Το χτύπημα στην Υεμένη, ιδεώδες πρόσχημα για εκτόξευση της τιμής του αργού πετρελαίου πάνω από τα 87 δολάρια. Κέρδη 174 δισ. δολάρια στο πρώτο εννεάμηνο του 2021 για τις πετρελαϊκές
Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014 τα 87 δολάρια ανά βαρέλι.
Η άνοδος τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες της αγοράς για την ασφαλή ροή του μαύρου χρυσού από τη Μέση Ανατολή, μετά το προχθεσινό χτύπημα των φιλο-Ιρανών ανταρτών της Υεμένης, Χούθι, εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το χτύπημα, αν και κόστισε τη ζωή τριών ξένων εργατών σε βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων, είχε χαρακτήρα μάλλον συμβολικό και στόχο να δείξει στην ηγεσία των Εμιράτων ότι η εμπλοκή στον πόλεμο της Υεμένης και η χρηματοδότηση της άλλης πλευράς δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Από την άλλη πλευρά, αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί δυνάμεων της αγοράς όπως η Goldman Sachs που έχουν ποντάρει στην εκτόξευση των τιμών του αργού ώς τα 100 δολάρια φέτος.
Οι πετρελαϊκές τιμές σημειώνουν από την αρχή του 2022 άνοδο μεγαλύτερη του 13%, επί της ουσίας χωρίς λόγο. Οι επενδυτές που έχουν ποντάρει σε υψηλότερες τιμές επικαλούνται τις σφιχτές συνθήκες στην αγορά και τις ποσοστώσεις στην παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟPEC+, παρακάμπτοντας την επίδραση της «Όμικρον» στην παγκόσμια ζήτηση αλλά και τη συμφωνία μεγάλων καταναλωτριών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, για απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων τους προκειμένου να πέσουν οι τιμές.
Μεγάλος χαμένος αυτού του παιγνίου είναι πάνω απ’ όλα οι καταναλωτές που επιβαρύνονται πριν καλά καλά τελειώσει η πανδημία και η οικονομική συρρίκνωση που τροφοδότησε με τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων 7 ετών. Μεγάλοι κερδισμένοι οι παίκτες του χρηματοπιστωτικού τομέα που ελέγχουν και χειραγωγούν τις διεθνείς αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αργού, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες και οι εταιρείες ενέργειας.
Χάρη στην εκρηκτική άνοδο των τιμών οι 24 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι Exxon, Chevron, Shell, BP, κατέγραψαν τους πρώτους 9 μήνες του 2021 συνολικά κέρδη 174 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών οι 11 απέδωσαν μέσω μερισμάτων στους μετόχους τους πάνω από 36,5 δισ. δολάρια ενώ 12 προέβησαν σε επαναγορά μετοχών συνολικής αξίας 8 δισ. δολαρίων. Ούτε σκέψη βέβαια για αύξηση παραγωγής και προσφοράς.
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: petrelaio-dolaria.jpg
|