Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
8/12/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1253
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Του Νίκου Λέανδρου Καθηγητής Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αγοραστός: «Ψηφίστε με, γιατί κάναμε τη Θεσσαλία πρώτη στην Ευρώπη και τον κόσμο» 
Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πώς θα λειτουργήσει το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

�������� 
 

Ημερομηνία: 25/7/2022 11:40:01 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το «παζάρι» που επέτρεψε τη συμφωνία για το λανσάρισμα του TPI. Ποια ομόλογα θα αγοράζει η ΕΚΤ και υπό ποιες προϋποθέσεις. Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» την Πέμπτη, μετά την ομόφωνη απόφαση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσουν ένα εργαλείο αγοράς ομολόγων που η πρόεδρος της ΕΚΤ ευελπιστεί ότι θα αποτρέψει την πρόκληση νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη λόγω της άνοδου των επιτοκίων.

Δίνοντας στον εαυτό της την εξουσία να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων οποιασδήποτε χώρας που κρίνει ότι υποφέρει από μια άνοδο του κόστους δανεισμού της πέρα από τα επίπεδα που δικαιολογούν τα οικονομικά της θεμελιώδη, η ΕΚΤ καταπιάνεται με μια βασική αδυναμία που κατατρέχει τους φορείς άσκησης πολιτικής στην ευρωζώνη από τότε που η κρίση χρέους κόντεψε να διαλύσει το ενιαίο νόμισμα πριν από μια δεκαετία.

H ιδέα της αντιμετώπισης των μεγάλων αποκλίσεων στο κόστος δανεισμού των κρατών-μελών δεν είχε λάβει αρχικά θερμή υποδοχή από αξιωματούχους στις φειδωλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα ενθαρρύνει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μεταξύ των αδύναμων χωρών και ότι μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα στην απευθείας χρηματοδότηση κυβερνήσεων -μια πρακτική που είναι παράνομη με βάση τις συνθήκες της Ε.Ε.

Εντέλει, οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να οριστικοποιήσουν το νέο εργαλείο γρηγορότερα από ό,τι θα ήθελαν λόγω του sell-off των ιταλικών ομολόγων, το οποίο επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας και πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οδηγώντας σε διεύρυνση του spread ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά ομόλογα.

Πώς κατέληξε η ΕΚΤ σε συμφωνία;

Η Λαγκάρντ είπε ότι ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση όταν και τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στήριξαν τη δημιουργία του εργαλείου προστασίας μετάδοσης της νομισματικής πολιτική ή TPI -ενός εργαλείου που όπως είπε θα «διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σωστή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής στο μέλλον».
Αναλυτές υποψιάζονται ότι επιτεύχθηκε ένας κλασικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός, με τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να διασφαλίζουν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων μισής ποσοστιαίας μονάδας, με αντάλλαγμα τη στήριξή τους στο TPI.

«Μοιάζει με παζάρι» ανέφερε ο Χόλγκερ Σμίλντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg. «Τα παροιμιώδη γεράκια της ΕΚΤ επέβαλαν το αίτημά της για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης αντί 25 μονάδων βάσης σήμερα. Τα περιστέρια απέκτησαν μια νέα γραμμή άμυνας ενάντια σε μια υπερβολική διεύρυνση των spread των αποδόσεων εντός της ευρωζώνης».

Πώς θα δουλεύει το εργαλείο;

 

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα αγοράζει κυρίως κρατικά ομόλογα ωρίμανσης από ένα ως δέκα έτη από όποια χώρα «βιώνει επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών που δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη».

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής θα μπορούν να αντιδρούν σε οποιεσδήποτε πιέσεις της αγοράς δέχονται τα κράτη -εκτός από αυτές που προκαλούνται από αλλαγές στο οικονομικό outlook. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε επίσης να εξετάσει την αγορά χρεογράφων του ιδιωτικού τομέα, «αν κριθεί απαραίτητο».

Υπάρχουν πολύ λίγα όρια στην έκταση αυτών των αγορών -το μέγεθός τους θα «εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων» και όχι σε κάποιο προσυμφωνημένο όριο. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίζει αποκλειστικά αυτό πότε θα χρησιμοποιεί το νέο εργαλείο και χωρίς να εξαρτάται από κανέναν.

Η ΕΚΤ ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε αγορά ομολόγων με το νέο εργαλείο δεν θα φουσκώσει των ισολογισμό €9 τρισ., αλλά δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Υπάρχουν όροι στη χρήση του νέου εργαλείου;

Οι προηγούμενες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν επανειλημμένα αμφισβητηθεί νομικά στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις ενάντια του τελευταίου σχεδίου της. 

Και οι 19 χώρες της ευρωζώνης θα είναι αυτόματα επιλέξιμες για το εργαλείο, εφόσον δεν βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΚΤ και εκπληρώνουν τους όρους για τη λήψη χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης αν «η τροχιά του δημόσιου χρέους μιας χώρας είναι βιώσιμη και αν έχει συνετές και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές».

Πριν την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα αξιολογεί «τους δείκτες της αγοράς και μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», όπως το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, για να καθορίσει αν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο σε όλη την ευρωζώνη και στη συνέχεια θα αποφαίνεται αν η αγορά ομολόγων ευθυγραμμίζεται με την επιδίωξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.

Θα βοηθήσει αυτό την Ιταλία;

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο, αν η Ρώμη βυθιστεί σε πολιτική κρίση, για παράδειγμα αν μια νέα κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται τμήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όταν ρωτήθηκε για την Ιταλία, η Λαγκάρντ είπε: «Τα πολιτικά ζητήματα αφορούν τη δημοκρατική διαδικασία κάθε κράτους-μέλους και αυτό σίγουρα ισχύει για τη χώρα στην οποία αναφέρεστε». Πρόσθεσε ότι «μπορούν να προκύψουν δικαιολογημένες διαφορές στις χρηματοδοτικές συνθήκες μεταξύ κρατών», υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει, αν κρίνει ότι οι επενδυτές έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ιταλία.

Αν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξηθούν «εν μέσω ανησυχιών για τα εκλογικά αποτελέσματα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει να μην ενεργοποιήσει το TPI», ανέφερε ο Φρέντερικ Ντουκροζέ, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην Pictet Wealth Management.

 

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1477575-ft-2019-930-4 (1).jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Πώς θα λειτουργήσει το νέο εργαλείο της ΕΚΤ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σοβαροί κίνδυνοι από τα υψηλά επιτόκια

 6/12/2023 
 

40% αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που πεινούν

 27/11/2023 
 

Roubini: Το λουτρό αίματος στις αγορές θα συνεχιστεί, δεκάδες τρισ. θα χαθούν – Ανίκανοι οι ηγέτες μας, η ανθρωπότητα κινδυνεύει

 27/11/2023 
 

Φορολογήστε τους υπερπλούσιους για να σωθεί ο πλανήτης

 21/11/2023 
 

Πονοκέφαλος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κεντρικές τράπεζες

 20/11/2023 
 

Περικοπές μαμούθ αναμένονται στη Γερμανία

 20/11/2023 
 

Αμερικανοί billionnaires στηρίζουν καμπάνια στα ΜΜΕ υπέρ του Ισραήλ και εναντίον της Χαμάς

 14/11/2023 
 

Ο Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ εξαιτίας του ελλείμματος

 12/11/2023 
 

Χαστούκι στην Bayer

 9/11/2023 
 

Δράκος του παγκόσμιου... δανεισμού η Κίνα για το άνοιγμα του «δρόμου του μεταξιού»

 9/11/2023 
 

Παγκόσμιοι ραντιέρηδες και στα... όπλα

 6/11/2023 
 

Πακτωλός δολαρίων για... φίμωτρο σε διαδηλωτές

 30/10/2023 
 

Τροχάδην για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

 19/10/2023 
 

Το χρέος γονατίζει τις χώρες του Νότου

 18/10/2023 
 

Στο κατώφλι της φτώχειας 20 εκατομμύρια παιδιά της Ενωμένης Ευρώπης

 5/10/2023 
 

Πώς οι πολιτικές του ΔΝΤ υπονομεύουν τα δικαιώματα του κόσμου

 28/9/2023 
 

Αγωγή μαμούθ κατά της Amazon από την κυβέρνηση και 17 πολιτείες των ΗΠΑ

 27/9/2023 
 

Νέα σοκ στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

 25/9/2023 
 

Στασιμοπληθωρισμός ante portas σε ΗΠΑ - Ευρώπη

 19/9/2023 
 

Πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν ανά κράτος στην Ευρώπη; – Τρεις στην Ελλάδα

 12/9/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Oι 30.796 είναι συνάδελφοι Οικονομολόγοι Λογιστές .........
ΔΗΚΙΟ:Ο πλούτος που πηγάζει από τον πόνο και την δυστυχία......
Επιστολή του Βασιλείου Δ. Κωστόπουλου τέως προέδρου Δ.Σ. του Σ.Ο.Λ.Ν.Θ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
Άρθρο του Καιτανόγλου Σάββα Λογιστή Φοροτεχνικού 
ΣΟΛΝΘ: «Κοινωνικά άδικη η αποκλειστική στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων»  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Στα δεσμα του μυθοποιημενου οικονομικου παραδειγματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα