Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
2/7/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5952
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου
Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή
Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα
Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δήλωση-κόλαφος του Νόαμ Τσόμσκι: Αν ίσχυε η Νυρεμβέργη, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κρεμαστούν! 
Κύρτσος καλεί Ν.Δ. να στραφεί κατά της Novartis 
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, για την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τι φταίει για το πανάκριβο ρεύμα; Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/4/2022 10:40:13 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

 Ενώ οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος καθίστανται μείζον πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα γεγονότα δείχνουν ότι κάτι “λειτουργεί στραβά” στην ελληνική αγορά ενέργειας και ότι χρειάζονται παρεμβάσεις. Σήμερα έχουμε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, περίπου 54% μεγαλύτερη από την δεύτερη Ιταλία και τουλάχιστον 70% πάνω από τη μέση τιμή στην ΕΕ.  Είναι προφανές ότι δεν φταίει μόνον η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου.

Διανύουμε τον όγδοο μήνα ακραίας ακρίβειας, μιας κρίσης που χαρακτηρίστηκε παροδική τον Σεπτέμβριο του 2021, όμως αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά και επιτείνεται από την ουκρανική κρίση.

 

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο «ένοχος» για την οξύτατη κρίση ακρίβειας και την ιλιγγιώδη άνοδο της τιμής του ρεύματος, κυβέρνηση, ΝΔ και κόμματα της αντιπολίτευσης (ΜέΡΑ25, ΚΚΕ) στοχοποιούν το «Χρηματιστήριο Ενέργειας». Υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες που προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, βρίσκουν χρήσιμο να υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το πλαίσιο λειτουργίας του αυτής της αγοράς.. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 επικαλούνται επίσης τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκειμένου να καταλογίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κρίση.

Τι ακριβώς είναι αυτό το Χρηματιστήριο και πόσο επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος ελάχιστοι γνωρίζουν. Το ευρώ κοινό αγνοούσε μέχρι προχθές ακόμη και την ύπαρξή του.

Τρεις αγορές και μία "στα χαρτιά"

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) λειτουργεί στο πλαίσιο του Μοντέλου-Στόχου (Target Model), σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους αγορές:

  • Την Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market), όπου γίνονται αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης την επόμενη μέρα (spot)

  • Την Ενδοημερήσια Αγορά (Intra-Day Market) όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν προσφορές αγοράς και πώλησης για αυθημμερόν φυσική παράδοση (spot)

  • - Την Αγορά Εξισορρόπησης (Balancing Market). Πρόκειται στην ουσία για την αγορά που εξισορροπεί την προσφορά με τη ζήτηση και τις απώλειες.

  • Την Προθεσμιακή Αγορά όπου διαπραγματεύονται μηνιαία, τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με φυσική παράδοση. Αυτή η αγορά δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στρεβλώσεις στη διμόρφωση των τιμών.

Το ΕΧΕ είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των τριών αγορών (Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια, Προθεσμιακή) και ο ΑΔΜΗΕ για την Αγορά Εξισορρόπησης. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει την εποπτεία και μπορεί να επιβάλει μέτρα και όρους σε ενεργειακές επιχειρήσεις για τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δυσλειτουργία και στρεβλώσεις

Αυτά προβλέπονται στα νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ομως στην πράξη άλλα συμβαίνουν και το σύστημα “χάνει στροφές”, καθώς άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς επαρκή προετοιμασία, επειδή η τότε (και νυν) κυβέρνηση ήθελε να επισπεύσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αποτελέσματα αυτής της βιαστικής λειτουργίας φάνηκαν γρήγορα, με το “πάρτι” κερδοσκοπίας που έγινε στην Αγορά Εξισορρόπησης την πέμπτη μόλις εβδομάδα λειτουργίας: Από τα 19,74 ευρώ/MWh η τιμή του ρεύματος «εκτοξεύθηκε» στα 41,79 ευρώ/MWh (+106%)! Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση ρυθμιστικού ή άλλου χαρακτήρα, βυθίστηκε στα 8,48 ευρώ/MWh (πτώση 80%)!

Αυτή η τεράστια διακύμανση απέφερε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς που συμμετέχουν στην εν λόγω αγορά.

 Καταγγελίες για καρτέλ

Η ΡΑΕ δεν είδε κάτι ύποπτο σε αυτήν την περίεργη έως “παράλογη” συμπεριφορά της αγοράς. Ούτε έψαξε να δεί μήπως η τεράστια διακύμανση ήταν αποτέλεσμα εναρμονισμένης πρακτικής των τεσσάρων ιδιωτικών εταιρειών και της ΔΕΗ που συμμετέχουν στην αγορά. Θεώρησε λοιπόν νόμιμα αυτά τα κέρδη, που επιβάρυναν τελικά τους καταναλωτές.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας της νέας δομής της αγοράς, η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καταγγέλλει δημόσια ότι γίνεται χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι στην ουσία λειτουργεί καρτέλ, στο οποίο μάλιστα συμμετέχει η μέχρι πρότινος δημόσια ΔΕΗ.

Μέχρι τώρα οι αρμόδιες Αρχές - ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού - κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε αυτές τις καταγγελίες.

Παρενέργειες από την απουσία προθεσμιακής αγοράς

Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά και ότι το σύνολο της αναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας διακινείται στη spot αγορά, έχει ως αποτέλεσμα να μετακυλίονται πλήρως (100%) στη λιανική οι εξωφρενικές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται  στη spot -ενδεχομένως με εναρμονισμένες πρακτικές. Αυτό δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω της spot διακινούνται πολύ μικρότερα ποσοτά ημερήσιας κατανάλωσης, όπως φαίνεται στον Πίνακα:

Ποσοστό της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που διακινείται στη spot αγορά ανά χώρα

pososto spot agoras

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο διαχειρίσιμες, καθώς οι τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται καθημερινά στις αγορές, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας επηρεάζουν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό το τιμολόγιο λιανικής.

Πώς διαμορφώνεται η τιμή - Η αφετηρία της στρέβλωσης
 
Υπάρχουν πάντως σημαντικά δομικά προβλήματα/στρεβλώσεις στη λειτουργία του Μοντέλου-Στόχου (Target Model). Ισως το σημαντικότερο είναι ότι η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για μία ημέρα καθορίζεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), που είναι η ακριβότερη προσφορά από την ακριβότερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα (αυτή την περίοδο ακριβότερες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου). Η λογική αυτού του τρόπου τιμολόγησης είναι ότι πρέπει να καλυφθεί και η τελευταία ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται το σύστημα.

Βλέποντας την απροθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει τις τιμές, πολλοί άρχισαν να μιλούν για κατάργηση του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) δεδομένων και των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η μεγάλη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου, η οποία κλιμακώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναποτελεσματικά μέτρα και εναλλακτικές λύσεις

Είναι γεγονός ότι οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες λύσεις. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μόνο κάποια επιδότηση, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξήσεις. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την ίδια αρχιτεκτονική, έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά με πολλούς τρόπους. Είτε με πλαφόν στην τιμή χονδρικής ή λιανικής ή, όπως έκανε η Ρουμανία, με υποχρεωτική σύναψη διμερών συμβολαίων για να πέσουν οι τιμές.

Ο Μακρόν, που δεν μπορεί να θεωρηθεί σοσιαλιστής, μίλησε τον Μάρτιο για περαιτέρω εθνικοποίηση/κρατικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού EDF που κατέχει το 78% της λιανικής αγοράς στη Γαλλία. Πρόσφατα δήλωσε ότι μεσούσης της κρίσης το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα η κατά 88,3% κρατική EDF που έχει αντίστοιχη με τη ΔΕΗ δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εφάρμοσε 4% πλαφόν στην αύξηση της τιμής ρεύματος. Για να αντισταθμίσει τη ζημιά, προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου.

 Στην Ελλάδα, τη χρονική περίοδο που ξεκινούσε η ενεργειακή κρίση, επιλογή της κυβέρνησης ήταν να εκχωρήσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και να επιτρέπει στην εταιρεία να κερδοσκοπεί για να βελτιώσει τα αποτελέσματά της,αντί να στηρίζει τους καταναλωτές.

 Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέθεσαν πρόταση στην Κομισιόν για απεξάρτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, ιδιαιτέρως του φυσικού αερίου. Η προτεινόμενη ρύθμιση μειώνει τουλάχιστον 30% τις τιμές, δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, δεν διαταράσσει την αγορά και μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Οι τρεις προϋποθέσεις

Είναι λοιπόν προφανές ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας υπάρχουν κι άλλοι – και μάλιστα αποτελεσματικότεροι - τρόποι από τα μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως

  • Να υπάρχει πολιτική βούληση και παράλληλα:

  • Η ΔΕΗ να επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, όχι μόνον με την τιμολογικαή πολιτική και τις όποιες διευκολύνσεις σε καταναλωτές, αλλά και αποτρέποντας τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να συμμετέχει στη λειτουργία του

  •  Οι εποπτικές Αρχές να ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.

Αντιμέτωπη με τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομία και στην κοινωνία, η κυβέρνηση μπορεί να συρθεί σε κάποιες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, μετά την παρουσίαση  των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο. Ομως, μέχρι τότε τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η οικονομία θα έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την απροθυμία παρεμβάσεων, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
www.rae.gr/map-graph/?
www.bruegel.org/publications/datasets/national-policies-to-shield-consumers-from-rising-energy-prices

* Η Ινώ Σιώζιου, Msc Environment and Resource Management, έχει διατελέσει σύμβουλος ΥΠΕΝ.

https://www.sofokleousin.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Τι φταίει για το πανάκριβο ρεύμα; Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Στους καταναλωτές το... «μάρμαρο» αν η ΡΑΕ δεν αυξήσει τα κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ

 27/6/2022 
 

Υφεση στις ΗΠΑ εντός 2022 προβλέπει ο Ρουμπινί

 27/6/2022 
 

Εφορία: Νέα γενιά οφειλετών στη ζώνη του 500άρικου

 24/6/2022 
 

Ηράκλειο: Την Τετάρτη οι απολογίες των «οκτώ» για το κύκλωμα τοκογλυφίας

 20/6/2022 
 

Πρωτοφανείς δηλώσεις Τσακίρη προς τις επιχειρήσεις: «Απολύστε τους λογιστές και μην πληρώσετε τους συμβούλους»

 13/6/2022 
 

SOS για το δημογραφικό: Μειώνεται ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η απασχόληση

 9/6/2022 
 

Η υπόθεση “περιουσία Τράγκα” θορυβεί επιχειρηματίες και πολιτικούς…

 8/6/2022 
 

Ποιοι έχουν το χρήμα στις ελληνικές τράπεζες και ποιοι στο εξωτερικό

 8/6/2022 
 

Διερευνώνται 97 άτομα για ξέπλυμα χρήματος

 8/6/2022 
 

Ηλεκτρονικά «καρφώματα» για φοροδιαφυγή – Νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

 7/6/2022 
 

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα μητρώα των μετόχων των επιχειρήσεων!

 7/6/2022 
 

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά δεν βλέπουν «φως» στον ορίζοντα!

 3/6/2022 
 

Ποιους περιλαμβάνει η προσωρινή διαταγή για τη μη διακοπή του ρεύματος

 3/6/2022 
 

Σκάνδαλο Νovartis: Έσβησαν όνομα πρώην υπουργού από τα έγγραφα του FBI!

 3/6/2022 
 

Επανέλεγχος κλειστών φορολογικών υποθέσεων από τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα!

 1/6/2022 
 

Το καλοκαίρι των πλειστηριασμών: Θα γίνουν 6.000 το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου

 29/5/2022 
 

Στον «αέρα» τα ονόματα 30.000 μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ!

 27/5/2022 
 

5 παράπλευρες απώλειες στην οικονομία από τη σύρραξη

 26/5/2022 
 

Ο ΕΦΚΑ έχασε ΑΦΜ και στοιχεία ταυτότητας των οφειλετών του!

 26/5/2022 
 

Σαφάρι φοροελέγχων με laptops και QR code scanners από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

 25/5/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ερώτηση στην Βουλή από τον βουλευτή του Μέρα 25 Ηράκλειου κ. Γεώργιο Λογιάδη για τις απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος λογιστών κι οικονομολόγων(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριακό Μητσοτάκη τους αρχηγούς των κομμάτων και τους Βουλευτές για τiς αδιανόητες δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης και του ΓΓ κ. Δημήτριου Σκάλκου από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Ανακοίνωση Κεντρικής Διοίκησης ΟΕΕ σχετικά με τη έκτακτη συνεδρίαση για τις δηλώσεις του Υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη (1 σχόλιο/α) 
Κύριε Πιτσιλή παρεκτρέπεστε 
ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΛΟΓΙΣΤΗ. Απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Θεσσαλονικής 
Τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα λογιστών και των επιχειρήσεων και η πορεία εφαρμογής τους έως σήμερα.Tου Χρήστου Σπύρου 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι αποφάσισε το ΣτΕ για τα αναδρομικά σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα
myDATA: Σε λειτουργία η εξαγωγή, συγκεντρωτικά έτους, πλήθους και συνολικής αξίας συναλλαγών ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου
Σε ποιους φορολογούμενους επιστρέφεται ΕΝΦΙΑ
Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων!
ΑΑΔΕ - myDATA: Παράταση προθεσμίας για διαβίβαση δεδομένων,  
Ε. 2046 /26-05-2022 Φορολογική μεταχείριση και χρόνος αναγνώρισης του εσόδου του μη επιστρεπτέου ποσού της κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Linflation structurelle et l evolution du systeme economique

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα