|
Εν μέσω της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και της έντασης των σχέσεων της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν παρέδωσε σε νεοσύστατη ρωσική εταιρεία τον πλήρη έλεγχο μεγάλου έργου για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο ιδιοκτησιακά ανήκει εν μέρει στη βρετανική Shell και σε δύο ιαπωνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, δημιουργείται μια εταιρεία η οποία θα αναλάβει την ιδιοκτησία της Sakhalin Energy Investment Co., η οποία ελέγχεται σχεδόν κατά 50% από τον βρετανικό ενεργειακό κολοσσό και τις ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ρώσου προέδρου, η κίνηση αυτή είναι συνέπεια των «απειλών για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και την οικονομική της ασφάλεια».
Το Sakhalin-2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με εξαγωγικό προσανατολισμό στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και το προεδρικό διάταγμα Πούτιν δίνει στις ξένες εταιρείες ένα μήνα για να αποφασίσουν εάν θέλουν να διατηρήσουν τις ίδιες μετοχές στη νέα εταιρεία.
Μερίδιο στο σχέδιο αυτό έχει και ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom. Η Shell κατείχε μερίδιο 27,5% στο έργο. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είναι οι κύριοι πελάτες για τις εξαγωγές πετρελαίου και LNG του έργου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει λόγος να αναμένεται διακοπή των προμηθειών μετά το διάταγμα Πούτιν. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η κίνηση του Πούτιν με το Sakhalin-2 θα μπορούσε να προαναγγέλλει παρόμοιες ενέργειες εναντίον άλλων κοινοπραξιών που περιλαμβάνουν ξένους μετόχους, ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κανένας γενικός κανόνας εδώ».
«Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά», πρόσθεσε.
Το Sakhalin-2 περιλαμβάνει τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες, μια χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας, 300 χιλιόμετρα υπεράκτιων αγωγών, 1.600 χιλιόμετρα χερσαίων αγωγών, έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου και μια μονάδα LNG.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Shell ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από όλες τις ρωσικές επενδύσεις της, μια κίνηση που όπως είπε της κόστισε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια. Η εταιρεία κατέχει επίσης το 50% σε δύο άλλες κοινοπραξίες με την Gazprom για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου.
Η Shell είπε ότι εξετάζει το προεδρικό διάταγμα Πούτιν, που καθιστά επισφαλή την επένδυσή της στο σχέδιο.
Από την πλευρά του, ο Σέιτζι Κιχάρα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τις επιπτώσεις της απόφασης του Ρώσου προέδρου. Η Mitsui κατέχει το 12,5% του έργου και η Mitsubishi το 10%.
Σύμφωνα με τον Κιχάρα, το έργο δεν πρέπει να υπονομευτεί επειδή «έχει σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας», προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε βλάπτει τα δικαιώματά μας στους πόρους είναι απαράδεκτο. Ελέγχουμε εξονυχιστικά τις προθέσεις της Ρωσίας και το παρασκήνιο πίσω από αυτό».
Όπως είπε σε δημοσιογράφους, η ιαπωνική κυβέρνηση «αναζητεί τις λεπτομέρειες και για μελλοντικά βήματα, δεν έχω καμία πρόβλεψη για εσάς αυτήν τη στιγμή».
www.efsyn.gr
|