Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
30/1/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 17779
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. 
«Έγραψε» ο κύριος για το καλάθι του νοικοκυριού 
Μπαταχτσής ολκής η Νίκη Κεραμέως! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι εξετάσεις τού «copy paste»

�������� 
 

Ημερομηνία: 2/11/2022 10:04:11 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Νέες καταγγελίες για τον γραπτό διαγωνισμό πρόσληψης 822 υπαλλήλων της ΑΑΔΕ φτάνουν στην ηγεσία της και στη διοίκηση του ΑΣΕΠ που είχε την ευθύνη διεξαγωγής του ● Εκτός από τις ερωταπαντήσεις που σε δύο μαθήματα αντιγράφηκαν αυτολεξεί από διαθέσιμα στο διαδίκτυο «πακέτα θεμάτων», υποψήφιοι καταγγέλλουν λανθασμένες «ορθές» απαντήσεις, ερωτήσεις που ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες υποψηφίων, αλλά και ορολογίες που έχουν προ πολλού καταργηθεί στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.

Μπορεί η ΑΑΔΕ να τονίζει την αναρμοδιότητά της στην επιλογή των θεμάτων στους γραπτούς διαγωνισμούς πρόσληψης που προκηρύσσει -και τυπικά να έχει δίκιο-, μπορεί το ΑΣΕΠ να διαβεβαιώνει για το αδιάβλητο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ωστόσο ο όγκος των καταγγελιών που φτάνουν στις διοικήσεις και των δύο ανεξάρτητων αρχών για τον τελευταίο διαγωνισμό πρόσληψης 822 νομικών, οικονομολόγων, αποφοίτων ΤΕΙ και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΑΑΔΕ δεν επιτρέπει διαχείριση τύπου… μπίζνες ας γιούζουαλ.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» (26/10/2022, «Διαγωνισμός της αμφιβολίας), στον διαγωνισμό που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου, στον οποίο περίπου 11.000 υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα επί 3 ή 4 μαθημάτων (συνολικά 12 για τις τρεις ομάδες), πολλοί υποψήφιοι εντόπισαν προβληματικά ερωτήματα σε τουλάχιστον τρία μαθήματα. Οι υποψήφιοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετώπισαν Μαθηματικά εξαιρετικής δυσκολίας, στα οποία ακόμη και απόφοιτοι μαθηματικών σχολών ήταν αδύνατο να απαντήσουν σε χρόνο λιγότερο των 2,5-3 ωρών (ο διαθέσιμος ήταν δύο ώρες).

Πλήττεται το αδιάβλητο

Αλλά ας υποθέσουμε ότι η αυστηρότητα δεν θίγει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπάρχουν δύο μαθήματα για τα οποία οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στις ηγεσίες ΑΣΕΠ και ΑΑΔΕ -παρά την τυπική αναρμοδιότητα της δεύτερης- θίγουν τον σκληρό πυρήνα του αδιάβλητου. Αφορούν το μάθημα της Ελεγκτικής για τους υποψήφιους νομικούς και οικονομολόγους και της Μικρο-Μακροοικονομικής για τους αποφοίτους ΤΕΙ. Κοινό χαρακτηριστικό των καταγγελιών είναι ότι μεγάλο ποσοστό των ερωτημάτων είχαν αντιγραφεί αυτολεξεί από άλλες εξετάσεις (του Οικονομικού ή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου) και ήταν διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή στο e-class των αντίστοιχων σχολών.

Ο σαφής υπαινιγμός είναι ότι, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των διαγωνιζομένων δαπάνησαν πολύ χρήμα (τουλάχιστον 1.500 ευρώ σε φροντιστήρια), χρόνο και πάνω από 6 μήνες προετοιμασίας, κάποιοι είχαν την ευκαιρία με ελάχιστη προετοιμασία να ρίξουν μια ματιά σε μια έτοιμη τράπεζα θεμάτων και να «καθαρίσουν» με ελάχιστες ώρες προσπάθειας.

Φυσικά η ανακύκλωση έτοιμων ερωτήσεων-απαντήσεων στους -καθόλου συχνούς εδώ και δέκα χρόνια- γραπτούς διαγωνισμούς εξ ορισμού αντίκειται στην εκ του νόμου υποχρέωση των θεματοδοτών να υποβάλουν «πρωτότυπα θέματα». Ωστόσο αν υποθέσουμε ότι στην υποχρέωση αυτή υπάρχει ο αντικειμενικός περιορισμός πως «δεν υπάρχουν απεριόριστα θέματα», στον συγκεκριμένο διαγωνισμό παρουσιάστηκαν προβλήματα τα οποία ήταν απίθανο να μην εντοπίσουν ιδιαίτερα οι νομικοί υποψήφιοι ως καλύτεροι γνώστες της νομιμότητας.

Οπως επισημαίνεται σε αναφορά που έχει σταλεί στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.», κατ’ αρχάς το «copy paste» πλήττει το αδιάβλητο καθώς στην προετοιμασία των υποψηφίων εμπλέκονται φροντιστήρια και η πιθανή πρόσβασή τους σε «πακέτο ερωτήσεων» έδινε αθέμιτο πλεονέκτημα σε κάποιους υποψηφίους. Στην αναφορά που συνέταξε υποψήφιος -δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο- τονίζεται ότι:

  1. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτημάτων στο μάθημα της Ελεγκτικής τέθηκαν αυτολεξεί από φυλλάδιο εξεταστικής στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών του έτους 2006. Το συγκεκριμένο έντυπο είναι αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο τού e-class του ΟΠΑ και έχει αναπαραχθεί από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη.

  2. Στις ερωτήσεις της Ελεγκτικής, λόγω της παλαιότητας των ερωτημάτων που έγιναν copy paste, περιλαμβάνονταν ορολογίες που δεν υφίστανται σήμερα στον νόμο και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δηλαδή έχουν καταργηθεί.

  3. Το 50% των ερωτημάτων στα οποία συνεξετάστηκαν νομικοί και οικονομολόγοι ευνοούσε συγκεκριμένη κατηγορία διαγωνιζομένων (εννοεί τους δεύτερους), ενώ ερωτήματα θεμάτων του Δίκαιου των Εταιρειών, στα οποία οι νομικοί έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση, δεν τέθηκαν, όταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ κατελάμβαναν το 15-25% του συνόλου. «Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτουν βάσιμες αμφιβολίες για το αδιάβλητο του διενεργούμενου από το ΑΣΕΠ γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2022 και βάσιμες υπόνοιες για αλλοίωση και χειραγώγηση των θεμάτων της συγκεκριμένης γραπτής εξέτασης προς όφελος συγκεκριμένης κατηγορίας διαγωνιζομένων» καταλήγει η αναφορά προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Ανάλογες αναφορές έχουν γίνει κι από άλλους υποψηφίους της κατηγορίας.

Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση υποψηφίου, που προτίθεται να υποβάλει ένσταση στα αποτελέσματα, για απάντηση στο μάθημα Πολιτικοί Θεσμοί και Οργάνωση Κράτους (ερώτηση 18). «Ποιος ορίζεται πρωθυπουργός μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών;» ήταν το ερώτημα, στο οποίο ως ορθή απάντηση η εξεταστική επιτροπή του ΑΣΕΠ δίνει ότι ορίζεται «ο αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή».

Αλλά το Σύνταγμα (άρθρο 37 παρ.2) μιλάει προφανώς για τον «αρχηγό του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», γι’ αυτό ορθά ο καλά διαβασμένος υποψήφιος επέλεξε να απαντήσει ότι καμιά από τις απαντήσεις δεν είναι σωστή, αν και η απάντησή του «κόβεται».

Αλλη ομάδα καταγγελιών αφορά το μάθημα Μικροοικονομικής και Μακροοικονομικής Θεωρίας ΤΕ, στο οποίο εντοπίστηκαν 30 από τα 60 ερωτήματα copy paste. Τα 12 από εξέταση στο ΟΠΑ και τα 18 από το ΕΑΠ με τις απαντήσεις τους αυτολεξεί αντιγραμμένες στην εξέταση του ΑΣΕΠ. Στη διοίκηση της ΑΑΔΕ έχει φτάσει καταγγελία μαζί με όλα τα τεκμήρια, δηλαδή τις «ορίτζιναλ» ερωταπαντήσεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο (στο e-class των Πανεπιστημίων) και τα κατά ΑΣΕΠ αντίγραφά τους.

Η νομοθεσία

Η επιστολή/καταγγελία αναφέρεται στη νομοθεσία (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1.320/21.03.2022, άρθρο 17), σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ) «συνέρχεται σε εύλογο χρόνο πριν από την έναρξη της εξέτασης και σε ειδικό χώρο, ο οποίος εξασφαλίζει το αδιάβλητο του διαγωνισμού και μαζί με τους θεματοδότες καθορίζει ή εγκρίνει τα θέματα που θα δοθούν για εξέταση. Η Κ.Ε.Δ. μεριμνά για τη διασφάλιση του απορρήτου των θεμάτων στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι.

Οι υποψήφιοι διερωτόμαστε: ο χώρος όπου καθορίζονται ή εγκρίνονται τα τεθέντα θέματα και που εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων είναι το διαδίκτυο; Επίσης αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο η Κ.Ε.Δ. διασφάλισε το απόρρητο των θεμάτων στα οποία εξετασθήκαμε όπως ορίζει το ΦΕΚ;...

Σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξάγεται από το Α.Σ.Ε.Π. είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή η διαβλητότητα και η αδιαφάνεια» τονίζεται στην καταγγελία. Προσυπογράφουμε τα ερωτήματα, που κάθε άλλο παρά ρητορικά ακούγονται, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα με τους επιτυχόντες μέσα στον Νοέμβριο.

www.efsyn.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: aade.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Οι εξετάσεις τού «copy paste»»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Eνα μικρό μυθιστόρημα από τον συνάδελφο Γεροντή Μανώλη από τον Nικόλαο Κρήτης

 27/1/2023 
 

Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

 27/1/2023 
 

Υπέρ των funds η εισαγγελική πρόταση στον Αρειο Πάγο για πλειστηριασμούς

 27/1/2023 
 

Μυτιληναίος: Νέο ρεκόρ κερδοφορίας στα 466 εκατ. ευρώ το 2022(1 σχόλιo/α)

 26/1/2023 
 

Έρευνα: Οι νέοι εξακολουθούν να βασίζονται σε επιδόματα παρά τη μείωση της ανεργίας

 24/1/2023 
 

Φοροδιαφυγή: Ποιοί "την πληρώνουν" ως συνεργοί

 23/1/2023 
 

Επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου 2023: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα

 19/1/2023 
 

Ηλικιωμένοι σε κίνδυνο υποσιτισμού

 18/1/2023 
 

Πώς και πότε η Εφορία παρκάρει ή διαγράφει χρέη!

 18/1/2023 
 

Amber Alert για φοροφυγάδες από την ΑΑΔΕ!

 17/1/2023 
 

Από 241,9 έως και 652 ευρώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

 13/1/2023 
 

Μαγική εικόνα: Οι άνεργοι αυξάνονται, ο δείκτης ανεργίας πέφτει!

 12/1/2023 
 

Πώς το ΤΧΣ θα πουλήσει τις τράπεζες- Κόκκινη γραμμή για τιμήματα και πλειοδοσία

 12/1/2023 
 

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι μεσαίες και μεγάλες καταθέσεις

 10/1/2023 
 

Νέα δικαστική απόφαση για το PSI

 5/1/2023 
 

Η κυβέρνηση δεν βλέπει κανέναν λόγο ανησυχίας, αλλά τρέχει να βρει σιρόπια και εισπνεόμενα φάρμακα για παιδιά

 4/1/2023 
 

Ζοφερό το 2023 βλέπουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

 29/12/2022 
 

Το φορο-κουστούμι του 2023 και πώς θα το... ξηλώσετε

 29/12/2022 
 

Ακριβό ρεύμα, φτηνά ψέματα

 29/12/2022 
 

ΤράπεζεςΚόκκινα δάνεια "δεύτερο χέρι" πουλάει η doValue

 22/12/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή συζήτηση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές.
Κάλεσμα του Παναγιώτη Αλεβιζάκη για τη Διαδικτυακή Συνάντηση της ΑΚΙΟΕ
Α.ΚΙ.Ο.Ε. : Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές. 
Είναι δυνατόν να προΐσταται ; 
Αίτημα για ανάρτηση του συνόλου των απαραίτητων εφαρμογών για MyDATA & ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ 
MyDATA - Παρατάσεις και σκοπιμότητες της ΑΑΔΕ, Σας ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή βεβαιώσεων εισοδημάτων
Τα 65 εισοδήματα, επιδόματα, συντάξεις και αναδρομικά που θα διασταυρώσει φέτος η Εφορία
Ποιοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος μόλις 4,5%! 
Φοροδιαφυγή τέλος; Τι φέρνει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS 
ΧρηστικάΧωρίς ασφαλιστική ενημερότητα 19 συναλλαγές 
ΑΑΔΕ: Διάλογος για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ – ΒΙΒΛΙΟ . Mε δημοσιευμένα άρθρα του οικ. Βασίλη Βιλιάρδου, για την ελληνική και παγκόσμια οικονομική κρίση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα