Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
21/1/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2513
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!
Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη
Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά
Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παραλήρημα Κιλιντσάρογλου: «Καταλάβετε την Κρήτη - Μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά»!(1 σχόλιο/α)
Βελόπουλος: Δεν θέλει Σακελλαροπούλου γιατί δεν θα μπορεί να πάει στο Άγιο Όρος(1 σχόλιο/α)
Άδωνης Γεωργιάδης: Από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη του Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/7/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη

Η «εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας» αφήνει πλέον τη θέση της στην ισχνή ανάπτυξη και στην οικονομική αστάθεια- Διετής η ύφεση στην Ελλάδα- Πώς αντιδρούν οι αγορές

Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

Διετής ύφεση και έκρηξη των ελλειμμάτων για την Ελλάδα, αλλά και «τρίτο δρόμο» προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και υψηλότερη οικονομική αστάθεια, προβλέπει στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τις αγορές και τις οικονομίες η γερμανική τράπεζα Deutsche Βank.

Η νέα εποχή σηματοδοτεί το τέλος του οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε στον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αποκαλούνταν από τους οικονομικούς σχολιαστές ως «εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η μεταβλητότητα στα μακροοικονομικά μεγέθη μειώθηκε, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξήθηκαν, απόρροια του συνδυασμού της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής προόδου και μιας μαζικής αύξησης των επιπέδων του χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οσο οι καταναλωτές του Δυτικού κόσμου κατανάλωναν μάλιστα αγαθά που προέρχονταν από τις αναδυόμενες χώρες, αυτές αγόραζαν το χρέος των Δυτικών χωρών, και έτσι το σύστημα λειτουργούσε. Υστερα από δύο χρόνια κρίσης, αυτό το σύστημα είναι πια νεκρό, ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν τουλάχιστον τώρα στην άποψη ότι οι οικονομίες σημείωσαν αυτό που αποκαλείται «πυθμένας» (trough) και ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί με καταλύτες τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών προεξοφλεί σήμερα την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης σχήματος«W», καθώς η απαραίτητη εξυγίανση των ισολογισμών από πλευράς τραπεζών και κυβερνήσεων αποτρέπει μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό αναμένει ανάκαμψη σχήματος «V», στηριζόμενο στο ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διοχετεύουν μεγάλα ποσά φθηνού χρήματος προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Ο «τρίτος δρόμος» προς την ανάκαμψη που σκιαγραφείται στο σχετικό διάγραμμα της Deutsche Βank μάς δείχνει πως έπειτα από το χαμηλό που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία ως το β΄ τρίμηνο του 2010, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου το β΄ τρίμηνο του 2011, σε επίπεδα όμως σαφώς υψηλότερα αυτών του 2009.

Στη νέα τριμηνιαία έκθεσή της η γερμανική τράπεζα αναθεωρεί για πρώτη φορά από την αρχή της τρέχουσας κρίσης ανοδικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,5% (από το 2% προηγουμένως) το 2010 από-1,5% το 2009, μια ανοδική αναθεώρηση που είναι κυρίως απόρροια των καλύτερων προοπτικών των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά και των καλύτερων προβλέψεων για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, που απεικονίζουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των κινήσεων των Αρχών.

Για την Ελλάδα προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 1,2% το 2009 και κατά 1% το 2010, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτοξεύεται στο-7,2% του ΑΕΠ και στο-8,7% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, ενώ ο πληθωρισμός από το 1,4% εφέτος θα αυξηθεί στο 2,1% του χρόνου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το-11% του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί στο 8% το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας θα παραμείνει στα ύψη.

Στα χρόνια που έρχονται πάντως η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχνή (κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση), ενώ η οικονομική αστάθεια θα κυριαρχεί- το αντίθετο δηλαδή από το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των προηγούμενων δύο δεκαετιών.

Στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται, όπως εκτιμά και η Deutsche Βank, οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των χωρών θα είναι μικρότερες, ενώ καθώς τα κεφάλαια (και τα επενδυτικά) για τη χρηματοδότηση των ανισορροπιών θα είναι λιγότερα, τα κράτη θα πρέπει να εξισορροπήσουν καλύτερα τις αποταμιεύσεις με τις επενδύσεις τους.

Με την παγκόσμια κατανάλωση να υποχωρεί, απόρροια και της απομόχλευσης (μείωσης των δανεικών) των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ισχυρές οικονομίες, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες (αναδυόμενες) χώρες που συνεχίζουν να «κρύβουν το χρήμα κάτω από το στρώμα», εκτός ενός απρόβλεπτου κύματος στις νέες τεχνολογίες και στις επενδύσεις, οι προοπτικές για μια επανάληψη των πρόσφατων ισχυρών ρυθμών παγκόσμιας ανάπτυξης είναι μάλλον μικρές.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μια ομάδα αναλυτών υποστηρίζει ότι, παρά το καθεστώς των λεγόμενων «οριακών βελτιώσεων» («green shoots») που παρατηρείται στις οικονομίες, οι αγορές συνειδητοποιούν πλέον το «αδιέξοδο» του σεναρίου της συντηρήσιμης συνεχούς ανάκαμψης από τα παρόντα επίπεδα, δεδομένης και της υπερχρεωμένης θέσης των καταναλωτών, και έτσι οι μετοχές μπορεί να μείνουν δέσμιες μιας σειράς «αυτοκαταστρεφόμενων μίνι κύκλων».

Τα «μυστικά» των θεσμικών
Ενώ πριν από δύο μήνες η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν «πουλήστε σε ένα πιθανό ράλι», σήμερα- όπως προκύπτει από τις «μυστικές τους θέσεις» που καταγράφονται από την Credit Suisse- η στρατηγική τους κινείται πιο κοντά στην άποψη «αγοράστε σε τυχόν διόρθωση των τιμών».

Οι ανά τον κόσμο θεσμικοί λοιπόν, αν και διατηρούν τώρα αρκετές πτωτικές (short) θέσεις στις μετοχές, εμφανίζονται να είναι περισσότερο θετικοί με την πορεία των οικονομιών και ειδικότερα της αμερικανικής, περιμένοντας μια θετική έκπληξη στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που θα προκύψει από την αποκατάσταση των αποθεμάτων και την ταχύτερη των προβλέψεων ανάκαμψη της απασχόλησης.

Παράλληλα και στον τομέα των εταιρικών κερδών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2007 οι προσδοκίες αναφορικά με τις αναθεωρήσεις σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μεταστραφεί από αρνητικές σε θετικές. Ενα ακόμη από τα «μυστικά» των διαχειριστών έχει να κάνει με την άποψή τους ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από τις «μυστικές» τοποθετήσεις των διαχειριστών πάντως, μετά τις 9 Μαρτίου έχουμε τα εξής δεδομένα: Οι κλάδοι με έντονα κυκλικά χαρακτηριστικά και οι αναδυόμενες αγορές (σε σχέση με τις ανεπτυγμένες) υπεραπέδωσαν και τέτοια φαινόμενα για ορισμένους παρατηρούνται όταν ξεκινά ανάκαμψη με μη πρόσκαιρο χαρακτήρα. Ωστόσο μετά τα υψηλά κέρδη του τελευταίου διαστήματος τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μετοχές το επόμενο διάστημα θα κινούνται μάλλον «πλευρικά», όπως εκτίμησε και η ΒlackRock, με απόκλιση +/-10% έναντι των σημερινών επιπέδων για το ΧΑ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΗSΒC.

http://www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη του Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη

 17/10/2019 
 

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου

 2/10/2019 
 

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

 27/8/2019 
 

Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς

 26/8/2019 
 

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον

 25/7/2019 
 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

 25/7/2019 
 

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

 13/6/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε 
Είναι σωστό; 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Καμία μεταβολή στο ασφαλιστικό των μετόχων ΙΚΕ και περιστασιακά απασχολούμενων
Όλη η λίστα με τις ταμειακές μηχανές που πρέπει να αλλαχτούν έως τέλος Μαίου
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ (υπ' αρ. 60201/Δ7.1422/20.12.2019 Υ.Α. ΦΕΚ Β΄ 4997 )
ΟΑΕΔ: Εως 17.000€ επιχορήγηση σε ανέργους 18-29 ετών
Εφορία: Ποιες οφειλές εντάσσονται στις 24-48 δόσεις
Πώς θα ασφαλίζονται οι μέτοχοι στα ΚΤΕΛ

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α)

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα