Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
11/12/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2643
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»
Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»
Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος
Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"
Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  
Κοτζιάς: Έλληνες διπλωμάτες σε εμπόριο παιδικών οργάνων  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πάγκαλος: Θα ψηφίσω ΝΔ, θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος(1 σχόλιο/α) 
Μητέρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τι γκόμενος είσαι...!»(1 σχόλιο/α) 
Γιάννη Αντωνιάδη προς την κυβέρνηση να βυθίσει τα πλοία της Τουρκίας «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Σιωπηλοί και αποφασισμένοι του Γιώργο Δουράκη

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/10/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ποτέ άλλοτε μια τόσο προδιαγεγραμμένη εκλογική έκβαση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Οι αφύσικες(!) μετακινήσεις ψηφοφόρων και το απροσδόκητο μέγεθος της διαφοράς έφεραν σε πλήρη αμηχανία τους εκλογολόγους και τα κομματικά επιτελεία. Τη φορά αυτή η εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία εμπεριείχε το στοιχείο μιας οιονεί ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Ενα εντελώς βουβό και απρόσμενο εκλογικό τσουνάμι σάρωσε τη Νέα Δημοκρατία και έδωσε ισχυρή αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους αναλυτές είναι αν η άφατη αυτή ψήφος αποτελεί ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, ένα νέο πρότυπο εκλογικής συμπεριφοράς που σηματοδοτεί τη χειραφέτηση και τον απεγκλωβισμό μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων από τα κομματικά δεσμά, αλλά και από την περιρρέουσα επικοινωνιακή και δημοσκοπική ατμόσφαιρα των εκλογικών αναμετρήσεων. Η άδηλη και ευμετάβλητη ψήφος δημιουργεί ανασφάλεια, αφού μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει ως κεραυνός εν αιθρία και να προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν ανησυχεί μόνο τους εκλογολόγους, αλλά και την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

▅ «Ανευθυνότητας» εγκώμιο
Χωρίς να αμφισβητώ την εκλογική αυτή διαπίστωση, θέλω να δώσω μια διαφορετική εν μέρει ερμηνεία. Το τέλος του κομματικού πατριωτισμού και το ξεθώριασμα της κομματικής ταυτότητας δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρχισε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί λογικό επακόλουθο της πρωτοφανούς μέχρι πρότινος ιδεολογικής όσμωσης μεταξύ δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση παρατηρήσαμε μια ευδιάκριτη ιδεολογική διαφοροποίηση. Η «κρίση του αιώνα» ανάγκασε τα κόμματα να επανεξετάσουν τη φυσιογνωμία τους, αναθεωρώντας απόψεις και αναδιατυπώνοντας προγράμματα. Τα δύο κόμματα εξουσίας κατέληξαν να προτείνουν δύο ευκρινώς διαφορετικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

Στη Νέα Δημοκρατία τα δημοσιονομικά γεράκια επέβαλαν τη στρατηγική της «υπευθυνότητας». Μόνιμη επωδός του προγραμματικού λόγου, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και το πάγωμα των μισθών για να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Η επώδυνη αυτή πολιτική πρόταση ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης, η οποία στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις καλυπτόταν επιμελώς από ένα πέπλο φραστικής μετριοπάθειας. Η ιδιότυπη αυτή «γλώσσα της αλήθειας», που το μόνο που υπόσχεται είναι χειρότερες ημέρες, κατατρόμαξε το εκλογικό σώμα και οδήγησε στην εκλογική συντριβή.

Αντίθετα το ΠαΣοΚ αντελήφθη ότι η κρίση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιθετική δημοσιονομική πολιτική. Οικοδόμησε την προεκλογική του καμπάνια γύρω από την αναδιανομή του εισοδήματος και την πράσινη ανάπτυξη, υποβαθμίζοντας τη σημασία των ελλειμμάτων. Ασχέτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με μια τέτοια λύση, η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και της κατανάλωσης για να βγει η χώρα από την κρίση αποτελεί μια εντελώς διαφορετική οικονομική πρόταση. Για πρώτη φορά το κοντράστ των πολιτικών προτάσεων βάρυνε πολύ περισσότερο στην ψήφο απ΄ ό,τι το κοντράστ των αρχηγών. Ετσι οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν κατηγορηματικά τη στρατηγική της... «υπευθυνότητας» και επιβράβευσαν τη στρατηγική της... «ανευθυνότητας» και όχι Καραμανλή ή Παπανδρέου.

▅ Κράτος και πολιτικά κόμματα
ξέρω αν η κρίση αυτή συνεπάγεται «επιστροφή του Κέινς» ή «επιστροφή του Μαρξ». Το μόνο που ξέρω είναι ότι σηματοδοτεί την ορμητική επάνοδο της πολιτικής στην οικονομία μέσα από την έμπρακτη «επιστροφή του κράτους» και την αποκατάσταση της δημόσιας εξουσίας. Υστερα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες αποδεικνύεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα. Η θεαματική επανενεργοποίηση του κράτους αποτελεί το κορυφαίο γεγονός αυτής της κρίσης και οι επιπτώσεις του θα σφραγίσουν ανεξίτηλα τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών. Μοιραία θα επηρεάσουν καθοριστικά την ιδεολογική φυσιογνωμία, τα προγράμματα και τη λειτουργία των κομμάτων, που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα μοντέλα διακυβέρνησης. Και φυσικά θα επηρεάσουν αντιστοίχως και τα κριτήρια επιλογής και τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προσαρμογής το έχουν τα συντηρητικά κόμματα, που επί πολλές δεκαετίες αντιμετώπιζαν το κράτος ως εχθρό. Το δυσφημούσαν, το υπονόμευαν και το πολεμούσαν συστηματικά και ανελέητα, επειδή θεωρούσαν ότι είναι ο κύριος υπαίτιος όλων των οικονομικών και πολιτικών δεινών. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στελέχη που γαλουχήθηκαν με τέτοιες ιδέες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Χρειάζονται επειγόντως ιδεολογική αποτοξίνωση. Η επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης διά βίου εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να εντρυφήσουν στα οικονομικά της ύφεσης και στον ρόλο του κράτους.

Πρόβλημα έχει και η Κεντροαριστερά (με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου), αφού πρέπει να αποδείξει ότι ο κρατισμός δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον (οποιονδήποτε) σοσιαλισμό. Ωστόσο η επιστροφή του κράτους δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Η μακροχρόνια κυριαρχία της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας, που είχε ενδώσει στις σειρήνες του αγοραίου φιλελευθερισμού, έκανε τα κόμματα της Αριστεράς να αρνούνται επίμονα οποιαδήποτε εκλογική ή κυβερνητική συνεργασία. Τώρα που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ριζοσπαστικοποιούνται, τοποθετώντας στο επίκεντρο τη δίκαιη κοινωνία και την πράσινη ανάπτυξη, αίρεται ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο και δημιουργούνται προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι «ευχάριστες» πολιτικές αναδιανομής του πλούτου δεν είναι μόνο ηθικά και κοινωνικά δίκαιες, αλλά και οικονομικά και πολιτικά ορθές. Γι΄ αυτό και δεν είναι απλώς εφικτές αλλά επιβεβλημένες. Ο κόσμος απέδειξε ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τέτοιες πολιτικές. Το ερώτημα είναι αν η Κεντροαριστερά μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσει συμμαχίες ικανές να της εξασφαλίσουν πολιτική ηγεμονία για τις επόμενες δεκαετίες. Ιδωμεν.

Ο κ. Γιώργος Δουράκης είναι επίκουρος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Σχολιασμός Θέματος «Σιωπηλοί και αποφασισμένοι του Γιώργο Δουράκη»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»(1 σχόλιo/α)

 22/2/2018 
 

Η ουτοπία της εξόδου από τα μνημόνια. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 1/2/2018 
 

Συλλογική παράκρουση. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 16/1/2018 
 

Το 2018 η χρονιά της Ευρώπης;Άρθρο του Τομά Πικετί

 15/1/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Kαθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη 
Εκδήλωση για το επιστημονικό έργο, την συγγραφική δουλειά, την ακαδημαϊκή διαδρομή και την προσωπικότητα του Κώστα Βεργόπουλου. 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ Με θέμα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» 
Η φορολογία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε από όλους . Του Χρόνη Ισαακίδη Πρόεδρου του ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας 
Στην αύξηση των συνδρομών στο ΟΕΕ η Α.ΚΙ.Ο.Ε είναι αντίθετη  
Παράταση υποβολής εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Δεν συμψηφίζεται η 6μηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ με την άδεια φροντίδας παιδιού (ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο)
ΠΟΛ. 1219 /4-12-2018 Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (Ε.Φ.Κ.Α) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών.
ΠΟΛ. 1220 /30-11-2018 Κοινοποίηση της διάταξης των άρθρων 68 του Ν.4386/2016, 71 του Ν.4554/2018 και της γνωμοδότησης 145/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Νέο πολυνομοσχέδιο: Χωριστές δηλώσεις, διορθώσεις Ε9 νόμου 4446/2016, κατάργηση μείωσης συντάξεων κ.ά.
ΠΟΛ. 1216 /29-11-2018 Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011 σε σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν.1566/1985.
ΠΟΛ. 1215 / 26-11-2018 Συμπλήρωση της ΠΟΛ. 1252/2015 εγκυκλίου, αναφορικά με τη μη επιβολή του προστίμου της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά τη διόρθωση πληροφοριακών στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος..

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα