Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
8/4/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10867
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Όταν ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία, θα ξαναρχίσουν όλα όπως πριν; του Serge Halimi, αρχισυντάκτη της «Monde Diplomatique»
Εντγκάρ Μορέν ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος: Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αρχίσουμε την αποτοξίνωση του τρόπου ζωής μας
Προβλέψεις για πρωτοφανή ύφεση ρεκόρ ύψους 35% στην Ελλάδα το 2020!, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*
Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 
Σχολιο από τον Μανο Φωτακη για το ευρωομολογο  
Νίκος Κοτζίας , πρώην Υπουργός , Να συνεννοηθούμε…. 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Το τερμάτισε η Σταμάτη-Ζω σε άθλιες συνθήκες με 2.400 ευρώ τον μήνα.
Παραλήρημα χωρίς τέλος της Ραχήλ Μακρή- Ο κορονοϊός είναι "μούφα" και εκείνη θα κοινωνήσει κανονικά
Πρόκληση και προβληματισμός: 800 ευρώ στις ερασιτεχνικές ομάδες μετά από «ενέργειες» της Αυγερινοπούλου 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων του Αγγελου Στεργίου Καθηγητής

�������� 
 

Ημερομηνία: 7/12/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων
Σε αναζήτηση της μαγικής συνταγής
Αγγελος Στεργίου Καθηγητής νομικής του ΑΠΘ
Τα περισσότερα συνταξιοδοτικά συστήματα εγκαθιδρύθηκαν μεταπολεμικά στις ανεπτυγμένες χώρες ως στατικά διανεμητικά συστήματα (τα γνωστά ΡΑΥGΟ συστήματα) προκαθορισμένης παροχής- ένας αριστοτεχνικός τρόπος σύνδεσης του ατομικισμού με την αλληλεγγύη. Στα συστήματα αυτά οι αναγκαίοι για τη χρηματοδότηση των συντάξεων πόροι αντλούνται από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων στο πλαίσιο μιας αλληλεγγύης γενεών.
Τα εν λόγω συστήματα δημιουργούν έναν ονειρεμένο κόσμο για τους ηλικιωμένους, αφού εξασφαλίζουν μια μακρά περίοδο αργίας με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού. Η γενναιοδωρία των διανεμητικών συστημάτων άγγιξε το ζενίθ της στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 (les Τrente Glorieuses). Οι συντάξεις ανήκαν κατ΄ εξοχήν στη δημόσια σφαίρα, με τις ιδιωτικές (κεφαλαιοποιητικές) επαγγελματικές συντάξεις να παίζουν έναν μικρό (συμπληρωματικό) ρόλο στο εισόδημα των ηλικιωμένων. Γενικά στις χώρες όπου τα δημόσια συστήματα ήταν γενναιόδωρα, τα ιδιωτικά σχήματα αναπτύχθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Τα ΡΑΥGΟ συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως το ελληνικό, απεδείχθη ότι φέρουν μια ενδογενή αδυναμία, εσωτερικεύουν τις κρίσεις που συμβαίνουν εκτός αυτών. Ετσι η δημογραφική και οικονομική κρίση, η κρίση και η αποσταθεροποίηση της πλήρους απασχόλησης, η δημοσιονομική αστάθεια και πρόσφατα η κατρακύλα των χρηματαγορών ασκούν σοβαρές πιέσεις σε αυτά. Από τη δεκαετία του 1990 πλανάται πλέον το ερώτημα κατά πόσο τα διανεμητικά συστήματα είναι βιώσιμα. Μήπως άγγιξαν τα όρια ανάπτυξής τους; Απ΄ ό,τι φαίνεται, τα θεμέλια της οικονομικής ισχύος των συστημάτων ΡΑΥGΟ έχουν ήδη διαρραγεί ανεπανόρθωτα, αφού έχουν ανακοπεί η υψηλή γεννητικότητα, η αύξηση του εργατικού δυναμικού, καθώς και η αύξηση της μισθολογικής μάζας. Πράγματι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της δημογραφικής γήρανσης, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα οικονομικής ύφεσης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
Σήμερα τα διανεμητικά συστήματα κατηγορούνται ως ένα «δαπανηρό σφάλμα». Ενα είναι σίγουρο: ότι η διατήρησή τους δεν είναι αδύνατη, προϋποθέτει όμως βαθιές αναδιανεμητικές πολιτικές. Απαιτείται ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού πλούτου να αφιερώνεται στις συντάξεις- να σημειώσουμε ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα αντιπροσωπεύουν στις χώρες του ΟΟΣΑ περίπου το 10%-15% του ΑΕΠ. Για τον σκοπό αυτόν, πέρα από τη διαγενεακή αλληλεγγύη, είναι αναγκαία μια μεγάλη δόση ενδογενεακής δικαιοσύνης.
Το πρόβλημα βιωσιμότητας των συντάξεων επέβαλε επιτακτικά την ανάγκη επίλυσής του. Το σχετικό εγχείρημα είναι γνωστό ως μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Βέβαια η έννοια της μεταρρύθμισης έλαβε παντού την ίδια αρνητική χροιά της μείωσης του προβλεπόμενου επιπέδου προστασίας, καθώς και της αυστηροποίησης των όρων πρόσβασης στις παροχές. Γενικά οι δημόσιες συντάξεις εισήλθαν σε μια περίοδο περικοπών ή, στην καλύτερη περίπτωση, ελεγχόμενης ανάπτυξης.
Ολα τα συνταξιοδοτικά συστήματα έχουν περίπου κοινούς στόχους. Ενώ η περίοδος ανάπτυξής τους χαρακτηρίστηκε από διαφορετικότητα, η κρίση προκάλεσε λίγο-πολύ μια σύγκλιση προς κοινές απαντήσεις. Και αυτό συνέβη υπό την πίεση συγκεκριμένων πολιτικών που προώθησαν διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ). Η οικονομική ορθοδοξία των τελευταίων επικεντρώθηκε στον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και των δημόσιων δαπανών. Ετσι η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων υποτάχθηκε στη δημοσιονομική εξυγίανση. Για τον σκοπό αυτόν σχεδιάστηκε ως μοναδική διέξοδος από την κρίση των διανεμητικών συστημάτων (συστημάτων pay-as-you-go) η ανάπτυξη των ιδιωτικών συντάξεων (privatization) που μεθοδεύτηκε μέσω του συστήματος με περισσότερους πυλώνες, ενός συστήματος που υπήρχε στην Ελβετία ήδη από το 1970. Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική απέρρεε από μια προτίμηση στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και από μια έντονη επιθυμία εγκατάλειψης των μεταπολιτικών πολιτικών που ήταν εμπνευσμένες από τον Κeynes.
Η ανάδυση των ιδιωτικών συντάξεων με την παράλληλη μείωση της συμμετοχής του κράτους θεωρήθηκε ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη μακροζωία (longevity), τις οικονομικές αναταράξεις (financial shocks) και τους ηθικούς κινδύνους που κρύβουν τα δημόσια συστήματα (moral hazard). Η ρητορική της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης στηρίχθηκε σε έναν υπερτονισμό των αδυναμιών των δημοσίων συστημάτων και παράλληλα σε έναν οπτιμισμό ως προς τις επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών. Υπό την επίδραση νεοκλασικών οικονομικών θεωριών το κράτος κρίθηκε θεσμικά ανίκανο να εγγυηθεί ένα κατάλληλο εισόδημα κατά τη διάρκεια της απόσυρσης των εργαζομένων από την αγορά εργασίας. Να θυμίσουμε ότι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που οικοδομήθηκαν πάνω σε μύθους (βλ. το γνωστό άρθρο των Οrszag and Stiglitz) παρουσιάζουν και αυτά ανυπέρβλητες αδυναμίες. Πράγματι τα ιδιωτικά σχήματα είναι εξίσου ευάλωτα σε δημογραφικές (σε μικρότερο βαθμό), οικονομικές και πολιτικές πιέσεις. Από την άλλη, με αυτά ο δημογραφικός και οικονομικός κίνδυνος περνά κατά βάση στα ίδια τα άτομα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι οι ιδιωτικές συντάξεις οξύνουν και αναπαράγουν τις ανισότητες που υφίστανται στην αγορά εργασίας. Δεν έχουν αναδιανεμητικά αποτελέσματα οδηγώντας έτσι στην περιθωριοποίηση ένα μεγάλο μέρος της τρίτης ηλικίας. Γι΄ αυτό άλλωστε συστήματα όπως το χιλιανό, που από τη δεκαετία του ΄80 ιδιωτικοποίησαν τις συντάξεις τους με την εγκαθίδρυση ενός συστήματος ιδιωτικών ατομικών λογαριασμών, αναγκάστηκαν μετέπειτα με αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις να διορθώσουν, σε κάποιον βαθμό, τις κοινωνικές ανισότητες που γέννησαν- μάλιστα, παρατηρείται πρόσφατα αντίστροφη τάση επιστροφής από ατομικούς λογαριασμούς σε συστήματα ΡΑΥGΟ (περίπτωση Αργεντινής, Sistema Ιntegrado Ρrevisional Αrgentino, 2009).
Η όλη συζήτηση της μεταρρύθμισης δεν είναι ουδέτερη, αφού εκκινεί με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού (δεκαετία του 1970), που εν όψει της πίστης του στην αποτελεσματικότητα της αγοράς διακονεί μια νέα σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού στην κοινωνική πολιτική. Οι προωθούμενες πολιτικές δεν είναι αθώες και μερικές φορές κρύβουν υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις, όπως η δημογραφική «time-bomb».
Οι ως τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των διανεμητικών συστημάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ, κυοφορούμενες συνήθως κάτω από συνθήκες πολιτικών αντιστάσεων, είναι κυρίως περιμετρικές. Τα μέτρα συνοψίζονται συνήθως στην αύξηση του ορίου ηλικίας, στη μείωση ποσοστών αναπλήρωσης, στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων. Για να σωθούν τα διανεμητικά συστήματα απογυμνώνονται από τις αρετές τους.
Η παρούσα κρίση του 2008 έκανε πιο έντονα τα προβλήματα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και πιο επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω μεταρρύθμισής τους. Επηρέασε αρνητικά τα δημόσια διανεμητικά συστήματα (ΡΑΥGΟ) με την αύξηση της ανεργίας, ενώ η αύξηση του δημόσιου χρέους περιόρισε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της κρατικής χρηματοδότησης.
Από την άλλη, η κρίση έδωσε έναν δυνατό κόλαφο στις ιδιωτικές συντάξεις. Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η χρηματοπιστωτική κρίση αποτέλεσε ένα βαρύ πλήγμα γι΄ αυτές. Ενώ τα δυσμενή αποτελέσματα δεν μπορούν να εκτιμηθούν μακροπρόθεσμα, αντίθετα για όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου από την αγορά εργασίας (και άρα μετατρέπουν το κεφάλαιο των εισφορών τους σε σύνταξη) έγιναν ορατά. Αν και οι ιδιωτικές συντάξεις άντεξαν στο test «Grande Recession», παρουσιάστηκε ωστόσο ανάγκη εντατικοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΟCDΕ, 2009). Πάντως, όπως ομολογείται, όταν οι χρηματαγορές παρακμάζουν, η ιδιωτικοποίηση των συντάξεων χάνει την κρυφή της γοητεία.
Πίσω από κάθε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκεται η εξέλιξη του ίδιου του καπιταλισμού, με όλες τις συγκρούσεις και αντιφάσεις που αυτή εγκυμονεί. Σήμερα η τύχη των συνταξιοδοτικών συστημάτων φαίνεται να εξαρτάται από τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Οι χρηματαγορές, όπως και ο ίδιος ο καπιταλισμός, υπόκεινται σε κύκλο κρίσεων που είναι ικανές να κλονίσουν κάθε συνταξιοδοτικό σύστημα. Μοιρολατρία, πεσιμισμός και πραγματισμός διακατέχουν τους μεταρρυθμιστές των διανεμητικών συστημάτων.
Γενικώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εφόσον παραμένουμε εντός του ισχύοντος οικονομικού συστήματος, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό βέλτιστο σύστημα. Οφείλουμε να συνδυάσουμε όλες τις λύσεις τοποθετώντας στη βάση το δημόσιο, αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα συνταξιοδοτικά συστήματα δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά βιώσιμα αλλά και κοινωνικά αποδεκτά. Και δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η μεταρρύθμιση ενός συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά αφορά βασικές αξίες οργάνωσης μιας κοινωνίας.
*

  Σχολιασμός Θέματος «Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων του Αγγελου Στεργίου Καθηγητής νομικής του ΑΠΘ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Όταν ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία, θα ξαναρχίσουν όλα όπως πριν; του Serge Halimi, αρχισυντάκτη της «Monde Diplomatique»

 7/4/2020 
 

Εντγκάρ Μορέν ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος: Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αρχίσουμε την αποτοξίνωση του τρόπου ζωής μας

 7/4/2020 
 

Προβλέψεις για πρωτοφανή ύφεση ρεκόρ ύψους 35% στην Ελλάδα το 2020!, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 6/4/2020 
 

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*

 3/4/2020 
 

Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο

 3/4/2020 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*

 3/4/2020 
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη

 1/4/2020 
 

Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*

 31/3/2020 
 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

 26/3/2020 
 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ . Ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά ως παγκόσμιο πρόβλημα!

 23/3/2020 
 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν

 17/3/2020 
 

Ο Νίκος Κοτζιάς στο Libre: Το σχέδιο του Ερντογάν και το “παράθυρο ευκαιρίας” για την Ελλάδα- Τι προτείνει για Χάγη

 12/3/2020 
 

Το βάρος της ιστορίας και η κληρονομιά του πολέμου – μία ανάγνωση της συμφωνίας ειρήνης των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

 9/3/2020 
 

Η «ευρωπαϊκή αντίληψη» για τον έλεγχο της μετανάστευσης By Alain Morice, Claire Rodier and Θανάσης Κούτσης

 6/3/2020 
 

Κορωνοϊός και μεταδοτικές ασθένειες: απο-παγκοσμιοποίηση τώρα; του Γιώργου Δουράκη*

 6/3/2020 
 

«Ο πλανήτης πνίγεται στις αποταμιεύσεις», ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ.του Πολ Κρούγκμαν

 3/3/2020 
 

Πρόοδος ή απειλή η τεχνητή νοημοσύνη;

 23/2/2020 
 

ΣΕΑ : Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

 21/2/2020 
 

Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά

 19/2/2020 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των 37 δις και αφήστε - στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής - για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη
Τίποτα δε θα ναι όπως παλιά!. TουΒΑΓΓΕΛΗ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ
Γνωρίζετε το Νόμο 4649/19 για το ‘’Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων’’
Επιστολή από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
ΣΟΛ-ΝΘ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Εγκύκλιος για υποκατάστημα /τα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής και μεταβολές αρχικών δηλώσεων
Τι είναι και πως λειτουργεί η επιστρεπτέα προκαταβολή
ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
4+1 χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας
Διευκρινίσεις για την παράταση στην καταβολή εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου
ΕΕΤ: Διαβίβαση στοιχείων αξιογράφων αναφορικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία των ΓωνιάδηςΗρακλής κ Χατζηκωνσταντίνου Γιώργος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα