Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10738
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο της χρηματαγοράς!

�������� 
 

Ημερομηνία: 28/7/2021 12:44:01 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τρία σκάνδαλα με συνολική ζημιά άνω του 1,1 δισ. ευρώ για χιλιάδες μικρομετόχους, αποδεικνύουν ότι το πλαίσιο εποπτείας των εισηγμένων είναι διάτρητο

Υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ η ζημιά που υπέστησαν στα χαρτοφυλάκιά τους χιλιάδες μικρομέτοχοι για τα τελευταία τρία οικονομικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν το Χρηματιστήριο, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ (Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2015), ΣΥΡΙΖΑ (Ιανουάριος 2015 – Ιούλιος 2019) και επί της τρέχουσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τα σκάνδαλα της Creta Farms, που η αμαρτωλή περίοδος ξεκίνησε το 2014 έως το 2018 και υπολογίζεται ότι χάθηκαν πάνω από 100.000.000 ευρώ από την αξία της. Συνεχίζουμε τον Μάιο του 2018 με την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie, όπου η ζημιά ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, και το τρίτο σκάνδαλο, και πιο πρόσφατο, είναι της MLS Πληροφορικής, με τη ζημιά μέχρι τώρα να ξεπερνά τα 25.000.000 ευρώ.

Οι ευθύνες είναι βαριές για τα τρία τελευταία χρηματιστηριακά σκάνδαλα, καθώς αποδεικνύεται ότι το ισχύον σύστημα εποπτείας στη χρηματιστηριακή αγορά είναι διάτρητο, παρά τους νόμους που ψηφίστηκαν για να ελεγχθεί το «τέρας». Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι το οικονομικό έγκλημα προηγείται, αλλά κυρίως αποδεικνύεται ότι στις εισηγμένες οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως ήταν και οι τρεις εταιρίες, οι πρώην ιδιοκτήτες τους είχαν συνηθίσει να μπερδεύουν το ταμείο της εταιρίας με την τσέπη τους.

Οι μεγαλύτερες ευθύνες επιρρίπτονται στις διοικήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία αυτού του κλάδου. Προφανώς και δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, αφού οι αμαρτωλές εταιρίες είχαν περάσει κάτω από τα ραντάρ των ελέγχων και, όταν αποκαλύφθηκαν τα σκάνδαλα, η ζημιά είχε γίνει.

Επίσης, σοβαρές ευθύνες επιρρίπτονται στους χρηματιστηριακούς αναλυτές που κάλυπταν την εταιρία χωρίς να έχουν δημοσιεύσει στεντόρειες κριτικές, έως τις επενδυτικές τράπεζες που ήταν ανάδοχοι στις ομολογιακές εκδόσεις της Folli Follie και της MLS Πληροφορικής και πούλησαν στους επενδυτές τα χρεόγραφα αυτά. Και οι ελληνικές τράπεζες φέρουν ευθύνη, που ομοίως χρηματοδότησαν τους εισηγμένους ομίλους, αλλά και οι ορκωτοί ελεγκτές που υπέγραφαν τις οικονομικές της καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δείχνουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο πλαίσιο ελέγχου των εισηγμένων και ότι ο έλεγχος των… ελεγκτών, προκειμένου να προστατεύονται αποτελεσματικά μέτοχοι και επενδυτές, χρειάζεται σημαντικές περαιτέρω αλλαγές.

apateones

Οι τρεις… σκανδαλοφύλακες από αριστερά προς τα δεξιά: Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Κωνσταντίνος Δομαζάκης και Ιωάννης Καματάκης

Folli Follie: Ζημιά 1 δισ. ευρώ

Για να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου στη Folli Follie ο προφυλακισμένος -σήμερα- Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (ορίζοντας αντικαταστάτη της αρεσκείας του) χρειάστηκαν 7 μήνες, ενώ για να αποχωρήσει εντελώς από το Δ.Σ. πέρασαν… 19 μήνες! Το καλό βέβαια είναι ότι έκτοτε υπήρξαν κάποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (που επέτρεψαν έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια τον διορισμό διοίκησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αλλά και ότι η υπόθεση αυτή φαίνεται να… αφύπνισε επιτέλους την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), που επί χρόνια… κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.

Μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του QCM, στις 4 Μαΐου 2018, και τους σοβαρότατους ισχυρισμούς πως η «ελληνική πολυεθνική», όπως αποκαλούνταν τότε η FF, ήταν, σύμφωνα με τον ιδρυτή του fund Γκάμπριελ Γκρέγκο, ένα «σάπιο μήλο», συνέβησαν, όπως αναφέρεται, κάποια «αξιοσημείωτα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», η οποία πάντως, όταν αποφάσισε τελικά, στις 25 Μαΐου, να διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής, αυτή είχε χάσει το 68,71% της αξίας της, με αποτέλεσμα μαζί με την κατάρρευση των δύο ομολόγων της εταιρίας οι απώλειες για τους μετόχους και ομολογιούχους να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Creta Farms: Απώλειες 100.000.000 ευρώ

Στην περίπτωση της Creta Farms είχαμε τη διαμάχη των δύο αδελφών μεγαλομετόχων, που φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2014 και επικεντρώθηκε στο αν ο ένας έβαλε λεφτά, πώς και γιατί τα έβαλε και γιατί δεν απεικονίστηκαν ποτέ στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας. Όπως αποδείχτηκε, οι απαιτήσεις του Κωνσταντίνου Δομαζάκη δεν απεικονίζονται στις λογιστικές καταστάσεις, αλλά και δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί, γενικώς, οποιεσδήποτε μεγάλες δοσοληψίες μεταξύ μελών του Δ.Σ. και της εταιρίας.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχόλησε την αγορά, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, είναι αν οι παρασπονδίες περιορίζονταν σε τέτοιου είδους δοσοληψίες ή υπάρχουν κι άλλα θέματα στην εταιρία. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρία άλλαζε στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης, αλλά και του εσωτερικού ελέγχου, σαν τα πουκάμισα εδώ και πολλά χρόνια, σε βαθμό πρωτοφανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Creta Farms είχε καταγράψει τα τελευταία χρόνια σημαντικές απομειώσεις, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, που αποδίδονται γενικώς στην αποτυχία εισόδου στην αγορά των ΗΠΑ, χωρίς όμως να γνωρίζει το επενδυτικό κοινό πώς ακριβώς προέκυψαν. Για παράδειγμα, το 2018 προχώρησε σε απομείωση υπεραξίας απόκτησης της θυγατρικής στις ΗΠΑ σε μηδέν, γράφοντας ζημία 6.722.000 ευρώ, το 2015 προχώρησε σε απομείωση συμμετοχής 1.200.000 ευρώ στην κοινοπραξία Creta Farms Espana, ενώ το 2013 σε απομειώσεις 14.913.000 ευρώ (αποθέματα 2.900.000, ενσώματες ακινητοποιήσεις 1.100.000 ευρώ, άυλα πάγια 2.400.000 ευρώ, κ.λπ.).

MLS Πληροφορική: «Κανόνι» 25.000.000 ευρώ

Η MLS Πληροφορική βρίσκεται σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας εδώ και περίπου έναν χρόνο, έχοντας αθετήσει τις πληρωμές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, τα κουπόνια τριών ομολογιακών δανείων ύψους 4.000.000, 6.000.000 και 15.000.000 ευρώ, καθιστώντας τις σχετικές οφειλές ληξιπρόθεσμες, και ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της MLS ανέρχεται σε μόλις 3.849.270 ευρώ…

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το επίδικο διάστημα (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2019), δηλαδή αμέσως μόλις ξέσπασε η χρηματιστηριακή κρίση της MLS, ο επικεφαλής της εισηγμένης Ιωάννης Καματάκης είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά προσωπικής του περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα, με προφανή σκοπό να τα «προστατεύσει» από τους πιστωτές του.

https://www.newsbreak.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο της χρηματαγοράς!»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Σκάνδαλο μεγατόνων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού!

 20/10/2021 
 

Πώς θα πτωχεύουν τα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

 20/10/2021 
 

Σήμερα επικυρώνεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ!

 19/10/2021 
 

Σκληρή τιμωρία της Εφορίας για πληρωμές με μετρητά

 18/10/2021 
 

Φοροδιαφεύγει μία στις δύο επιχειρήσεις

 15/10/2021 
 

Το αφεντικό τρελάθηκε! Νέες προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος

 14/10/2021 
 

Το 6,1% των Ελλήνων, αντιμετώπισε πέρυσι ανεπάρκεια τροφής

 13/10/2021 
 

«Βόμβα» Ελένης Τουλουπάκη κατά Άδωνι, με «φόντο» το σκάνδαλο Novartis!

 11/10/2021 
 

Και 283 Ελληνες στα Pandora Papers - Η εμπλοκή Αναστασιάδη και η απουσία του Πούτιν

 5/10/2021 
 

Φόροι αναδρομικών: Πήγαν για παράνομη είσπραξη, και τώρα κάνουν διαγραφές!

 1/10/2021 
 

Ανάπτυξη χωρίς… τραπεζικό σύστημα. Θαύμα!

 30/9/2021 
 

ΔΑΚΕ – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Τελείωσε η ΔΕΗ… έγινε ΙΕΗ – Α.Ρ.Κ.Ε. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ: Η παραχώρηση της ΔΕΗ στους ιδιώτες αποτελεί έγκλημα

 27/9/2021 
 

Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ

 24/9/2021 
 

Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές- Ποιοι πρέπει να τις επισπεύσουν- Παραδείγματα

 20/9/2021 
 

Σε χέρια ξένων ο εθνικός πλούτος…

 20/9/2021 
 

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα λεφτά δήμων και Περιφερειών

 13/9/2021 
 

SOS από μικρές επιχειρήσεις: Σε ταμειακή ασφυξία έξι στις δέκα

 10/9/2021 
 

Έφτασε στην Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

 9/9/2021 
 

«Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

 2/9/2021 
 

Εύβοια: Μαζέψτε τους Ρουμάνους πυροσβέστες γιατί… θα τα σβήσουν όλα

 26/8/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Linflation structurelle et l evolution du systeme economique

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα