Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
24/1/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10240
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!
Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη
Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά
Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παραλήρημα Κιλιντσάρογλου: «Καταλάβετε την Κρήτη - Μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά»!(1 σχόλιο/α)
Βελόπουλος: Δεν θέλει Σακελλαροπούλου γιατί δεν θα μπορεί να πάει στο Άγιο Όρος(1 σχόλιο/α)
Άδωνης Γεωργιάδης: Από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Σιωπηλοί και αποφασισμένοι του Γιώργο Δουράκη

�������� 
 

Ημερομηνία: 19/10/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ποτέ άλλοτε μια τόσο προδιαγεγραμμένη εκλογική έκβαση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Οι αφύσικες(!) μετακινήσεις ψηφοφόρων και το απροσδόκητο μέγεθος της διαφοράς έφεραν σε πλήρη αμηχανία τους εκλογολόγους και τα κομματικά επιτελεία. Τη φορά αυτή η εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία εμπεριείχε το στοιχείο μιας οιονεί ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Ενα εντελώς βουβό και απρόσμενο εκλογικό τσουνάμι σάρωσε τη Νέα Δημοκρατία και έδωσε ισχυρή αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους αναλυτές είναι αν η άφατη αυτή ψήφος αποτελεί ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, ένα νέο πρότυπο εκλογικής συμπεριφοράς που σηματοδοτεί τη χειραφέτηση και τον απεγκλωβισμό μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων από τα κομματικά δεσμά, αλλά και από την περιρρέουσα επικοινωνιακή και δημοσκοπική ατμόσφαιρα των εκλογικών αναμετρήσεων. Η άδηλη και ευμετάβλητη ψήφος δημιουργεί ανασφάλεια, αφού μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει ως κεραυνός εν αιθρία και να προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν ανησυχεί μόνο τους εκλογολόγους, αλλά και την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

▅ «Ανευθυνότητας» εγκώμιο
Χωρίς να αμφισβητώ την εκλογική αυτή διαπίστωση, θέλω να δώσω μια διαφορετική εν μέρει ερμηνεία. Το τέλος του κομματικού πατριωτισμού και το ξεθώριασμα της κομματικής ταυτότητας δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρχισε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί λογικό επακόλουθο της πρωτοφανούς μέχρι πρότινος ιδεολογικής όσμωσης μεταξύ δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση παρατηρήσαμε μια ευδιάκριτη ιδεολογική διαφοροποίηση. Η «κρίση του αιώνα» ανάγκασε τα κόμματα να επανεξετάσουν τη φυσιογνωμία τους, αναθεωρώντας απόψεις και αναδιατυπώνοντας προγράμματα. Τα δύο κόμματα εξουσίας κατέληξαν να προτείνουν δύο ευκρινώς διαφορετικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

Στη Νέα Δημοκρατία τα δημοσιονομικά γεράκια επέβαλαν τη στρατηγική της «υπευθυνότητας». Μόνιμη επωδός του προγραμματικού λόγου, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και το πάγωμα των μισθών για να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Η επώδυνη αυτή πολιτική πρόταση ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης, η οποία στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις καλυπτόταν επιμελώς από ένα πέπλο φραστικής μετριοπάθειας. Η ιδιότυπη αυτή «γλώσσα της αλήθειας», που το μόνο που υπόσχεται είναι χειρότερες ημέρες, κατατρόμαξε το εκλογικό σώμα και οδήγησε στην εκλογική συντριβή.

Αντίθετα το ΠαΣοΚ αντελήφθη ότι η κρίση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιθετική δημοσιονομική πολιτική. Οικοδόμησε την προεκλογική του καμπάνια γύρω από την αναδιανομή του εισοδήματος και την πράσινη ανάπτυξη, υποβαθμίζοντας τη σημασία των ελλειμμάτων. Ασχέτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με μια τέτοια λύση, η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και της κατανάλωσης για να βγει η χώρα από την κρίση αποτελεί μια εντελώς διαφορετική οικονομική πρόταση. Για πρώτη φορά το κοντράστ των πολιτικών προτάσεων βάρυνε πολύ περισσότερο στην ψήφο απ΄ ό,τι το κοντράστ των αρχηγών. Ετσι οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν κατηγορηματικά τη στρατηγική της... «υπευθυνότητας» και επιβράβευσαν τη στρατηγική της... «ανευθυνότητας» και όχι Καραμανλή ή Παπανδρέου.

▅ Κράτος και πολιτικά κόμματα
ξέρω αν η κρίση αυτή συνεπάγεται «επιστροφή του Κέινς» ή «επιστροφή του Μαρξ». Το μόνο που ξέρω είναι ότι σηματοδοτεί την ορμητική επάνοδο της πολιτικής στην οικονομία μέσα από την έμπρακτη «επιστροφή του κράτους» και την αποκατάσταση της δημόσιας εξουσίας. Υστερα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες αποδεικνύεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα. Η θεαματική επανενεργοποίηση του κράτους αποτελεί το κορυφαίο γεγονός αυτής της κρίσης και οι επιπτώσεις του θα σφραγίσουν ανεξίτηλα τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών. Μοιραία θα επηρεάσουν καθοριστικά την ιδεολογική φυσιογνωμία, τα προγράμματα και τη λειτουργία των κομμάτων, που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα μοντέλα διακυβέρνησης. Και φυσικά θα επηρεάσουν αντιστοίχως και τα κριτήρια επιλογής και τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προσαρμογής το έχουν τα συντηρητικά κόμματα, που επί πολλές δεκαετίες αντιμετώπιζαν το κράτος ως εχθρό. Το δυσφημούσαν, το υπονόμευαν και το πολεμούσαν συστηματικά και ανελέητα, επειδή θεωρούσαν ότι είναι ο κύριος υπαίτιος όλων των οικονομικών και πολιτικών δεινών. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στελέχη που γαλουχήθηκαν με τέτοιες ιδέες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Χρειάζονται επειγόντως ιδεολογική αποτοξίνωση. Η επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης διά βίου εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να εντρυφήσουν στα οικονομικά της ύφεσης και στον ρόλο του κράτους.

Πρόβλημα έχει και η Κεντροαριστερά (με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου), αφού πρέπει να αποδείξει ότι ο κρατισμός δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον (οποιονδήποτε) σοσιαλισμό. Ωστόσο η επιστροφή του κράτους δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Η μακροχρόνια κυριαρχία της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας, που είχε ενδώσει στις σειρήνες του αγοραίου φιλελευθερισμού, έκανε τα κόμματα της Αριστεράς να αρνούνται επίμονα οποιαδήποτε εκλογική ή κυβερνητική συνεργασία. Τώρα που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ριζοσπαστικοποιούνται, τοποθετώντας στο επίκεντρο τη δίκαιη κοινωνία και την πράσινη ανάπτυξη, αίρεται ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο και δημιουργούνται προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι «ευχάριστες» πολιτικές αναδιανομής του πλούτου δεν είναι μόνο ηθικά και κοινωνικά δίκαιες, αλλά και οικονομικά και πολιτικά ορθές. Γι΄ αυτό και δεν είναι απλώς εφικτές αλλά επιβεβλημένες. Ο κόσμος απέδειξε ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τέτοιες πολιτικές. Το ερώτημα είναι αν η Κεντροαριστερά μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσει συμμαχίες ικανές να της εξασφαλίσουν πολιτική ηγεμονία για τις επόμενες δεκαετίες. Ιδωμεν.

Ο κ. Γιώργος Δουράκης είναι επίκουρος καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Σχολιασμός Θέματος «Σιωπηλοί και αποφασισμένοι του Γιώργο Δουράκη»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη

 17/10/2019 
 

Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου

 2/10/2019 
 

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

 27/8/2019 
 

Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς

 26/8/2019 
 

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον

 25/7/2019 
 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

 25/7/2019 
 

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

 13/6/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε 
Είναι σωστό; 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Όλο το κείμενο του νέου ασφαλιστικού νόμου
Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά κατώφλια 2020
Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκια
Άνοιξε το Ε9 στο Taxisnet για τις μεταβολές του 2020
Ασφαλιστικό: Με τι εισφορές «κλειδώνετε» σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ
Καμία μεταβολή στο ασφαλιστικό των μετόχων ΙΚΕ και περιστασιακά απασχολούμενων

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Linflation structurelle et l evolution du systeme economique

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα