Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
28/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4315
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Πρόοδος ή απειλή η τεχνητή νοημοσύνη;
ΣΕΑ : Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης
Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οργή Μαξίμου και stop στον Μουτζούρη για το "να και αν είναι οργισμένος ο Μητσοτάκης"
Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας  
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πράσινα βλαστάρια ή απατηλή αυγή; του Γιώργο Δουράκη

�������� 
 

Ημερομηνία: 18/6/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Χαράς ευαγγέλια για όσους υποστηρίζουν ότι η σημερινή οικονομική κρίση είναι δημιούργημα των media. Εδώ και αρκετό καιρό οι ειδήσεις που ακούμε είναι μονίμως ευχάριστες, με αποκορύφωμα την εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Από τις αρχές Μαρτίου οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν παντού ραγδαία άνοδο. Και επειδή σύμφωνα με τους ειδήμονες τα χρηματιστήρια προεξοφλούν τις μελλοντικές εξελίξεις, δεν μπορεί παρά η πολυπόθητη ανάκαμψη να βρίσκεται προ των πυλών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ασφαλώς όχι. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις και σε περιόδους ύφεσης. Η άνοδος των τελευταίων μηνών, παρ΄ ότι εντυπωσιακή, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πρόσκαιρη και να ακολουθηθεί από μια ακόμη εντονότερη διόρθωση. Δεν θα πρόκειται για ιστορική πρωτοτυπία. Κάτι ανάλογο συνέβη και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης. Εν τοιαύτη περιπτώσει τα ανοιξιάτικα «πράσινα βλαστάρια της ανάκαμψης» για τα οποία μίλησε πρόσφατα ο Ομπάμα δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν και θα αποδειχθεί ότι ήταν μία ακόμη «απατηλή αυγή».

Ελεύθερη πτώση
Για να δούμε αν ευσταθεί η άποψη ότι τα χειρότερα πέρασαν και η οικονομική ανάκαμψη καταφθάνει οσονούπω, οφείλουμε να εξετάσουμε όλα τα πραγματικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζεται η σημερινή χρηματιστηριακή έκρηξη. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν χειρότερα από τα αντίστοιχα του τελευταίου τριμήνου του 2008, τα οποία είχαν επισήμως χαρακτηριστεί «εφιαλτικά». Η πιστωτική κρίση έχει μετεξελιχθεί στη χειρότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων ογδόντα ετών. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: δραστική περιστολή των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών, κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου, δραματική συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ, απογείωση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης. Ιδιαίτερα η Ιαπωνία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και τα πολυδιαφημισμένα «θαύματα» της Ιρλανδίας και της Ανατολικής Ευρώπης καταποντίζονται με ρυθμούς Μεγάλης Υφεσης. Βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και αγωνιούν αν θα ανοίξει εγκαίρως το αλεξίπτωτο της κρατικής αρωγής για να αποτραπεί η ανώμαλη προσγείωση.

Μαγική εικόνα
Εν τω μεταξύ όμως κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο, αρχής γενομένης από το διαλυμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Το πρώτο τρίμηνο αρκετές τράπεζες παρουσίασαν απρόσμενα θετικά αποτελέσματα χρήσεως (ακόμη και κέρδη ρεκόρ). Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη έξω από τους κύκλους των ειδικών. Οι ελεγκτικές αρχές ανέστειλαν προς το παρόν τα λογιστικά πρότυπα του 2006, που προβλέπουν αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού σε τιμές αγοράς και όχι σε τιμές κτήσης. Ξαφνικά και ως διά μαγείας τα απαξιωμένα τοξικά ομόλογα που λιμνάζουν αζήτητα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εμφανίζονται στους ισολογισμούς με μια έμφυτη «φυσιολογική» αξία, πολύ μεγαλύτερη από την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά. Κλασικό παράδειγμα μαγειρέματος και δημιουργικής λογιστικής. Χωρίς το λογιστικό αυτό τέχνασμα, οι περισσότερες τράπεζες θα είχαν παθητικό μεγαλύτερο του ενεργητικού, δηλαδή θα ήταν τεχνικά αφερέγγυες.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το «τεστ κοπώσεως» στο οποίο υποβλήθηκαν υποχρεωτικά οι 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν το χειρότερο δυνατό σενάριο κρίσης. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση. Δέκα από τις τράπεζες αυτές είχαν συνολικό έλλειμμα 75 δισ. δολαρίων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά απολύτως εφικτό να αναπληρωθεί. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία της δοκιμασίας εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ύστερα από αλλεπάλληλους γύρους σκληρών διαπραγματεύσεων με στόχο να συναινέσουν οι ελεγχόμενες τράπεζες! Για παράδειγμα, ο αρχικός έλεγχος είχε διαπιστώσει έλλειμμα 35 δισ. δολαρίων στη Citigroup, αλλά το νούμερο που ανακοινώθηκε τελικά ήταν 5,5 δισ. δολάρια. Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει λόγος για αρκούντως σκληρή και αξιόπιστη δοκιμασία.

Η πραγματική ανάκαμψη
Είναι σίγουρο ότι η οικονομία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία. Δεν είναι όμως μόνο ψυχολογία. Αισιοδοξία που δεν στηρίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή προκαλεί φούσκες που μοιραία κάποια στιγμή σκάζουν. Αναμφίβολα είναι πολύ θετικό που η πτώση αρχίζει να επιβραδύνεται. Αυτό πρέπει να μας κάνει λιγότερο απαισιόδοξους. Δεν αποκλείεται μετά το καλοκαίρι να πιάσουμε επιτέλους πάτο και να αρχίσει η σταθεροποίηση. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η επιθετική οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να ασκείται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα, πράγμα καθόλου βέβαιο. Ως γνωστόν, η ΕΕ δεν συναινεί και έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας, σε επίδοξο λαθρεπιβάτη και ασήκωτο βαρίδι που καθυστερεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Αλλά ακόμη και αν στο δεύτερο εξάμηνο αρχίσει δειλά δειλά κάποια ισχνή βελτίωση, δεν θα την αισθανθούμε στην καθημερινή μας ζωή. Για μεγάλο διάστημα θα συνεχίσουμε να τη βιώνουμε ως σοβαρή ύφεση, τουλάχιστον από πλευράς απασχόλησης και ανεργίας. Η μεγάλη κοινωνική μάχη για την πραγματική ανάκαμψη θα ξεκινήσει μετά τη σταθεροποίηση. Η ανάκαμψη όμως αυτή προϋποθέτει πολιτική υποταγή των αγορών και αποκατάσταση της δημόσιας εξουσίας. Προϋποθέτει ένα κράτος που θα περιορίσει τον υπερτροφικό τραπεζικό τομέα και την ολέθρια «τιτλοποίηση» των σύγχρονων οικονομιών. Ενα κράτος που θα ενισχύσει τον κόσμο της εργασίας ώστε να περιοριστούν δραστικά οι εκρηκτικές εισοδηματικές ανισότητες. Και μια διακρατική συνεργασία ικανή να αποκαταστήσει την ασυμμετρία που χαρακτηρίζει το διεθνές εμπόριο (πόλωση μεταξύ ελλειμματικών-πλεονασματικών χωρών) και να χαλιναγωγήσει τις συνακόλουθες διεθνείς ροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που μονίμως αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία. Με άλλα λόγια, ένα κράτος οικονομικά ισχυρό και αποτελεσματικό, που θα οικοδομήσει τη σύγχρονη μεικτή οικονομία του 21ου αιώνα πάνω στα συντρίμμια του υπαρκτού σοσιαλισμού και του υπαρκτού καπιταλισμού...

Ο κ. Γιώργος Δουράκης είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΒΗΜΑ Κυριακή 7 Ιουνίου

  Σχολιασμός Θέματος «Πράσινα βλαστάρια ή απατηλή αυγή; του Γιώργο Δουράκη»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Πρόοδος ή απειλή η τεχνητή νοημοσύνη;

 23/2/2020 
 

ΣΕΑ : Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

 21/2/2020 
 

Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά

 19/2/2020 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**

 10/2/2020 
 

Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

 28/1/2020 
 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

 27/1/2020 
 

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 27/1/2020 
 

Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

 27/1/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σεμινάριο ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ με θέμα «επίκαιρα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα»
Οι προτάσεις της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τον προγραμματισμό του ΟΕΕ
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη 
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ξεκινά η πάγια ρύθμιση οφειλών σε δόσεις για χρέη στην εφορία
Α. 1035 /18-02-2020 Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και διαδικασίες ελέγχου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
Υπουργική Απόφαση 11026/2020 - ΦΕΚ 491/Β/19-2-2020 Υ.Α.11026/2020 : Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε και Ε.Ε
Επιστροφές φόρων: Απλοποιείται η διαδικασία χωρίς Δ.Ο.Υ. - Πώς θα γίνεται
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων. 
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα