Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
7/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7947
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral 
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τα «κοράκια» των funds αρπάζουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ τα σπίτια του ΟΕΚ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/3/2023 1:02:16 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει σκύψει πάνω από το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που έχει προκύψει στη χώρα και έχει θεσπίσει ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανυπολόγιστος αριθμός κατοικιών του τέως ΟΕΚ έχουν μπει παρανόμως στο στόχαστρο των funds. Παρά το γεγονός ότι σειρά νόμων προστατεύει αυστηρά τα σπίτια αυτά, ούτε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ούτε η διοίκηση του τέως ΟΑΕΔ – νυν ΔΥΠΑ, που είναι οι διάδοχοι φορείς του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος καταργήθηκε το 2012, έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για τα δικαιώματά τους. Εξαιτίας και αυτού του γεγονότος, πρόσφατα ένας 68χρονος συμπολίτης μας έφυγε από τη ζωή κυριολεκτικά με το κατασχετήριο στην τσέπη, καθώς θεώρησε ότι είχε χάσει το σπίτι του και δεν γνώριζε ότι αυτό προστατεύεται.

Στις 5 Οκτωβρίου 2022, η εταιρία διαχείρισης δανείων doValue Greece βάζει σε πλειστηριασμό για λογαριασμό της MEXICO FINANCE DAC, που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το σπίτι του συμπολίτη μας Λ.Μ. στο Αίγιο για ένα χρέος του τελευταίου, ύψους 7.350 ευρώ, από καταναλωτικό δάνειο που έλαβε από τη Eurobank. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δεν θέλησαν να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και, καθώς δεν είχαν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις, δεν έμαθαν ποτέ ότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ήταν άγονος, καθώς δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος. Οπως είπε η κόρη του στη «δημοκρατία» (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ο Λ.Μ. πέθανε από ανακοπή 20 ημέρες μετά, σε ηλικία μόλις 68 ετών, με την ίδια να θεωρεί ότι ο λόγος είναι ότι δεν μπόρεσε να αντέξει αυτή την εξέλιξη.

Απαγορεύεται διά ροπάλου

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, η κυρία Α.Μ. διαπίστωσε ότι το σπίτι των γονιών της μπήκε σε πλειστηριασμό, καθώς το χρέος τον Φεβρουάριο του 2022 είχε εκτοξευθεί από τα 7.350 ευρώ στα 29.000 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 σε 39.000 ευρώ, όπως ενημερώθηκε από την τράπεζα. Ωστόσο, διαπίστωσε στη συνέχεια ότι η όλη διαδικασία ήταν εξαρχής άκυρη! Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πλειάδα διατάξεων που το απαγορεύουν, και είναι οι εξής:

  • Αρθρο 6, παρ. 13, του Ν.Δ. 775/1964 «περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας», η οποία ορίζει: «Υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών».

  • Τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12 και Ν.Δ. 910/1971, άρθρο 1, παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζομένων και παραχωρουμένων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα εξηγεί γιατί οι πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών είναι άκυροι: «O τέως Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, και ήδη ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο των στεγαστικών του προγραμμάτων συνδράμει τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου για την απόκτηση κατοικίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι τρόποι της παρεχόμενης συνδρομής είναι τρεις: η παραχώρηση κατασκευασμένων από τον ΟΕΚ κατοικιών, η δανειοδότηση για στεγαστικούς λόγους με ίδια κεφάλαια του οργανισμού και η επιδότηση επιτοκίου σε στεγαστικό δάνειο που παρέχει η τράπεζα. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στις δύο πρώτες προαναφερόμενες περιπτώσεις, με μια σειρά διατάξεων, απαγορεύεται η κατάσχεση της κατασκευαζόμενης και παραχωρούμενης από τον ΟΕΚ εργατικής κατοικίας μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος στον ΟΕΚ. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση δανείου με κεφάλαια του ΟΕΚ απαγορεύεται πριν από την εξόφληση του δανείου και επί δεκαετία από τη λήψη του κάθε δικαιοπραξία ή προσύμφωνο διάθεσης του ακινήτου ή σύσταση οποιουδήποτε εμπράγματου βάρους ή επιβολή κατάσχεσης – πράξεις οι οποίες, αν πραγματωθούν, είναι άκυρες. Η απαγόρευση διάθεσης σαφώς αφορά και τους πλειστηριασμούς. Σε περίπτωση που εκπλειστηριαστεί κατοικία, λόγω της ακυρότητας της διαθέσεως δεν επέρχεται η μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή. Παρά τις ανωτέρω απαγορεύσεις, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα περιπτώσεις επιβολής άκυρων κατασχέσεων επί κατοικιών εργατικής κατοικίας από τους εντολοδόχους των funds – servicers, κατά παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων, οι οποίες μάλιστα θεσπίστηκαν για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος. Οι πρακτικές αυτές πρέπει πάραυτα να εκλείψουν και οι επιβληθείσες κατασχέσεις να αρθούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση των ιδιοκτητών εργατικών κατοικιών».

Η «περίεργη» διατύπωση στο κατασχετήριο

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στο γεγονός ότι στο κατασχετήριο που υπογράφει η «πιστοποιημένη για διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συμβολαιογράφος» όχι μόνο δεν γνωστοποιείται το σοβαρό νομικό κώλυμα, αλλά, αντιθέτως, αναφέρεται ότι «η επισπεύδουσα και τα όργανα της εκτέλεσης δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν κανένα νομικό ή πραγματικό ελάττωμα του πλειστηριαζόμενου ακινήτου και επομένως δεν φέρουν καμία σχετική ευθύνη, κάθε δε ενδιαφερόμενος συμμετέχει στον διενεργούμενο πλειστηριασμό αποκλειστικά με δική του ευθύνη, αφού προηγουμένως κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο».

Δηλαδή, όχι μόνο αποκρύπτεται η αλήθεια, αλλά η επαγγελματίας συμβολαιογράφος -που ενδεχομένως θα έπρεπε να ελεγχθεί για τις πράξεις της- πετάει το μπαλάκι στον όποιον πλειοδότη.

«Η διοίκηση να καταθέσει αιτήσεις ανακοπής»

Η συνδικαλιστική παράταξη «Αδέσμευτη Φωνή Υπαλλήλων τέως ΟΕΚ», που αποκάλυψε την παρανομία, σημειώνει ότι «η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ΔΥΠΑ ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ είναι απελπιστική. Από ό,τι αποδείχτηκε, δεν κάνει απολύτως τίποτα, παρότι πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε» και καλεί τον διοικητή να ενημερώσει τον Δικηγορικό Σύλλογο, τους συμβολαιογράφους, τις τράπεζες, τα funds σχετικά με τις ειδικές διατάξεις προστασίας από πλειστηριασμούς που ισχύουν για τις εργατικές κατοικίες και για τα δάνεια του ΟΕΚ. Τέλος, σημειώνει πως η νομική υπηρεσία του οργανισμού πρέπει να είναι αυτή που θα καταθέσει τις αιτήσεις ανακοπών, ώστε να προστατέψει την περιουσία του.

https://www.newsbreak.gr

 
 

  Σχολιασμός Θέματος «Τα «κοράκια» των funds αρπάζουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ τα σπίτια του ΟΕΚ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Πόσοι δισεκατομμυριούχοι ζουν στην Αθήνα; Η λίστα με τις πλουσιότερες πόλεις στον κόσμο

 6/6/2023 
 

Πυρηνική βόμβα το ιδιωτικό χρέος στα 382 δισ. ευρώ

 6/6/2023 
 

Αλήθειες και ψέματα για τους φόρους και τη φοροκαταιγίδα που προκαλεί σκληρές κόντρες

 6/6/2023 
 

ΙΕΛΚΑ: Δύο στους τρεις καταναλωτές διαλέγουν τα πιο φτηνά τρόφιμα

 2/6/2023 
 

«Βόμβα» από Μυτιληναίο – Σκέψεις για μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδος

 2/6/2023 
 

«Αγκάθια» οι άγονοι πλειστηριασμοί

 29/5/2023 
 

Το «πλιάτσικο» της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αγγλία

 25/5/2023 
 

Πληθωρισμό διαρκείας στην Ευρώπη βλέπει η Κομισιόν – Τι προτείνει

 24/5/2023 
 

Αρχίζουν τα δύσκολα στα δημοσιονομικά - Πιέσεις για έλλειμμα, δαπάνες

 23/5/2023 
 

Πότε λήγουν τα μέτρα για τη τιμή στο ρεύμα - Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

 22/5/2023 
 

Πόσο κοστίζουν οι προεκλογικές υποσχέσεις

 16/5/2023 
 

Η ΕΛΣΤΑΤ μέτρησε την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα: Το 1,9% πλήρως ικανοποιημένο από τα οικονομικά του

 16/5/2023 
 

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για το «φάλτσο» Σκέρτσου με τις γερμανικές αποζημιώσεις

 12/5/2023 
 

Εκλογές 2023: Ανοιχτή επιστολή Αλέκου Παπαδόπουλου σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την ελληνική οικονομία - Οι προειδοποιήσεις του

 10/5/2023 
 

Αντικειμενικές αξίες: Πάει πίσω η αυτόματη αναπροσαρμογή

 4/5/2023 
 

Αποτελέσματα έρευνας ΣΕΒΕ για την απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις - Έντονος προβληματισμός απορρέει από την αρχική καταγραφή των αποτελεσμάτων

 2/5/2023 
 

Η επιτροπή-όνειδος «εξαφάνισε» πρόστιμα €5.000.000 για πλαστά τιμολόγια

 28/4/2023 
 

Θεατρική Παράσταση στην Θεσσαλονίκη «Η Αναρχική» του David Mamet

 26/4/2023 
 

Παγκόσμια έλλειψη ρυζιού

 21/4/2023 
 

«Χρυσοτόκος όρνιθα» για τους Σουηδούς η Intrum Hellas(1 σχόλιo/α)

 19/4/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 
Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα