Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
26/11/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 15483
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 
Τι πραγματικά είπε ο κ.Κωνσταντίνος Καραμανλής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Έγραψε» ο κύριος για το καλάθι του νοικοκυριού 
Μπαταχτσής ολκής η Νίκη Κεραμέως! 
Οι πρόεδροι έπαιξαν ξύλο στις Βρυξέλλες! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αν

�������� 
 

Ημερομηνία: 24/5/2022 9:46:01 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ

 

Καθηγητής Νίκος Λέανδρος

Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

 

 

Η κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και βασικών παραγωγικών δομών της χώρας, επιδεινώνεται σταδιακά μετά το 2010. Σύντομες περίοδοι περιορισμένης βελτίωσης και αισιοδοξίας δίνουν τη θέση τους σε νέες κρίσεις και μεγαλύτερα προβλήματα. Σήμερα βρισκόμαστε στο πρωτοφανές για χώρα της ΕΕ σημείο τα 2/3 των Ελλήνων πολιτών να δηλώνει ότι δεν μπορεί/ή με μεγάλη δυσκολία καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής που ξεκίνησε με την αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω κορονοϊού και εντάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία πλήττει θανάσιμα τις έτσι κι αλλιώς αδύναμες παραγωγικές δομές της ελληνικής οικονομίας και τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στο σημείο αυτό είναι αν η επιδείνωση της κατάστασης είναι προσωρινή λόγω πανδημίας και πολέμου ή συνδέεται και με μονιμότερες αλλαγές που επιταχύνθηκαν από τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν τελευταία. Ασφαλώς υπάρχουν γεγονότα και εξελίξεις με προσωρινό αποτύπωμα. Όμως ταυτόχρονα συντελούνται με ταχύτητα μονιμότερες αλλαγές στο διεθνή καταμερισμό εργασίας που ενισχύθηκαν από τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με τη μερική αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης που προκαλεί η σύγκρουση ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία, την «πράσινη μετάβαση» λόγω κλιματικής αλλαγής και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα κρυπτονομίσματα κλπ που οδηγούν σε μια νέα τάξη πραγμάτων διεθνώς.

 

Και η Ελλάδα ; Πώς πορεύεται εν μέσω μετασχηματισμών τέτοιας σημασίας που δημιουργούν μεγάλα κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες αξιοποίησης των νέων συνθηκών; Η μακρόχρονη ιστορική εμπειρία δείχνει ότι τα μοντέλα ανάπτυξης των χωρών καθορίζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικών και οικονομικών θεσμών με την πολιτική να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση και στον τρόπο λειτουργίας τους. Όπως τονίζουν οι Acemoglu και Robinson «οι υφιστάμενοι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί, οι οποίοι άλλοτε διαμορφώνονται από μια μακροχρόνια διαδικασία θεσμικών τροποποιήσεων και άλλοτε απορρέουν από τις διαφορετικές αντιδράσεις σε προγενέστερες κρίσιμες καμπές, είναι το αμόνι πάνω στο οποίο σφυρηλατούνται οι μελλοντικές αλλαγές».

 

Το ελληνικό μοντέλο χαρακτηρίζεται δυστυχώς από κλειστούς οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς που έχουν οδηγήσει σε οξύτατα δομικά προβλήματα (υπερχρέωση, κακή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, υπερφορολόγηση, χαμηλή παραγωγικότητα, ολιγοπώλια, πελατειακές σχέσεις, θεσμική ρευστότητα, παραγωγική υποβάθμιση κλπ). Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι ευκαιρίες σε πολύ μικρό βαθμό μπορούν να αξιοποιηθούν και απομένουν κυρίως τα κόστη της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης και των αλλεπάλληλων κρίσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που όμως διαθέτουν όλο και μικρότερες αντοχές. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι κυρίως επικοινωνιακή και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών χωρίς να υπάρχει όραμα και μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε 33,6% τον τελευταίο χρόνο γεγονός που θα οδηγήσει σε νέο πληθωριστικό κύμα και θα αποσυνθέσει περαιτέρω τον παραγωγικό ιστό ελάχιστα γίνονται για τη μείωση των τιμών. Ως αποτέλεσμα, ο ΔΤΚ τον Απρίλιο ανήλθε σε 10,2% στην Ελλάδα, έναντι 7,5% στην ΕΕ, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών περιορίζοντας ταυτόχρονα το διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση από την οποία εξαρτάται η επιβίωση της πλειοψηφίας των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων. Η απόσταση δε που μας χωρίζει από τον Κοινοτικό μέσο όρο τείνει να διευρυνθεί καθώς το Ιανουάριο 2021 τα αντίστοιχα ποσοστά Πληθωρισμού ήταν 6,2% και 5,1%.

 

Είναι σαφές ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, ο πληθωρισμός και η πρωτοφανής διόγκωση των ανισοτήτων, πλήττουν τη χώρα μας και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Αυτό οφείλεται κυρίως στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και στην αδυναμία της σημερινής, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, να τα αντιμετωπίσουν και να διαμορφώσουν ένα νέο όραμα για τη χώρα και μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Προφανώς, μέτρα άμεσης απόδοσης για τον περιορισμό των συνεπειών που έχει η άνοδος του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, όπως και για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής είναι αναγκαία. Για παράδειγμα, η επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και η μείωση των φόρων σε τρόφιμα και πετρέλαιο. Όμως, τα μέτρα άμεσης απόδοσης θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών τομών και ρήξεων για  την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της δημιουργικότητας με τη διαμόρφωση περισσότερο ανοικτών οικονομικών και πολιτικών θεσμών. Μόνο έτσι η χώρα θα αποφύγει νέες περιπέτειες και την περαιτέρω υποβάθμισή της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

 

  Σχολιασμός Θέματος «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…

 19/9/2022 
 

Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί

 22/8/2022 
 

 22/8/2022 
 

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

 9/6/2022 
 

Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

 30/5/2022 
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

 24/5/2022 
 

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή

 12/5/2022 
 

Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα

 28/4/2022 
 

Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

 12/4/2022 
 

Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

 8/4/2022 
 

Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία

 24/3/2022 
 

Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

 15/3/2022 
 

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των αποθεμάτων

 4/3/2022 
 

Ο αγωνιώδης θρίαμβος του καπιταλισμού

 21/2/2022 
 

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζουν πόλεμο με τη Ρωσία, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 16/2/2022 
 

Το Ταμείο Ανάκαμψης διαλύει την πολιτική σκηνή της Ιταλίας, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 16/2/2022 
 

Το Δημόσιο Χρέος ως Συνταγματικός Δημοσιονομικός Κανόνας: Διδάγματα για την ΕΕ από τις ΗΠΑ

 19/12/2021 
 

Το «κραχ» της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας

 14/12/2021 
 

Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Καθηγητής και πρώην μέλος του ΔΝΤ): Οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις του covid

 7/12/2021 
 

Τί μας διδάσκει για το σήμερα ο πληθωρισμός της δεκαετίας του ’70. Του Χιόνη Διονύση

 4/11/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Tο ling για να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο της Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα : «Ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του Ν 4172/2013 , με έμφαση στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου»
Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Για το φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων
Eνάντια στην σημερινή απαράδεκτη πραγματικότητα συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί για αύριο 9 Νοεμβρίου 2022 
Παρουσίαση βιβλίου του Οµότιµου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Παναγιώτη Ρουµελιώτη και του Διδάκτορα Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Βασίλη Κολλάρου, Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 
Την Απόσυρση των διατάξεων επιβολής τέλους χαρτοσήμου στα έντοκα επιχειρηματικά δάνεια και τις λοιπές χρηματοδοτήσεις ζητά ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  
Όταν η αλαζονεία συναντάει την αναλγησία, η λογική και η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά απουσιάζουν. Του Σπύρου Χρήστου  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Αναδρομικά πρόστιμα 4 ετών κοινοποιεί μέχρι τον Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ!
ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής
Πότε η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα ξεπερνά και την 20ετία!
Έντεκα περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν τα 60 - Παραδείγματα με ημερομηνίες γέννησης
Πότε η Εφορία απορρίπτει τα δάνεια για την κάλυψη τεκμηρίων
Αγρότες: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την αγορά λιπασμάτων - Οι δικαιούχοι, η διαδικασία 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα