Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
26/3/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6459
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 
Ο Ζελένσκι προκαλεί τους Έλληνες! 
Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το... θαύμα των Χριστουγέννων στην αγορά ρεύματος

�������� 
 

Ημερομηνία: 4/1/2023 7:47:37 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι πολύ ακριβές τιμές χονδρικής στο ρεύμα στη χώρα μας, συγκρινόμενες με τις πολύ χαμηλές, έως και αρνητικές τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλύπτουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που συνεχίζονται στον χώρο της ενέργειας ● Το τρικ των φτηνών εισαγωγών, ο ρόλος της ΔΕΗ και τα έξτρα κέρδη του ενεργειακού καρτέλ.

Οπως σε κάθε αγορά έτσι και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά εξαρτάται από την προσφορά (παραγωγή μονάδων) και τη ζήτηση. Η αγορά και η τιμή εκκαθάρισης ΤΕΑ (ή ΟΤΣ=οριακή τιμή συστήματος) ισορροπεί όταν η προσφορά είναι ίση με τη ζήτηση. Οταν η ζήτηση είναι μεγάλη σε σχέση με την προσφορά τότε οι τιμές ανεβαίνουν, αντίστοιχα όταν η προσφορά (παραγωγή μονάδων) είναι μεγάλη τότε οι τιμές πέφτουν. Αυτές οι καταστάσεις π.χ. έλλειψης προσφοράς μπορεί να προκληθούν και τεχνητά, π.χ. με μη λειτουργία μονάδων και δημιουργία τεχνητής έλλειψης όπως κάνει η ΔΕΗ αυτές τις μέρες. Στις ιδανικές αγορές, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, πολλοί παραγωγοί, οι τιμές ισορροπούν στο οριακό κόστος της πιο ακριβής μονάδας. Αν δεν υπάρχει τέλειος ανταγωνισμός (perfect competition) τότε συνήθως λειτουργούν καρτέλ, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, και οι εταιρείες καθορίζουν ψηλά τις τιμές ώστε να βγάζουν μεγάλα κέρδη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ναι μεν δεν υπάρχει ανταγωνισμός (5 εταιρείες παραγωγοί κανονίζουν τις τιμές), αλλά υπάρχουν ιδιαιτερότητες που καθορίζουν την πολιτική τιμών της κάθε εταιρείας.

Ποιες είναι αυτές οι ιδιαιτερότητες: Η κυρίαρχη εταιρεία, η ΔΕΗ, κατέχει περίπου το 60% της ζήτησης (αυτό πριν από δύο μήνες ήταν 63%) και περίπου 40% της παραγωγής, ενώ αντίθετα οι ιδιώτες παραγωγοί καλύπτουν ένα πολύ μικρό τμήμα της ζήτησης, ενώ αντίστοιχα έχουν μεγάλο ποσοστό της προσφοράς (παραγωγή μονάδων) περίπου 40% και περίπου 20% είναι οι εισαγωγές.

«Βρείτε τις διαφορές», καλούσαν τα σχετικά κουίζ με τις οριακές και δυσδιάκριτες αλλαγές ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπες, εκ πρώτης όψεως, εικόνες. Ωστόσο, οι διαφορές στην περίπτωση του χάρτη των ευρωπαϊκών τιμών χονδρικής ρεύματος, όπως διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια ενέργειας, εδώ και δύο εβδομάδες, την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είναι δυσδιάκριτες. Είναι κραυγαλέες. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από τις παραμονές των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα είχαμε θεαματικές μειώσεις τιμών. Μέχρι και αρνητική τιμή (-1 ευρώ ανά μεγαβατώρα) καταγράφηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία, ενώ την ίδια μέρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές ήταν 2 και 3 ευρώ και σε καμιά χώρα δεν ξεπέρασαν τα 64 ευρώ. Με μόνο μία εξαίρεση: την Ελλάδα, όπου η χονδρική τιμή ήταν 283 ευρώ η μεγαβατώρα. Αλλά ακόμη και σήμερα, 2η μέρα του νέου έτους, με τη ζήτηση να επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα και τις χονδρικές τιμές να επιστρέφουν σε επίπεδα πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ελλάδα επικρατεί κάποιος ιδιότυπος νόμος «φυσικής σταθεράς» στο χρηματιστήριο ενέργειας, με τιμή 258 ευρώ, υπερδιπλάσια όλων των άλλων χωρών (πλην Ιταλίας). Αυτό καθιστά την ελληνική χονδρική αγορά ρεύματος όχι απλώς την μακράν ακριβότερη της Ευρώπης, αλλά και τη μόνη στην οποία δεν λειτουργεί ούτε ο «νόμος» της προσφοράς και της ζήτησης στη διαμόρφωση των τιμών.


Τι σημαίνουν αυτά; Τη ΔΕΗ τη συμφέρουν οι χαμηλές τιμές στη χονδρική, γιατί προμηθεύεται από την αγορά ρεύμα για τις επιπλέον ποσότητες που χρειάζεται για να καλύψει τους καταναλωτές της, ενώ τους ιδιώτες παραγωγούς τούς συμφέρουν οι ψηλές τιμές στη χονδρική, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους το πουλάνε στη ΔΕΗ, ενώ η προμήθεια σε δικούς τους καταναλωτές είναι πολύ μικρή. Και ενώ θα περίμενε κανείς η ΔΕΗ να προσπαθεί να μειώσει τις τιμές χονδρικής αυξάνοντας την προσφορά (παραγωγή από όλες τις μονάδες της), αυτή κάνει το αντίθετο κρατώντας όχι μόνο τις λιγνιτικές μονάδες εκτός (Αγ. Δημήτριο 1, 2 &4, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) αλλά και μονάδες φυσικού αερίου εκτός (Λαύριο 4, 5 και Κομοτηνή), ενώ από την άλλη πλευρά οι ιδιώτες έχουν όλες τις μονάδες τους σε λειτουργία εκτός μιας μονάδας της Protergia (λόγω βλάβης).

Μειωμένη ζήτηση

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί σε όλη την Ευρώπη οι τιμές είναι χαμηλές και στην Ελλάδα είναι στα ύψη. Λόγω των εορτών στην Κεντρική Ευρώπη έχουν κλείσει αρκετά εργοστάσια και επιχειρήσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και έχει μειωθεί η ζήτηση. Παράλληλα επειδή είναι μεγάλο το κόστος να ανάβεις και να σβήνεις τα πυρηνικά και τα εργοστάσια από λιγνίτη/άνθρακα, οι εταιρείες για να μη βγάλουν εκτός αυτές τις μονάδες, δίνουν χαμηλές τιμές για να τις κρατήσουν σε λειτουργία. Από την άλλη μεριά λόγω της καλοκαιρίας έχουν αυξημένη παραγωγή από Φ/Β και ΑΠΕ και χαμηλή ζήτηση για οικιακή κατανάλωση. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αγοράζει ακριβά

Εδώ, αν και έχουμε παρόμοιες συνθήκες, δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, γιατί η ΔΕΗ γνωρίζοντας ότι αγοράζει ακριβά και ζημιώνεται (βλέπε αποτελέσματα 9μήνου και πτώση μετοχής σε έναν χρόνο -30%) συνεχίζει την ίδια λανθασμένη στρατηγική μειωμένης παραγωγής από τις μονάδες της και αυξημένων αγορών από το σύστημα και τους ιδιώτες παραγωγούς, που έχει αποτέλεσμα τις αυξημένες τιμές χονδρικής αγοράς, ευνοώντας προφανώς τους ιδιώτες παραγωγούς που, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα 9μήνου τους, αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Στη συνέχεια των παραπάνω τίθεται το επόμενο ερώτημα: Λόγω των μεγάλων διαφορών με τις γειτονικές αγορές (χαμηλές τιμές σε Βουλγαρία-Βαλκάνια και Ιταλία) ποιος κερδίζει από όλη αυτή την κατάσταση; Με το target model οι γειτονικές αγορές είναι διασυνδεδεμένες. Αυτόματα με το κλείσιμο των προσφορών και την επίλυση του χρηματιστηριακού μοντέλου των αγορών καθορίζονται και οι ροές ενέργειας στις γειτονικές χώρες (διασυνδεδεμένο σύστημα, coupled). Εχουμε εξαγωγές από τις φτηνές αγορές και εισαγωγές στις ακριβές. Η ροή ενέργειας έχει την κατεύθυνση από τις φτηνές στις ακριβές αγορές. Ποιος καρπούται τη διαφορά; Ποιος δηλαδή κερδίζει από αυτή την ιστορία και πώς παίζεται η κερδοσκοπία;

Κάθε μήνα το χρηματιστήριο ενέργειας διενεργεί διαγωνισμό για την κατανομή των δικαιωμάτων κατανομής εισαγωγής ή εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις διασυνδέσεις από και προς την Ιταλία και αντίστοιχα από και προς τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια. Παράδειγμα, με την Ιταλία υπάρχει δυνατότητα (capacity) εισαγωγών και εξαγωγών ξεχωριστά 500 MW. Αν λοιπόν υπάρχει διαφορά στην ΟΤΣ Ιταλίας 179 €/MWh και Ελλάδας 228 €/MWh (για τις 30/12/2022) έχουμε εισαγωγή από Ιταλία στην Ελλάδα και το κέρδος 49 €/MWh το παίρνουν αυτοί που έχουν κατοχυρώσει εισαγωγικό capacity από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα στη Βουλγαρία έχουμε ένα capacity εισαγωγών και εξαγωγών περίπου 700 MW και με τιμές Βουλγαρίας 54,5 €/MWh και Ελλάδας 228 €/MWh (για τις 30/12/2022), το κέρδος των 173,5 €/MWh το παίρνουν πάλι αυτοί που έχουν κατοχυρώσει εισαγωγικό capacity από Βουλγαρία. Αντίστοιχο λίγο μεγαλύτερο capacity περίπου 1.000 MW υπάρχει και από τις διασυνδέσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία από όπου διοχετεύονται φτηνές εισαγωγές από χώρες με περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, πιθανόν και τη Σερβία.

Συνάλλαγμα

Συνοπτικά σε ένα 24ωρο φεύγει συνάλλαγμα από Ελλάδα προς Ιταλία 4x500x24 =588.000 €, προς Βουλγαρία 173,5x500x24 =2.914.800 € και προς τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες περίπου 173x1.000x24 =4.152.000 €.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα προαναφερθέντα είναι εάν οι φτηνές αυτές εισαγωγές είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας, τους Ελληνες καταναλωτές και την ελληνική οικονομία γενικά. Η απάντηση είναι θετική, δεδομένου ότι με μια πρώτη ανάλυση αντικαθιστούν ακριβές τοπικές μονάδες παραγωγής που είναι ακριβότερες, άρα μειώνουν το κόστος της ενέργειας στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μειώνουν και τα αυξημένα έξοδα για αγορά LNG.

Αυτή είναι όμως η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι με το κράτημα και τη μη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που με τη λειτουργία τους θα κατέβαζαν την οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά κάτω των 140 €/MWh, αυτή θα κατέβαινε ακόμη περισσότερο στη χώρα μας και θα μειώνονταν αντίστοιχα και τα μεγάλα κέρδη των κατόχων διασυνδετικής ισχύος, που τελικά κερδίζουν τεράστια ποσά από τη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς στις χονδρική αγορά Ελλάδας και γειτονικών κρατών.

Είναι προφανές ότι ένα ακόμη πλεονέκτημα που προσφέρεται στη χώρα μας από τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και της συγκυρίας φτηνών τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές, απόρροια της μειωμένης ζήτησης λόγω των διακοπών των εορτών των Χριστουγέννων, γίνεται ένα ακόμη εργαλείο για κερδοσκοπία του γνωστού καρτέλ ενέργειας.

Σημειώνεται ότι αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι συνεχίστηκε μέσα στον Δεκέμβριο για περίπου δύο εβδομάδες και είναι προφανές ότι οι τελικά χαμένοι είναι οι Ελληνες καταναλωτές και η ελληνική οικονομία συνολικά, για να κερδοσκοπεί πάλι ασύστολα το καρτέλ ενέργειας με τη συνδρομή πάντα της ΔΕΗ! Το ερώτημα τελικά είναι τι κάνει ο Ρυθμιστής της Αγοράς, η ΡΑΕ που υποτίθεται ότι είναι αρμόδια για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών και την προστασία της ελληνικής οικονομίας από τακτικές κερδοσκοπίας. Από ό,τι φαίνεται, η ΡΑΕ κάνει τον τροχονόμο ή «τον άνθρωπο που έβλεπε τα τρένα να περνούν» αδιάφορα.

 

 

www.efsyn.gr


Κατεβάστε το αρχείο: fota.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Το... θαύμα των Χριστουγέννων στην αγορά ρεύματος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Ανατροπή στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων λόγω... Deutsche Bank

 24/3/2023 
 

«Γεράκι» η Λαγκάρντ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός

 22/3/2023 
 

Γουλφ: Τέσσερις λύσεις για το πρόβλημα των τραπεζών

 22/3/2023 
 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

 22/3/2023 
 

Η «επόμενη μέρα» στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές

 21/3/2023 
 

Η Ρωσία κατάσχεσε τα εργοστάσια και την παραγωγή της Volkswagen

 21/3/2023 
 

Οι Ελβετοί θα πληρώσουν ακριβά τη Credit Suisse - Πόσο στοιχίζει η διάσωσή της για κάθε πολίτη

 21/3/2023 
 

Credit Suisse: Η μυστική διάσωση στο παρασκήνιο - Αποκάλυψη Reuters

 21/3/2023 
 

Bloomberg: Αυτοί είναι οι έξι νέοι «βασιλιάδες» του ρωσικού πετρελαίου

 21/3/2023 
 

Οι τράπεζες είναι «φτιαγμένες» να πτωχεύουν, κι αυτό κάνουν

 17/3/2023 
 

NY Times: Ενισχύεται το σενάριο της προέλευσης του κορονοϊού από άγρια ζώα - Ανησυχία για στοιχεία που απέκρυψε η Κίνα

 17/3/2023 
 

HΠΑ: Η διάσωση των καταθέσεων και οι συγκρίσεις με το 2008

 16/3/2023 
 

Ρουμπινί για Credit Suisse: «Καμπανάκι» συναγερμού για την Ευρώπη

 16/3/2023 
 

Ken Griffin: Ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας efsyn.gr

 16/3/2023 
 

Κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ μπροστά σε δύο «σενάρια καταστροφής»

 16/3/2023 
 

Capital Economics, UBS: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η κατάρρευση των SVB και Signature Bank και η νέα κρίση στις ΗΠΑ

 13/3/2023 
 

Ιστορικά κέρδη για την Aramco

 13/3/2023 
 

Guardian: Γιατί «πέφτουν» οι τράπεζες στις ΗΠΑ - Οι φόβοι για ένα «νέο 2008»

 13/3/2023 
 

Ευθύνες στα εταιρικά κέρδη για τον πληθωρισμό

 4/3/2023 
 

Ευρωπαίος εισαγγελέας για τα Τέμπη – Έρευνα για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717

 4/3/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Εφαρμογή MyData – Προβλήματα – Προτάσεις
Ενημερωτική Επιστολή της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα την εφαρμογή του Ν 4557/2018 . 
Σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την συζήτηση που διοργανώνει η Α.ΚΙ.Ο.Ε. σήμερα 8/3/2023 και ώρα 7μμ 
Διαδικτυακή Συζήτηση από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα :Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες οικονομικές & γεωπολιτικές προκλήσεις του καιρού μας.  
Κανονισμός Ορκωτών :Έγκριση κανονιστικής πράξης για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 
Κανονισμός δικηγόρων συμβολαιογράφων :Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής των επιμέρους υποχρεώσεων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4557/2018 (Α' 139) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα καθυστέρηση στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ 
Τέλη κυκλοφορίας 2023 από 10 ευρώ τον μήνα με λίγα κλικ στο myCar 
Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων 
ΜονΕφΑθ 25/2023: Αναστολή πλειστηριασμού- εταιρίες διαχείρισης του Ν. 3165/2003 (δεν νομιμοποιούνται ενεργητικά ως μη δικαιούχοι διάδικοι- δεν αποδεικνύεται εγγράφως κατ’ άρθρο 925 παρ. 1 ΚΠολΔ η ειδική διαδοχή) 
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή βεβαιώσεων εισοδημάτων 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων του Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα