Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/9/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4432
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο
Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τα δίνουν όλα στα funds για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή»

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/7/2021 1:06:51 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να παίρνουν αμοιβή ακόμη και αν αποτυγχάνουν στην ανάκτηση δανείων και η ζημιά καταλήγει στο κράτος.

Ραμμένο στα μέτρα των funds που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για το σχέδιο «Ηρακλής» και τις τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, καθώς η κυβέρνηση ανοίγει νομοθετικό «παράθυρο» για να μπορούν τα funds να λαμβάνουν τις αμοιβές τους, ακόμη και όταν αποτυγχάνουν πλήρως στην ανάκτηση των δανείων, με αποτέλεσμα να καταπίπτουν οι κρατικές εγγυήσεις και να μεταφέρονται οι ζημιές στους φορολογούμενους.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει ο δεύτερος γύρος του σχεδίου «Ηρακλής», μέσω του οποίου οι τράπεζες θα λάβουν άλλα 12 δισ. ευρώ (τόσα δόθηκαν και στον πρώτο γύρο) κρατικών εγγυήσεων για τα δάνεια υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που θα τιτλοποιήσουν και θα τα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους, χρειάσθηκε αρκετές «ζυμώσεις» με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, ώστε να αντιμετωπισθεί το σημαντικότερο πρόβλημα, που απειλούσε να εκτροχιάσει την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».

Πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, που δυσκόλεψε περαιτέρω την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ανακτήσεις δανείων, αναλυτές εξέφραζαν προβληματισμό για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στην Ελλάδα (αντίστοιχο σχέδιο εφαρμόσθηκε πρώτα στην Ιταλία), καθώς στη χώρα μας είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την ανάκτηση δανείων.

Έτσι, υπήρχε εξαρχής ο κίνδυνος να τιτλοποιηθούν «κόκκινα» δάνεια, να καλύψει το Δημόσιο με την εγγύησή του τα πιο «ποιοτικά» εξ αυτών, αλλά να μείνουν πολύ χαμηλά τα έσοδα από τις ανακτήσεις και στο τέλος να μεταφερθούν οι ζημιές στους φορολογούμενους. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που επέμεναν εμφατικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικότερου πτωχευτικού νόμου, αλλά και για βελτίωση του δικαστικού συστήματος, ώστε να διευκολυνθούν οι ανακτήσεις.

Η πανδημία και το πολύμηνο «πάγωμα» στους πλειστηριασμούς και στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν ήδη εκτροχιάσει το αρχικό σχέδιο για τις ανακτήσεις «κόκκινων» δανείων από τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες και για τις επιδόσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων στην ανάκτηση με «ήπια» μέτρα, όπως οι αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις δανείων, ένα τομέα όπου, έως τώρα, είχαν αποτύχει και οι τράπεζες, όπως κατ' επανάληψη έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να ξεπερασθεί αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση άρχισε, πριν ακόμη κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο, να «χαλαρώνει» το πλαίσιο για την ανάκτηση δανείων, που αρχικά ήταν πολύ αυστηρό για τα funds και προέβλεπε ότι σε ένα χρόνο από την ενεργοποίηση των εγγυήσεων θα έπρεπε να ελεγχθεί αν επιτυγχάνουν τα προκαθορισμένα αποτελέσματα στις ανακτήσεις, με ανοικτό ενδεχόμενο παρακράτησης ενός μέρους της αμοιβής τους, εάν δεν επιτύγχαν τους στόχους. Αυτό το διάστημα ήδη έχει παραταθεί στους 24 μήνες και πλέον, με το νέο νομοσχέδιο, παρατείνεται για άλλους έξι μήνες, δηλαδή συνολικά στα δυόμισι χρόνια. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης ζητούσαν ακόμη περισσότερο χρόνο, δηλαδή να φθάσει η προθεσμία στους 36 μήνες, αλλά σε αυτό είχε αντίρρηση η Κομισιόν.

Με το νέο νομοσχέδιο, όμως, η κυβέρνηση εξαντλεί τη... γενναιοδωρία της έναντι των διαχειριστών δανείων -και, έμμεσα, προς τις τράπεζες- σε ό,τι αφορά την απάντηση ενός κρίσιμου ερωτήματος που είχε τεθεί εξαρχής: ποιες συνέπειες θα έχει ο διαχειριστής των δανείων, εάν αποτύχει σε τέτοιο βαθμό στις ανακτήσεις, ώστε να αποτύχει ουσιαστικά μια τιτλοποίηση, να καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις και να πληρώσει τον λογαριασμό ο φορολογούμενος; Σε αυτή την περίπτωση, η αρχική νομοθεσία για τον «Ηρακλή» έδινε μια μάλλον αυτονόητη απάντηση: ένας διαχειριστής δανείων που έχει αποτύχει και έχει φορτώσει με ζημιές το κράτος, προφανώς δεν μπορεί να παίρνει και αμοιβή για το φιάσκο.

Με το νέο νομοσχέδιο, όμως, ακόμη και σε αυτή την αυτονόητη ρύθμιση ανοίγει ένα «παράθυρο», που μπορεί να επιτρέψει στους διαχειριστές δανείων να πληρώνονται ακόμη και όταν αποτυγχάνουν, φορτώνοντας το κράτος με ζημιές! Ειδικότερα, ορίζεται ότι θα αποβάλλονται από την τιτλοποίηση και θα χάνουν την αμοιβή μόνο όταν η αποτυχία οφείλεται σε δικό τους σφάλμα. Αυτό βεβαίως αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας και ένας διαχειριστής θα μπορεί να δικαιολογεί την αποτυχία του επικαλούμενος πάσης φύσεως «εξωτερικούς» παράγοντες, όπως είναι η προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας, και να συνεχίζει να πληρώνεται για μια αποτυχημένη τιτλοποίηση, που τελικά θα επιβαρύνει το κράτος.

Η σχετική, προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρει:

  • «Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές πραγματοποιηθείσες καθαρές εισπράξεις από την ημερομηνία έναρξης υπολογισμού αυτών, όπως ορίζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο ελήφθη υπόψη από τον ΕΟΠΑ (σ.σ.: δηλαδή τον οίκο αξιολόγησης) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%), του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων, με βάση το προαναφερόμενο επιχειρηματικό σχέδιο. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα».

Έτσι, το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, που έχουν δημιουργηθεί από την πώληση των αντίστοιχων τμημάτων των ελληνικών τραπεζών σε ξένα funds, να έχουν μια εξαιρετικά «χαλαρή» μεταχείριση από το κράτος, έχοντας εξασφαλίσει πολύ μακρινές προθεσμίες ανάκτησης, αλλά και είσπραξη των αμοιβών τους... βρέξει - χιονίσει, ακόμη και στην περίπτωση όπου ο «μουτζούρης» των τιτλοποιήσεων καταλήξει στον φορολογούμενο.

https://www.sofokleousin.gr


Κατεβάστε το αρχείο: kokkina-daneia.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Τα δίνουν όλα στα funds για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή»»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ

 24/9/2021 
 

Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές- Ποιοι πρέπει να τις επισπεύσουν- Παραδείγματα

 20/9/2021 
 

Σε χέρια ξένων ο εθνικός πλούτος…

 20/9/2021 
 

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα λεφτά δήμων και Περιφερειών

 13/9/2021 
 

SOS από μικρές επιχειρήσεις: Σε ταμειακή ασφυξία έξι στις δέκα

 10/9/2021 
 

Έφτασε στην Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

 9/9/2021 
 

«Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

 2/9/2021 
 

Εύβοια: Μαζέψτε τους Ρουμάνους πυροσβέστες γιατί… θα τα σβήσουν όλα

 26/8/2021 
 

Πώς κρύβονται 208.064 άνεργοι;

 26/8/2021 
 

ΕΕΤΑ: «Μισή»… απάντηση για τις πλαστές ενημερότητες

 26/8/2021 
 

Πώς απέτυχε η προσπάθεια ξεπλύματος χρήματος με δελτία του ΟΠΑΠ

 25/8/2021 
 

Εκτός πραγματικότητας η κυβέρνηση: Δεν μειώνει ούτε φόρους ούτε εισφορές!

 25/8/2021 
 

Πότε και πώς διαγράφουν χρέη η Εφορία και το Ελεγκτικό Συνέδριο

 24/8/2021 
 

Νέο λάθος από τον ΕΦΚΑ με εισφορές!

 20/8/2021 
 

Η ΑΑΔΕ αντί να κυνηγάει τους «καρχαρίες» την πέφτει στις «μαρίδες»!

 19/8/2021 
 

Νήσος Γαύδος : Ο παράδεισος της Καλυψούς

 3/8/2021 
 

Selfie του Μητσοτάκη, την ώρα που καίγεται η Αχαΐα

 2/8/2021 
 

Ούτε στο νέο πρωθυπουργικό «πόθεν έσχες» η γαλλική υπεράκτια εταιρία

 29/7/2021 
 

Κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο της χρηματαγοράς!

 28/7/2021 
 

Πόσους αποσπασμένους πληρώνουμε στα κόμματα; Νόμιμο είναι, είναι και ηθικό;

 23/7/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α)
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με θέμα , την άμεση απόδοση στην εφορία του ΦΠΑ για κάθε πώληση  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Αναστολή εφαρμογής του έργου my data 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Επανεξέταση της προθεσμία και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων του Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα