Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
8/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1465
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral 
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το διπλό παιγνίδι: Οι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν μαζικά ρωσικό φυσικό αέρι

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/8/2022 12:31:06 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το εκτενές άρθρο του Gerd Höhler (ανταποκριτής στην Αθήνα) και του Christoph Herwartz (ανταποκριτής στις Βρυξέλλες) στην Handelsblatt, αναφέρεται αρχικά στην υπογραφή συμφωνίας του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας με τον Έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου στο πάνελ του συνεδρίου Maritime Leaders’ Summit που έγινε στη Βουλιαγμένη.

Αναφέρεται στο διπλό παιχνίδι των Ελλήνων εφοπλιστών και σημειώνει ότι οι εφοπλιστές του Πειραιά μεταφέρουν μαζικά με τα δεξαμενόπλοιά τους ρωσικό φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο με περίπλοκες μεθόδους. Αυτό δείχνει πόσα κενά έχουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin).

Ο κ. Προκοπίου πρόκειται να ενοικιάσει στη γερμανική κυβέρνηση δύο πλοία, το„Transgas Force“ και το „Transgas Power“, που θα βοηθήσουν τη Γερμανία, ως πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG, να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο ο Έλληνας μεγιστάνας δεν βοηθά μόνο τη Γερμανία, αλλά και τον Putin, σχολιάζει το δημοσίευμα: ο Προκοπίου, όπως και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές, μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο με τα πλοία τους σε όλο τον κόσμο και έτσι βοηθούν τον Ρώσο Πρόεδρο να γεμίζει τα κρατικά ταμεία με έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Global Witness που βασίστηκε σε στοιχεία της αμερικανο-βρετανικής εταιρείας Refinitiv, τα ελληνικά, κυπριακά και μαλτέζικα δεξαμενόπλοια έχουν μεταφέρει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή συνολικά 178 εκατ. βαρέλια, αξίας 17,3 δις. δολαρίων. Μόνο τον Μάιο τα δεξαμενόπλοια των τριών αυτών χωρών μετέφεραν το 50% του πετρελαίου που εξήγε η Ρωσία.

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου, πρόκειται για «κενό» στις κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας και για το ρίσκο οι κυρώσεις αυτές τελικά να ζημιώσουν περισσότερο την Ε.Ε. παρά τη Ρωσία. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις έχουν ωθήσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει περισσότερα έσοδα από ό,τι πριν την έναρξη του πολέμου, παρόλο που έχει πουλήσει λιγότερο πετρέλαιο.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Ινδία έχει καταστεί σημαντικός πελάτης για το ρωσικό πετρέλαιο, και μάλιστα το 80% αυτού του πετρελαίου που αγοράζει η Ινδία μεταφέρεται από πλοία της Ε.Ε., της Νορβηγίας και της Μ. Βρετανίας, με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια να παίζουν εδώ σημαντικό ρόλο.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κατά τις οποίες η Ουγγαρία έφερε τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, αλλά και η Ελλάδα πέτυχε στο πλαίσιο αυτής της διένεξης να αποσυρθεί από το τελικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έκτη δέσμη κυρώσεων το απόσπασμα που αφορούσε την απαγόρευση μεταφοράς του πετρελαίου, μια επιτυχία για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, και το λόμπυ των εφοπλιστών τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Anton Hofreiter (Πράσινοι), «από την άποψη του περιεχομένου αυτό δεν μπορεί να αιτιολογηθεί». Χωρίς την απαγόρευση μεταφοράς του πετρελαίου το εμπάργκο δεν ζημιώνει τη Ρωσία, αντιθέτως επωφελείται από τις υψηλές τιμές κάθε χώρα που το πουλά, επισημαίνει ο κ. Hofreiter.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια λεπτομερώς στην εταιρεία Dynagas LNG Partners LP του Γιώργου Προκοπίου, που έχει ενοικιάσει τρία από τα έξι δεξαμενόπλοια LNG στη ρωσική Gazprom, ενώ άλλα δύο έχουν ενοικιαστεί στην Yamal LNG, που ανήκει πλειοψηφικά στον δεύτερο μεγαλύτερο ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου Novatek.

Όπως σημειώνεται, τα πλοία του Έλληνα εφοπλιστή είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο που μπορούν να μεταφέρουν όλο τον χρόνο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον πολικό κύκλο. Τα δεξαμενόπλοια της Dynagas LNG Partners, που είχαν διατεθεί στην Gazprom, από τον Απρίλιο μεταφέρουν αέριο de facto για τη Γερμανία, κι αυτό γιατί οι σχετικές συμβάσεις μεταβιβάστηκαν στην ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, από όταν πέρασε στον έλεγχό της η Gazprom Germania, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.

Ο Προκοπίου, με τους πλωτούς τερματικούς σταθμούς για τη Γερμανία, επωφελείται και από την προσπάθεια της Γερμανίας να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να μεταφέρει ρωσικό LNG.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας αναλύσεων Lloyd’s List Intelligence, ο ρόλος των ελληνικών δεξαμενόπλοιων έχει κερδίσει σε σημασία από τότε που τα ρωσικά πλοία δεν μπορούν να ελλιμενιστούν σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 141 δεξαμενόπλοια τα οποία φόρτωσαν ρωσικό πετρέλαιο στα σημαντικότερα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο, τα 50 ήταν ελληνικά, και μάλιστα ανήκαν ως επί το πλείστον στην εταιρεία TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου και στην Minerva Maritime του Ανδρέα Μαρτίνου.

Περαιτέρω εξηγείται ότι στο πλαίσιο της πρακτικής „Ship-to-Ship Transfers“, στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν γίνει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μεταφορτώσεις πετρελαίου και μάλιστα συχνά προτιμάται το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, οι αφίξεις δεξαμενόπλοιων στην Καλαμάτα, που μετέφεραν πετρελαιοειδή από τη Ρωσία, τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν έναντι του Μαρτίου.

Λόγος γίνεται στη συνέχεια για τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο από τη Μεσόγειο στην Ασία, όπου εν μέρει γίνεται η επεξεργασία του και επιστρέφει στην Ευρώπη ως βαρύ πετρέλαιο ή diesel.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεταβολή των οδών μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου, που κατευθύνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό προς την Ασία αντί για την Ευρώπη, ενώ η Ευρώπη αντικαθιστά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, τη Βραζιλία, τη Β. Αμερική και τη Δυτ. Αφρική.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι στο DΝΑ των Ελλήνων εφοπλιστών να αναλαμβάνουν ρίσκα και να αναζητούν νέες ευκαιρίες στην αγορά και προσθέτει ότι όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε, άφησαν αναπάντητα τα ερωτήματά της.

Η δύναμη των Ελλήνων εφοπλιστών στην αγορά είναι σημαντική. Τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Vessels Value αναφέρουν ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν αυτή τη στιγμή 4.766 πλοία , ενώ το μερίδιό τους στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο ανέρχεται στο 21%.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της G7 στο Elmau της Βαυαρίας συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί, διότι όσο η Ρωσία έχει εναλλακτικές αγορές για το πετρέλαιό της, θα αγνοεί το πλαφόν στην τιμή του.

Προκειμένου να έχει αποτέλεσμα αυτή η ιδέα, θα πρέπει οι χώρες της G7 να απομονώσουν τη Ρωσία και να απαγορεύσουν όλες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά του πετρελαίου, εφόσον το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή άνω του πλαφόν.

Για τους εφοπλιστές το πλαφόν θα ήταν επωφελές, μια και θα συνέχιζαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και δεν θα τους επηρέαζε πια η απαγόρευση ασφάλισης των δεξαμενόπλοιών τους.

ΠΗΓΗHandelsblattGerd Höhler & Christoph Herwartz – Öl-Transporte: Das doppelte Spiel der griechischen Reeder

https://hellasjournal.com

  Σχολιασμός Θέματος «Το διπλό παιγνίδι: Οι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν μαζικά ρωσικό φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο με περίπλοκες μεθόδους»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Προστάτης πολυεθνικών και δυνάστης των φτωχών

 6/6/2023 
 

Ο μεγάλος πλούτος ως οικογενειακή υπόθεση

 2/6/2023 
 

Deutsche Bank: «Έρχεται μία μεγάλη πιστωτική κρίση με κύμα πτωχεύσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων»

 2/6/2023 
 

ILO: Το χάσμα απασχόλησης ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες θα επιδεινωθεί

 2/6/2023 
 

Το χρέος και ο... ελέφαντας

 31/5/2023 
 

Έκδοση ομολόγου 8,5 δισ. γιουάν από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας

 30/5/2023 
 

Η βόμβα των 160 τρισ. δολαρίων που απειλεί τον πλανήτη

 29/5/2023 
 

Θέλει ο Μπάιντεν να κρυφτεί κι η... τροπολογία δεν τον αφήνει

 27/5/2023 
 

Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για το χρέος των ΗΠΑ

 24/5/2023 
 

Κινήσεις συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

 23/5/2023 
 

Οι μπαταχτσήδες της G7

 22/5/2023 
 

Η Ε.Ε. ενέκρινε τους πρώτους κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

 16/5/2023 
 

To αφεντικό της JPMorgan Jamie Dimon μιλάει για «κραχ» στις ΗΠΑ

 16/5/2023 
 

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Συστάσεις στην ΕΚΤ για αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών

 12/5/2023 
 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

 11/5/2023 
 

Allianz: Μετά τη «φούσκα των πάντων», νέα στιγμή Minsky επωάζεται – Aναπόφευκτη η κατάρρευση των αγορών

 10/5/2023 
 

Στελέχη επιχειρήσεων με ξέχειλες τσέπες

 4/5/2023 
 

Bloomberg: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά»

 4/5/2023 
 

«Τρίζει» η αμερικανική οικονομία: Με απότομη πτώση άνοιξε η Wall Street λόγω τραπεζών – Οι φόβοι για «τσουνάμι»

 2/5/2023 
 

Ο «υγιής ανταγωνισμός» και άλλα παραμύθια

 2/5/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 
Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία 
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Στα δεσμα του μυθοποιημενου οικονομικου παραδειγματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα