Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
30/9/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 549
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Τι πραγματικά είπε ο κ.Κωνσταντίνος Καραμανλής 
Η χήρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ «τελειώνει» τον Θεοδωρικάκο 
Ο Ντράγκι και το ανέκδοτο για τους τραπεζίτες 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Χειμώνας με δελτίο σε ρεύμα-αέριο; Το σχέδιο της ΕΕ και οι προβλέψεις του Bru

�������� 
 

Ημερομηνία: 15/7/2022 12:23:19 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η Ελλάδα θα πρέπει να κόψει στο μισό την κατανάλωσή, αν κλείσει

τη στρόφιγγα η Ρωσία

 

Η Ελλάδα είναι από τις πιό "ευάλωτες" ενεργειακά χώρες της ΕΕ και δεν θα αποφύγει την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, εάν η Ρωσία διακόψει ή περιορίσει δραστικά την παροχή αερίου.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Bruegel, που έχει εκπονήσει πολλά σενάρια για τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, για τις επιπτώσεις τους ανά χώρα και για τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, αν η Ευρώπη στερηθεί το ρωσικό αέριο για κάποιες εβδομάδες ή μήνες, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 59%. Οι Ελληνες θα... παγώσουν και πολλές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους.

 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πλήρους υποκατάστασης του ρωσικού αερίου αν το Κρεμλίνο κλείσει τη στρόφιγγα, οι αναλυτές του ινστιτούτου Bruegel εκτιμούν ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη λύση πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης, που θα πρέπει να φθάσει σε ποσοστό 15% κατά μέσο όρο στην ΕΕ  - και 59% στην Ελλάδα!

Προσωρινό λουκέτο και σε βιομηχανίες

Σχέδιο δραστικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για να αμυνθεί έναντι πιθανής διακοπής της τροφοδοσίας από τους Ρώσους, θα παρουσιάσει η Κομισιόν στις 20 Ιουλίου.

Το σχέδιο είναι μια μορφή ρύθμισης της παροχής φυσικού αερίου με... δελτίο. Περιλαμβάνει δύο στάδια:

  • Αρχικά θα δοθούν στις βιομηχανίες κίνητρα για να μειώσουν την κατανάλωσή τους

  • Παράλληλα οι κυβερνήσεις θα καταρτίσουν σχέδια διακοπής της παροχής σε βιομηχανίες, ανάλογα με τη σημασία τους  για την οικονομία. Τα σχέδια θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου δίνοντας κίνητρα στις βιομηχανίες για να χρησιμοποιούν λιγότερο. Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για περαιτέρω μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, ένα σενάριο που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε χθες ότι θα μπορούσε να βυθίσει τις οικονομίες της Ευρώπης σε ύφεση.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιευθεί στις 20 Ιουλίου, μία ημέρα πριν τη λήξη της προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Nord Stream. Από τις 22 Ιουλίου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις των Ρώσων, δηλαδή αν θα επαναφέρουν τον αγωγό σε πλήρη δυναμικότητα, ή θα περιορίσουν τις ροές, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το σενάριο της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν θα προτείνει στις χώρες να καθιερώσουν οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, να χρησιμοποιήσουν κρατικές ενισχύσεις για να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να στραφούν σε άλλα καύσιμα και να αναπτύξουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη.

Τα μέτρα που απευθύνονται στη βιομηχανία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δημοπρασίες ή διαγωνισμούς, όπου οι μεγάλοι καταναλωτές θα λαμβάνουν αποζημίωση για τη χρήση λιγότερου φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν τη σειρά με την οποία θα αναγκάσουν τις βιομηχανίες να κλείσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού. Η εντολή διακοπής λειτουργίας θα πρέπει να βασίζεται σε μια αξιολόγηση για το πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες μιας εγκατάστασης και πώς το κλείσιμό της θα διαπερνούσε τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Στόχος της Κομισιόν είναι να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο στην αποθήκευση, για να δημιουργηθεί ένα ικανό απόθεμα εφοδιασμού για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση αερίου για θέρμανση κορυφώνεται. Σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πληρότητα μόλις 62%, πολύ μακριά από τον στόχο της Ε.Ε. για πληρότητα 80% έως τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο περικοπών στην κατανάλωση δεν θα τα επηρεάσει άμεσα τα νοικοκυριά, που θεωρούνται «προστατευόμενοι πελάτες» σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι οι τελευταίοι που θα επηρεασθούν από περιορισμούς στη διανομή φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι χώρες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικά όρια για τη θέρμανση ή ψύξη σε άλλους καταναλωτές, όπως τα γραφεία ή τα εμπορικά κέντρα, εάν υπήρχε σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το προσχέδιο.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της Επιτροπής, «η έγκαιρη κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας πλήρωσης των αποθηκών θα μειώσει την ανάγκη για ενδεχομένως πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα μέσα στο χειμώνα».

Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση στο μισό!

Ανάλυση του ευρωπαϊκού think tank, Bruegel υπολογίζει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου που θα ήταν απαραίτητη στην Ευρώπη, σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία και καταλήγει σε άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ινστιτούτο, το μερίδιο της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχεται από τη Ρωσία μειώθηκε από πάνω από 40% το 2021 σε μόλις 20% τον Ιούνιο του 2022. Το κενό των 300 και πλέον τεραβατώρων το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021 έχει μέχρι στιγμής καλυφθεί κυρίως από 240 TWh πρόσθετων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG ). Η Gazprom έχει παραβιάσει αρκετές μακροπρόθεσμες συμβάσεις εφοδιασμού με τους εμπορικούς εταίρους της στην ΕΕ, και ο κίνδυνος είναι μεγάλος να διακόψει η Ρωσία όλες τις προμήθειες προς την ΕΕ ενόψει του χειμώνα, εάν το κρίνει στρατηγικά επωφελές.

Η υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου από LNG έχει φτάσει στα όριά των δυνατοτήτων, τονίζεται στην έκθεση. Οι χαμηλότερες εισαγωγές από τη Ρωσία μπορούν πλέον να καλυφθούν μόνο με τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ. Για την ΕΕ στο σύνολό της, θα απαιτηθεί συνολική μείωση της ζήτησης κατά τους επόμενους 10 μήνες κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση την περίοδο 2019-2021, προκειμένου να αντισταθμιστεί η πλήρης διακοπή των εισαγωγών μέσω ρωσικών αγωγών.

Στην επικίνδυνη ζώνη

Το Bruegel ταξινομεί τις χώρες της Ευρώπης με βάση τη θέση που έχουν στο δίκτυο διακίνησης του φυσικού αερίου και καταλήγει στην εκτίμηση ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών στα ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης που θα χρειάζονταν στο χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας από τους Ρώσους. Υπολογίζεται ότι η απαιτούμενη μείωση κυμαίνεται από μηδέν έως -54%.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη πιο «επικίνδυνη» ζώνη, μετά τις χώρες της Βαλτικής και συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα με τη Βουλγαρία, την  Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία. Για αυτή την ομάδα χωρών, το ποσοστό της αναγκαίας μείωσης κατανάλωσης υπολογίζεται σε 49%, δηλαδή θα πρέπει να κόψουν στο μισό την κατανάλωσή τους, αν κλείσει τη στρόφιγγα η Ρωσία. Αντίθετα, δεν θα έχουν την παραμικρή ανάγκη για περικοπές κατανάλωσης η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Οι μειώσεις της ζήτησης σε κάθε ομάδα χωρών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2022 απέχουν πολύ από το να επαρκούν για πολλές ομάδες χωρών να καλύψουν τη μείωση της ζήτησης που απαιτείται για να περάσουν τον επόμενο χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζει το Bruegel.

Η ομάδα στην οποία κατατάσσεται η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα στη μείωση που ήδη έχει κάνει και στη μείωση που θα χρειαζόταν σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας.

https://www.sofokleousin.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Χειμώνας με δελτίο σε ρεύμα-αέριο; Το σχέδιο της ΕΕ και οι προβλέψεις του Bruegel»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Οργή από τους μικρομεσαίους: «Μας εγκατέλειψε η κυβέρνηση»! - Ερχονται 200.000 πλειστηριασμοί

 29/9/2022 
 

Το «τρελό» σενάριο περικύκλωσης μεγάλου ελληνικού νησιού από τουρκικά πλοία

 29/9/2022 
 

Διασταυρώσεις από Taxisnet και ΕΡΓΑΝΗ σε όλες τις ενισχύσεις της πανδημίας!

 29/9/2022 
 

«Θερίζει» η φτώχεια στην Ελλάδα – Τρία εκατ. στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού

 26/9/2022 
 

Νέο «κύμα» πλειστηριασμών από σήμερα – Ποια ακίνητα βγάζει στο σφυρί η ΑΑΔΕ

 19/9/2022 
 

Σε κίνδυνο φτώχειας το 28% των Ελλήνων

 16/9/2022 
 

Αλλάζουν οι όροι επιδότησης ευάλωτων δανειοληπτών με παρέμβαση Ε.Ε.

 15/9/2022 
 

Φθηνή στέγη: Χαμηλότοκα και άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

 15/9/2022 
 

Φακελώνονται όλοι οι οφειλέτες από τον υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙA

 14/9/2022 
 

Ερχεται αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές 1,2 εκατ. επαγγελματιών

 13/9/2022 
 

Τον ζεμάτισε η Εφορία για τη γονική παροχή από τη μητέρα του

 12/9/2022 
 

Πουλήθηκε μεγάλο ελληνικό σούπερ μάρκετ: Δείτε το νέο ιδιοκτήτη

 8/9/2022 
 

Ο Βαρδινογιάννης ελέγχει πλέον όλη την Ελλάδα: Έπεσαν οι υπογραφές

 8/9/2022 
 

«Έρχονται φρικτοί χειμώνες»: Το επαπειλούμενο μπλακάουτ και οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκό πλαφόν

 29/8/2022 
 

Συναγερμός της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

 23/8/2022 
 

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο – Ηχηρά ονόματα στη λίστα

 22/8/2022 
 

Δεν μειώνεται στη 10ετία η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ!

 19/8/2022 
 

Οι 5 διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις μισθώσεις τύπου Airbnb!

 17/8/2022 
 

Κινδυνεύει η ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας από ενέργειες του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα

 8/8/2022 
 

Καλές Διακοπές

 2/8/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Την Απόσυρση των διατάξεων επιβολής τέλους χαρτοσήμου στα έντοκα επιχειρηματικά δάνεια και τις λοιπές χρηματοδοτήσεις ζητά ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  
Όταν η αλαζονεία συναντάει την αναλγησία, η λογική και η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά απουσιάζουν. Του Σπύρου Χρήστου  
Ποιος είστε τέλος πάντων κ. Σταικούρα. Του Παναγιώτη Αλεβιζάκη  
Έχετε υπόψιν σας κ. Σταϊκούρα 
Τσιλιγιάνης Σωτήρης για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων 
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Μέχρι 31.12.2022 η απόδοση των τελών χαρτοσήμου για τα επιχειρηματικά δάνεια
Τροποποιήθηκε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου η ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης για την επιβολή των κυρώσεων στη μη διαβίβαση των λιανικών πωλήσεων στην εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ.
Χωρίς φόρο και οι δωρεές μεταξύ αδελφών 
Στεγαστικά δάνεια σε νέους με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο - Τα όρια ηλικίας 
Εφορία: Πότε διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι σε βάθος 15ετίας 
Φορολογικό πιστοποιητικό θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν και οι ΙΚΕ 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φορολογιας Μεταβιβασεων Ακινητων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα