12/2020 
 

Ευχαριστήρια επιστολή Του Αλεβιζακη Παναγιώτη Οικονομολόγου Προς Υπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρας

 3/12/2020 
 

Τροπολογία για διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής Μ.Υ.Φ. 2014 και παράταση υποβολής δηλώσεων πελατών λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19 από 6 βουλευτές της ΝΔ

 2/12/2020 
 

Επιστολή της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο: Σταματήστε τον έλεγχο των ΜΥΦ έτους 2014 – Είναι υπερβολική και άδικη η επιβολή προστίμων

 25/11/2020 
 

Δείτε την εκδήλωση του ΟΕΕ, αλλά πριν, ακούστε τον πρόεδρο της Ισλανδίας που αρνήθηκε τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

 23/11/2020 
 

Πρόσκληση για το 2ο DigiTalk του ΟΕΕ

 23/11/2020 
 

ΣΟΛΝΘ:Πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και αναστολή συμβάσεων εργασίας

 16/11/2020 
 

ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα «Μέριμνα σχετικά με τις υποχρεώσεις του λογιστή που έχει ασθενήσει από κορωνοϊο»

 29/10/2020 
 

Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!!!

 20/10/2020 
 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης για τον λόφο Καστέλι

 19/10/2020 
 

Λειτουργία υπηρεσιών της ΑΑΔΕ: Λογιστές, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές εισέρχονται στις υπηρεσίες, εφόσον τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας

 14/10/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δικηγόροι: Αποχωρούμε από τον προσχηματικό διάλογο για το χορήγημα των 400 ευρώ και καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει 
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΑΑΔΕ: Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας
Επίδομα 400 ευρώ: Τα κριτήρια και η διαδικασία για τη χορήγησή του σε επιστήμονες
Επιχορήγηση 70% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Μέχρι 31 Ιανουαρίου η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
ΑΑΔΕ: Πότε δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία - Δ. Σταματόπουλου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα