Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
16/1/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2553
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη
Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber
Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη 
Καραθανασόπουλος σε Ελληνική Λύση: "Η πολιτική μ....κία και ανοησία έχει και τα όριά της" 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τα μέτρα και την ατομική ευθύνη 
Σημίτης: Η έκθεση Πισσαρίδη σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση 
Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: Η επιστημονική κοινότητα «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

�������� 
 

Ημερομηνία: 8/12/2020 12:19:23 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό

Στη δημόσια συζήτηση για την πανδημία, εκφράζονται τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη, της κυβέρνησης, είναι ότι η ίδια έκανε ότι μπορούσε, ακολούθησε τις «οδηγίες» των επιστημόνων και των Βρυξελλών. Θεωρεί λανθασμένα ότι τα κατάφερε καλύτερα από ότι αλλού και ότι πέρα από κάποιες αστοχίες έπραξε αποτελεσματικά και στις δύο φάσεις της κρίσης. Επέλεξε την οικονομική ύφεση (η οποία, όμως, ήδη έτρεχε πριν της πανδημίας) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υγειονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση, όπως και με τα μνημόνια, εμφάνισε τις νεοσυντηρητικές επιλογές της στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως μονόδρομο.

Η δεύτερη, της αντιπολίτευσης, εκτιμά ότι ορθά έβαλε πλάτη στην πρώτη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν κατά τη γνώμη της σωστή, αλλά η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού. Το τελευταίο είναι ορθό. Το αποτέλεσμα ήταν, επισημαίνει η αντιπολίτευση, να βρεθεί η χώρα απροετοίμαστη σε μια πιο βαθιά κρίση από εκείνη της άνοιξης. Πρόκειται, επίσης, για ορθή εκτίμηση. Επιπλέον, ορθά υποστηρίζει, όπως τονίσαμε εξαρχής εμείς του ΠΡΑΤΤΩ, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε διασφαλίσει την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών σε εκπαίδευση και υγεία. Να είχε προσληφθεί προσωπικό όλων των κατηγοριών. Επιπλέον, να είχαν αγοραστεί ισχυροί σέρβερς και να είχαν διανεμηθεί στους μαθητές υπολογιστές προσωπικής χρήσης. Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής-τεχνικής υποδομής των Σχολείων και ένας υπολογιστής ή ταμπλέτες για κάθε μαθητή, το μέλλον της χώρας, κοστίζουν, όπως ήδη έχω δείξει, 108.000.000 ευρώ. Δηλαδή, λιγότερο από τα 120.000.000 που δόθηκαν ως δώρο στην Aegean Airlines.

Αυτό που πιθανά η αντιπολίτευση να μην συνειδητοποίησε, είναι ότι η συναίνεση της στην πρώτη φάση της πανδημίας, συνέβαλε άθελά της, να εμφανίζεται η πηγή του σημερινού δράματος ως μονόδρομος. Δεν πρόβαλε, κατά συνέπεια, το θεμελιακό δημοκρατικό επιχείρημα: ότι όπως με τα μνημόνια, έτσι και στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Η επιτροπή που είχε επικεφαλής τον Κ. Τσιόδρα, διατείνονταν ότι «οι μάσκες σκοτώνουν». Εμφάνισαν αντιεπιστημονικά τις συντηρητικές της αντιλήψεις ως μονόδρομο. Θέση που μας υποχρέωσε εμάς του ΠΡΑΤΤΩ να τους κάνουμε αυστηρή κριτική. Πέρα του λάθους, η άποψη αυτή δημιούργησε, επιπλέον, το έδαφος να αναπτυχθεί η δυσπιστία και η συνωμοσιολογία απέναντι στα μέσα προστασίας. Διότι όταν έχει πειστεί κάποιος πως θα πεθάνει αν βάλει μάσκα, γιατί να την φορέσει σήμερα;

Η τρίτη γραμμή ήταν αυτή που προτείναμε σειρά από φορείς και έντυπα: μαζικά δωρεάν τεστ. Διανομή μασκών σε όλους τους εργαζομένους και στους μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς όπως τα σχολεία, τα ΑΕΙ, τα υπουργεία, οι μεταφορές. Ουσιαστικά μέτρα για την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. Εμείς του ΠΡΑΤΤΩ, με τις λίγες δυνάμεις μας εξηγήσαμε ότι στην καταπολέμηση της πανδημίας εφαρμόστηκαν διεθνώς διαφορετικά μοντέλα. Εκείνο της Ελλάδας ήταν βασισμένο στο μοντέλο των Βρυξελλών, με επιπλέον αβάντα τις ιδιαιτερότητες της ΝΑ Ευρώπης (καλύτερος καιρός, πολλαπλά εμβόλια μέχρι πριν λίγα χρόνια σε ασθένειες που στη Δυτική Ευρώπη είχαν εξαφανιστεί δεκαετίες πριν, όπως εκείνο της φυματίωσης και της ελονοσίας, μικρότερο βαθμό διεθνοποίησης της περιοχής τους μήνες πριν από το τουριστικό κύμα). Το πιο πετυχημένο μοντέλο ήταν εκείνο της ΝΑ Ασίας, σε περιοχές όπως η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Ταιβάν, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με την New York Times, το τελευταίο παρουσιάζει στα τέλη του 2020 τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση εξαγωγών από όλα τα κράτη του κόσμου.

            Το μοντέλο της ΝΑ Ασίας μπόρεσε να συνδυάσει την καταπολέμηση του ιού με την διάσωση της οικονομικής ζωής των προαναφερθέντων περιοχών, όπως συνέβη εξάλλου και στην Κίνα. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των περιοχών; Α) ισχυρός δημόσιος τομέας υγείας που ενισχύθηκε παραπέρα. Δημιουργήθηκαν ακόμα και νέες ειδικευμένες κλινικές και νοσοκομεία. Β) Μάσκες εξαρχής για όλους. Γ) Μαζικά και συνεχόμενα τεστ, με στοχευμένες επαναλήψεις. Υπάρχουν πόλεις στην Κίνα με 10-15 εκατομμύρια πληθυσμό που ελέγχθηκαν εξ’ ολοκλήρου τρεις ακόμα και τέσσερις φορές, όταν στην Ελλάδα έλεγαν ότι ένας τέτοιος αριθμός είναι εξωπραγματικός. Ιδιαίτερα συστηματική ήταν η χρήση των αποστάσεων και των τεστ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δ) Συστηματική και αυστηρή εφαρμογή των αποστάσεων, διασφαλίζοντας την ορθή κατανομή (και αραιή) στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ε) Μη χρήση χειραψίας και υπόκλιση ως χαιρετισμός από μακριά. Στ) Ειδικά μέτρα στους τόπους εργασίας. Ζ) Απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων σε τόπους λατρείας. Δύο φορές στη Νότια Κορέα αποδείχτηκε ότι αυτοί ήταν η πηγή διάδοσης του ιού. Η) Μέτρα ψυχολογικής στήριξης των πολιτών. Θ) Κλείσιμο συνόρων και δεκαπενθήμερη καραντίνα για όποιον ερχόταν από το εξωτερικό. Ι) Χρήση νέων εφαρμογών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποτύπωση της εικόνας της κατάστασης και των διασυνδέσεων που είχαν διαμορφωθεί ανάμεσα σε φορείς και μη φορείς του ιού.

Δεν θέλω να επεκταθώ στα μέτρα που λήφθηκαν και πώς τα κατάφεραν οι πιο πάνω περιοχές. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν τον Μάρτη και τον Απρίλη προβάλαμε την άλλη λύση που έδειχνε να πετυχαίνει σε σειρά κρατών, μας επιτέθηκαν από την πλευρά του φιλοκυβερνητικού τύπου με ειρωνείες, δείγμα έλλειψης μόρφωσης και γνώσης, μελέτης και διορατικότητας. Το πρόβλημα ήταν ότι ουδείς τους μελέτησε την διεθνή πείρα απαραίτητη για την εξάσκηση πολιτικής στις σημερινές συνθήκες.

Υπογραμμίζω, λοιπόν, η μελέτη ήταν και είναι απαραίτητη. Εξάλλου, πάντα η αριστερά μελετούσε. Μάθαινε. Συνέκρινε και αντλούσε από τη διεθνή πείρα ιδέες, σκέψεις, προτάσεις. Τις συνέθετε σε πολιτική. Η επιστήμη όταν είναι δημοκρατική επιτρέπει και γεννά πολλές προσεγγίσεις. Καμία τους δεν είναι έξω από τους αγώνες και τις αντιθέσεις εντός ενός επιστημονικού αντικειμένου ή συνολικότερα της κοινωνίας. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές το αντιλαμβάνονται ή όχι. Επιμένω: πουθενά, από την υγειονομική πολιτική μέχρι την οικονομία και από την εξωτερική πολιτική μέχρι την εκπαιδευτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Και αυτό όφειλε να το γνωρίζει ολόκληρη η ελληνική αριστερά μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων.   


 

  Σχολιασμός Θέματος «Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα

 8/1/2021 
 

Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας

 23/12/2020 
 

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

 8/12/2020 
 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη

 9/10/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

 28/9/2020 
 

Παγκοσμιοποίηση και ενδοευρωπαϊκός κανιβαλισμός Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

 14/9/2020 
 

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις σπάνιες γαίες – Στόχος η απεξάρτηση από την Κίνα

 11/9/2020 
 

Παρέμβαση Κοτζιά για την κατά Μητσοτάκη «Ελλάδα που μεγαλώνει»

 28/8/2020 
 

Οι προτάσεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Του Νίκου Κοτζιά

 21/8/2020 
 

Απόφαση Συνόδου Κορυφής ΕΕ, 21 Ιουλίου: Ανασυγκρότηση με τα υλικά της καταστροφής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 24/7/2020 
 

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί

 6/7/2020 
 

Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη

 22/6/2020 
 

Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*

 18/6/2020 
 

Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη

 17/6/2020 
 

Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας

 16/6/2020 
 

Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

 15/6/2020 
 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εποχή των (κορωνα)ιών: Ένας ιός μπορεί να αλλάξει αυτά που ξέραμε…Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

 3/6/2020 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΑΔΕ: Πότε δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο»
Το ΟΕΕ, εφιστά την προσοχή τόσο στην Πολιτεία όσο και στις Τράπεζες, με απώτερο σκοπό την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα, και προτείνει
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ Εκ/πος της Α.ΚΙ.Ο.Ε.
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα: Πρόταση για την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών ( myDATA) 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας δεν με ξαφνιάζει. Του Νίκου Κλωθάκη Οικονομολόγος MSc Μέλος Διοίκησης Ο.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
MyCar: Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις
Απόφαση 1002 /2019 Tου Αρείου Πάγου. Τα δάνεια δεν μπορούν να υπερβούν ….
Μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές επιχειρήσεις 
Εγχειρίδιο για τις Απαλλαγές Τελωνειακού Χαρακτήρα κατά τη Μεταφορά Συνήθους Κατοικίας στην Ελλάδα 
Στατιστικά κατώφλια έτους 2021 για την υποβολή δήλωσης Intrastat 
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων το 2021 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. του Παζαρλόγου Θανάση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα