Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/9/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4280
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο
Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Φθηνό χρήμα σε ΜμΕ για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/7/2021 10:36:01 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Χάλασαν τα σχέδια για «πάρτι» με δάνεια μόνο σε μεγάλους, αυξάνεται η συμμετοχή των τραπεζών στις συνολικές χρηματοδοτήσεις.

Αλλάζει άρδην ο σχεδιασμός κυβέρνησης και τραπεζών για την αξιοποίηση των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. και εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για χρηματοδότηση των επενδύσεων κυρίως από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, ώστε να ανοίξει χώρος για κατευθυνθεί φθηνό χρήμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ και την απασχόληση, αλλά είναι στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Το θέμα της αξιοποίησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του σκέλους του χρηματοδοτικού προγράμματος το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί και θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, συζητήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετά έντονα και στις Βρυξέλλες, ενόψει της έγκρισης από το Ecofin, αυτή την εβδομάδα, του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Αρκετές ήταν οι κυβερνήσεις, με πρώτη τη γερμανική, που προέβαλαν ενστάσεις στο σχεδιασμό που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει αποφασίσει εξαρχής ότι θα αξιοποιήσει και τα άτοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, ακόμη και των χωρών του Νότου, αξιοποιούν μόνο το μη επιστρεπτέο σκέλος των κονδυλίων του Ταμείου (επιδοτήσεις) και αφήνουν σε επόμενη φάση την απόφαση για το αν θα αξιοποιήσουν και τα δάνεια, τα οποία επιβαρύνουν και το δημόσιο χρέος.

Η Αθήνα επέλεξε να αξιοποιήσει αυτά τα φθηνά δάνεια για να χορηγηθεί φθηνή ρευστότητα σε επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στους σκοπούς του προγράμματος (πράσινη και ψηφιακή μετάβαση κ.α.). Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα δάνεια αυτά, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα μοχλεύονταν με κεφάλαια από τις τράπεζες και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με αναλογία χρηματοδότησης κάθε επένδυσης κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30% από τις τράπεζες και 20% από τις επιχειρήσεις.

Ενώ αρχικά σχεδιαζόταν να έχουν οι ελληνικές τράπεζες τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του προγράμματος, τελικά ένα μεγάλος μέρος, περίπου 6 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά κονδύλια του προγράμματος, θα τεθούν υπό τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών -Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν περαιτέρω αλλαγές στην κατεύθυνση για την αξιοποίηση των κονδυλίων, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι παρατηρήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με πρώτη τη γερμανική, που επισήμαναν κυρίως δύο προβλήματα: ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί υπερβολική βαρύτητα στη χρηματοδότηση σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να βρουν κεφάλαια από άλλες πηγές, αλλά και ότι θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των τραπεζών στους χρηματοδοτικούς κινδύνους που θα αναληφθούν, καθώς το ποσοστό 30% στη χρηματοδότηση κάθε σχεδίου κρίθηκε ότι ήταν χαμηλό.

Έτσι, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους των τραπεζών και των επιχειρήσεων έγινε γνωστό ότι η συμμετοχή των τραπεζών στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθεί από 30% σε 40%, με αντίστοιχη μείωση στο 40% του σκέλους που θα χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά δάνεια.

Επιπλέον, έγινε σαφές στις τράπεζες από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και εξηγήθηκε ότι, όποια και αν είναι τα προβλήματα με την πιστοληπτική αξιολόγηση των «μικρών» θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί μια άνιση κατανομή χρηματοδτήσεων, που θα δημιουργούσε δύο ταχύτητες στην οικονομία και θα δυσχέραινε την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Έτσι, οι τράπεζες καλούνται τώρα να εξαντλήσουν την επινοητικότητά τους για να διασφαλισθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικό μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις. Ως τώρα, το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει περιληφθεί στο σχεδιασμό και θα απευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι ένα ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αυτό το ταμείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το 70% της αξίας τους, μέσω συμμετοχής σε εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίες και θα αναλάβουν την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Πέραν αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο ενδέχεται να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα πρέπει να έχουν καταλήξει πριν το τέλος του καλοκαιριού σε ένα σχέδιο διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων στους «μικρούς». Αυτή τη δύσκολη αποστολή ανέλαβε ειδική ομάδα με συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, των τραπεζών και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μ. Αργυρού και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Στ. Ιωάννου.

Μέσα στον Αύγουστο, η ειδική ομάδα θα πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις της και το μόνο βέβαιο είναι ότι το νέο σχέδιο δεν θα πρέπει να αφήνει «στο κρύο» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

https://www.sofokleousin.gr


Κατεβάστε το αρχείο: bank.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Φθηνό χρήμα σε ΜμΕ για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ

 24/9/2021 
 

Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές- Ποιοι πρέπει να τις επισπεύσουν- Παραδείγματα

 20/9/2021 
 

Σε χέρια ξένων ο εθνικός πλούτος…

 20/9/2021 
 

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα λεφτά δήμων και Περιφερειών

 13/9/2021 
 

SOS από μικρές επιχειρήσεις: Σε ταμειακή ασφυξία έξι στις δέκα

 10/9/2021 
 

Έφτασε στην Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

 9/9/2021 
 

«Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

 2/9/2021 
 

Εύβοια: Μαζέψτε τους Ρουμάνους πυροσβέστες γιατί… θα τα σβήσουν όλα

 26/8/2021 
 

Πώς κρύβονται 208.064 άνεργοι;

 26/8/2021 
 

ΕΕΤΑ: «Μισή»… απάντηση για τις πλαστές ενημερότητες

 26/8/2021 
 

Πώς απέτυχε η προσπάθεια ξεπλύματος χρήματος με δελτία του ΟΠΑΠ

 25/8/2021 
 

Εκτός πραγματικότητας η κυβέρνηση: Δεν μειώνει ούτε φόρους ούτε εισφορές!

 25/8/2021 
 

Πότε και πώς διαγράφουν χρέη η Εφορία και το Ελεγκτικό Συνέδριο

 24/8/2021 
 

Νέο λάθος από τον ΕΦΚΑ με εισφορές!

 20/8/2021 
 

Η ΑΑΔΕ αντί να κυνηγάει τους «καρχαρίες» την πέφτει στις «μαρίδες»!

 19/8/2021 
 

Νήσος Γαύδος : Ο παράδεισος της Καλυψούς

 3/8/2021 
 

Selfie του Μητσοτάκη, την ώρα που καίγεται η Αχαΐα

 2/8/2021 
 

Ούτε στο νέο πρωθυπουργικό «πόθεν έσχες» η γαλλική υπεράκτια εταιρία

 29/7/2021 
 

Κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο της χρηματαγοράς!

 28/7/2021 
 

Πόσους αποσπασμένους πληρώνουμε στα κόμματα; Νόμιμο είναι, είναι και ηθικό;

 23/7/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α)
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με θέμα , την άμεση απόδοση στην εφορία του ΦΠΑ για κάθε πώληση  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Αναστολή εφαρμογής του έργου my data 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Επανεξέταση της προθεσμία και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Τεχνικές Χρηματιστηριακών προβλέψεων των ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΚΙΜΩΝ - ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα