Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2443
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι»
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων του Αγγελου Στεργίου Καθηγητής

�������� 
 

Ημερομηνία: 7/12/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων
Σε αναζήτηση της μαγικής συνταγής
Αγγελος Στεργίου Καθηγητής νομικής του ΑΠΘ
Τα περισσότερα συνταξιοδοτικά συστήματα εγκαθιδρύθηκαν μεταπολεμικά στις ανεπτυγμένες χώρες ως στατικά διανεμητικά συστήματα (τα γνωστά ΡΑΥGΟ συστήματα) προκαθορισμένης παροχής- ένας αριστοτεχνικός τρόπος σύνδεσης του ατομικισμού με την αλληλεγγύη. Στα συστήματα αυτά οι αναγκαίοι για τη χρηματοδότηση των συντάξεων πόροι αντλούνται από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων στο πλαίσιο μιας αλληλεγγύης γενεών.
Τα εν λόγω συστήματα δημιουργούν έναν ονειρεμένο κόσμο για τους ηλικιωμένους, αφού εξασφαλίζουν μια μακρά περίοδο αργίας με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού. Η γενναιοδωρία των διανεμητικών συστημάτων άγγιξε το ζενίθ της στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 (les Τrente Glorieuses). Οι συντάξεις ανήκαν κατ΄ εξοχήν στη δημόσια σφαίρα, με τις ιδιωτικές (κεφαλαιοποιητικές) επαγγελματικές συντάξεις να παίζουν έναν μικρό (συμπληρωματικό) ρόλο στο εισόδημα των ηλικιωμένων. Γενικά στις χώρες όπου τα δημόσια συστήματα ήταν γενναιόδωρα, τα ιδιωτικά σχήματα αναπτύχθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Τα ΡΑΥGΟ συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως το ελληνικό, απεδείχθη ότι φέρουν μια ενδογενή αδυναμία, εσωτερικεύουν τις κρίσεις που συμβαίνουν εκτός αυτών. Ετσι η δημογραφική και οικονομική κρίση, η κρίση και η αποσταθεροποίηση της πλήρους απασχόλησης, η δημοσιονομική αστάθεια και πρόσφατα η κατρακύλα των χρηματαγορών ασκούν σοβαρές πιέσεις σε αυτά. Από τη δεκαετία του 1990 πλανάται πλέον το ερώτημα κατά πόσο τα διανεμητικά συστήματα είναι βιώσιμα. Μήπως άγγιξαν τα όρια ανάπτυξής τους; Απ΄ ό,τι φαίνεται, τα θεμέλια της οικονομικής ισχύος των συστημάτων ΡΑΥGΟ έχουν ήδη διαρραγεί ανεπανόρθωτα, αφού έχουν ανακοπεί η υψηλή γεννητικότητα, η αύξηση του εργατικού δυναμικού, καθώς και η αύξηση της μισθολογικής μάζας. Πράγματι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της δημογραφικής γήρανσης, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα οικονομικής ύφεσης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
Σήμερα τα διανεμητικά συστήματα κατηγορούνται ως ένα «δαπανηρό σφάλμα». Ενα είναι σίγουρο: ότι η διατήρησή τους δεν είναι αδύνατη, προϋποθέτει όμως βαθιές αναδιανεμητικές πολιτικές. Απαιτείται ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού πλούτου να αφιερώνεται στις συντάξεις- να σημειώσουμε ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα αντιπροσωπεύουν στις χώρες του ΟΟΣΑ περίπου το 10%-15% του ΑΕΠ. Για τον σκοπό αυτόν, πέρα από τη διαγενεακή αλληλεγγύη, είναι αναγκαία μια μεγάλη δόση ενδογενεακής δικαιοσύνης.
Το πρόβλημα βιωσιμότητας των συντάξεων επέβαλε επιτακτικά την ανάγκη επίλυσής του. Το σχετικό εγχείρημα είναι γνωστό ως μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Βέβαια η έννοια της μεταρρύθμισης έλαβε παντού την ίδια αρνητική χροιά της μείωσης του προβλεπόμενου επιπέδου προστασίας, καθώς και της αυστηροποίησης των όρων πρόσβασης στις παροχές. Γενικά οι δημόσιες συντάξεις εισήλθαν σε μια περίοδο περικοπών ή, στην καλύτερη περίπτωση, ελεγχόμενης ανάπτυξης.
Ολα τα συνταξιοδοτικά συστήματα έχουν περίπου κοινούς στόχους. Ενώ η περίοδος ανάπτυξής τους χαρακτηρίστηκε από διαφορετικότητα, η κρίση προκάλεσε λίγο-πολύ μια σύγκλιση προς κοινές απαντήσεις. Και αυτό συνέβη υπό την πίεση συγκεκριμένων πολιτικών που προώθησαν διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ). Η οικονομική ορθοδοξία των τελευταίων επικεντρώθηκε στον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και των δημόσιων δαπανών. Ετσι η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων υποτάχθηκε στη δημοσιονομική εξυγίανση. Για τον σκοπό αυτόν σχεδιάστηκε ως μοναδική διέξοδος από την κρίση των διανεμητικών συστημάτων (συστημάτων pay-as-you-go) η ανάπτυξη των ιδιωτικών συντάξεων (privatization) που μεθοδεύτηκε μέσω του συστήματος με περισσότερους πυλώνες, ενός συστήματος που υπήρχε στην Ελβετία ήδη από το 1970. Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική απέρρεε από μια προτίμηση στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και από μια έντονη επιθυμία εγκατάλειψης των μεταπολιτικών πολιτικών που ήταν εμπνευσμένες από τον Κeynes.
Η ανάδυση των ιδιωτικών συντάξεων με την παράλληλη μείωση της συμμετοχής του κράτους θεωρήθηκε ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη μακροζωία (longevity), τις οικονομικές αναταράξεις (financial shocks) και τους ηθικούς κινδύνους που κρύβουν τα δημόσια συστήματα (moral hazard). Η ρητορική της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης στηρίχθηκε σε έναν υπερτονισμό των αδυναμιών των δημοσίων συστημάτων και παράλληλα σε έναν οπτιμισμό ως προς τις επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών. Υπό την επίδραση νεοκλασικών οικονομικών θεωριών το κράτος κρίθηκε θεσμικά ανίκανο να εγγυηθεί ένα κατάλληλο εισόδημα κατά τη διάρκεια της απόσυρσης των εργαζομένων από την αγορά εργασίας. Να θυμίσουμε ότι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που οικοδομήθηκαν πάνω σε μύθους (βλ. το γνωστό άρθρο των Οrszag and Stiglitz) παρουσιάζουν και αυτά ανυπέρβλητες αδυναμίες. Πράγματι τα ιδιωτικά σχήματα είναι εξίσου ευάλωτα σε δημογραφικές (σε μικρότερο βαθμό), οικονομικές και πολιτικές πιέσεις. Από την άλλη, με αυτά ο δημογραφικός και οικονομικός κίνδυνος περνά κατά βάση στα ίδια τα άτομα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι οι ιδιωτικές συντάξεις οξύνουν και αναπαράγουν τις ανισότητες που υφίστανται στην αγορά εργασίας. Δεν έχουν αναδιανεμητικά αποτελέσματα οδηγώντας έτσι στην περιθωριοποίηση ένα μεγάλο μέρος της τρίτης ηλικίας. Γι΄ αυτό άλλωστε συστήματα όπως το χιλιανό, που από τη δεκαετία του ΄80 ιδιωτικοποίησαν τις συντάξεις τους με την εγκαθίδρυση ενός συστήματος ιδιωτικών ατομικών λογαριασμών, αναγκάστηκαν μετέπειτα με αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις να διορθώσουν, σε κάποιον βαθμό, τις κοινωνικές ανισότητες που γέννησαν- μάλιστα, παρατηρείται πρόσφατα αντίστροφη τάση επιστροφής από ατομικούς λογαριασμούς σε συστήματα ΡΑΥGΟ (περίπτωση Αργεντινής, Sistema Ιntegrado Ρrevisional Αrgentino, 2009).
Η όλη συζήτηση της μεταρρύθμισης δεν είναι ουδέτερη, αφού εκκινεί με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού (δεκαετία του 1970), που εν όψει της πίστης του στην αποτελεσματικότητα της αγοράς διακονεί μια νέα σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού στην κοινωνική πολιτική. Οι προωθούμενες πολιτικές δεν είναι αθώες και μερικές φορές κρύβουν υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις, όπως η δημογραφική «time-bomb».
Οι ως τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των διανεμητικών συστημάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ, κυοφορούμενες συνήθως κάτω από συνθήκες πολιτικών αντιστάσεων, είναι κυρίως περιμετρικές. Τα μέτρα συνοψίζονται συνήθως στην αύξηση του ορίου ηλικίας, στη μείωση ποσοστών αναπλήρωσης, στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων. Για να σωθούν τα διανεμητικά συστήματα απογυμνώνονται από τις αρετές τους.
Η παρούσα κρίση του 2008 έκανε πιο έντονα τα προβλήματα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και πιο επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω μεταρρύθμισής τους. Επηρέασε αρνητικά τα δημόσια διανεμητικά συστήματα (ΡΑΥGΟ) με την αύξηση της ανεργίας, ενώ η αύξηση του δημόσιου χρέους περιόρισε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της κρατικής χρηματοδότησης.
Από την άλλη, η κρίση έδωσε έναν δυνατό κόλαφο στις ιδιωτικές συντάξεις. Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η χρηματοπιστωτική κρίση αποτέλεσε ένα βαρύ πλήγμα γι΄ αυτές. Ενώ τα δυσμενή αποτελέσματα δεν μπορούν να εκτιμηθούν μακροπρόθεσμα, αντίθετα για όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου από την αγορά εργασίας (και άρα μετατρέπουν το κεφάλαιο των εισφορών τους σε σύνταξη) έγιναν ορατά. Αν και οι ιδιωτικές συντάξεις άντεξαν στο test «Grande Recession», παρουσιάστηκε ωστόσο ανάγκη εντατικοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΟCDΕ, 2009). Πάντως, όπως ομολογείται, όταν οι χρηματαγορές παρακμάζουν, η ιδιωτικοποίηση των συντάξεων χάνει την κρυφή της γοητεία.
Πίσω από κάθε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκεται η εξέλιξη του ίδιου του καπιταλισμού, με όλες τις συγκρούσεις και αντιφάσεις που αυτή εγκυμονεί. Σήμερα η τύχη των συνταξιοδοτικών συστημάτων φαίνεται να εξαρτάται από τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Οι χρηματαγορές, όπως και ο ίδιος ο καπιταλισμός, υπόκεινται σε κύκλο κρίσεων που είναι ικανές να κλονίσουν κάθε συνταξιοδοτικό σύστημα. Μοιρολατρία, πεσιμισμός και πραγματισμός διακατέχουν τους μεταρρυθμιστές των διανεμητικών συστημάτων.
Γενικώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εφόσον παραμένουμε εντός του ισχύοντος οικονομικού συστήματος, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό βέλτιστο σύστημα. Οφείλουμε να συνδυάσουμε όλες τις λύσεις τοποθετώντας στη βάση το δημόσιο, αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα συνταξιοδοτικά συστήματα δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά βιώσιμα αλλά και κοινωνικά αποδεκτά. Και δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η μεταρρύθμιση ενός συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά αφορά βασικές αξίες οργάνωσης μιας κοινωνίας.
*

  Σχολιασμός Θέματος «Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων του Αγγελου Στεργίου Καθηγητής νομικής του ΑΠΘ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ.
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ποίηση της Χρυσούλας Δημητρακάκης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα