Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
29/11/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7763
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Τί μας διδάσκει για το σήμερα ο πληθωρισμός της δεκαετίας του ’70. Του Χιόνη Διονύση
Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος; Του Damien Millet
24 Οκτωβρίου 1929: Το κραχ του «αμερικάνικου ονείρου»
Έκθεση Δοξιάδη: Οι θυσίες της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πώς μπορεί να ανασχεθεί και αντιστραφεί το brain drain. Του Γωνιάδη Ηρακλή
Ρουμπινί – Βρισκόμαστε σε παγίδα χρέους που μπορεί να φέρει επανάληψη της κρίσης του 2008

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηχηρό μήνυμα Ιεράς Συνόδου: Μόνο με τεστ η είσοδος ανεμβολίαστων πιστών και κληρικών στις εκκλησίες 
Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο υφυπουργός Εργασίας προτιμάει να ευημερούν οι αριθμοί και να μην ζήσουν οι πολίτες.
Πλασιέ Εμβολίων ο επίτροπος κ. Σχοινάς ;
Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Αρχίζουν τα δύσκολα για το χρέος, δύο απειλές για την Ελλάδα

�������� 
 

Ημερομηνία: 6/10/2021 10:48:46 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η κρίσιμη ανάλυση για τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης και η ευρωπαϊκή «μάχη» για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στα... ραντάρ του Eurogroup επανέρχεται το ελληνικό χρέος, καθώς κλείνει η περίοδος ανοχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η Κομισιόν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ανάλυση βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα. Την ίδια ώρα, αρχίζει η ευρωπαϊκή «μάχη» ανάμεσα στις χώρες που πιέζουν για να επανέλθουν από το 2023 οι αυστηροί κανόνες για τη μείωση του χρέους και στην ομάδα των χωρών, στην οποία εντάσσεται και η Ελλάδα, που θεωρούν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «νεκρό».

Ενδεικτική της έμφασης που δίνουν πλέον οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ με την πανδημία, είναι η απάντηση που έδωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε ερώτηση που τέθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Όταν ερωτήθηκε ποια θα είναι τα δυσκολότερα σημεία στη 12η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο Γερμανός τεχνοκράτης ανέφερε πρώτη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Ο μεγάλος φόβος στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος, το οποίο βρίσκεται σήμερα «υπό έλεγχο» κυρίως χάρη στις τεράστιες αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που κρατούν πολύ χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις μακροοικονομικές συνθήκες και πολύ εύκολα, με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, μια νέα ύφεση ή τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, μπορεί να βρεθεί με χρέος που θα χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο» με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, δηλαδή οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Ο πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, που ήταν και ο «επόπτης» της Ελλάδας για μεγάλη χρονική περίοδο στη διάρκεια των μνημονίων, έχει προβλέψει ανοικτά ότι η Ελλάδα οδηγείται σε νέα αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους και σε μνημόνιο, ενώ έχει χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» τις αναλύσεις βιωσιμότητας των Ευρωπαίων, εννοώντας ότι δεν έχουν καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα αλλά επηρεάζονται από πολιτικά κριτήρια.

Επιδείνωση λόγω πανδημίας

Πάντως, ακόμη και στις εκθέσεις της Κομισιόν, η κατάσταση με το ελληνικό χρέος φαίνεται να χειροτερεύει σοβαρά με την πανδημία. Η τελευταία πλήρης ανάλυση της Κομισιόν έγινε τον Νοέμβριο του 2020 και η ουσιαστική επικαιροποίησή της θα γίνει αυτόν τον Νοέμβριο, με τη 12 αξιολόγηση. Στην ανάλυση του περασμένου Νοεμβρίου, η Κομισιόν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παρά την επιδείνωση των οικονομικών και δημοσιονομικών παραμέτρων, το χρέος παραμένει βιώσιμο, καθώς έχουν βελτιωθεί πολύ οι συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ (ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία).

Όμως, ενώ στην αμέσως προηγούμενη ανάλυση υπολογιζόταν ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, το 2020 θα αντιστοιχούσαν σε 7,9% του ΑΕΠ, λόγω της πανδημίας εκτινάχθηκαν πάνω από το 20%. Πάνω από το κρίσιμο όριο του 15% είχε αυξηθεί η εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2021 και το 2022, ενώ για το 2023 διαμορφώνονταν στο 12,7%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζονται πολύ αυξημένες, με κυριότερο πρόβλημα ότι κρίσιμο έτος 2030, όταν θα λήγει η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε με τους Ευρωπαίους το 2018, το χρέος θα ξεπερνά το 160%, ενώ αναμενόταν να έχει μειωθεί λίγο κάτω από το 112% του ΑΕΠ. Σε αυτή τη μεγάλη απόκλιση, τη μεγαλύτερη συμβολή θα έχει η μικρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη της περιόδου, αλλά και η σωρευτική επίδραση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα είναι μικρότερα από την αρχική εκτίμηση.

Η επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας θα είναι μια αρκετά δύσκολη άσκηση με αβέβαιο αποτέλεσμα. Άγνωστο είναι με ποιες παραδοχές για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών θα καταρτισθεί η έκθεση, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου που είχε συμφωνηθεί το 2018. Άγνωστο είναι, επίσης, ποιοι υπολογισμοί θα γίνουν για την ανάπτυξη των επόμενων ετών με την προσθήκη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι παραδοχές για τα επιτόκια δανεισμού, που σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Η ευρωπαϊκή «μάχη» για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Πέρα από τις δυσκολίες της επόμενης αξιολόγησης, η κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη της ευρωπαϊκής «μάχης» για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την επόμενη άνοιξη, ώστε να υπάρχει η βάση για να καταρτίσουν οι κυβερνήσεις τα μεσοπρόθεσμα προγράμματά τους για την περίοδο από το 2023 και μετά, όταν δηλαδή θα έχει λήξει η προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων.

Από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Σεπτέμβριο έχει αρχίσει και τυπικά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ήδη έχουν χαραχθεί οι γραμμές της αντιπαράθεσης. Η ομάδα της λιτότητας, στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ χώρες με επικεφαλής την Αυστρία, χωρίς προς το παρόν να συμμετέχει η Γερμανία, έχει στείλει επιστολή όπου τονίζει ότι από 2023 πρέπει να αρχίσει και πάλι η «μάχη» για τη μείωση του χρέους και να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα επέτρεπε μόνο μικρές τροποποιήσεις.

Από πλευράς της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει ότι αναγκαίες οι αλλαγές στο Σύμφωνο και ιδιαίτερα στον κανόνα για το ρυθμό μείωσης του χρέους, ο οποίος ορίζει ότι οι χώρες πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κάθε χρόνο κατά το 1/20 (5%) της υπέρβασης του ορίου 60%. Δηλαδή, για μια χώρα όπως η Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι η μείωση θα έφθανε το 7% του ΑΕΠ, καθώς το χρέος φθάνει το 200% και η διαφορά, που θα πρέπει να μειωθεί κατά 5%, είναι 140% του ΑΕΠ. Προφανώς, για την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία, σε μικρότερο βαθμό, τέτοια ένταση στην προσπάθεια μείωσης του χρέους θα σήμαινε ακραία και πολιτικά μη ανεκτή λιτότητα.

Τέλος, κρίσιμος παράγοντας για το βαθμό που θα «σφίξει» η οικονομική πολιτική μετά την πανδημία θα είναι και ο μεσοπρόθεσμος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους πριν την επόμενη άνοιξη. Η κυβέρνηση επιδιώκει ο στόχος να μειωθεί κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα, αλλά αυτοί οι υπολογισμοί δεν γίνονται εν κενώ. Ο στόχος θα καθορισθεί σε συνάρτηση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της ανάλυσης, που θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

https://www.sofokleousin.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Αρχίζουν τα δύσκολα για το χρέος, δύο απειλές για την Ελλάδα»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για τη μετάλλαξη Omicron

 29/11/2021 
 

Ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομίας η νέα παραλλαγή του κορονοϊού

 29/11/2021 
 

Ξεκινά ο πόλεμος για την κυριαρχία στην Ευρώπη

 29/11/2021 
 

Πρεμιέρα της νέας γερμανικής κυβέρνησης με... μέτρα για την πανδημία(1 σχόλιo/α)

 24/11/2021 
 

Κίνδυνος για τον πλανήτη η αυτοαπομόνωση της Κίνας

 24/11/2021 
 

«Καμπάνα» σε Amazon και Apple από την Ιταλία για αθέμιτο ανταγωνισμό

 24/11/2021 
 

48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 17/11/2021 
 

Έσοδα $7,28 τρις αποφέρουν οι 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως

 16/11/2021 
 

Τι συμφωνήθηκε τελικά στη Γλασκώβη για το κλίμα

 15/11/2021 
 

Ισπανία – Πλαφόν στα μισθώματα φιλοδοξεί να επιβάλει η ισπανική κυβέρνηση

 15/11/2021 
 

Αρωμα νέου σκανδάλου στα οικονομικά του Βατικανού

 15/11/2021 
 

Βόμβα από την Κομισιόν: Έλλειμμα-μαμούθ 17 δισ. ευρώ το 2021!

 15/11/2021 
 

Πληθωρισμός: Πώς επηρεάζει την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ

 15/11/2021 
 

100 χρόνια ινσουλίνης: Η ιστορία του πρώτου ασθενούς που έλαβε την ορμόνη της ζωής

 11/11/2021 
 

ο μαγικό 1,5: Ο κεντρικός αλλά άπιαστος στόχος των συνομιλιών για το κλίμα

 9/11/2021 
 

Τουρκία: Νέα βουτιά της λίρας, νέο άλμα του πληθωρισμού

 4/11/2021 
 

Οι 7 επιχειρηματικοί κολοσσοί που έχουν κεφαλαιοποίηση όσο… η Κίνα

 3/11/2021 
 

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια!

 3/11/2021 
 

Επιστρέφει ο εφιάλτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας – «Καμπανάκι» για Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία

 2/11/2021 
 

Ερωτήματα για το «Πάρ’ τα όλα» της CVC Capital

 1/11/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΔΩΡΕΑΝ On line ημερίδες για την πλατφόρμα myData 
Αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του Μέρα 25 κ. Γεώργιο Λογιάδη  
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο. 
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Απόφαση – «βόμβα»: Διαγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πριν από το 2010
Ηλεκτρονικά και οι γονικές παροχές - δωρεές ακινήτων
Τηλεργασία: Δυο χρόνια μετά το πρώτο lockdown όρισαν αποζημιώσεις!
Νέες ψηφιακές εφαρμογές για την καθημερινότητα
Ανακοίνωση για τα πρόστιμα των Μ.Υ.Φ. της χρήσης 2015 
Γονικές παροχές και δωρεές: Ηλεκτρονικά η υποβολή τους από τον Δεκέμβριο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Υπέρβαση Εξουσίας: Ένα κοινωνικοπολιτικό βιβλίο-θρίλερ, μία συγκλονιστική ιστορία στην καρδιά της Ευρώπης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα