Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
6/3/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου
Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής
Τρύφων Αλεξιάδης: Τελικά λεφτά υπάρχουν;
Καί ὕστερα ἀποροῦμε γιατί δέν ἔρχεται ὁ Πούτιν στίς 25 Μαρτίου.Του Μανώλη Κοττάκη
Αφού εργαζόμαστε περισσότερο γιατί δεν είμαστε πιο πλούσιοι.Του Ανδρέα Αττάλογλου Οικονομολόγου
Εξωτερική Πολιτική και διερευνητικές. Του Νίκου Κοτζία

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο κ. Κούγιας είπε ... (1 σχόλιο/α) 
Μοιράζουν ενισχύσεις σε ρομπότ και σε «πληττόμενες» εισπρακτικές! 
Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτησα μείωση λογαριασμού για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος είναι... μεταξύ των πλουσίων

�������� 
 

Ημερομηνία: 7/12/2020 11:58:15 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος είναι... μεταξύ των πλουσίων.

Το «πλεόνασμα της παραγωγής ελίτ» και πώς προκαλεί τις πολιτικές αναταράξεις στη Δύση. Το παράδειγμα των ΗΠΑ και πώς ο Τραμπ θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μια νέα τετραετία αν είχε κινηθεί πιο έξυπνα.

Οι Αμερικάνοι βιώνουν την αποκατάσταση της εκθρονισμένης ολιγαρχίας τους. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden διόρισε ως υπουργό Οικονομικών την πρώην πρόεδρο της Federal Reserve. Η επιλογή του για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι άλλος ένας άνθρωπος της ελίτ, που έχει «βγάλει ρίζες» στην Ουάσινγκτον. Ο κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος είναι στέλεχος της BlackRock.

Σε κάθε φάση της ζωής τους, αυτοί οι άνθρωποι «αποχαιρέτησαν» έναν άγνωστο αριθμό ανθρώπων που επίσης είχαν θέσει υποψηφιότητα. Οι περισσότεροι κάτοχοι MBA δεν «λάμπουν» ποτέ στη Wall Street, όπως αντίστοιχα οι περισσότεροι από αυτούς που περνούν μια ζωή στην Ουάσινγκτον ποτέ δεν πιάνουν γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου (σ.τ.μ., εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα γραφεία του προέδρου των ΗΠΑ.

Στους τέσσερις ορόφους της Δυτικής Πτέρυγας υπάρχουν, μεταξύ άλλων, το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου, του συμβούλου του προέδρου, του ανώτερου συμβούλου του προέδρου, η γραμματεία Τύπου κ.α.). Δεν τους λες ακριβώς ελίτ, αλλά την ίδια ώρα είναι πολύ επιτυχημένοι για να τους λυπηθείς: φανταστείτε την ενόχλησή τους.

Ο Peter Turchin, ο ακαδημαϊκός της ημέρας, πάει ένα βήμα παραπέρα. Ποσοτικοποιεί, συγκρίνει με άλλες παραμέτρους και καταλήγει σε μια θεωρία. Από όλους τους λόγους που προβάλλονται για τις πολιτικές έριδες της εποχής μας, λίγοι είναι τόσο πρωτότυποι όσο η έμφαση που δίνει ο ίδιος στο «πλεόνασμα στην παραγωγή ελίτ».

Οι απόφοιτοι πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από το περιθώριο που υπάρχει για να πιάσουν μια θέση στην κορυφή, όπως υποστηρίζει, με τον «υπερκορεσμό δικηγόρων» να είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα «απόθεμα» ανδρών και γυναικών που δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο status που επιθυμούσαν και η σχέση τους με τη δική τους τάξη χαλάει, και από μια περιφερειακή συμμετοχή καταλήγει σε μοχθηρή κακία. Αν αυτό συμπέσει με μια κακή περίοδο για το γενικό βιοτικό επίπεδο, τότε μπορεί να σχηματιστεί μια συμμαχία μεταξύ αυτών των insiders που τους έχουν «σνομπάρει» και των πιο δικαίως θιγμένων μαζών.

Μετά από μια γνωριμία με το έργο του κ. Turchin, δεν είναι μόνο η άνοδος του Donald Trump στον Λευκό Οίκο που προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και με το Brexit. Ποτέ δεν υπήρχαν αρκετοί λευκοί της εργατικής τάξης στις αποβιομηχανοποιημένες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου για να σχηματίσουν μια εθνική πλειονότητα.

Η εκστρατεία έπρεπε να αφαιρέσει πολλούς φαινομενικά πλούσιους, τόσο από ψηφοφόρους, όσο και από ηγέτες του κινήματος. Οι εύπορες αγγλικές κομητείες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Το Λίβερπουλ, η φτωχότερη μεγάλη πόλη, ψήφισε υπέρ της παραμονής. Ήταν δύσκολο να αποδοθεί η δυσαρέσκεια των πλούσιων baby boomers στις υποβαθμισμένες περιοχές του Χάμπσαϊρ.

Ούτε εξαντλεί η θεωρία την χρησιμότητά της στην λαϊκιστική δεξιά. Άλλωστε, τι άλλο είναι η κουλτούρα της αφύπνισης αν όχι η κραυγή μιας γενιάς υποαπασχολούμενων απόφοιτων των ανθρωπιστικών επιστημών; Από τότε που ο Allan Bloom έγραψε το “The Closing of the American Mind” το 1987, η δεξιά έχει αποδοκιμάσει την ουσία αυτού που διδάσκεται στους νέους. Η «κριτική θεωρία» και η πολιτικοποίηση του λογοτεχνικού κανόνα της Δύσης προκαλούν ιδιαίτερη αγωνία.

Αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι οι ωμοί αριθμοί των φοιτητών και όχι το ακριβές χρώμα της κατήχησής τους. Πόσες θέσεις εργασίας να υπάρχουν γι’ αυτούς στις εκδόσεις και στα μέσα ενημέρωσης; Στο Κογκρέσο οι θέσεις είναι μετρημένες. Αν εξαφανίζονταν από τις πανεπιστημιουπόλεις οι μεταμοντέρνες θεωρίες, αυτό το πλεόνασμα των απογοητευμένων απόφοιτων θα συνέχιζαν πράγματι τη ζωή τους απλώς ως «χλιαροί» φιλελεύθεροι;

Ο καθηγητής Turchin είναι μέλος τριών τμημάτων στο Πανεπιστήμιο του Connecticut. Με το πόνημά του «Cliodynamics» προσπαθεί να προσδώσει στη μελέτη της ιστορίας κάποια από την ποσοτική αυστηρότητα της επιστήμης, αλλά τείνει να το παρακάνει. Βέβαια, δεν χρειάζεται κάποιος να συμφωνεί απόλυτα μαζί του για να δει πως η βασική του σκέψη, που έχει να κάνει με τον ναρκισσισμό των μικρών διαφορών, επαναλαμβάνεται χρονικά και χωρικά. Δεν ήταν οι φτωχότεροι άνθρωποι στη Γαλλία αυτοί που ανέτρεψαν το αρχαίο καθεστώς, αλλά αυτοί που βρίσκονταν πολλά επίπεδα υψηλότερα, και τους οποίους τους συγκρατούσαν οι ταξικές αυστηρότητες από το να επιδιώξουν την ευτυχία τους.

Αν ο καθηγητής Turchin έχει δίκιο, τότε έρχεται η ημέρα της κρίσεως για τους φιλελεύθερους, αλλά μια ακόμα μεγαλύτερη ημέρα της κρίσεως για τους λαϊκιστές εχθρούς τους.

Η πρώτη ομάδα πρέπει να αποδεχθεί πως μια από τις εκπολιτιστικές της δόξες –η επέκταση της ανώτατης εκπαίδευσης- είχε και ανώμαλες επιπτώσεις. Χωρίς μια αντίστοιχη ανάπτυξη των θέσεων εργασίας με αίγλη, συσσώρευε δυσαρέσκεια η οποία θα έβρισκε τρόπο να εκφραστεί δημοσίως. Είναι ένα παν-δυτικό πρόβλημα, αλλά η επίπτωση είναι χειρότερη στις ΗΠΑ επειδή το πανεπιστήμιο εκεί μπορεί να επιβαρύνει με τόσο τερατώδη χρέη τους ανθρώπους.  

Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι μπορούν τουλάχιστον να περιορίσουν το ακαδημαϊκό-βιομηχανικό σύμπλεγμα με την πάροδο του χρόνου. Για τους λαϊκιστές, η θεωρία του Turchin υποδηλώνει ένα πολύ λιγότερο ευέλικτο πρόβλημα. Αν το κίνημά τους ενώσει την όχι-και-τόσο-ελίτ με τις τάξεις των «μπουρτζόβλαχων», κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και τους δύο. Όσο περισσότερο μένουν στην εξουσία οι λαϊκιστές, τόσο πιο πιθανό είναι να φανούν τα ασύμβατα συμφέροντά τους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν το δίλημμα. Αν ο κ. Trump είχε κυβερνήσει ως οικονομικός λαϊκιστής, φορολογώντας τους πλούσιους για να χτίσει υποδομές, μπορεί να είχε εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Αλλά επίσης θα έπρεπε να ξεχάσει τους τηλεπαρουσιαστές του Fox News, τους χλιδάτους δωρητές, τους ψηφοφόρους υψηλού εισοδήματος: τους ανθρώπους στους οποίους άρεσε επειδή σκανδάλιζε αυτούς που ήταν λίγο πιο πάνω από αυτούς στις τάξεις του πρεστίζ των ΗΠΑ. δεν είναι οι ίδιοι όπως αυτοί που τον ψήφισαν για να τους απελευθερώσει από τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής.

Η επίσημη κυβέρνηση εκθέτει την ασυναρτησία των λαϊκιστών. Η λύση τους, για να μη χαλαρώνουμε, μπορεί να είναι η πολιτική του δρόμου.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος είναι... μεταξύ των πλουσίων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος

 5/3/2021 
 

Oι πανδημίες και το παράδοξο της ανθρώπινης εξέλιξης

 5/3/2021 
 

Ένας στους τρεις εργαζόμενους ετοιμάζεται για αλλαγή καριέρας εξαιτίας της πανδημίας

 4/3/2021 
 

Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού

 1/3/2021 
 

Αλλάξτε το τραπεζικό σύστημα!

 27/2/2021 
 

Γιατί είναι απαραίτητο στην Ευρώπη το «δημοσιονομικό μπαζούκα»

 24/2/2021 
 

Ισπανία: Πρόγραμμα στήριξης 11 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

 24/2/2021 
 

Ολλανδία : Εστιάτορες μηνύουν το κράτος για το κλείσιμο που τους επιβλήθηκε

 23/2/2021 
 

Η σιωπή Μπάιντεν σπάει τα νεύρα του Ερντογάν

 22/2/2021 
 

Βυθισμένος στα χρέη ο πλανήτης – Στα 281 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος

 22/2/2021 
 

Είναι τα χρηματιστήρια υπερτιμημένα;

 19/2/2021 
 

Φόβοι για εκτίναξη χρεών λόγω πανδημίας στην Ευρώπη

 19/2/2021 
 

Τουρκάλα φωτογράφος κερδίζει διεθνή διαγωνισμό με την δουλειά της για την πανδημία

 18/2/2021 
 

Handelsblatt: Σβήνουν οι ελπίδες για ανάκαμψη στην Ελλάδα

 17/2/2021 
 

Η ώρα της ανάκαμψης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Ευρώπης

 17/2/2021 
 

Ο Ντράγκι διάβασε το εγχειρίδιο Τσεντσέλι

 16/2/2021 
 

Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

 15/2/2021 
 

Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπίες και «κόκκινα δάνεια»

 12/2/2021 
 

Το μεγάλο «πλυντήριο»

 10/2/2021 
 

Η τρόικα ξαναχτυπά! Απαιτεί (ασφυκτικά) την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού

 8/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα : Ένα βήμα πριν την πλήρη στάση πληρωμών. Tου Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Στοιχεία σύνδεσης για το σεμινάριο με θέμα το ΦΠΑ που θα γίνει την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 - 21:00. 
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Εκτός λειτουργίας στις 3-2-2021 από 00:00 έως 18:00 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τον ΦΠΑ από την Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Έγιναν οι πρώτες πληρωμές – Δυνατότητα ένταξης νέων επιχειρήσεων – Δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης για επιχειρήσεις 
Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εκ παραδρομής δεν δήλωσαν την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, ζητάει ο Βουλευτής Β. Σπανάκης 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών
Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975.
Παράταση 6 μηνών στις δράσεις ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου 
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων 
Α. 1027 /09-02-2021 Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 (Α’ 77) .... 
Ε. 2041 /08-02-2021 Κοινοποίηση της αριθμ. 188/2020 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Β΄), αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη καταλογισμού και λήψης μέτρων είσπραξης σε βάρος ανηλίκου που έχει τελέσει λαθρεμπορία. 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος - Βαρουφάκης Γιάνης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα