Αποτιμήσεις... φούσκας dotcom φέρνουν πλέον στον νου τα μεγέθη των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη που απορρόφησαν τα διαθέσιμα των επενδυτικών κεφαλαίων.
Το απίστευτο ποσό των 3,4 τρισ. δολαρίων προσέθεσαν το 2020 στη χρηματιστηριακή τους αξία οι επτά κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ φέτος. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Tesla και Nvidia έκαναν κυριολεκτικά την κρίση ευκαιρία. Πανδημία και ύφεση όχι μόνο δεν στάθηκαν εμπόδιο στη δραστηριότητα τους αλλά αντίθετα αποτέλεσαν το εφαλτήριο για το σάρωμα επενδυτικών κεφαλαίων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τη μεγαλύτερη άνοδο όλων κατέγραψε μακράν η γνωστή κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Η αξία της μετοχή της (που έκανε split –5:1– στα μέσα της χρονιάς) σχεδόν εννιαπλασιάστηκε, εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της από 76 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020 σε 669 δισ. δολάρια την προηγούμενη Πέμπτη. Η εκρηκτική άνοδος του τίτλου της Tesla –από τα 17 δολάρια το 2010 όταν πρωτομπήκε στο Χρηματιστήριο στα 705 δολάρια στο τέλος του 2020– έχει δημιουργήσει μια νέα στρατιά εκατομμυριούχων, τους… «Tesla-μυριούχους» όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται.
Η Tesla είναι πλέον η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Αξίζει περισσότερο από ό,τι όλες μαζί οι General Motors, Ford, Fiat Chrysler Automobiles και Toyota, παρότι η ετήσια παραγωγή της αποτελεί κλάσμα των δεκάδων εκατομμυρίων οχημάτων που παράγουν οι παραπάνω ανταγωνιστές της.
Η αύξηση των πωλήσεών της φέτος σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τη σημερινή τιμή της μετοχής της, ούτε βέβαια τον λόγο αυτής προς τα κέρδη της (p/e), που αγγίζει σήμερα το εξωπραγματικό… 1.417 και φέρνει στη μνήμη αποτιμήσεις τής προς εικοσαετίας φούσκας dotcom. Κάτι που επισημάνθηκε πρόσφατα και από αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «βάσει οποιουδήποτε συμβατικού μέτρου αξιολόγησης, η μετοχή της Tesla δεν είναι απλά υπερτιμημένη, αλλά δραματικά (υπερτιμημένη)».
Οι επενδυτές της Tesla, από την άλλη πλευρά, αντιτείνουν επιτεύγματα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα στην αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, και ποντάρουν στο μέλλον. Και, πιο συγκεκριμένα, στην πολυσυζητημένη απεξάρτηση του πλανήτη από τους υδρογονάθρακες και τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και τα επιδοτούμενα ενδεχομένως ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Μετά την Tesla, την αμέσως μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 7 εταιρείες κατέγραψε πέρυσι η μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών Nvidia. Η χρηματιστηριακή της αξία υπερδιπλασιάστηκε στα 323 δισ. δολάρια, καθιστώντας την 7η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και συνολικά 16η στις ΗΠΑ. Οι κάρτες γραφικών για ηλεκτρονικά παιχνίδια έγιναν ανάρπαστες στη διάρκεια του 2020 και η εταιρεία αρκετές φορές στάθηκε αδύνατο να καλύψει τα κενά στα ράφια και την υπερβάλλουσα ζήτηση. Αυξημένη ζήτηση υπήρξε και για τα chips της Nvidia από κέντρα και εταιρείες βάσης δεδομένων όπου απαιτούνται όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες λόγω του μεγάλου φόρτου.
Σε ονομαστική αξία, τη μεγαλύτερη αύξηση της κεφαλαιοποίησής της στη διάρκεια της περσινής χρονιάς σημείωσε πάντως η Apple. Η κατασκευάστρια των Mac, iPhone και iPad είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να μεγεθύνεται κατά 1 περίπου τρισ. δολάρια στα 2,256 τρισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της σημείωσε ετήσια άνοδο 81%.
Η Amazon, που είδε τις δουλειές της να εκτοξεύονται μέσα στις καραντίνες, μεγέθυνε αντίστοιχα την αξία της κατά 710 δισ. δολάρια, στα 1,634 τρισ. δολάρια. Επιπλέον 480 δισ. δολάρια προσέθεσε στη δική της αξία η Microsoft, ενώ 268 και 193 δισ. δολάρια αντίστοιχα οι Alphabet (Google) και Facebook.
Τα κέρδη αυτά αντικατοπτρίστηκαν πλήρως στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon είναι, χάρη στο χαρτοφυλάκιό του στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Τον ακολουθούν οι Ελον Μασκ της Tesla και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook είναι πέμπτος. Στην πρώτη 10δα υπάρχουν ακόμη οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν όπως και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε αυτήν την τεράστια μεταβίβαση κεφαλαίων υπέρ των παραπάνω 7 κολοσσών πέρυσι, η επενδυτική κοινότητα αγνόησε παντελώς το «στενό μαρκάρισμα» των αντιμονοπωλιακών αρχών σε όλον τον κόσμο, τις έρευνες εναντίον τους που πολλαπλασιάζονται όπως και τις ποινές. Δείχνει ότι η αγορά δεν πιστεύει πως οι κυβερνήσεις μπορούν να ελέγξουν πλέον αυτούς τους τεράστιους οργανισμούς και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην οποία επιδίδονται εδώ και χρόνια.
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: 83-_aytokinita.jpg
|