Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/1/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4574
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το Δημόσιο Χρέος ως Συνταγματικός Δημοσιονομικός Κανόνας: Διδάγματα για την ΕΕ από τις ΗΠΑ
Το «κραχ» της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Καθηγητής και πρώην μέλος του ΔΝΤ): Οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις του covid
Τί μας διδάσκει για το σήμερα ο πληθωρισμός της δεκαετίας του ’70. Του Χιόνη Διονύση
Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος; Του Damien Millet
24 Οκτωβρίου 1929: Το κραχ του «αμερικάνικου ονείρου»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 9/12/2016, δηλώσεις στη διάρκεια διάσκεψης με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη Σύνοδο του Μάαστριχτ 
Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: «Αν διευθύνουν οι ανίκανοι, τότε φταίνε οι ικανοί» 
Ηχηρό μήνυμα Ιεράς Συνόδου: Μόνο με τεστ η είσοδος ανεμβολίαστων πιστών και κληρικών στις εκκλησίες 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Σεισμός στο Μαξίμου: Ο Φουρθιώτης κοινοποίησε συνομιλίες του με κορυφαίο υπουργό
Δήλωση Σκέρτσου για την εκατόμβη νεκρών Ελλήνων!
Λευτέρης Μπλάτζιος, πρόεδρος της τοπικής Ν.Δ. στη Χίο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κίνδυνος για τον πλανήτη η αυτοαπομόνωση της Κίνας

�������� 
 

Ημερομηνία: 24/11/2021 10:20:26 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η πανδημία έχει ενθαρρύνει τις ολοκληρωτικές τάσεις του κινεζικού καθεστώτος. Το «μεσαίο δάχτυλο» στη διάσκεψη για το κλίμα, το κλείσιμο των συνόρων για τους ξένους και τα αυστηρά μέτρα παρακολούθησης στο εσωτερικό.

Κίνδυνος για τον πλανήτη η αυτοαπομόνωση της Κίνας

Ο πιο σημαντικός προσκεκλημένος στη σύνοδο COP26 δεν εμφανίστηκε. Ως πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ ηγείται μιας χώρας η οποία εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. μαζί. Αλλά σε αντίθεση με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, ο Σι δεν έδωσε ομιλία στο συνέδριο για το κλίμα. Αντίθετα παρέδωσε μια γραπτή δήλωση κάτω των 500 λέξεων για να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της συνόδου.

Η απορριπτική στάση του Σι στις συνομιλίες για το κλίμα δεν ήταν επίδειξη του Μέσου Βασιλείου (σ.σ. ονομασία της Κίνας) όσο του μεσαίου δάχτυλου. Αλλά η άρνηση του Κινέζου ηγέτη να ταξιδέψει στη Γλασκώβη για τη COP26 - ή στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, πριν από αυτήν - είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εθνικής αυτοαπομόνωσης.

Ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19, η Κίνα έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα συνοριακών ελέγχων και καραντίνας στον κόσμο. Οι ξένοι ή οι Κινέζοι πολίτες που εισέρχονται στη χώρα πρέπει να μπουν σε αυστηρή καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ισχύουν επιπλέον έλεγχοι αν εισέλθουν στο Πεκίνο, όπου εδρεύει η ηγεσία της χώρας.

Αυτό το σύστημα κατέστησε ουσιαστικά αδύνατο να επισκεφθούν ξένοι την Κίνα χωρίς να μείνουν για αρκετούς μήνες ή για τους περισσότερους Κινέζους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Σι δεν έχει εγκαταλείψει την Κίνα για σχεδόν δύο χρόνια. Η τελευταία φορά που συνάντησε ξένο ηγέτη προσωπικά ήταν σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Πακιστάν στο Πεκίνο τον Μάρτιο του 2020. Η σύνοδος κορυφής του Σι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο.

Όταν μεγάλο μέρος του πλανήτη βρισκόταν σε lockdown, τα ακραία μέτρα της Κίνας φαίνονταν λιγότερο αξιοπρόσεκτα. Αλλά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επιστρέφει σε μια κατάσταση που πλησιάζει στην κανονικότητα, η αυτοαπομόνωση της Κίνας γίνεται όλο και πιο παράδοξη.

 

Οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα είναι ήδη εμφανείς. Η Κίνα συνεχίζει να εμπορεύεται και να πραγματοποιεί επενδύσεις με τον έξω κόσμο. Όμως οι επιχειρηματικοί δεσμοί ξεφτίζουν. Τα ξένα εμπορικά επιμελητήρια στην Κίνα αναφέρουν ότι ξένα στελέχη εγκαταλείπουν τη χώρα και δεν αντικαθίστανται. Ο ρόλος του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου επιχειρηματικού κέντρου έχει δεχθεί πλήγμα.

Η ηγεσία της Κίνας μπορεί πράγματι να επικροτεί ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις. Ο Γιου Τζι, ερευνητής στο ινστιτούτο Chatham House στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι η πανδημία επέτρεψε στον Σι να κάνει πιο γοργά βήματα σε ένα μονοπάτι στο οποίο κατευθυνόταν ήδη - προς την εθνική αυτοδυναμία. Αυτή η πολιτική ξεκίνησε πολύ πριν από την πανδημία, με την εκστρατεία «Made in China 2025», η οποία προώθησε την εγχώρια τεχνολογία και παραγωγή.

Αλλά με την Covid-19, η έμφαση στην οικονομική αυτάρκεια έχει μετατραπεί σε μια πολύ ευρύτερη στροφή προς τα μέσα — με επικίνδυνες επιπτώσεις για την Κίνα και τον κόσμο. Η εκπληκτική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια πυροδοτήθηκε από την εφαρμογή της πολιτικής της «μεταρρύθμισης και του ανοίγματος» από τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ στη δεκαετία του 1980. Ο Ντενγκ είδε ότι η απομόνωση της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσε Τουνγκ είχε οδηγήσει σε φτώχεια και οπισθοδρόμηση. Ήταν αρκετά ταπεινός για να καταλάβει ότι η Κίνα μπορούσε να μάθει από τον έξω κόσμο.

Το σημερινό κλίμα στην Κίνα είναι πολύ διαφορετικό. Η Ράνα Μίτερ, καθηγήτρια κινεζικής ιστορίας στην Οξφόρδη, επισημαίνει τον κίνδυνο «τα κλειστά σύνορα να οδηγήσουν σε κλειστά μυαλά». Μετά από 40 χρόνια ταχείας ανάπτυξης, η Κίνα έχει αυτοπεποίθηση.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τη Δύση, και ειδικότερα τις ΗΠΑ, σαν να βρίσκεται σε αδυσώπητη παρακμή. Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά σε ορισμένες βασικές τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως η πράσινη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Το Πεκίνο μπορεί να πιστεύει πλέον ότι ο κόσμος τώρα χρειάζεται την Κίνα περισσότερο από όσο η Κίνα χρειάζεται τον κόσμο.

Ο έλεγχος της πανδημίας έχει συνυφανθεί στενά με την πολιτική νομιμοποίηση του Σι και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα είναι κάτω από 5.000, σε σύγκριση με 750.000 θανάτους στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Σι υποστηρίζει ότι, ενώ οι ΗΠΑ φλυαρούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προστατεύει πραγματικά τον λαό του.

Ακόμη και η χαλάρωση των εσωτερικών ελέγχων στην Κίνα είναι δύσκολη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε μικρές εξάρσεις της νόσου στα δύο τρίτα των επαρχιών της Κίνας. Η καταστολή αυτών των εξάρσεων ενθαρρύνει τις χειρότερες ολοκληρωτικές τάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρακολουθεί τους πολίτες όλο και πιο στενά. Σε ένα περιστατικό, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κλειδώθηκαν μέσα στη Disneyland της Σαγκάης και ελέγχθηκαν, μετά την ανακάλυψη ενός μόνο κρούσματος κορωνοϊού.Αλλά η πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού κινδυνεύει τώρα να μετατραπεί σε παγίδα. Καθώς ο έξω κόσμος προσπαθεί να συνηθίσει σταδιακά να ζει με χαμηλά επίπεδα της νόσου, η επαφή με ξένους μπορεί να φαίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για την Κίνα – το οποίο επαναφέρει μέτρα για τον περιορισμό της αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο.

Αυτού του είδους τα δρακόντεια μέτρα έχουν αρχίσει να γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Κίνα. Αλλά οι έλεγχοι είναι απίθανο να χαλαρώσουν σύντομα. Αυτή την εβδομάδα το Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματοποιεί συνάντηση που προετοιμάζει το έδαφος για να παρατείνει ο Σι την περίοδο παραμονής του στην εξουσία σε ένα ζωτικής σημασίας κομματικό συνέδριο τον Νοέμβριο του 2022. Οι Κινέζοι δεν θα θέλουν να αναλάβουν κανένα πολιτικό ρίσκο πριν από αυτό. Μετά το συνέδριο, η Κίνα θα μπει στον χειμώνα, όπου η ασθένεια μπορεί να αναζωπυρωθεί. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα- και τα σφραγισμένα σύνορα που τη συνοδεύουν - θα παραταθεί αρκετά μέχρι το 2023.

Σε αυτό το στάδιο, η Κίνα θα βρίσκεται σε αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση για περισσότερα από τρία χρόνια. Η κινεζική και η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να υποφέρουν εξαιτίας αυτού, όπως και η παγκόσμια συνεργασία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη και πιο άυλη επίδραση μπορεί να αφορά τον κινεζικό λαό. Είναι πολύ πιο εύκολο να πιστέψεις ότι οι ξένοι είναι επικίνδυνοι και παρηκμασμένοι αν δεν τους συναντήσεις ποτέ.

Όταν τελικά ανοίξει η Κίνα, ο κόσμος μπορεί να συναντήσει μια πολύ αλλαγμένη χώρα.

 

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Κίνδυνος για τον πλανήτη η αυτοαπομόνωση της Κίνας»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Λεφτά υπάρχουν (για όλους)!

 25/1/2022 
 

Η Γέλεν ξαναγράφει τα «οικονομικά της προσφοράς»

 24/1/2022 
 

Χρησμοί Λαγκάρντ προς... ιέρακες

 21/1/2022 
 

Η Bundesbank προειδοποιεί για τη φούσκα των ακινήτων

 19/1/2022 
 

Σε υψηλό επταετίας το μπρεντ λόγω... Χούθι

 19/1/2022 
 

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Ερευνητές κατονόμασαν τον πιθανό ύποπτο

 18/1/2022 
 

Γαλλία: "Παρωχημένοι" οι κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών

 18/1/2022 
 

Σχεδόν 52 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας το 2022 παγκοσμίως σε σχέση με τα προ COVID-19 επίπεδα

 18/1/2022 
 

Κρ. Λίντνερ: Ωρα για μείωση του χρέους - Τι είπε για τους δημοσιονομικούς κανόνες

 17/1/2022 
 

Παράταση στην άρση ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας ζητά ο πρόεδρος αρμόδιας Επιτροπής της Μπούντεσταγκ

 17/1/2022 
 

Καταγγέλλουν την πολιτική προσαυξήσεων του ΔΝΤ

 11/1/2022 
 

Χαμηλό βαρομετρικό λόγω «Ομικρον»

 10/1/2022 
 

Το «νέο Μάαστριχτ» του 2022 και η Ελλάδα

 10/1/2022 
 

Οι αγορές ποντάρουν στο τέλος της πανδημίας

 4/1/2022 
 

Καλπάζει η παγκόσμια οικονομία

 28/12/2021 
 

Huawei – Από τα smartphone στα… ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο την Tesla

 28/12/2021 
 

Πρωτοβουλία Μακρόν-Ντράγκι για αναμόρφωση των κανόνων του Μάαστριχτ

 23/12/2021 
 

«Μηχανή» διαγραφής φορολογικών υποχρεώσεων

 21/12/2021 
 

Ο οικονομολόγος Γιοαχίμ Νάγκελ νέος επικεφαλής της Bundesbank

 20/12/2021 
 

Τρεις πόλεμοι απειλούν την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ

 20/12/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Και SMS για να ασκήσουμε το επάγγελμα μας ;;;!!! 
Πίνακας ερωτήσεων - απαντήσεων για προβλήματα των myDATA μετά την συνάντηση της Τεχνικής Ομάδας του ΟΕΕ με την ΑΑΔΕ. 
Η ενεργειακή κρίση η ακρίβεια και οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2022. Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη* 
Προσοχή !!!! Έλεγχος στα ποσά που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις μέσο των προγραμμάτων της επιδότησης τόκων και του προγράμματος της Γέφυρας 
Επιστολη από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης σχετικα με την υπεύθυνη δήλωση εργοδότη σχετικά με την «τήρηση υποχρεώσεως υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νοσήσεως από COVID-19 » 
ΔΩΡΕΑΝ On line ημερίδες για την πλατφόρμα myData 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Όροι και προϋποθέσεις ένταξης στα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού για τον μήνα Ιανουάριο 2022
ΑΑΔΕ: Απλοποιούνται οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, έρχεται ηλεκτρονική εφαρμογή
Κορωνοϊός – Νέα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων – Τι ισχύει για αναστολές, αναλυτικά οι ΚΑΔ 
Ποιοι κόβονται από τη ρύθμιση των χρεών σε 72 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ 
Παρατείνονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 
Ανακοίνωση για τα πρόστιμα των Μ.Υ.Φ. της χρήσης 2015 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η νεοφιλελευθερη αυταπατη του RENE PASSET

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα