Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
9/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4090
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral 
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Δύσκολα θα «βάλει χέρι» η Δύση στην παγωμένη ρωσική περιουσία

�������� 
 

Ημερομηνία: 1/6/2022 1:55:39 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι ηγέτες της Δύσης προσπαθούν να βρουν ένα νομικό μηχανισμό για να αξιοποιήσουν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Ποιες είναι οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι και ποια τα προβλήματα. Ποιοι είναι σίγουρα... κερδισμένοι.

Δύσκολα θα «βάλει χέρι» η Δύση στην παγωμένη ρωσική περιουσία

Όταν ο Volodymyr Zelensky μίλησε μέσω video link στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα, απηύθυνε μια έκκληση από καρδιάς στη Δύση: να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και από τους ολιγάρχες της χώρας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, που εκτιμάται στα 500 δισ. δολάρια.

«Αν ο επιτιθέμενος χάσει τα πάντα, τότε αυτό του στερεί το κίνητρο να ξεκινήσει έναν πόλεμο», είπε. «Οι αξίες πρέπει να έχουν σημασία, όταν οι παγκόσμιες αγορές αποσταθεροποιούνται».

Πολλοί Δυτικοί ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν. O Josep Borrell, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, σημείωσε πρόσφατα πως υπάρχει «λογική» στη χρήση των ρωσικών αποθεματικών ξένου συναλλάγματος για να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία. Και η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε στην έκκληση του Zelensky στο Νταβός σημειώνοντας πως η Ρωσία «θα πρέπει επίσης να συνεισφέρει» στην ανοικοδόμηση.

Αυτά συνιστούν μια ξεσηκωτική πολιτική ρητορική. Ωστόσο, το βρώμικο μυστικό της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτή την εβδομάδα είναι πως αυτές οι δημόσιες εκκλήσεις προκαλούν ιδιωτική αγωνία για πολλούς της εταιρικής και χρηματοπιστωτικής ελίτ του Νταβός, από τη Δύση και τους συμμάχους της.

Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη συμπόνιας για τη συμφορά της Ουκρανίας, ούτε στην αποτυχία να αναγνωριστεί πως ο μεταπολεμικός λογαριασμός της ανοικοδόμησης θα είναι τεράστιος. Αντιθέτως, το ζήτημα είναι η έλλειψη της δέουσας διαδικασίας.

Ενώ οι περισσότεροι νομίζουν πως υπάρχει ένα συντριπτικό ηθικό ζήτημα να βοηθηθεί η Ουκρανία -και να τιμωρηθεί η επιθετικότητα της Ρωσίας-, ωστόσο το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων είναι διαφορετικό θέμα από τη διάθεση των στοιχείων αυτών. Αν οποιοδήποτε από τα δύο γίνει χωρίς να υπάρχει ένα συνεπές και διαφανές πλαίσιο, τότε οι δυτικές κυβερνήσεις είτε θα αντιμετωπίσουν χρόνια κοστοβόρων αγωγών ή θα καταλήξουν να διαλύουν την εμπιστοσύνη στην οποία βασίζονται οι πολιτικές οικονομίες τους. Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Zelensky, οι «αξίες» έχουν τώρα σημασία περισσότερο από ποτέ -ιδιαίτερα όταν οι αγορές είναι αποσταθεροποιημένες.

 

«Για δεκαετίες μάς έλεγαν πως η Δύση τηρεί το κράτος δικαίου και επενδύσαμε στη Δύση σε αυτή τη βάση», παρατήρησε ένας κορυφαίος μη δυτικός επενδυτής κρατικού επενδυτικού ταμείου. «Το ξηλώνουν αυτό τώρα; Τι πρέπει να σκεφτούμε;».

Φυσικά, πολλοί Δυτικοί παρατηρητές -και Ουκρανοί- μπορεί να υποστηρίξουν πως αυτό είναι πλέον ερώτημα δεύτερης κατηγορίας, δεδομένης της φρίκης της ρωσικής εισβολής. Αλλά νομίζω πως εκείνοι που ανησυχούν για τη δέουσα διαδικασία έχουν ένα δίκιο. Άρα, πώς θα πρέπει να επιλυθεί αυτό; Οι ηγέτες προσπαθούν να βρουν λύσεις. Η Von der Leyen είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα πως «οι νομικοί μας εργάζονται εντατικά για να βρεθούν πιθανοί τρόποι για να χρησιμοποιηθούν τα ‘παγωμένα’ περιουσιακά στοιχεία». Ξεχωριστά, Δυτικοί νομικοί συμπαθούντες της Ουκρανίας μελετούν τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία για να δουν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτό τον σκοπό.

Μια ιδέα που κυκλοφορεί είναι να χρησιμοποιηθεί το εκτεταμένο δίκαιο περί αδικοπραξιών της Αμερικής, για να μπορέσει η Ουκρανία να διεκδικήσει «αποζημιώσεις» από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών. Μια παραλλαγή αυτού μπορεί να είναι η απόπειρα εναγόντων στη Γαλλία και στην Ολλανδία, όπως μου λένε. Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία διαιτησίας που συνδέεται με κάποιες ελάχιστα γνωστές συνθήκες άμεσων επενδύσεων που υπέγραψαν η Ρωσία και η Ουκρανία τη δεκαετία του 1990, που δημιουργούν τρόπο για να επιβληθούν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις οικονομικής βλάβης.

Ξεχωριστά, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να ζητήσει ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, για να εισάγει νέα νομοθεσία που θα επιτρέπει να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία σε ρωσικό νόμισμα. Ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης του 1977, για να ανακατανείμει περιουσιακά στοιχεία σε αμερικανικές τράπεζες, βασιζόμενος πιθανότατα σε προηγούμενα που δημιουργήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 σε σχέση με το Ιράν.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες προήλθε από το Κίεβο, το οποίο έχει συντάξει αθόρυβα ένα σημείωμα που ζητά τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής του ΟΗΕ για το «συνταγματικό, νόμιμο, διαφανές και αποτελεσματικό» μπλοκάρισμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε όσους συνδέονται με ένοπλη επίθεση. Ενώ ο τωρινός πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρεται ως πιλοτικό έργο, η ιδέα -ή η ελπίδα- είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συγκρούσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δείχνει πως το Κίεβο αναγνωρίζει την ανάγκη για τη δέουσα διαδικασία. Κάποιοι επιχειρηματίες της Ουκρανίας σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο: ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Rinat Akhmetov είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα μηνύσει τη Μόσχα για «κατάλληλη αποζημίωση για όλα τα έξοδα και τα χαμένα έσοδα» από την καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων του στη Μαριούπολη, όπως οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal.

 

Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι οι ιδέες της Ουκρανίας είναι πιθανό να γίνουν ευπρόσδεκτες. «Η υποκείμενη έννοια της ύπαρξης ενός διεθνούς πλαισίου που καλύπτει τις κυρώσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε βελτίωση σε σχέση με την τρέχουσα μάλλον ad hoc επιβολή κυρώσεων», λέει ένας Δυτικός δικηγόρος, ο οποίος έχει δει το προσχέδιο του σημειώματος.

Αλλά τα άσχημα νέα είναι ότι το βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα δυσκολέψει τη σύσταση επιτροπής του ΟΗΕ. Η ιδέα της εφαρμογής του νόμου περί εξουσιών έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ του 1977 είναι νομικά αμφιλεγόμενη και η ταχεία ψήφιση οποιασδήποτε αμερικανικής νομοθεσίας είναι πιθανόν δύσκολη. Εάν δεν ανατραπεί η έννοια της δέουσας διαδικασίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πιθανότατα θα παραμείνουν παγωμένα για πολλά χρόνια ή θα ακολουθήσουν ατελείωτες νομικές μάχες.

Καμία από αυτές τις προοπτικές δεν είναι ελκυστική. Αλλά οι δύο τελευταίες είναι αναμφισβήτητα οι λιγότερο κακές. Εκτός, φυσικά, εάν η Von der Leyen μπορεί τώρα να βρει μια νομική διαδικασία ή, ακόμα καλύτερα, ο ΟΗΕ ενστερνιστεί τις λογικές ιδέες της Ουκρανίας. Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δικηγόροι σύντομα θα καρπωθούν παχιές αμοιβές. Εκεί βρίσκεται η πραγματικότητα του οικονομικού πολέμου στον 21ο αιώνα.

 

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Δύσκολα θα «βάλει χέρι» η Δύση στην παγωμένη ρωσική περιουσία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Προστάτης πολυεθνικών και δυνάστης των φτωχών

 6/6/2023 
 

Ο μεγάλος πλούτος ως οικογενειακή υπόθεση

 2/6/2023 
 

Deutsche Bank: «Έρχεται μία μεγάλη πιστωτική κρίση με κύμα πτωχεύσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων»

 2/6/2023 
 

ILO: Το χάσμα απασχόλησης ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες θα επιδεινωθεί

 2/6/2023 
 

Το χρέος και ο... ελέφαντας

 31/5/2023 
 

Έκδοση ομολόγου 8,5 δισ. γιουάν από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας

 30/5/2023 
 

Η βόμβα των 160 τρισ. δολαρίων που απειλεί τον πλανήτη

 29/5/2023 
 

Θέλει ο Μπάιντεν να κρυφτεί κι η... τροπολογία δεν τον αφήνει

 27/5/2023 
 

Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για το χρέος των ΗΠΑ

 24/5/2023 
 

Κινήσεις συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

 23/5/2023 
 

Οι μπαταχτσήδες της G7

 22/5/2023 
 

Η Ε.Ε. ενέκρινε τους πρώτους κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

 16/5/2023 
 

To αφεντικό της JPMorgan Jamie Dimon μιλάει για «κραχ» στις ΗΠΑ

 16/5/2023 
 

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Συστάσεις στην ΕΚΤ για αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών

 12/5/2023 
 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

 11/5/2023 
 

Allianz: Μετά τη «φούσκα των πάντων», νέα στιγμή Minsky επωάζεται – Aναπόφευκτη η κατάρρευση των αγορών

 10/5/2023 
 

Στελέχη επιχειρήσεων με ξέχειλες τσέπες

 4/5/2023 
 

Bloomberg: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά»

 4/5/2023 
 

«Τρίζει» η αμερικανική οικονομία: Με απότομη πτώση άνοιξε η Wall Street λόγω τραπεζών – Οι φόβοι για «τσουνάμι»

 2/5/2023 
 

Ο «υγιής ανταγωνισμός» και άλλα παραμύθια

 2/5/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 16ης Ιουνίου 2023 και συλλογή υπογραφών κειμένου διαμαρτυρίας
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων 
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία 
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Του Χρήστου Τοτση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα