Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ένα κύμα από χρεοκοπίες και «κόκκινα δάνεια», καθώς τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που έχει στη διάθεσή του έγγραφο με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών θα ενημερωθούν την ερχόμενη Δευτέρα ότι ποσό της τάξης των 2,3 τρισ. ευρώ έχουν δοθεί συνολικά μέσω προγραμμάτων ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια, σχεδόν το 25% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλα προβλήματα ελλείψει ρευστότητας, καθώς τα αποθέματά τους στερεψαν μέχρι το τέλος του 2020 λόγω της κρίσης.
«Μόλις εκλείψουν τα χωρίς προηγούμενο μέτρα στήριξης», αναφέρεται στο έγγραφο, «ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων πιθανότατα θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, οδηγούμενες σε ακόμη μεγαλύτερα χρέη και υποχρεώσεις».
Σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητα το 2020 εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονταν ήδη υπό πολύ μεγάλη πίεση και τώρα συντηρούνται λόγω των προγραμμάτων στήριξης. Συνεπώς, αν αυτά σταματήσουν τότε κινδυνεύουν με πτώχευση.
Κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις στο μέλλον, αλλά και πώς θα μπορούν να αναγνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και πρέπει να διασωθούν.
Στόχος είναι να δίνεται στοχευμένα η βοήθεια. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, «υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για λίγο, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη», αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι «η στήριξη πρέπει να αλλάξει μορφή και να περάσει σταδιακά σε περισσότερο στοχευμένες ενέργειες».
Όπως αναφέρει το Reuters, στο έγγραφο σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα παγωμένα τραπεζικά δάνεια στην ευρωζώνη έφταναν τα 587 δισ. ευρώ. με το 60% να αφορούν εταιρικό χρέος. Το πρώτο τρίμηνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,23%.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, «συνολικά ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί σε όλη την Ε.Ε., αν και το μέγεθος και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό προς το παρόν παραμένουν άγνωστα». Ωστόσο, εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αρκετά δυνατές για να ανταποκριθούν στο επικείμενο σοκ. Παρ' όλα αυτά «σύμφωνα με την ΕΚΤ για να μπορέσουν να αντέξουν, θα πρέπει να αυστηροποιήσουν τους όρους παροχής δανεισμού και να αυξήσουν τα εχέγγυα που θα ζητούν».
Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα ξενοδοχεία και η εστίαση, και ακολουθούν οι μεταφορές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η μεταλλουργία και η κλωστοϋφαντουργία. Οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, οι φαρμακοβιομηχανίες και ο τομέας των ηλεκτρονικών τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα.
Οι επιχειρήσεις που δανείστηκαν περισσότερο από τις τράπεζες βρίσκονται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έπειτα από 10 χρόνια που μειωνόταν ο εταιρικός δανεισμός.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα πρέπει να βρουν τρόπους να διατηρηθούν οι δίοδοι δανεισμού για τις αξιόπιστες επιχειρήσεις, την ώρα που σύμφωνα με τις έρευνες πολλές είναι αυτές στην ευρωζώνη που έχουν υπερβεί τις δυνατότητές τους.
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: germany_european_central_bank_ekt.jpg
|