Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
29/11/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7549
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Τί μας διδάσκει για το σήμερα ο πληθωρισμός της δεκαετίας του ’70. Του Χιόνη Διονύση
Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος; Του Damien Millet
24 Οκτωβρίου 1929: Το κραχ του «αμερικάνικου ονείρου»
Έκθεση Δοξιάδη: Οι θυσίες της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πώς μπορεί να ανασχεθεί και αντιστραφεί το brain drain. Του Γωνιάδη Ηρακλή
Ρουμπινί – Βρισκόμαστε σε παγίδα χρέους που μπορεί να φέρει επανάληψη της κρίσης του 2008

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηχηρό μήνυμα Ιεράς Συνόδου: Μόνο με τεστ η είσοδος ανεμβολίαστων πιστών και κληρικών στις εκκλησίες 
Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο υφυπουργός Εργασίας προτιμάει να ευημερούν οι αριθμοί και να μην ζήσουν οι πολίτες.
Πλασιέ Εμβολίων ο επίτροπος κ. Σχοινάς ;
Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υ

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/10/2021 10:10:25 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Επιστολή

Της

Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)

Email: teamakioe@gmail.com 

Χανιά 03/10/2021

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεζυρόπουλο

Διοικητή  ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου        

Στο Προεδρείο και την ΚΔ του ΟΕΕ

 

ΘΕΜΑ : Γιατί αυτή η επιμονή στο χρόνο  εφαρμογής της «ηλεκτρονικής  πλατφόρμας myData»

 

Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν και προϋποθέσεις 

Στα πλαίσια  των οργανωτικών αλλαγών και  μεταρρυθμίσεων  που έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία  για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της κοινωνίας   παρουσιάστηκε  ήδη από το 2018 η ιδέα της «ηλεκτρονικής  πλατφόρμας myData» ή αλλιώς   «ηλεκτρονικά  βιβλία », με στόχο  την εισαγωγή μιας δομικής αλλαγής που θα μεταβάλει   ποιοτικά την σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής αρχής.

 

Στην υλοποίηση της εφαρμογής αυτής εμπλέκονται οι εξής παράγοντες :

 

-Οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση διαβίβασης των εσόδων και των εξόδων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

-Οι λογιστές-φοροτεχνικοί που αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης.

-Οι εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες θα υποστηρίξουν τις διαδικασίες διαβίβασης των δεδομένων .

-Το κράτος το οποίο διαμέσου της  ΑΑΔΕ που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του συστήματος αυτού .

 

 Oι μεγάλες αλλαγές προκειμένου να έχουν επιτυχία απαιτούν , μεταξύ άλλων , διαφάνεια , ενημέρωση , ειλικρίνεια και συναίνεση .

Ωστόσο, σε καμιά από τις παραπάνω πτυχές δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από το κράτος που είναι και υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εφαρμογής αυτής.

 

Το έλλειμμα στην διαφάνεια  στην ενημέρωση και στην ειλικρίνεια είναι πρωτοφανές.

Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να ενημερώσει για τα προσδοκώμενα οφέλη που θα έχει η κοινωνία  από την εφαρμογή του έργου my data.  Στο  υπουργείο οικονομικών ανήκει η ευθύνη να δοθεί στην δημοσιότητα η μελέτη κόστους και οφέλους αυτού του εγχειρήματος ώστε να γίνει φανερό πως ούτε στα τυφλά βαδίζουμε , ούτε με βάση τις υποδείξεις των εταιρειών πληροφορικής.  Από το υπουργείο οικονομικών και την ΑΑΔΕ  έπρεπε να αναληφθεί μια ενημερωτική καμπάνια για το έργο αυτό , ανάλογη με αυτή που έγινε πχ για το κτηματολόγιο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ενημέρωση το γεγονός  ότι  μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση σε συνεργασία με ένα υπάλληλο της ΑΑΔΕ και την χορηγία μιας εταιρείας πληροφορικής διοργάνωσαν πριν δύο περίπου χρόνια  εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα ενημερώνοντας μια μικρή ομάδα λογιστών.

Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να ενημερώσει τον επιχειρηματικό κόσμο για το κόστος που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις   από την εφαρμογή του συστήματος αυτού και για τον τρόπο που αυτό θα καλυφθεί.  Το αρμόδιο υπουργείο έως και σήμερα αρνείται πεισματικά να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις  για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει για αυτές  από την εφαρμογή  my data. Ωστόσο  φρόντισε να χορηγήσει   ως κίνητρο την μείωση του χρόνου παραγραφής για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν έσοδα στην εφαρμογή my data  μέσω παρόχου , χωρίς όμως  να έχει δημοσιοποιήσει  το κόστος που θα έχει για το δημόσιο η σύντμηση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων για τις επιχειρήσεις αυτές. Πέραν αυτού με την συγκεκριμένη  απόφαση  φαίνεται ότι το κράτος  λειτουργεί  και ως «ντήλερ» των εταιρειών πληροφορικής .

Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των εταιρειών πληροφορικής και να μην επιτρέψει την διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων . Ωστόσο  δεν τονίζεται όσο είναι αναγκαίο  ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στο χώρο της πληροφορικής ενέχουν κίνδυνους  για την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.  Σήμερα  με δύο  εταιρείες  να ελέγχουν το 80 % και πλέον του χώρου των επιχειρήσεων και των συνάδελφων λογιστών,  πολύ δύσκολα  μπορούμε να μιλήσουμε για  υγιή ανταγωνισμό και ακόμη δυσκολότερα   μπορεί  να δοθεί  εγγύηση   ότι αυτός  θα υπάρχει στο μέλλον.

Όφειλε και οφείλει  η πολιτική ηγεσία να διαμορφώσει ένα συνεκτικό  και κατανοητό νομοθετικό πλαίσιο , το οποίο θα υποστηρίξει την εφαρμογή του συστήματος  my data στην πράξη . Σήμερα αυτό που έχουμε είναι οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις μιας εφαρμοστικής αποφάσεως και οι διάσπαρτες ερωτήσεις και απαντήσεις με τις οποίες γίνεται γνωστή η ερμηνευτική άποψη της διοίκησης για κάποια δυσνόητα ζητήματα . Ωστόσο αυτή η πρακτική σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διοικητική κωδικοποίηση του σχετικού νομοθετικού εφαρμοστικού πλαισίου.  Δεν είναι  αρμοδιότητα όσων διοργανώνουν σεμινάρια να διαμορφώνουν την ερμηνεία  των αποφάσεων . Αυτό ανήκει στον χώρο ευθύνης  της ΑΑΔΕ.

Όφειλε και οφείλει η πολιτική ηγεσία και η ΑΑΔΕ να  έχει καθιερώσει ένα δοκιμαστικό χρόνο εφαρμογής του συστήματος αυτού , παράλληλα με τις υφιστάμενες δηλωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων  και  στη συνέχεια να προβεί σε αξιολόγηση της απόδοσης του συστήματος   και αν  η αξιολόγηση ήταν θετική να καθιέρωνε την παραγωγική εφαρμογή του. Ομοίως όφειλε και οφείλει  να έχει επιλύσει όλα τα τεχνικά προβλήματα  που λόγω ιδιαιτεροτήτων  λειτουργίας , υπάρχουν σε  αρκετούς επιχειρηματικούς  κλάδους  της οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά έως σήμερα δεν έχουν επιλυθεί και αντί αυτού δίνονται λύσεις «μπαλώματα» για προσωρινή αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Κύριε Υπουργέ          

 Δεδομένων των αδυναμιών που σας έχουν επισημανθεί – και από το ΟΕΕ- γιατί έχετε αυτή την βιασύνη και δεν αποφασίζετε  την πιλοτική εφαρμογή για το 2022 και την αξιολόγηση στην πράξη της εφαρμογής my data ; Eφόσον αξιολογηθεί θετικά και με την προυπόθεση επίλυσης των προβλημάτων  τότε να ξεκινήσει η  παραγωγική λειτουργία του  από το 2023.

Όταν τα προϊόντα στην αγορά πωλούνται , κατόπιν διαφήμισης , ολοκληρωμένα και τίθενται σε χρήση έτοιμα   πως εσείς επιδιώκετε ένα ημιτελές προϊόν να το βάλετε σε παραγωγική εφαρμογή και να ταλαιπωρείτε τόσο τους συνάδελφους , όσο  και τον επιχειρηματικό κόσμο ;

 

H Συντονιστική Επιτροπή της

Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

(Α.ΚΙ.Ο.Ε.)

 

 

 

  Σχολιασμός Θέματος «Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

ΔΩΡΕΑΝ On line ημερίδες για την πλατφόρμα myData

 4/11/2021 
 

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του Μέρα 25 κ. Γεώργιο Λογιάδη

 4/11/2021 
 

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.

 22/10/2021 
 

Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»

 18/10/2021 
 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης

 17/10/2021 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»

 3/10/2021 
 

Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιo/α)

 22/9/2021 
 

Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο

 8/9/2021 
 

Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας.

 7/9/2021 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με θέμα , την άμεση απόδοση στην εφορία του ΦΠΑ για κάθε πώληση

 31/8/2021 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Αναστολή εφαρμογής του έργου my data

 26/7/2021 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Επανεξέταση της προθεσμία και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

 13/7/2021 
 

Διευκρινιστικές παρατηρήσεις στην Κοινοβουλευτική Αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρη Μαμουλάκη από την Α.ΚΙ.Ο.Ε.

 9/7/2021 
 

Επιχειρήσεις και Φορολογική Διοίκηση.Του Σωτήρη Μητολίδη

 2/7/2021 
 

Επιστολή ΣΟΛΝΘ σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών Επιστρεπτέων Προκαταβολών και Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού

 1/7/2021 
 

Σεμινάριο από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης με θέμα: ΝΕΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2021

 24/6/2021 
 

Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με θέμα : Αναστολή εφαρμογής του έργου my data(1 σχόλιo/α)

 23/6/2021 
 

ΣΟΛΝΘ: Επιστολή σχετικά με το μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών - Η περίπτωση της ΓΔΟΥ 504/2021

 2/6/2021 
 

Ανακοίνωση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Λογιστών Θήρας σχετικά με την διαδικασία υλοποίησης της απόφασης ΓΔΟΥ 504/29-5-2021

 2/6/2021 
 

Επιστολή διαμαρτυρίας για την ανάλγητη και αναποτελεσματική πολιτική με αφορμή την απόφαση ΓΔΟΥ 504/29-5-21, από την Α.ΚΙ.Ο.Ε.

 1/6/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΔΩΡΕΑΝ On line ημερίδες για την πλατφόρμα myData 
Αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του Μέρα 25 κ. Γεώργιο Λογιάδη  
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο. 
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Απόφαση – «βόμβα»: Διαγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πριν από το 2010
Ηλεκτρονικά και οι γονικές παροχές - δωρεές ακινήτων
Τηλεργασία: Δυο χρόνια μετά το πρώτο lockdown όρισαν αποζημιώσεις!
Νέες ψηφιακές εφαρμογές για την καθημερινότητα
Ανακοίνωση για τα πρόστιμα των Μ.Υ.Φ. της χρήσης 2015 
Γονικές παροχές και δωρεές: Ηλεκτρονικά η υποβολή τους από τον Δεκέμβριο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα