Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/2/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5945
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Φωκάς: Αν παραποιήσουν το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής θα δουν τι εστί βερίκοκο 
Οι μπασκετμπολίστες απαντούν στον Άδωνη για τον Αντετοκούνμπο  
Η Μαρίνα Πατούλη ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για δήμαρχος και άναψε φωτιές στη ΝΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη του Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/7/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη

Η «εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας» αφήνει πλέον τη θέση της στην ισχνή ανάπτυξη και στην οικονομική αστάθεια- Διετής η ύφεση στην Ελλάδα- Πώς αντιδρούν οι αγορές

Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

Διετής ύφεση και έκρηξη των ελλειμμάτων για την Ελλάδα, αλλά και «τρίτο δρόμο» προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και υψηλότερη οικονομική αστάθεια, προβλέπει στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τις αγορές και τις οικονομίες η γερμανική τράπεζα Deutsche Βank.

Η νέα εποχή σηματοδοτεί το τέλος του οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε στον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αποκαλούνταν από τους οικονομικούς σχολιαστές ως «εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η μεταβλητότητα στα μακροοικονομικά μεγέθη μειώθηκε, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξήθηκαν, απόρροια του συνδυασμού της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής προόδου και μιας μαζικής αύξησης των επιπέδων του χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οσο οι καταναλωτές του Δυτικού κόσμου κατανάλωναν μάλιστα αγαθά που προέρχονταν από τις αναδυόμενες χώρες, αυτές αγόραζαν το χρέος των Δυτικών χωρών, και έτσι το σύστημα λειτουργούσε. Υστερα από δύο χρόνια κρίσης, αυτό το σύστημα είναι πια νεκρό, ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν τουλάχιστον τώρα στην άποψη ότι οι οικονομίες σημείωσαν αυτό που αποκαλείται «πυθμένας» (trough) και ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί με καταλύτες τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών προεξοφλεί σήμερα την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης σχήματος«W», καθώς η απαραίτητη εξυγίανση των ισολογισμών από πλευράς τραπεζών και κυβερνήσεων αποτρέπει μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό αναμένει ανάκαμψη σχήματος «V», στηριζόμενο στο ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διοχετεύουν μεγάλα ποσά φθηνού χρήματος προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Ο «τρίτος δρόμος» προς την ανάκαμψη που σκιαγραφείται στο σχετικό διάγραμμα της Deutsche Βank μάς δείχνει πως έπειτα από το χαμηλό που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία ως το β΄ τρίμηνο του 2010, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου το β΄ τρίμηνο του 2011, σε επίπεδα όμως σαφώς υψηλότερα αυτών του 2009.

Στη νέα τριμηνιαία έκθεσή της η γερμανική τράπεζα αναθεωρεί για πρώτη φορά από την αρχή της τρέχουσας κρίσης ανοδικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,5% (από το 2% προηγουμένως) το 2010 από-1,5% το 2009, μια ανοδική αναθεώρηση που είναι κυρίως απόρροια των καλύτερων προοπτικών των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά και των καλύτερων προβλέψεων για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, που απεικονίζουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των κινήσεων των Αρχών.

Για την Ελλάδα προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 1,2% το 2009 και κατά 1% το 2010, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτοξεύεται στο-7,2% του ΑΕΠ και στο-8,7% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, ενώ ο πληθωρισμός από το 1,4% εφέτος θα αυξηθεί στο 2,1% του χρόνου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το-11% του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί στο 8% το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας θα παραμείνει στα ύψη.

Στα χρόνια που έρχονται πάντως η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχνή (κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση), ενώ η οικονομική αστάθεια θα κυριαρχεί- το αντίθετο δηλαδή από το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των προηγούμενων δύο δεκαετιών.

Στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται, όπως εκτιμά και η Deutsche Βank, οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των χωρών θα είναι μικρότερες, ενώ καθώς τα κεφάλαια (και τα επενδυτικά) για τη χρηματοδότηση των ανισορροπιών θα είναι λιγότερα, τα κράτη θα πρέπει να εξισορροπήσουν καλύτερα τις αποταμιεύσεις με τις επενδύσεις τους.

Με την παγκόσμια κατανάλωση να υποχωρεί, απόρροια και της απομόχλευσης (μείωσης των δανεικών) των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ισχυρές οικονομίες, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες (αναδυόμενες) χώρες που συνεχίζουν να «κρύβουν το χρήμα κάτω από το στρώμα», εκτός ενός απρόβλεπτου κύματος στις νέες τεχνολογίες και στις επενδύσεις, οι προοπτικές για μια επανάληψη των πρόσφατων ισχυρών ρυθμών παγκόσμιας ανάπτυξης είναι μάλλον μικρές.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μια ομάδα αναλυτών υποστηρίζει ότι, παρά το καθεστώς των λεγόμενων «οριακών βελτιώσεων» («green shoots») που παρατηρείται στις οικονομίες, οι αγορές συνειδητοποιούν πλέον το «αδιέξοδο» του σεναρίου της συντηρήσιμης συνεχούς ανάκαμψης από τα παρόντα επίπεδα, δεδομένης και της υπερχρεωμένης θέσης των καταναλωτών, και έτσι οι μετοχές μπορεί να μείνουν δέσμιες μιας σειράς «αυτοκαταστρεφόμενων μίνι κύκλων».

Τα «μυστικά» των θεσμικών
Ενώ πριν από δύο μήνες η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν «πουλήστε σε ένα πιθανό ράλι», σήμερα- όπως προκύπτει από τις «μυστικές τους θέσεις» που καταγράφονται από την Credit Suisse- η στρατηγική τους κινείται πιο κοντά στην άποψη «αγοράστε σε τυχόν διόρθωση των τιμών».

Οι ανά τον κόσμο θεσμικοί λοιπόν, αν και διατηρούν τώρα αρκετές πτωτικές (short) θέσεις στις μετοχές, εμφανίζονται να είναι περισσότερο θετικοί με την πορεία των οικονομιών και ειδικότερα της αμερικανικής, περιμένοντας μια θετική έκπληξη στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που θα προκύψει από την αποκατάσταση των αποθεμάτων και την ταχύτερη των προβλέψεων ανάκαμψη της απασχόλησης.

Παράλληλα και στον τομέα των εταιρικών κερδών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2007 οι προσδοκίες αναφορικά με τις αναθεωρήσεις σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μεταστραφεί από αρνητικές σε θετικές. Ενα ακόμη από τα «μυστικά» των διαχειριστών έχει να κάνει με την άποψή τους ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από τις «μυστικές» τοποθετήσεις των διαχειριστών πάντως, μετά τις 9 Μαρτίου έχουμε τα εξής δεδομένα: Οι κλάδοι με έντονα κυκλικά χαρακτηριστικά και οι αναδυόμενες αγορές (σε σχέση με τις ανεπτυγμένες) υπεραπέδωσαν και τέτοια φαινόμενα για ορισμένους παρατηρούνται όταν ξεκινά ανάκαμψη με μη πρόσκαιρο χαρακτήρα. Ωστόσο μετά τα υψηλά κέρδη του τελευταίου διαστήματος τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μετοχές το επόμενο διάστημα θα κινούνται μάλλον «πλευρικά», όπως εκτίμησε και η ΒlackRock, με απόκλιση +/-10% έναντι των σημερινών επιπέδων για το ΧΑ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΗSΒC.

http://www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη του Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 
Δημιουργική καταστροφή στην Δ Βιομηχανική επανάσταση . Του Δανιηλίδης Νικόλαος Φοιτητής ΕΑΠ. 
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης 
Πρόεδρος ΟΕΕ: Ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί μέσω Συνταγματικών Κανόνων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Επίδομα τριετίας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι-Πόσα χρήματα μπορούν να λάβουν
Στις 20 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα δεύτερης επιχειρηµατικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για έξοδο στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών ετών
E. 2026 /08-02-2019 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2018 Λήψη αρχείου Πλήρης κατάλογος ερωτήσεων - απαντήσεων
A. 1041 /29-01-2019 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποια είναι τα δέκα SOS

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος - Βαρουφάκης Γιάνης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα