Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
27/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8431
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» 
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Μετατρέψτε τα χρέη σε μετοχές» του ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/6/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ

«Μετατρέψτε τα χρέη σε μετοχές»

Υπέρ της μείωσης του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κάτι που μπορεί να γίνει εν μέρει μέσω της μετατροπής του σε μετοχικό κεφάλαιο, τάσσεται ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Ρουμπίνι, θεωρώντας την ιδανική λύση για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις της «Οικονομίας», ο καθηγητής Νούριελ Ρουμπίνι ή Dr Doom, όπως αποκαλείται, καθώς προέβλεψε τη σημερινή κρίση, αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν οφείλεται απλώς στην έλλειψη ρευστότητας και εμπιστοσύνης αλλά κυρίως σε έλλειμμα φερεγγυότητας και πιστώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλες χώρες του πλανήτη είναι μόνο εν μέρει σωστή και ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε επιδείνωση της κρίσης στο μέλλον.

Με αφορμή τη σύγκριση της ιαπωνικής κρίσης της δεκαετίας του 1990 και της σημερινής, στην οποία συχνά προβαίνει, και το γεγονός ότι η Ιαπωνία ήταν και είναι μια πιστώτρια χώρα, ενώ οι ΗΠΑ χρωστούν στον υπόλοιπο κόσμο, ο κ. Ρουμπίνι ρωτήθηκε αν χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική απ' αυτήν που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα επισφαλή χρέη πρέπει να διαγραφούν και όχι να μεταφερθούν από τον ιδιωτικό τομέα στον κρατικό, αν δεν θέλουμε να «μπουκώσει» το οικονομικό σύστημα για πολλά χρόνια ή δεκαετίες όπως δείχνει η ιαπωνική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία αληθινής απομόχλευσης (μείωσης δανείων) ή της κατάλληλης ρύθμισης των χρεών θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό και θα υπονομεύσει την ικανότητα των νοικοκυριών να ξοδεύουν χρήματα, των εταιρειών να επενδύουν και των τραπεζών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων να δανείζουν.

Αν η σημερινή κρίση δεν οφείλεται απλώς στην έλλειψη ρευστότητας και εμπιστοσύνης, χρειάζονται πολύ περισσότερα από την παροχή «εύκολου χρήματος» και τη μεγάλη δημοσιονομική ώθηση για να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο καθηγητής Ρουμπίνι υποστηρίζει ότι η κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών ζημιών, την ίδια περίοδο που τα χρέη και η μόχλευση (δανεισμός) του ιδιωτικού τομέα μειώνονται, σημαίνει ότι η μόχλευση του δημόσιου τομέα αυξάνεται αναπληρώνοντας την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα.

«Αυτή η πολιτική λύση δημιουργεί ένα άλλο επικίνδυνο πρόβλημα χρέους και φερεγγυότητας (sol-vency) αργότερα, αυτή τη φορά για τα κράτη», αναφέρει, παρατηρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος μιας ακόμη πιο δριμείας χρηματοοικονομικής κρίσης όταν προκύψει πρόβλημα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων χρεών και η ικανότητα των κρατών να δανειστούν περιοριστεί.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η παρερμηνεία των αιτιών της σημερινής κρίσης οδηγεί σε μια μερικώς λαθεμένη οικονομική λύση που επιδεινώνει τα προβλήματα χρέους των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των πιστωτικών ιδρυμάτων και των κυβερνήσεων.

Η ορθή λύση στο πρόβλημα του υπερβολικού χρέους σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι να μειώσουν το χρέος και να το μετατρέψουν σε μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και για νοικοκυριά, μειώνοντας την ονομαστική αξία του στεγαστικού δανείου και παρέχοντας στο πιστωτικό ίδρυμα που έχει δώσει το δάνειο την ευκαιρία να αποκομίσει κέρδος αν η τιμή του σπιτιού ανέβει στο μέλλον υπό τη μορφή warrant, υποστηρίζει.

Μάλιστα, ο καθηγητής Ρουμπίνι σημειώνει ότι όταν μετατρέπουμε τα χρέη σε ίδια κεφάλαια, κοινωνικοποιούμε τις ιδιωτικές ζημιές και αυξάνουμε το δημόσιο χρέος, αυξάνοντας το βαθμό μόχλευσης ολόκληρης της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ από τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης και αν κάτι τέτοιο θα είχε επίπτωση στο δολάριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι το αμερικανικό δημόσιο χρέος είναι χαμηλό συγκρινόμενο με τις άλλες χώρες του G7 και ίσο με 11,3 τρισ. δολάρια πριν από έναν μήνα περίπου. Σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας αντιστοιχεί σήμερα στο 60% του ΑΕΠ και της Ιαπωνίας στο 100%.

Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, παραπέμποντας στη Moody's που θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι η απώλεια της διεθνούς θέσης του δολαρίου και η έλλειψη αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για τη Moody's, ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος είναι μια έκρηξη των δαπανών για τη χρηματοδότηση διάφορων κοινωνικών προγραμμάτων, όπως η κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας κ.λπ.

Ο φόβος για την «τέλεια καταιγίδα»

Ο καθηγητής Ρουμπίνι ρωτήθηκε επίσης για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε πιο κοντά στον πάτο της παγκόσμιας κρίσης σε σχέση με 6 μήνες πριν, όμως προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχισθεί ολόκληρο το 2009. Παράλληλα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό χαμηλότερο από τον δυνητικό για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, το 2010 και το 2011.

Δικαιολογώντας τον τίτλο του Dr Doom, ο καθηγητής οικονομικών του NYU δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βιώσουμε μια ύφεση τύπου W με την παγκόσμια οικονομία να ξαναπαίρνει την κατηφόρα στα τέλη του 2010 ή το 2011, υποκύπτοντας «στην τέλεια καταιγίδα» των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, των μεγαλύτερων φόρων και των υψηλότερων ονομαστικών και πραγματικών επιτοκίων του δημόσιου χρέους

Enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος ««Μετατρέψτε τα χρέη σε μετοχές» του ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ  
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις 
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" Δ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα