Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12830
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Χρειάζεται ένα νέο, πράσινο Bretton Woods» Στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/3/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

CRACIELA CHICHILNISKY καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Οικονομικών για το 2007.

«Χρειάζεται ένα νέο, πράσινο Bretton Woods»

Στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

ΜΙΑ ΝΕΑ παγκόσμια οικονομία, η οποία θα είνα εντατική στη χρήση της γνώσης και συντηρητική στη χρήση των πόρων, εισηγείται η Craciela Chichilnisky, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρωτεργάτης του σχεδίου της αγοράς άνθρακα για το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Εκτιμά ότι χρειάζονται καινούριοι παγκόσμοι θεσμοί και νέες εθνικές πολιτικές για να αντιμετωπιστεί η σοβούσα κρίση. Κρίνει ως ανεπαρκές το σχέδιο Ομπάμα. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα με βάση το οποίο όλες οι χώρες θα πάρουν δικαιώματα χρήσης για περιβαλλοντικά στοιχεία (νερό, βιοποικιλότητα, εκπομπή άνθρακα) τα οποία θα μπορούν να ανταλλάξουν. Θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της αγοράς άνθρακα που δημιουργήθηκε για το Πρωτόκολλο του Κιότο τον Δεκέμβρη του 1997.

* Είμαστε στη μέση μιας επικείμενης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης;

* Ναι. Είμαστε στη μέση μια τεράστιας κρίσης που μπορεί να περιγραφεί ως επικείμενη χρηματοοικονομική κατάρρευση παγκοσμίων διαστάσεων. Μόνο ιστορικές συγκρίσεις με αυτήν του '29 έχουν νόημα όσον αφορά την κατανόηση της διάστασης της κρίσης που ξέσπασε το 2008.

* Τι μας λέει η τρέχουσα κρίση για τη διαχείριση ρίσκου;

* Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες μορφές διαχείρισης για τους κινδύνους που εμφανίζονται στην παγκόσμια οικονομία. Για τις ΗΠΑ, έχω προτείνει το υπουργείο Αμυνας να αναδομηθεί και να συμπεριλάβει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τη διαχείριση επιπλέον κινδύνων. Παραδείγματος χάριν, τον κίνδυνο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και των χρηματοοικονομικών καταρρεύσεων πρέπει να τον διαχειριζόμαστε σε εθνικό επίπεδο. Στερούμαστε, όμως, σήμερα τις διαδικασίες με τις οποίες θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Χρειαζόμαστε μια επίσημη αναγνώριση τέτοιων ρίσκων, αλλά και των διαδικασιών ώστε να εξετάζουμε και να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μια σειρά νέων οικονομικών εργαλείων που έχουμε δημιουργήσει (τραπεζικά ομόλογα ή πιστοποιητικά, τα οποία καλύπτονται από διάφορες μορφές τραπεζικών απαιτήσεων όπως καταναλωτικά δάνεια, συμβάσεις κ.ά) έχουν δημιουργήσει στενά συνδεμένες συναλλαγές που μεταμορφώνουν το ατομικό ρίσκο σε συλλογικό συστημικό κίνδυνο. Μια νέα μορφή αβεβαιότητας έχει προκύψει, την οποία αποκαλώ «ενδογενή αβεβαιότητα»: το ρίσκο διαδεδομένων ανεξόφλητων οφειλών, παραδείγματος χάριν, το οποίο είχα προβλέψει το 2006 στο άρθρο μου «Γενική ισορροπία με την ενδογενή αβεβαιότητα ανεξόφλητων οφειλών» που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Μαθηματικών Οικονομικών. Αυτό συμβαίνει τώρα. Ενας νέος τύπος αβεβαιότητας απαιτεί νέες μορφές διαχείρισης ρίσκου - που δεν είχαμε ποτέ πριν αντιμετωπίσει και δεν έχουμε ακόμα εφαρμόσει. Στην πραγματικότητα κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Από το 2000, όταν ξεκίνησε σοβαρά η χρηματοπιστωτική καινοτομία που προκάλεσε διαδεδομένους κινδύνους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ απορυθμίστηκε ακόμα περισσότερο και οδήγησε σε τεράστιες πρακτικές κατάχρησης του short selling και σε νέα συστήματα ρίσκου. Κατά συνέπεια, η αγορά πιστωτικών ανταλλαγών ανεξόφλητου χρέους είναι ήδη μια αγορά 520 τρισ. δολαρίων.

Συνοπτικά: αντί να δημιουργήσουμε νέες μορφές διαχείρισης ρίσκου, εγκαταλείψαμε τις παλιές, όπως τα τραπεζικά αποθέματα, δίχως να τα αντικαταστήσουμε με κάτι διαφορετικό. Εγκαταλείψαμε τα τραπεζικά αποθέματα το 2000. Ο Larry Summers, ο Robert Rubin και ο Alan Greenspan ήταν όλοι μέσα στο κόλπο. Είναι, συνεπώς, τουλάχιστον εκπληκτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δημιουργήσει μια οικονομική ομάδα για τον Λευκό Οίκο που καθοδηγείται από τον Larry Summers και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από τους αποστόλους του Robert Rubin. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει κάποτε ότι «η νοοτροπία που δημιούργησε το πρόβλημα δεν είναι η σωστή νοοτροπία να το επιλύσει». Μάλλον είχε δίκιο.

* Το οικονομικό σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα έχει αποτύχει να παράγει εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των επενδυτών;

* Είναι ένα ξεκίνημα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ελλιπές. Οι παροχές του σχεδίου είναι πάρα πολύ λίγες και ήρθαν πολύ καθυστερημένα. Το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης είναι κυρίως για μελλοντικές δαπάνες, με τις υποδομές να αποτελούν μόνο το 10% και αυτές οι δαπάνες θα ξεκινήσουν από του χρόνου το συντομότερο. Υπάρχουν λίγα πράγματα στο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση. Το μόνο άμεσο στοιχείο είναι η εξαγορά των «τοξικών» τίτλων που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών και αυτό είναι ένα λανθασμένο σχέδιο. Η ιδέα ότι οι πιστωτικές ανταλλαγές ανεξόφλητου χρέους, μια αγορά, όπως ήδη είπαμε, 520 τρισ. δολαρίων, μπορεί να «αγοραστεί» από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως μερικοί οικονομολόγοι θεωρούν, είναι μη ρεαλιστική. Η αξία αυτών των «τοξικών τίτλων» είναι τώρα σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη της αξίας του παγκόσμιου ΑΕΠ! Η μόνη πιθανή λύση είναι να ενισχυθεί η στεγαστική αγορά, που είναι και η αφετηρία ολόκληρου του προβλήματος.

* Διαμορφώσατε ένα σχέδιο για να σταματήσουν τα απλήρωτα χρέη στα ενυπόθηκα δάνεια κατοικιών, το οποίο έχει τώρα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι αυτό το σχέδιο θα έχει άμεσα πιθανά αποτελέσματα;

* Ναι, αυτό είναι ένα απλό σχέδιο που έχω δημιουργήσει για τις επαναδιαπραγματεύσεις όλων των ενυπόθηκων δανείων κατοικιών. Η ιδέα είναι να μειωθούν όλες οι μηνιαίες πληρωμές κατά 50% - και να γίνει αυτό αμέσως τώρα, σήμερα. Είναι βέβαιο ότι αυτό το σχέδιο θα βάλει επίσης χρήματα στις τσέπες των ιδιοκτητών κατοικιών, θα τονώσει την οικονομία, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ζήτηση στην αγορά κατοικιών και θα σταματήσει την πτώση στην αξία τους, επομένως θα μειώσει την ορμητική πτώση στην αξία ανεξόφλητου χρέους που καλύπτονται από securities και πιστωτικές ανταλλαγές ανεξόφλητου χρέους. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να βοηθηθούν τώρα, αμέσως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δημοσίευσα και σύστησα προσωπικά στην ομάδα οικονομικής μετάβασης του προέδρου Ομπάμα ύστερα από επίσημο αίτημα του Julius Genachowski στις 15 Νοεμβρίου 2008. Είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σε μια δημόσια ομιλία του πριν από τρεις εβδομάδες ότι θα εφαρμόσει το σχέδιό μου. Παραμένει όμως να δούμε αν η πολιτική του Λευκού Οίκου θα είναι τόσο εκτενής και τόσο βαθιά όπως προτείνω και όπως χρειάζεται να είναι. Αφότου σταθεροποιήσουμε την οικονομία με αυτό τον τρόπο, παραμένει να εξετάσουμε το θέμα της δημιουργίας νέων ρυθμίσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών, το οποίο παραμένει ανοικτό.

* Η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω στον συντονισμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων για την οικονομική κρίση. Θα είχε αυτό ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη απ' ό,τι στις ΗΠΑ;

* Ναι, η Ε.Ε. είναι πολύ αργή στο να πάρει αποφάσεις παρά το ότι η κρίση έχει επηρεάσει την Ε.Ε. τουλάχιστον όσο και τις ΗΠΑ, αν όχι ακόμα περισσότερο. Η ανάκαμψη της Ευρώπης θα μπορούσε πραγματικά να καθυστερήσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι στις ΗΠΑ.

* Μια νέα αρχιτεκτονική για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θεωρείται από πολλούς ως απαραίτητο βήμα όταν τελικά αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ποιες αλλαγές απαιτούνται;

* Υπάρχουν δύο ειδών αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν: καινούριοι παγκόσμιοι θεσμοί και νέες εθνικές πολιτικές. Για τους παγκόσμιους θεσμούς προτείνω, εδώ και πολλά χρόνια, ότι πρέπει να αντικαταστήσουν τους θεσμούς του Bretton Woods που έλεγχαν την παγκόσμια οικονομία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσδίδοντας έναν ηγεμονικό ρόλο στο αμερικανικό δολάριο και την αμερικανική οικονομία και ενθαρρύνοντας την εξαγωγή φτηνών πόρων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτοί οι θεσμοί περιλαμβάνουν την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εχω προτείνει «Το πρασίνισμα του Bretton Woods», τίτλος άρθρου μου που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times» ήδη πριν από 12 χρόνια. Στην ουσία έχω προτείνει την δημιουργία θεσμών που είναι παρόμοιοι με την αγορά άνθρακα που δημιούργησα για το Πρωτόκολλο του Κιότο τον Δεκέμβριο του 1997, μια αγορά στην οποία ανταλλάσσονται σήμερα πάνω από 80 δισ. δολάρια ετησίως και το οποίο έχει ήδη μεταφέρει 23 δισ. δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες για προγράμματα καθαρής τεχνολογίας.

Η ιδέα είναι να δοθούν δικαιώματα χρήσης για περιβαλλοντικά περιουσιακά στοιχεία (νερό, βιοποικιλότητα, εκπομπή άνθρακα) σε όλα τα έθνη στον κόσμο και να επιτραπεί η ευελιξία της ανταλλαγής αυτών των δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά θα διατηρούνται μέσα στο πλαίσιο των παγκόσμιων περιορισμών χρήσης των πόρων που είναι αποδεκτοί και μακροπρόθεσμα σύμφωνοι με την ανθρώπινη επιβίωση. Τέτοιοι θεσμοί μπορούν ταυτόχρονα να ενθαρρύνουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανορθώσουν τον παγκόσμιο διαχωρισμό.

Από την άποψη των εθνικών πολιτικών προτείνω, όπως ανέφερα παραπάνω, τη δημιουργία ενός τμήματος εθνικής ασφάλειας διαχείρισης ρίσκου που θα κάνει συστάσεις για εθνικές πολιτικές ως προς την αντιμετώπιση νέων οικονομικών κινδύνων που έχουν «εσωτερικά τοποθετημένους» μοχλούς, τους οποίους όταν τους πιέσει πολύ κανείς οδηγούν σε χειμαρρώδη, μεγεθυντικό, συστημικό κίνδυνο. Πιο θεμελιωδώς, συστήνω να ξαναγράψουμε τα οικονομικά εξ ολοκλήρου, να ενσωματώσουμε στην οικονομική σκέψη, ανάλυση και πολιτική την πραγματικότητα στην οποία ζούμε σήμερα.

Η οικονομική σκέψη είναι κάπως απαρχαιωμένη και η έννοια «των μοχλών» που εμφανίζονται σε περίπλοκα συστήματα (οι τιμές των κατοικιών είναι ένα απ' αυτά) είναι γενικά άγνωστη ή παρανοημένη - έτσι δεινοπαθούμε όταν παίρνουν την κατιούσα και δεν ωφελούμαστε όταν παίρνουν την ανιούσα. Επιπλέον πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι αγορές είναι τελείως διαφορετικές απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Οι νέες αγορές περιλαμβάνουν τις εμπορικές συναλλαγές παγκόσμιων δημόσιων αγαθών - όπως οι εκπομπές του άνθρακα - που είναι ιδιωτική υπόθεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της οικονομικής παραγωγής. Αυτοί οι τύποι αγορών είναι συνολικά διαφορετικοί απ' ό,τι έχουν συνηθίσει έως τώρα οι περισσότεροι οικονομολόγοι και οδηγούν σε μια νέα παγκόσμια οικονομία που μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των τεραστίων ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Εχω ένα όραμα μιας νέας παγκόσμιας οικονομίας, που είναι εντατική στη χρήση της γνώσης και συντηρητική στη χρήση των πόρων, μια οικονομία όπου οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τον πλανήτη. Εάν προλάβουμε να φθάσουμε εκεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 22/03/2009

Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

  Σχολιασμός Θέματος ««Χρειάζεται ένα νέο, πράσινο Bretton Woods» Στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Τεχνικές Χρηματιστηριακών προβλέψεων των ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΚΙΜΩΝ - ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα