Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
13/8/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10064
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου
Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή
Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα
Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Η χήρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ «τελειώνει» τον Θεοδωρικάκο 
Ο Ντράγκι και το ανέκδοτο για τους τραπεζίτες 
Δήλωση-κόλαφος του Νόαμ Τσόμσκι: Αν ίσχυε η Νυρεμβέργη, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κρεμαστούν! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Είναι απλώς ανίκανος ή έχει διπλή ατζέντα; Το Spiegel αποδομεί τη στάση του Ό

�������� 
 

Ημερομηνία: 6/6/2022 10:43:35 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Έλλειμμα ηγετικής ικανότητας ή σκοπιμότητες και ισορροπίες; Σε ένα μακροσκελές άρθρο το Γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ επιχειρεί να ιχνηλατήσει τη στρατηγική του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς έναντι του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια στρατηγική για την οποία ο Γερμανός καγκελάριος δέχεται ισχυρές επικρίσεις τόσο από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση στη Γερμανία όσο και από χώρες της Δυτικής συμμαχίας. Στο άρθρο σημειώνεται η λανθασμένη όπως αποδείχθηκε εκτίμηση των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών ότι το Κίεβο «θα πέσει» σε ελάχιστες μέρες, εκτίμηση που τουλάχιστον στην αρχή του πολέμου καθόρισε την αντίδραση του Βερολίνου.

Ακολουθούν ευρύτατα αποσπάσματα του άρθρου του Σπήγκελ 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι εκνευρισμένος. Για μήνες, η αφήγηση ήταν ότι θα προτιμούσε να μην παραδώσει καθόλου όπλα στην Ουκρανία, και σίγουρα όχι βαρύ οπλισμό. Ο καγκελάριος, σύμφωνα με σπερμολογίες, εξαναγκαζόταν να προχωρήσει σε κάθε παραχώρηση και μετά καθυστερούσε τις παραδόσεις.

Την Τετάρτη, ο Σολτς  υποχρεώθηκε να ακούσει στη Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς, των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να τον κατηγορεί ως άθλιο φίλο της Ουκρανίας ενόψει της ρωσικής εισβολής. Ο Σολτς, είπε ο Μερτς, ίσως και να ακολουθεί μια «κρυφή ατζέντα».

Στη συνέχεια, ήταν η σειρά του Σολτς να μιλήσει. Κανονικά, ο κεντροαριστερός Σοσιαλδημοκράτης (SPD) διαβάζει κάποια προκατασκευασμένη δήλωση έως ότου το ακροατήριό του αποκοιμηθεί. Αυτή την εβδομάδα, όμως, ήταν δυναμικός.

«Παρέχουμε ολοκληρωμένη βοήθεια», φώναξε ο καγκελάριος, με τη φωνή του να τρέμει και ένα ατσάλινο βλέμμα στο πρόσωπό του. «Αυτό θα μπορούσε επίσης να αναγνωριστεί». Στη συνέχεια συνέχισε να απαριθμεί όλα όσα είχε ήδη παραδώσει η κυβέρνησή του – έναν σχετικά μακρύ κατάλογο, που αποτελείται κυρίως από ελαφρύ οπλισμό. Οι παραδόσεις αυτές είχαν ήδη ανακοινωθεί. Αλλά ο Σολτς υποσχέθηκε επιπλέον την παράδοση ενός σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος που ονομάζεται IRIS-T SLM, που πιθανότατα θα σταλεί κάποια στιγμή αυτό το φθινόπωρο. Το Κίεβο θα λάβει επίσης τέσσερα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης MARS II από τα αποθέματα της Bundeswehr, του γερμανικού στρατού.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Σολτς. Και στη συνέχεια, για όλους εκείνους που μπορεί να μην έχουν πάρει το μήνυμα, πρόσθεσε: «Κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, αυτός είναι ακριβώς ο δρόμος που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση».

Μετά την ομιλία του, ο Σολτς, φαινόταν αρκετά ευχαριστημένος με τον εαυτό του, όπως συμβαίνει συχνά. Καθισμένος στο κυβερνητικό έδρανο, απέπνεε μια αίσθηση βεβαιότητας ότι είχε καταφέρει με επιτυχία να αντικρούσει όλες τις κατηγορίες σχετικά με τις παραδόσεις όπλων που είχαν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αυτοϊκανοποίηση του καγκελαρίου;

Μέχρι στιγμής, ούτε ένα βαρύ όπλο δεν έχει παραδοθεί απευθείας στην Ουκρανία από τη Γερμανία. Και ακόμη κι αν όλα τα συστήματα που έχουν υποσχεθεί τελικά φτάσουν στη χώρα, ο μεγάλος χρόνος που χρειάστηκε το Βερολίνο για να στείλει τελικά σημαντική βοήθεια δεν μπορεί να ανακτηθεί. Κάθε όπλο που θα έφτανε στην Ουκρανία νωρίτερα θα μπορούσε να έχει ανατρέψει την εξέλιξη του πολέμου υπέρ του Κιέβου.

Το παιχνίδι με το χρόνο: Ο κρίσιμος Αύγουστος 

Ο Σολτς και η κυβέρνησή του παίζουν ξεκάθαρα με το χρόνο. Αρχικά, δεν πίστευαν ότι οι Ουκρανοί θα είχαν κάποια τύχη εναντίον της Ρωσίας και έστειλαν το ελάχιστο απαραίτητο που σηματοδοτούσε ουσιαστικά την άρνηση, ξεκινώντας με 5.000 κράνη. Αργότερα, ήταν ένα μείγμα ανικανότητας και έλλειψης θέλησης μαζί με την επιθυμία να κρυφτεί πίσω από τους συμμάχους του. Για να μην αναφέρουμε την άρνηση ανάληψης διεθνούς ηγεσίας.

Φαίνεται πιθανό ότι ο Σολτς δεν θα είχε παραδώσει ποτέ κανένα όπλο χωρίς μαζική πίεση από το εξωτερικό και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού του. Ο καγκελάριος έπρεπε να πιεστεί για να κάνει κάθε βήμα.

Μόλις δύο ημέρες πριν ανακοινώσει την προγραμματισμένη παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica: «Υπάρχουν χώρες από τις οποίες περιμένουμε παραδόσεις και άλλες χώρες για τις οποίες έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε. Η Γερμανία ανήκει στη δεύτερη ομάδα». Στα ανώτερα κλιμάκια των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς τέτοια σχόλια θεωρούνται το απόγειο της αναίδειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Civey, οι μισοί Γερμανοί δεν πιστεύουν ότι ο Scholz κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παράσχει γρήγορα στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Κίεβο χρειάζεται όλη τη δυνατή βοήθεια. Η Ρωσία προχωρά στην ανατολική Ουκρανία. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αρχίζουν να αναρωτιούνται πόσο καιρό ο ουκρανικός στρατός μπορεί να συνεχίσει να αντιστέκεται στην επίθεση. Η Bundesnachrichtendienst (BND), η εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, φοβάται ότι η ουκρανική αντίσταση θα μπορούσε ακόμη και να σπάσει τις επόμενες τέσσερις έως πέντε εβδομάδες.

Σε ορισμένες απόρρητες ενημερώσεις τις τελευταίες ημέρες, αναλυτές της BND ανέφεραν ότι ενώ οι Ρώσοι κινούνται πολύ πιο αργά από ό,τι στην αρχή του πολέμου, είναι σε θέση να κατακτούν μικρά κομμάτια εδάφους κάθε μέρα.

Το BND πιστεύει ότι είναι πιθανό τα στρατεύματα του Πούτιν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το Ντονμπάς μέχρι τον Αύγουστο. Κάτι που σημαίνει ότι έχει τεράστια διαφορά αν τα γερμανικά όπλα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα ή κάποια στιγμή τον Αύγουστο.

Η Ουκρανία “θα πέσει” σε λίγες μέρες: Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες  

«Ο Σολτς προσπαθεί για άλλη μια φορά να αντικαταστήσει τις πραγματικές παραδόσεις με ανακοινώσεις, λέει ο Johann Wadephul, ειδικός σε θέματα άμυνας του αντιπολιτευόμενου CDU. “Αντί να παραδώσει γρήγορα οχήματα μάχης πεζικού, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραδώσει ένα σύνθετο σύστημα κάποια στιγμή γενικά στο μέλλον. Όμως η Ουκρανία χρειάζεται πρακτική βοήθεια τώρα.”

Ο Θόρστεν Φρέι, ένας άλλος κορυφαίος συντηρητικός στο κοινοβούλιο, προσθέτει ότι η δράση είναι καθοριστική και όχι οι ανακοινώσεις. «Η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί νωθρά σε αυτό το θέμα, χωρίς καμία ορμή και ενέργεια, είναι σε λήθαργο».

Τέτοιες κουβέντες βέβαια είναι αναμενόμενες από την αντιπολίτευση. Αλλά αν κοιτάξετε πίσω στις 100 ημέρες που έχουν περάσει από την αρχή του πολέμου, γίνεται σαφής η παθητικότητα της διοίκησης Σολτς .

Η πρώτη πράξη στο γερμανικό δράμα σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία ανέβηκε στη σκηνή αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Παρά τις προειδοποιήσεις, το Βερολίνο παρέλυσε. Χρειάστηκαν δύο μέρες πριν η κυβέρνηση αρχίσει να επανεξετάζει το μακροχρόνιο ταμπού κατά της παράδοσης όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Και η απόφαση γι’ αυτό  ήρθε από το εξωτερικό, πράγμα που έχει γίνει πλέον συνήθεια. Την επομένη της έναρξης του πολέμου, μια Παρασκευή, η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Karin Hildur Ollengren τηλεφώνησε στη Γερμανίδα ομόλογό της Christine Lambrecht και την ενημέρωσε ότι η Ολλανδία σκόπευε να παραδώσει 400 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία. Επειδή αυτά τα όπλα είχαν παραχθεί στη Γερμανία, χρειαζόταν άδεια από το Βερολίνο για να το κάνει. Ήταν ένα κάλεσμα που αύξησε αμέσως την πίεση και στο Βερολίνο να αναλάβει δράση.

Οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών κατέληξαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση άδειας στην Ολλανδία ήταν αναπόφευκτη. Αλλά σήμαινε επίσης ότι η Γερμανία έπρεπε να κάνει κάτι. Ο Σολτς πέρασε εκείνο το Σάββατο συναντώντας τους στενούς του συμβούλους, μια μέρα κατά την οποία διαμορφώθηκε η ιδέα για μια ένεση μετρητών 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον γερμανικό στρατό.

Αλλά ο Σολτς αποφάσισε επίσης να ανατρέψει τη θέση του για τις εξαγωγές όπλων. Το Υπουργείο Άμυνας έλαβε εντολή να προετοιμάσει κατάλληλα όπλα για μεταφορά και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κανόνισαν να μεταφερθούν αρκετές εκατοντάδες αντιαρματικοί εκτοξευτές πυραύλων και πύραυλοι εδάφους-αέρος Stinger πέρα ​​από τα σύνορα στην Πολωνία.

Αλλά αυτές οι ταραχώδεις ημέρες αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή θα καθόριζαν επίσης την πορεία που έχει ερμηνευτεί από τον υπόλοιπο κόσμο ως δειλία. Αντί να προετοιμάσει πιθανές μελλοντικές παραδόσεις όπλων, η κυβέρνηση προφανώς βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια ανάλυση που έκανε η BND, η οποία υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα έπεφτε στη Ρωσία εντός ημερών. Με βάση αυτή την ανάλυση, η Καγκελαρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περαιτέρω παραδόσεις όπλων δεν είχαν νόημα.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η κυβέρνηση έβγαζε αυτό το συμπέρασμα, το Βερολίνο πλημμύριζε από κάθε είδους προσφορές από τη βιομηχανία όπλων. Τη Δευτέρα μετά την ομιλία του Σολτς, το Υπουργείο Άμυνας συγκέντρωσε μια ομάδα στελεχών από τους σημαντικότερους κατασκευαστές όπλων της Γερμανίας. Η αποστολή που τους ανατέθηκε από τον αντιναύαρχο Carsten Stawitzki, επικεφαλής προμηθειών όπλων για τον γερμανικό στρατό, ήταν σαφής: Η βιομηχανία έπρεπε να αναφέρει αμέσως ποια όπλα μπορούσαν να παραδώσουν ή ποια αποθέματα του Γερμανικού στρατού  θα μπορούσαν να παραδοθούν γρήγορα.

Οι προσφορές ήρθαν γρήγορα και σε σημαντικό αριθμό. «Υπήρχε ξεκάθαρη γραμμή ότι θα παραδίδαμε μόνο ελαφρά όπλα και όχι τεθωρακισμένα οχήματα», λέει ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος για αυτήν την περίοδο. «Γι’ αυτό δεν επεξεργαστήκαμε αμέσως τις προσφορές».

Το αποτέλεσμα ήταν η σπατάλη πολύτιμου χρόνου. «Το μόνο που θα χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε τις  επισκευές ήταν ένα διακριτό μήνυμα», λέει ένα στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας. Αντίθετα, λέει, αξιωματούχοι στα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ήταν μόνο λόγια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μόνο γύρω στις 20 εγγραφές σε μια ταξινομημένη λίστα κρυμμένη σε έναν κόκκινο φάκελο που είναι διαθέσιμος για εξέταση από τους νομοθέτες σε μια ειδική αίθουσα στο Ράιχσταγκ, το κτίριο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, 900 εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών και 3.000 αντιαρματικές ρουκέτες, η παράδοση των οποίων συμφωνήθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες της εισβολής.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela από παλιά αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, 100 πολυβόλα MG3, 16 εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών, 2.600 κατευθυντικές αντιαρματικές νάρκες, 3.00 αντιαρματικές νάρκες, εκρηκτικά και 100.000 χειροβομβίδες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά μυστική αυτή τη λιτή λίστα από αμηχανία, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει. Οι νομοθέτες από τα τρία κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας – τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς, τους Πράσινους και τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) – δεν είναι επίσης σαφείς αφού δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

Ανύπαρκτη στρατηγική ή απλώς ισορροπίες;  

Στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους του μια “αυτοσχέδια” πρόσκληση για συνάντηση στην αεροπορική βάση Ράμστάιν στη Γερμανία, ελπίζοντας να επιταχύνει την παράδοση όπλων.

Τα γεγονότα στο Βερολίνο μία ημέρα πριν από αυτή τη συνάντηση δείχνουν τέλεια την παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης όσον αφορά αυτόν τον πόλεμο. Το πρωί, φαινόταν να υπάρχει διαύγεια. Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας από τα κόμματα του συνασπισμού, η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ επέμεινε ότι η Γερμανία θα παραμείνει στη θέση της ότι η παράδοση βαρέων όπλων θα αυξήσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, είπε, η κυβέρνηση ήταν ενωμένη στην άρνησή της να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς στην Ουκρανία.

Αλλά μόλις λίγες ώρες αργότερα, η Λάμπρεχτ έλαβε νέες εντολές πορείας από την Καγκελαρία. Τώρα, ο Σολτς υποστήριξε ξαφνικά την αποστολή οχημάτων αεράμυνας Gepard. Αλλά την ίδια μέρα, οι στρατιωτικοί επικεφαλής  προειδοποίησαν ότι είχαν στην κατοχή τους πολύ λίγα κομμάτια και ότι θα έπαιρνε αρκετό χρόνο μέχρι να παραδοθούν .

Μια ακόμη απόφαση για τις παραδόσεις όπλων ήταν εξίσου χαοτική. Τον Απρίλιο, η Ολλανδία επικοινώνησε ξανά με το Βερολίνο για να ρωτήσει εάν θα μπορούσαν να στείλουν στην Ουκρανία μερικά από τα γερμανικής κατασκευής Panzerhaubitze του 2000. Η συζήτηση προχώρησε όπως είχε γίνει τον Φεβρουάριο, όταν στο επίκεντρο ήταν οι 400 αντιαρματικές ρουκέτες. Επειδή το Βερολίνο πάλι δεν ήθελε να φανεί ότι υστερεί σε σχέση με την  Ολλανδία, πάρθηκε η απόφαση να σταλούν επίσης τουλάχιστον επτά γερμανικά οβιδοβόλα.

Ο Όλαφ Σολτς δεν εξήγησε ποτέ ικανοποιητικά την άρνησή του για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία. Στα μέσα Μαΐου, τουλάχιστον υπαινίχθηκε το σκεπτικό του σε συνάντηση με την Επιτροπή Άμυνας στη Βουλή. Η Γερμανία, είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης περίπου μιας ώρας, θα συνεχίσει τις παραδόσεις όπλων της «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο να υποστηρίξει την Ουκρανία στην αμυντική της μάχη».

Όταν πρόκειται για παραδόσεις όπλων, είπε, δεν υπάρχουν «αιώνιες αρχές». Η Γερμανία συνεχίζει να συντονίζεται στενά με τους εταίρους της, είπε, και να υπολογίζει «τους κινδύνους και τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα» των παραδόσεων – προσθέτοντας ότι τα άρματα μάχης παραμένουν απαγορευμένα. Ωστόσο, είπε, δεν υπήρχαν «απόλυτες αρχές», γι’ αυτό προτίμησε να παραμείνει ασαφής στα δημόσια σχόλιά του.

Το εμπάργκο των τανκς δεν έχει τεθεί ποτέ σε επίπεδο ΝΑΤΟ, πολύ περισσότερο δεν έχει αποφασιστεί, λένε άνθρωποι κοντά στη γερμανική κυβέρνηση, αλλά ανεπίσημα, υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Παρισιού. Επιπλέον, λένε πηγές, η Γερμανία δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η πρώτη χώρα που θα παραδώσει τανκς για ιστορικούς λόγους.

Οι γερμανικές επιφυλάξεις έναντι του Ζελένσκι 

Την ίδια στιγμή, πηγές κοντά στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση εάν πετύχει μια σειρά από νίκες στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσε να  γλιστρήσει προς το ρωσικό έδαφος – κάτι που θα σήμαινε ότι τα γερμανικά τανκς θα βρεθούν ξανά στη Ρωσία. Είναι μια ανησυχία που υπογραμμίζει μια κάποια δυσπιστία στο Βερολίνο προς τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  Και αυτός, επίσης, είναι ένας λόγος για τον οποίο η αμυντική βιομηχανία στη Γερμανία δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να παραδίδει άρματα μάχης.

Η κοινή γραμμή που έχει δημιουργηθεί με τους εταίρους της συμμαχίας, στο Βερολίνο έχει ερμηνευτεί ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη προετοιμασίας τεθωρακισμένων οχημάτων για παράδοση. Κάτι που σημαίνει ότι εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει τελικά να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μια μέρα, θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί επιπλέον μήνες για να μπορέσουν να επισκευαστούν τα γερμανικά Marders. Και η ευθύνη για την πραγματοποίηση τέτοιων προετοιμασιών, πιστεύει το Βερολίνο, ανήκει στις αμυντικές εταιρείες και όχι στην κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, συμμετέχει σε συμφωνίες ανταλλαγής, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία θα συμπλήρωνε οπλισμό που αποστέλλεται από συμμαχικά κράτη στην Ουκρανία. Η πρώτη τέτοια συμφωνία αφορούσε παλιό ανατολικογερμανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που κατείχε η Εσθονία – «σκουριασμένα οβιδοβόλα της ΛΔΓ», όπως απαξιωτικά τα  ανέφερε η Καγκελαρία. Αργότερα, άλλες χώρες της ΕΕ ακολούθησαν το παράδειγμά τους, όπως η απόφαση της Τσεχικής Δημοκρατίας να στείλει παλιό σοβιετικό υλικό στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, το Βερολίνο προσπαθεί να γεμίσει τα οπλοστάσια των εταίρων του με σύγχρονα όπλα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η παράδοση από τη Σλοβακία στην Ουκρανία πριν από αρκετές εβδομάδες ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Στη συνέχεια, η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στη Σλοβακία.

Το σύστημα, ωστόσο, δεν λειτουργεί πάντα ομαλά. Η Πολωνία, για παράδειγμα, έδωσε στην Ουκρανία τα περισσότερα από τα παλιά ρωσικά τανκς της, με τη Βαρσοβία να βασίζεται στη δέσμευση της Γερμανίας να επανεφοδιάσει τον στόλο των αρμάτων μάχης της Πολωνίας. Αλλά οι Πολωνοί ήλπιζαν ότι θα λάμβαναν τα νεότερα μοντέλα του τανκς Leopard – μια επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε. Ακόμη και ο γερμανικός στρατός έχει μόνο μερικές δεκάδες από αυτά.

Περιμένοντας τις παραδόσεις όπλων που ποτέ δε φτάνουν 

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η συζήτηση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης κέρδισε ξανά δυναμική. Και για άλλη μια φορά, η ώθηση δεν ήρθε από την Καγκελαρία. Στη μυστική τηλεδιάσκεψη των υποστηρικτών της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει σύντομα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς στην Ουκρανία, λέγοντας ότι διαφορετικά η χώρα θα έχανε την ικανότητά της να αντισταθεί στους προελαύνοντες Ρώσους.

Ο Όστιν ενθάρρυνε και άλλους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Στη συνέχεια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ουάσιγκτον και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επικοινώνησαν με το Βερολίνο για να ρωτήσουν πού είχε καταλήξει η Γερμανία.

Για άλλη μια φορά, ο καγκελάριος αναγκάστηκε να πάρει θέση και ξανά, υπήρξε ένας έντονος γύρος συναντήσεων στο Βερολίνο. Τελικά, η διοίκηση Σολτς αποφάσισε να προσθέσει στη δέσμευση των ΗΠΑ τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων MARS II από την Bundeswehr. Και ξαφνικά, η μυστικότητα δεν ήταν πλέον τόσο σημαντική όσο πριν. Την Τετάρτη διέρρευσαν στον Τύπο τα νέα για τις παραδόσεις MARS II.

Ταυτόχρονα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας ενέκρινε την παράδοση υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων IRIS-T SLM που κατασκευάστηκαν από την Diehl Defence. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν θα παίξουν κάποιο ρόλο. Ακόμη και οι αισιόδοξοι στη διοίκηση του Σολτς παραδέχονται ότι πιθανότατα δε θα είναι έτοιμα για παράδοση πριν από το φθινόπωρο. Ή και αργότερα.

Ακόμα κι αν οι νέες ανακοινώσεις από το Βερολίνο κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα στον Τύπο, υπάρχουν και πάλι πολλές ενδείξεις ότι οι Γερμανοί και πάλι καθυστέρησαν αρκετά. Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία  Άντριι Μέλνικ λέει ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται σε συνομιλίες με την Καγκελαρία για την απευθείας παράδοση του IRIS-T εδώ και τρεις μήνες. Ο Μέλνικ λέει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν ιδιαίτερα ενεργητικός στην πίεση για μια συμφωνία μεταξύ της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας όπλων και της Ουκρανίας. Άλλα υπουργεία, ωστόσο, είπε ο πρέσβης, ήταν πιο επιφυλακτικά.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν από την ομιλία του Σολτς επιτεύχθηκε συμφωνία και ο Μέλνικ ενημερώθηκε διακριτικά ότι η παράδοση IRIS-T θα έπαιρνε το πράσινο φως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αίτηση εξαγωγής από την Diehl Defence είχε σταλεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας στις αρχές Μαΐου. Την ίδια περίπου ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας  Αλεξέι Ρέζνικοφ έστειλε επιστολή στη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ ζητώντας την ταχεία παράδοση του συστήματος.

Η επιστολή, με ημερομηνία 1 Μαΐου, περιλάμβανε επίσης μια σειρά από άλλες προσδοκίες. Ο Ρέζνικοφ ζήτησε επειγόντως την «ταχεία παράδοση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού». Στη λίστα του ήταν άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2A7 μαζί με πυρομαχικά 105 mm και 120 mm. «Τα θωρακισμένα οχήματα μάχης», έγραψε, «είναι ζωτικής σημασίας προς το παρόν για την ενίσχυση των ικανοτήτων του ουκρανικού στρατού». Ωστόσο, η παράδοση δεν φαίνεται πουθενά.

Καχυποψία και από τους κυβερνητικούς εταίρους για τη στάση Σολτς 

Το γιατί ο καγκελάριος ενεργεί πάντα καθυστερημένα και πάντα υπό τεράστια πίεση –αν ενεργεί καθόλου– είναι ένας γρίφος για πολλούς. Ακόμη και μεταξύ των εταίρων του στο συνασπισμό, η πορεία του παρακολουθείται με ένα μείγμα σκεπτικισμού και ανησυχίας. Η Marie-Agnes Strack-Zimmerman, η υπεύθυνη για την αμυντική πολιτική στο FDP, εδώ και καιρό ασκεί κριτική,  υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών του Ρόμπερτ Χάμπεκ, είναι απογοητευμένοι εδώ και καιρό με το πόσο λίγες εξαγωγές όπλων έχουν εγκριθεί. Ο Χάμπεκ και η ομάδα του είναι έτοιμοι να παραδώσουν άρματα μάχης από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού, κερδίζοντας έτσι χρόνο. Τόσο οι Πράσινοι όσο και το FDP είναι έτοιμοι να δεχτούν την προσωρινή αποδυνάμωση του γερμανικού στρατού που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση. «Τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα παίζονται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία», λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου του Χάμπεκ.

Ερωτήματα σχετικά με την ηγετική ικανότητα του Σολτς

Υπό μια έννοια, η συμφωνία των Πρασίνων με τον καγκελάριο θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο  ο καγκελάριος αντιμετωπίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλαδή να αποφεύγεται η ευθεία κριτική  με την ελπίδα ότι δεν θα αποκλειστεί παντελώς η επικοινωνία..

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη Ντέιβιντ Λίντινγκτον λέει ότι στο Λονδίνο, υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Γερμανίας ως εταίρου στον τομέα της ασφάλειας. Και σε ένα άρθρο των New York Times για τον Σολτς η αμερικανική εφημερίδα έγραψε ότι υπάρχουν «ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία και την… ικανότητά του να βοηθήσει να οδηγηθεί η Ευρώπη μέσα από τη δραματικότερη κρίση ασφάλειας στην ήπειρο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η κυβέρνηση του Βερολίνου πιστεύει ότι η κριτική είναι εντελώς υπερβολική. Γιατί δεν έχει αναγνωριστεί περισσότερο η οικονομική συνεισφορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας; Η Γαλλία, λένε ορισμένοι στην κυβέρνηση, κάνει λιγότερα για την Ουκρανία, αλλά δεν δέχεται καμία απολύτως κριτική, ούτε η χώρα καταναλώνεται σε μια εσωτερική διαμάχη για το θέμα. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Παρίσι, λένε άλλοι, είναι πολύ πιο συγκρατημένος από τον ομόλογό του στο Βερολίνο, ο οποίος διαρκώς διατυπώνει νέα αιτήματα -και φρέσκες προσβολές- προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Αλλά ακριβώς ο Μέλνικ από όλους τους ανθρώπους, είναι αυτός που παραδόξως έδωσε την υποστήριξή του στον Σολτς τις τελευταίες ημέρες. «Αυτή είναι μια καλή απόφαση, μια καλή αρχή», είπε αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις προγραμματισμένες παραδόσεις των συστημάτων αεράμυνας. «Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι και ακολουθήσουν κι άλλα βαριά όπλα, τότε κάποια στιγμή, μπορούμε πραγματικά να πούμε: Μπράβο, Γερμανία!».

Θα φτάσει πραγματικά ο Μέλνικ να πει κάτι τέτοιο; Η μέχρι τώρα εμπειρία με το Γερμανό  καγκελάριο δείχνει όχι

 

https://hellasjournal.com

  Σχολιασμός Θέματος «Είναι απλώς ανίκανος ή έχει διπλή ατζέντα; Το Spiegel αποδομεί τη στάση του Όλαφ Σολτς στην Ουκρανία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σχέδιο οδυνηρής επαναφοράς στη σκληρή λιτότητα

 11/8/2022 
 

Σταμάτησαν οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού προς την Κεντρική Ευρώπη

 10/8/2022 
 

Το 28% της ουκρανικής γης σε τρεις πολυεθνικές!

 5/8/2022 
 

Μια ανάσα από το 80% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

 3/8/2022 
 

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα φθάσει σε «αστρονομικά» επίπεδα του χρόνου εκτιμά Ινστιτούτο

 3/8/2022 
 

Το διπλό παιγνίδι: Οι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν μαζικά ρωσικό φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο με περίπλοκες μεθόδους

 3/8/2022 
 

Καλές Διακοπές

 2/8/2022 
 

Η φιλοσοφία της αγέλης και τα μυστικά του επιτυχημένου contrarian

 29/7/2022 
 

Νέα αύξηση επιτοκίων από Fed για να προλάβει τα χειρότερα

 29/7/2022 
 

Σοκ και δέος για τους Γερμανούς: Έκτακτη εισφορά λόγω ενεργειακής κρίσης

 29/7/2022 
 

Ο Ζελένσκι καθαιρεί τον επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στο Ντονμπάς

 26/7/2022 
 

Πώς θα λειτουργήσει το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

 25/7/2022 
 

Τι αλλάζει στην Ιταλία μετά την έξοδο Ντράγκι

 22/7/2022 
 

ΕΚΤ: Αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της

 21/7/2022 
 

Τρικυμία στην Ευρώπη! Παραιτήθηκε ο Ντράγκι - Πολιτική κρίση και εκλογές στην Ιταλία

 21/7/2022 
 

ΔΝΤ: Σοβαρή ύφεση στην Ευρώπη εάν υπάρξει ρωσικό εμπάργκο

 20/7/2022 
 

Τα θύματα του νομισματικού πολέμου

 18/7/2022 
 

Απέτυχαν οι αυξήσεις επιτοκίων της FED

 15/7/2022 
 

Γιατί οι ΗΠΑ έχουν πάρει την κάτω βόλτα – Δεν λύνονται προβλήματα με virtue signaling

 14/7/2022 
 

Πλεόνασμα-ρεκόρ δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζα της Ρωσίας

 13/7/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Έχετε υπόψιν σας κ. Σταϊκούρα 
Τσιλιγιάνης Σωτήρης για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων 
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 
Σύλλογος Λογιστών Θήρας: Αίτημα παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα την αναγκαία παράταση (έως 30/09/2022) στον χρόνο υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα 
Eπίκαιρη ερώτηση του κ. Λογιάδη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων με θέμα: «Απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος λογιστών κι οικονομολόγων» 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Tροποποιητικές δηλώσεις: Πότε επιβάλλονται πρόστιμα -Εγκύκλιος ΑΑΔΕ 
Νέες προθεσμίες καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων 
Νέες προθεσμίες καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων 
Επιστρεπτέα: Τι ισχύει με τους συμψηφισμούς – Πώς θα γίνεται η εξόφληση 
Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για την επιστρεπτεα προκαταβολή 
Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους άνω των 45- Μηνιαία επιχορήγηση έως 746 ευρώ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φ.Π.Α

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα