Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
26/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 428
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» 
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Η έξοδος από την κρίση θα πάρει χρόνια» του ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Καθηγητής

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/11/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Καθηγητής Οικονομικών - πρόεδρος του Levy Institute)

«Η έξοδος από την κρίση θα πάρει χρόνια»

Μακρόχρονη και αργόσυρτη έξοδο από την οικονομική κρίση προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο καθηγητής οικονομικών Γιώργος Παπαδημητρίου, αν και αποκλείει επανάληψη της Μεγάλης Υφεσης του Μεσοπολέμου.

Σημειώνει πως τα δημοσιονομικά πακέτα των χωρών στόχευαν κυρίως τις τράπεζες και πως το χρήμα δεν πήγε στην πραγματική οικονομία ως ώφειλε.Ομιλεί για στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις με στόχο την επιστροφή του ιδιωτικού τομέα στη θέση της αναπτυξιακής ατμομηχανής.

Πόσο σύντομη θα είναι η έξοδος από την κρίση; Θα ολοκληρωθεί το 2010 ή θα πάρει περισσότερο χρόνο;

Δεν νομίζω πως μετά τις μαζικές κρατικές ενισχύσεις στις μεγάλες οικονομίες υπάρχει κίνδυνος νέας μεγάλης κρίσης όπως αυτής του Μεσοπολέμου. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η έξοδος από την οικονομική κρίση θα πάρει μερικά χρόνια, δεν θα είναι εύκολη και γρήγορη. Γι' αυτό και μιλάμε για ανάκαμψη τύπου «L», δηλαδή υποτονική και σερνάμενη. Η εμπειρία από τις ΗΠΑ δεν είναι ενθαρρυντική, διότι η ανεργία έχει αυξηθεί σε 10,2%.

Πιστεύετε εσείς ότι είναι ικανές οι αναδυόμενες οικονομίες να οδηγήσουν την κούρσα της ανάκαμψης;

Πιστεύω ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δύο κατηγοριών οικονομιών στους ρυθμούς ανάπτυξης. Οχι, όμως, όσον αφορά την επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική εξακολουθεί να διαδραματίζει βαρυσήμαντο ρόλο στην ανάκαμψη, γιατί οι αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις εξαγωγές τους προς τη δύση.

Γιατί απέδωσαν τα μέτρα στήριξης στην Κίνα;

Κοιτάξτε, παγκοσμίως η δημοσιονομική επέκταση στόχευε περισσότερο τις χρηματοπιστωτικές δομές, παρά την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, όμως, το δημοσιονομικό πακέτο στην Κίνα αντιστοιχούσε στο 10-12% του ΑΕΠ έναντι 5% στις ΗΠΑ. Οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τα ίδια αποτέλεσμα σε επίπεδο ανάπτυξης με την Κίνα. Αυτό ίσχυσε ακόμη περισσότερο στην Ε.Ε., όπου πολλές χώρες ήταν εναντίον της επέκτασης του δημόσιου χρέους και οι ενισχύσεις πήγαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κυρίως. Αλλά το χρήμα έμεινε τελικά στις τράπεζες.

Δεν πήγε στις αγορές;

Εκτιμώ ότι δεν πήγε ούτε στις αγορές. Απλά επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά ιδίως στις ΗΠΑ, λαμβάνει χώρα αυτό που λέμε carry trade, δηλαδή δανείζονται κυρίως ξένοι επενδυτές σε φθηνά δολάρια και επενδύουν σε εξωχώριους τίτλους για να αποκομίσουν τη διαφορά απόδοσης. Αυτή η τάση είναι που δημιουργεί δυνητικά νέα φούσκα στις αγορές. Εάν θα γίνει τελικά η φούσκα ή όχι, κανείς δεν γνωρίζει. Ομως το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει. Το πρόβλημα είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορεί να είναι το άλογο. Το άλογο που θα σύρει το καρότσι πρέπει να είναι η πραγματική οικονομία. Και η ανεργία μεγαλώνει σήμερα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ επειδή δεν υπάρχει αρκετή δημοσιονομική ώθηση. Αλλά μιλώ για στοχευμένη δημοσιονομική ώθηση. Και εδώ είναι διδακτική η εμπειρία της Μεγάλης Υφεσης του '30, όταν τα προγράμματα Ρούζβελτ είχαν εκπονηθεί με στόχο τη δημιουργία απασχόλησης και την απορρόφηση της ανεργίας, όχι τόσο το κτίσιμο υποδομών. Αυτό, δυστυχώς, στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σήμερα δεν γίνεται.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να διορθωθούν οι υπερβολές της προηγούμενης 20ετίας μέσα σε ένα χρόνο ύφεσης;

Οι υπερβολές δεν πρόκειται να λυθούν μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό που προσπαθούν τα κράτη σήμερα να κάνουν με τις παρεμβάσεις τους είναι να διαμορφώσουν το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την επιστροφή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις. Αυτό προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ μετά τις απολύσεις αυξήθηκε πολύ η παραγωγικότητα. Συνεπώς, ακόμη και εάν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ισχύς, οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν έχουν αυξημένους τζίρους και κέρδη με αποτέλεσμα αυτό που βλέπετε να γίνεται στο χρηματιστήριο. Αυτό ισχύει και για τις τράπεζες, αν και τα τραπεζικά κέρδη δεν βγαίνουν από καθεαυτό τραπεζική δραστηριότητα αλλά από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Οι οποίες φυσικά δεν δημιουργούν τίποτα, δεν δημιουργούν απασχόληση. Αποτέλεσμα να υπάρχει ένας διπολισμός στην οικονομία, με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες να ευημερούν σχετικά και τις μικρές να υποφέρουν. Ομως είναι οι δεύτερες που δημιουργούν απασχόληση. Εξ ου και η πρόσφατη στροφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος προς αυτές στις ΗΠΑ, παράλληλα με τον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους. Η κυβέρνηση των πιστεύει ότι τη σκυτάλη της ανάπτυξης θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Πώς ακριβώς, όμως, θα γίνει αυτό δεν είναι γνωστό. Και το αόρατο χέρι των αγορών είναι αόρατο γιατί δεν το έχει δει κανείς. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες αυτές.

Πρέπει να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια τα κράτη;

Μεγάλη δημοσιονομική επέκταση δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Γιατί θα όξυνε περισσότερο τις διεθνείς μακροοικονομικές ανισορροπίες με την αύξηση της ζήτησης κινεζικών προϊόντων, τη δημιουργία νέων μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων στην Κίνα και την επανεπένδυσή τους στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα νέο κύκλο τραπεζικής μόχλευσης και φούσκας/κρίσης των αγορών. Χρειάζεται, λοιπόν, μια ελεγχόμενη δημοσιονομική επέκταση.

Στις συνθήκες αυτές τι θα μπορούσε να κάνει μία μικρή υπερχρεωμένη οικονομία σαν την ελληνική;

Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα μάνατζμεντ. Είναι ['αρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο για μία οικονομία με έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ να ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Δυστυχώς, πρέπει να κάνει αυτό που συνήθως το ΔΝΤ έλεγε για τις χώρες της Λατ. Αμερικής. Δηλαδή να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να μπορέσει να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό φυσικά είναι αυτοκτονικό για μία υπερχρεωμένη χώρα που θέλει να αναπτυχθεί. Το τι θα γίνει με την Ε.Ε. στην περίπτωση της Ελλάδος είναι άγνωστο. Από την άλλη, οι ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης είναι καλές και από την προσωπική μου γνωριμία με τον κ. Παπανδρέου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για έναν υγιώς σκεπτόμενο πολιτικό ηγέτη. Φυσικά, είναι δύσκολο να πετύχει όσα έχει εξαγγείλει. Θεωρώ πάντως ότι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι σε όλους γνωστά: καταπολέμηση φοροδιαφυγής και στοχευμένες επενδυτικές δαπάνες με την προοπτική μείωσης του ελλείμματος γιατί τα ευρωπαϊκά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ. Πληροφορική-επικοινωνίες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες πρέπει να είναι οι βασικοί τομείς στόχευσης των επενδύσεων. Προϋπόθεση γι' αυτές είναι, όμως, η ύπαρξη εσόδων. Κάτι όχι εύκολο για μία οικονομία σε ύφεση ή στασιμότητα για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

WHO is who?

Ο καθηγητής οικονομικών Γιώργος Παπαδημητρίου είναι πρόεδρος του Levy Institute και εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Bard Col-lege των ΗΠΑ. Εχει καταθέσει σε ακροάσεις επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Επιθεώρησης του Εμπορικού Ελλείμματος του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς και μέλος της Επιτροπής για την Κατανομή Κεφαλαίων του Συμβουλίου για την Πολιτική Ανταγωνιστικότητας.

Ως ακαδημαϊκός έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης το 2002, ενώ έχει συγγράψει περισότερες από 64 επιστημονικές εργασίες και διατριβές σε ακαδημαϊκά περιοδικά.

Enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος ««Η έξοδος από την κρίση θα πάρει χρόνια» του ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Καθηγητής Οικονομικών - πρόεδρος του Levy Institute)»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις 
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

H Αδελφότης των Στεναγμών

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα