Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
27/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8505
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» 
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Σιωπηλοί και αποφασισμένοι του Γιώργο Δουράκη

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/10/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ποτέ άλλοτε μια τόσο προδιαγεγραμμένη εκλογική έκβαση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Οι αφύσικες(!) μετακινήσεις ψηφοφόρων και το απροσδόκητο μέγεθος της διαφοράς έφεραν σε πλήρη αμηχανία τους εκλογολόγους και τα κομματικά επιτελεία. Τη φορά αυτή η εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία εμπεριείχε το στοιχείο μιας οιονεί ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Ενα εντελώς βουβό και απρόσμενο εκλογικό τσουνάμι σάρωσε τη Νέα Δημοκρατία και έδωσε ισχυρή αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους αναλυτές είναι αν η άφατη αυτή ψήφος αποτελεί ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, ένα νέο πρότυπο εκλογικής συμπεριφοράς που σηματοδοτεί τη χειραφέτηση και τον απεγκλωβισμό μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων από τα κομματικά δεσμά, αλλά και από την περιρρέουσα επικοινωνιακή και δημοσκοπική ατμόσφαιρα των εκλογικών αναμετρήσεων. Η άδηλη και ευμετάβλητη ψήφος δημιουργεί ανασφάλεια, αφού μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει ως κεραυνός εν αιθρία και να προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν ανησυχεί μόνο τους εκλογολόγους, αλλά και την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

▅ «Ανευθυνότητας» εγκώμιο
Χωρίς να αμφισβητώ την εκλογική αυτή διαπίστωση, θέλω να δώσω μια διαφορετική εν μέρει ερμηνεία. Το τέλος του κομματικού πατριωτισμού και το ξεθώριασμα της κομματικής ταυτότητας δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρχισε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί λογικό επακόλουθο της πρωτοφανούς μέχρι πρότινος ιδεολογικής όσμωσης μεταξύ δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση παρατηρήσαμε μια ευδιάκριτη ιδεολογική διαφοροποίηση. Η «κρίση του αιώνα» ανάγκασε τα κόμματα να επανεξετάσουν τη φυσιογνωμία τους, αναθεωρώντας απόψεις και αναδιατυπώνοντας προγράμματα. Τα δύο κόμματα εξουσίας κατέληξαν να προτείνουν δύο ευκρινώς διαφορετικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

Στη Νέα Δημοκρατία τα δημοσιονομικά γεράκια επέβαλαν τη στρατηγική της «υπευθυνότητας». Μόνιμη επωδός του προγραμματικού λόγου, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και το πάγωμα των μισθών για να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Η επώδυνη αυτή πολιτική πρόταση ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης, η οποία στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις καλυπτόταν επιμελώς από ένα πέπλο φραστικής μετριοπάθειας. Η ιδιότυπη αυτή «γλώσσα της αλήθειας», που το μόνο που υπόσχεται είναι χειρότερες ημέρες, κατατρόμαξε το εκλογικό σώμα και οδήγησε στην εκλογική συντριβή.

Αντίθετα το ΠαΣοΚ αντελήφθη ότι η κρίση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιθετική δημοσιονομική πολιτική. Οικοδόμησε την προεκλογική του καμπάνια γύρω από την αναδιανομή του εισοδήματος και την πράσινη ανάπτυξη, υποβαθμίζοντας τη σημασία των ελλειμμάτων. Ασχέτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με μια τέτοια λύση, η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και της κατανάλωσης για να βγει η χώρα από την κρίση αποτελεί μια εντελώς διαφορετική οικονομική πρόταση. Για πρώτη φορά το κοντράστ των πολιτικών προτάσεων βάρυνε πολύ περισσότερο στην ψήφο απ΄ ό,τι το κοντράστ των αρχηγών. Ετσι οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν κατηγορηματικά τη στρατηγική της... «υπευθυνότητας» και επιβράβευσαν τη στρατηγική της... «ανευθυνότητας» και όχι Καραμανλή ή Παπανδρέου.

▅ Κράτος και πολιτικά κόμματα
ξέρω αν η κρίση αυτή συνεπάγεται «επιστροφή του Κέινς» ή «επιστροφή του Μαρξ». Το μόνο που ξέρω είναι ότι σηματοδοτεί την ορμητική επάνοδο της πολιτικής στην οικονομία μέσα από την έμπρακτη «επιστροφή του κράτους» και την αποκατάσταση της δημόσιας εξουσίας. Υστερα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες αποδεικνύεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα. Η θεαματική επανενεργοποίηση του κράτους αποτελεί το κορυφαίο γεγονός αυτής της κρίσης και οι επιπτώσεις του θα σφραγίσουν ανεξίτηλα τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών. Μοιραία θα επηρεάσουν καθοριστικά την ιδεολογική φυσιογνωμία, τα προγράμματα και τη λειτουργία των κομμάτων, που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα μοντέλα διακυβέρνησης. Και φυσικά θα επηρεάσουν αντιστοίχως και τα κριτήρια επιλογής και τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προσαρμογής το έχουν τα συντηρητικά κόμματα, που επί πολλές δεκαετίες αντιμετώπιζαν το κράτος ως εχθρό. Το δυσφημούσαν, το υπονόμευαν και το πολεμούσαν συστηματικά και ανελέητα, επειδή θεωρούσαν ότι είναι ο κύριος υπαίτιος όλων των οικονομικών και πολιτικών δεινών. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στελέχη που γαλουχήθηκαν με τέτοιες ιδέες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Χρειάζονται επειγόντως ιδεολογική αποτοξίνωση. Η επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης διά βίου εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να εντρυφήσουν στα οικονομικά της ύφεσης και στον ρόλο του κράτους.

Πρόβλημα έχει και η Κεντροαριστερά (με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου), αφού πρέπει να αποδείξει ότι ο κρατισμός δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον (οποιονδήποτε) σοσιαλισμό. Ωστόσο η επιστροφή του κράτους δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Η μακροχρόνια κυριαρχία της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας, που είχε ενδώσει στις σειρήνες του αγοραίου φιλελευθερισμού, έκανε τα κόμματα της Αριστεράς να αρνούνται επίμονα οποιαδήποτε εκλογική ή κυβερνητική συνεργασία. Τώρα που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ριζοσπαστικοποιούνται, τοποθετώντας στο επίκεντρο τη δίκαιη κοινωνία και την πράσινη ανάπτυξη, αίρεται ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο και δημιουργούνται προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι «ευχάριστες» πολιτικές αναδιανομής του πλούτου δεν είναι μόνο ηθικά και κοινωνικά δίκαιες, αλλά και οικονομικά και πολιτικά ορθές. Γι΄ αυτό και δεν είναι απλώς εφικτές αλλά επιβεβλημένες. Ο κόσμος απέδειξε ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τέτοιες πολιτικές. Το ερώτημα είναι αν η Κεντροαριστερά μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσει συμμαχίες ικανές να της εξασφαλίσουν πολιτική ηγεμονία για τις επόμενες δεκαετίες. Ιδωμεν.

Ο κ. Γιώργος Δουράκης είναι επίκουρος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Σχολιασμός Θέματος «Σιωπηλοί και αποφασισμένοι του Γιώργο Δουράκη»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ  
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις 
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανατιμησις του νομισματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα