Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
26/3/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6761
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 
Ο Ζελένσκι προκαλεί τους Έλληνες! 
Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο κόσμος που χτίστηκε στο Νταβός απειλείται με καταστροφή

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/1/2023 9:55:34 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

 

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνουν το νέο τοπίο, επισημαίνει ο Γκ. Ράχμαν. Η στροφή των επιχειρήσεων στο... just in case και οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Η αναζήτηση της νέας γεωπολιτικής απειλής.

 

 

ο Μαγικό Βουνό, το κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν που εκτυλίσσεται στο Νταβός με φόντο μια θανατηφόρα ασθένεια και έναν επικείμενο παγκόσμιο πόλεμο, εκδόθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

Αλλά καθώς οι αντιπροσωπείες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συγκεντρώθηκαν και πάλι στο Νταβός φέτος, ο κόσμος του Μαν μοιάζει ανησυχητικά με τον δικό μας. Ο φόβος που στοιχειώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι πως μια μακρά περίοδος ειρήνης, ευημερίας και παγκόσμιας οικονομικής ενοποίησης φτάνει στο τέλος της -όπως συνέβη και το 1914.

Το σλόγκαν του φετινού Νταβός είναι «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Αυτός ο κατακερματισμός ξεκίνησε με την Covid-19 -με τα lockdown της, τα κλειστά σύνορα και τις διαταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Έτσι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2023 -το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί στην κανονική του τοποθεσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία- θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, η ξαφνική εγκατάλειψη της πολιτικής zero Covid από την Κίνα εγείρει ανησυχίες για ένα νέο κύμα παραλλαγών.

Και ακόμα και στην περίπτωση που αποφευχθεί μια νέα φάση της πανδημίας, η Covid έχει αφήσει το σημάδι της στον τρόπο που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σκέφτονται για την παγκοσμιοποίηση. Η υπόθεση πως τα αγαθά και τα εμπορεύματα μπορούν πάντα να μεταφέρονται εύκολα ανά τον κόσμο κατέρρευσε.

Οι επιχειρήσεις έχουν πάει από τις στρατηγικές «just in time» των εφοδιαστικών αλυσίδων στις στρατηγικές «just in case» -από το εγκαίρως στο δια παν ενδεχόμενο. Είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης παγκοσμίως. Άλλα σενάρια -που κάποτε έμοιαζαν με απόμακρα ενδεχόμενα- βρίσκονται πιο έντονα στο επίκεντρο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, εγείροντας ερωτήματα αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τα ταξίδια. Οι κυβερνοεπιθέσεις από κράτη ή εγκληματίες απειλούν τις υποδομές πάνω στις οποίες βασίζεται η σύγχρονη οικονομία.

 

Οι επιχειρήσεις, συχνά με την προτροπή των κυβερνήσεων, καλούνται να αλλάξουν τους τρόπους τους. Δεν είναι συνετό να βασίζονται σε περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες που είναι ευάλωτες σε ασθένειες, πολέμους ή άλλες έκτακτες ανάγκες. Επιχειρήσεις όπως η Apple -που υπερηφανευόταν για τα προϊόντα που είναι «σχεδιασμένα στην Καλιφόρνια, συναρμολογημένα στην Κίνα»- πρέπει να διαφοροποιήσουν την παραγωγή. Η Apple όλο και περισσότερο παράγει επίσης στην Ινδία και στο Βιετνάμ.

Οι προσπάθειες ορισμένων δυτικών εταιρειών να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα ωθήθηκαν από την πανδημία, αλλά έχουν επιταχυνθεί από τότε λόγω μιας αυξημένης αντίληψης των γεωπολιτικών κινδύνων -γνωστούς επίσης και ως πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι έδειξε πως το αδιανόητο μπορεί να συμβεί. Ο μεγαλύτερος πόλεμος της Ευρώπης από το 1945 δίνεται λιγότερο από χίλια μίλια μακριά από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Νταβός. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, ο κίνδυνος κλιμάκωσης παραμένει υψηλός. Ο πυρηνικός πόλεμος είναι η πιο τρομακτική δυνητική εξέλιξη -μια εξέλιξη που ανησυχεί τον Λευκό Οίκο από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες τον περασμένο Φεβρουάριο. Ακόμα και αν η χρήση πυρηνικών όπλων αποφευχθεί, ο κίνδυνος διεύρυνσης της σύρραξης παραμένει, καθώς το ΝΑΤΟ στέλνει προηγμένα όπλα στην Ουκρανία και το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με στρατιωτικά drones.

Η σύρραξη έχει δείξει πως ο πόλεμος μπορεί να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς πάνω στους οποίους χτίστηκε η παγκοσμιοποίηση. Η ΕΕ μειώνει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας -τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και απειλώντας να καταστήσει μη ανταγωνιστικές ορισμένες βιομηχανίες. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές. Ο πόλεμός τους έχει αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και απειλεί να ωθήσει στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους.

Πολιτικοί και βιομήχανοι σκανάρουν τον ορίζοντα για την επόμενη μεγάλη γεωπολιτική απειλή. Πολλοί έχουν επικεντρωθεί στην Ταϊβάν, που παράγει το 90% των πιο προηγμένων ημιαγωγών του κόσμου. Μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να κλείσει την TSMC, τον σημαντικότερο παραγωγό ημιαγωγών, με καταστροφικά αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία.

Ακόμα και οι γεωπολιτικές εντάσεις που δεν φτάνουν στον πόλεμο έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο. Η αυξανόμενα επιφυλακτική στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έχει οδηγήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε έντονο περιορισμό των εξαγωγών ευαίσθητης τεχνολογίας εκεί. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο αμερικανικές εταιρείες, αλλά και ξένους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η νοτιοκορεατική Samsung, που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία.

Οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαιτέρως στη Δύση, πρέπει επίσης να ανησυχούν για τις εσωτερικές πιέσεις από τους λαϊκιστές. Πολλοί από αυτούς έχουν κάνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σύμβολο της ανεπάρκειας και του διεθνούς καπιταλισμού που έχει αποκοπεί από τις ρίζες του.

Τα τελευταία χρόνια, το Νταβός έχει προκαλέσει την οργή των αντιεμβολιαστών, των σκεπτικιστών για την κλιματική αλλαγή, των θρησκευτικών ζηλωτών και των σκληροπυρηνικών εθνικιστών. Το φόρουμ πρωταγωνιστεί σε μια σειρά θεωριών συνωμοσίας. Στις πιο άγριες παρυφές του διαδικτύου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατηγορείται πως χρησιμοποιεί την πανδημία για να αναλάβει τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας.

Πέραν των θεωριών αυτών, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ιδέα πως το Νταβός είναι αμυδρά τοξικό. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποφασισμένος να εμφανιστεί ότι μάχεται υπέρ των απλών εργαζόμενων Αμερικανών, είναι απίθανο να διακινδυνεύσει μια εμφάνιση στο Νταβός -σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, που του άρεσε να βρίσκεται με τους CEOs που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Ακόμα και οι κεντρώοι και συντηρητικοί ηγέτες στην Ευρώπη μπορεί να το σκεφτούν να έρθουν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης που είχε μιλήσει κατά το παρελθόν στο Νταβός, έχει να περάσει μια ευαίσθητη εγχώρια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, άρα μπορεί να αποφασίσει πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ως νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ένας πρωθυπουργός με υπόβαθρο στα οικονομικά, ο Ρίσι Σούνακ θα αναμενόταν κανονικά να αδράξει την ευκαιρία για να κερδίσει τους πιο ισχυρούς διευθύνοντες συμβούλους του κόσμου. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα κύμα απεργιών, άρα και αυτός πιθανότατα θα αποφασίσει πως θα ήταν συνετό να μην πάει στο Νταβός φέτος.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα είναι παρόντες ίσως καλά θα κάνουν να πάρουν το τελεφερίκ και να πάνε στο ξενοδοχείο Shatzalp, που αποτέλεσε και το μοντέλο για το σανατόριο του Μαν στο «Μαγικό Βουνό». Η θέα από το ξενοδοχείο αυτό είναι η καλύτερη στο Νταβός -μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για σιωπηρό αναστοχασμό του πώς να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο πόλεμος και οι φυσικές καταστροφές να κατακλύσουν για μια ακόμα φορά την παγκόσμια οικονομία.

 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1486392-rachman-gideon-930.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ο κόσμος που χτίστηκε στο Νταβός απειλείται με καταστροφή»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Ανατροπή στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων λόγω... Deutsche Bank

 24/3/2023 
 

«Γεράκι» η Λαγκάρντ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός

 22/3/2023 
 

Γουλφ: Τέσσερις λύσεις για το πρόβλημα των τραπεζών

 22/3/2023 
 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

 22/3/2023 
 

Η «επόμενη μέρα» στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές

 21/3/2023 
 

Η Ρωσία κατάσχεσε τα εργοστάσια και την παραγωγή της Volkswagen

 21/3/2023 
 

Οι Ελβετοί θα πληρώσουν ακριβά τη Credit Suisse - Πόσο στοιχίζει η διάσωσή της για κάθε πολίτη

 21/3/2023 
 

Credit Suisse: Η μυστική διάσωση στο παρασκήνιο - Αποκάλυψη Reuters

 21/3/2023 
 

Bloomberg: Αυτοί είναι οι έξι νέοι «βασιλιάδες» του ρωσικού πετρελαίου

 21/3/2023 
 

Οι τράπεζες είναι «φτιαγμένες» να πτωχεύουν, κι αυτό κάνουν

 17/3/2023 
 

NY Times: Ενισχύεται το σενάριο της προέλευσης του κορονοϊού από άγρια ζώα - Ανησυχία για στοιχεία που απέκρυψε η Κίνα

 17/3/2023 
 

HΠΑ: Η διάσωση των καταθέσεων και οι συγκρίσεις με το 2008

 16/3/2023 
 

Ρουμπινί για Credit Suisse: «Καμπανάκι» συναγερμού για την Ευρώπη

 16/3/2023 
 

Ken Griffin: Ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας efsyn.gr

 16/3/2023 
 

Κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ μπροστά σε δύο «σενάρια καταστροφής»

 16/3/2023 
 

Capital Economics, UBS: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η κατάρρευση των SVB και Signature Bank και η νέα κρίση στις ΗΠΑ

 13/3/2023 
 

Ιστορικά κέρδη για την Aramco

 13/3/2023 
 

Guardian: Γιατί «πέφτουν» οι τράπεζες στις ΗΠΑ - Οι φόβοι για ένα «νέο 2008»

 13/3/2023 
 

Ευθύνες στα εταιρικά κέρδη για τον πληθωρισμό

 4/3/2023 
 

Ευρωπαίος εισαγγελέας για τα Τέμπη – Έρευνα για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717

 4/3/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Εφαρμογή MyData – Προβλήματα – Προτάσεις
Ενημερωτική Επιστολή της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα την εφαρμογή του Ν 4557/2018 . 
Σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την συζήτηση που διοργανώνει η Α.ΚΙ.Ο.Ε. σήμερα 8/3/2023 και ώρα 7μμ 
Διαδικτυακή Συζήτηση από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα :Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες οικονομικές & γεωπολιτικές προκλήσεις του καιρού μας.  
Κανονισμός Ορκωτών :Έγκριση κανονιστικής πράξης για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 
Κανονισμός δικηγόρων συμβολαιογράφων :Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής των επιμέρους υποχρεώσεων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4557/2018 (Α' 139) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα καθυστέρηση στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ 
Τέλη κυκλοφορίας 2023 από 10 ευρώ τον μήνα με λίγα κλικ στο myCar 
Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων 
ΜονΕφΑθ 25/2023: Αναστολή πλειστηριασμού- εταιρίες διαχείρισης του Ν. 3165/2003 (δεν νομιμοποιούνται ενεργητικά ως μη δικαιούχοι διάδικοι- δεν αποδεικνύεται εγγράφως κατ’ άρθρο 925 παρ. 1 ΚΠολΔ η ειδική διαδοχή) 
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή βεβαιώσεων εισοδημάτων 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογία Εισοδήματος Φυσικων-Νομικών Προσώπων Συμπλήρωμα Τόμων A,΄Β.΄Γ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα