Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/9/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4211
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο
Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Συμμορίες» ξαναβάζουν τους κανόνες στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

�������� 
 

Ημερομηνία: 22/6/2021 11:37:10 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι συναντήσεις του Joe Biden δείχνουν πως οι ΗΠΑ διεκδικούν και πάλι την ηγεσία της Δύσης, την ώρα που επιστρέφει η αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων. Ο ρωσικός μπελάς και η συστημική απειλή της Κίνας.

Η εποχή του φιλελεύθερου διεθνισμού άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της αντιπαλότητας των μεγάλων δυνάμεων.

Τα στοιχεία της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης είναι τα ίδια – παρατηρείστε την απαξίωση για τα κρατικά σύνορα που έδειξαν η Covid-19 και η κλιματική αλλαγή. Αλλά η αναδιανομή της παγκόσμιας δύναμης έχει αλλάξει το γεωπολιτικό κλίμα. Η εθνική ανικανότητα αποδεικνύεται πως δεν είναι καλό φρένο για τον αυξανόμενο εθνικισμό.

Για την ώρα, ο κόσμος κάθεται σε έναν παράξενο ερημότοπο –παραμένει προσκολλημένος σε γνώριμους πολυμερείς θεσμούς, αλλά με τις μεγάλες δυνάμεις να ετοιμάζονται για μάχη. Οι όχι και τόσο μεγάλες δυνάμεις θα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις για να επιλέξουν πλευρά. Θα είναι με τις ΗΠΑ ή με την Κίνα; Οι ιστορικοί θα καταγράψουν παρεμπιπτόντως πως αυτή ήταν μια πραγματικά περίεργη στιγμή για μια μεσαία δύναμη όπως η Βρετανία να βάλει αυτογκόλ αποχωρώντας από την ΕΕ.

Ουσιαστικά, μια εμψυχωμένη, αναδυόμενη Κίνα και μια πικρόχολη Ρωσία που βρίσκεται σε πτώση, είναι απρόθυμες να συναινέσουν σε μια τάξη στην οποία χρεώνουν πως είναι υπολογισμένη έτσι ώστε να διαιωνίζει τη δυτική ηγεμονία. Ο Xi Jinping θέλει να επιστρέψει την Κίνα στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής. Η Ρωσία του Vladimir Putin θέλει να ανακτήσει μια σφαίρα επιρροής στον πρώην Σοβιετικό χώρο.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι να υποκαθίστανται με αντίπαλες συμμορίες πολυμερείς κανόνες. Κάποια κράτη θα αποφύγουν να πάρουν θέση· άλλα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν μια προνομιούχο οικονομική σχέση με την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από την ασπίδα ασφαλείας της Ουάσινγκτον. Πολλοί έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους.

Αυτές τις μέρες είναι στη μόδα να λες πως οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν το προβάδισμα. Και είναι αλήθεια πως η απουσία εγχώριας αντιπολίτευσης σημαίνει πως η Κίνα του Xi και η Ρωσία του Putin μπορούν να ενεργούν με σχετική ατιμωρησία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμορίες, όμως, το πλεονέκτημα το έχει η Δύση.

Ο Joe Biden δεν είναι καινούριος. Εκτιμά την παλαιά τάξη. Και έχει καλό λόγο. Η περίοδος μεταξύ του 1945 και του 2000 είδε μια σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση μεταξύ των εγωιστικών εθνικών συμφερόντων της Αμερικής και της διεθνούς ηγεσίας της. Αυτό ήταν προτού η Κίνα ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι ΗΠΑ πάνε σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει πάνω στους δυτικούς αρχιτέκτονές του.

Οι εμφανίσεις του Biden κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας διεθνών συνόδων, περιλαμβανομένης της συνάντησης που είχε με τον Putin στη Γενεύη, είχαν έναν σκοπό: να μαζέψει την παλιά συμμορία για την επερχόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα. Η Ρωσία είναι ένας σοβαρός μπελάς. Η Κίνα αποτελεί συστημική απειλή. Εδώ οι φίλοι της Αμερικής είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά της.

Οι πιέσεις και οι εντάσεις στη διατλαντική συμμαχία δεν θα φύγουν. Οι Γάλλοι πάντα θα είναι καχύποπτοι έναντι των αμερικανικών προθέσεων. Η Angela Merkel αρνείται να αφήσει τη δέσμευσή της προς τους φιλελεύθερους δημοκρατικούς κανόνες να μπει στη μέση των οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας. Και οι Ευρωπαίοι έχουν τις δικές τους συμμορίες. Η ΕΕ μπορεί να μην έχει γεωστρατηγική παρουσία, αλλά βρίσκεται στην ίδια θέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των παγκόσμιων οικονομικών κανόνων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η επιθετική επιδίωξη των κινεζικών συμφερόντων από τον Xi έχει κάνει το έργο του Biden ευκολότερο. Η σημασία της συμφωνίας για να μπει τέλος στη διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις των Boeing και Airbus έγκειται στο ότι αναγνωρίζει πως η πραγματική απειλή και για τις δυο εταιρείες θα έρθει σύντομα από την Κίνα.

Ο Emmanuel Macron είναι ντεγκωλιστής όσο οποιοσδήποτε Γάλλος πρόεδρος. Είναι επίσης όσο επιμελής είναι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος ηγέτης στο να διασφαλίσει πως οι τηλεοπτικές κάμερες θα «πιάσουν» την οικειότητά του με το πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Merkel κάνει τον τελευταίο γύρο της. Όταν ο πρόεδρος την υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα θα είναι με την ελπίδα πως ο διάδοχός της θα κάνει τη ρητορική του, πράξη.

Οι Ευρωπαίοι, εν ολίγοις, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις άβολες στρατηγικές πραγματικότητες. Δεν το κάνουν αρκετά γρήγορα για ορισμένους στην Ουάσινγκτον, αλλά επαρκώς ώστε ο Biden να ισχυριστεί πως ήταν μια εβδομάδα που άξιζε.

Η περίεργη χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως οικοδεσπότης της συνόδου των G7 στο Carbis Bay, ο Boris Johnson μπορεί να ήλπιζε πως θα βάλει την μετά-Brexit Βρετανία στο κέντρο των γεγονότων. Αντίθετα, η προσπάθειά του να αθετήσει την εμπορική συμφωνία με τη Βόρεια Ιρλανδία στην οποία συμφώνησε με την ΕΕ τον άφησε απομονωμένο.

Ο εκνευρισμός του Macron με την ύπουλη Αλβιόνα έγινε πρωτοσέλιδος, αλλά ο Biden δεν μάσησε τα λόγια του στις συζητήσεις του με τον Johnson. Ίσως σημείωσε πως δεν μπορείς να εμφανίζεσαι ως προασπιστής της τάξης που βασίζεται σε κανόνες όταν σκίζεις μια συμφωνία που μόλις υπέγραψες με τους συμμάχους σου. Ο Johnson, όπως θα σας έλεγαν ευρωπαίοι και αμερικάνοι διπλωμάτες, δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης. Αν δεν αλλάξει αυτό, τότε η πολυδιαφημιζόμενη «Παγκόσμια Βρετανία» του θα μοιάζει περισσότερο με μια Βρετανία μόνη.

 

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1477533-fttt.jpg

  Σχολιασμός Θέματος ««Συμμορίες» ξαναβάζουν τους κανόνες στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Το σχέδιο της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα: Μένει η Ελλάδα στο QE

 22/9/2021 
 

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού και το μεγάλο δίλημμα

 20/9/2021 
 

Η ανατομία μιας κινεζικής φούσκας

 20/9/2021 
 

Πρόκληση για τους φτωχοποιημένους λαούς της νότιας κυρίως Ευρώπης

 15/9/2021 
 

ΕΚΤ: Στήνουν σκηνικό για νέα Μνημόνια

 10/9/2021 
 

Έκθεση: Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ. ευρώ συστημικών τραπεζών της Ε.Ε.

 6/9/2021 
 

Η Ελλάδα θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη

 3/9/2021 
 

Προετοιμασίες για την επαναφορά της λιτότητας

 27/8/2021 
 

Αμερικανική έρευνα σε θυγατρική της Deutsche Bank

 27/8/2021 
 

Το ψηφιακό δολάριο της Fed μπορεί να εξαλείψει το Βitcoin

 23/8/2021 
 

Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!

 23/8/2021 
 

Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας

 23/8/2021 
 

Αφγανιστάν - Ανάλυση: Γιατί ο "περίπατος" των Ταλιμπάν δεν είναι έκπληξη

 18/8/2021 
 

10 εκατομμύρια δολάρια για τον Κάμερον

 12/8/2021 
 

Πρόστιμο - μαμούθ στη βρετανική Advanz Pharma για την... πυραμίδα της αναλγησίας

 3/8/2021 
 

Σαμοθράκη: ο αινιγματικός παράδεισος

 3/8/2021 
 

Οι διακοπές του Τσίπρα με τον Πολάκη στο Ροδάκινο του Ρεθύμνου

 2/8/2021 
 

Τους «σκοτώνουν» όταν 45αρίσουν

 28/7/2021 
 

Μικρές και... μεγάλες κορoνο-απάτες

 27/7/2021 
 

Σοκαριστική εξέλιξη με τις τράπεζες: Θα ζητούν προμήθεια για τις καταθέσεις μας

 23/7/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α)
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με θέμα , την άμεση απόδοση στην εφορία του ΦΠΑ για κάθε πώληση  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Αναστολή εφαρμογής του έργου my data 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Επανεξέταση της προθεσμία και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Περα απο τη μηχανιστικη αντιληψη στην οικονομικη θεωρια

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα