Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
27/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8082
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» 
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ; Οι νέες προτεραιότητες του ΔΝΤ του DOMINIQUE STRAUSS

�������� 
 

Ημερομηνία: 7/1/2010   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Οι νέες προτεραιότητες του ΔΝΤ

DOMINIQUE STRAUSS-KAHN | Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Πριν από έναν χρόνο περίπου η παγκόσμια οικονομική κατάσταση φάνταζε δυσοίωνη: σοβαρή παγκόσμια ύφεση, σημαντική μείωση του πλούτου και πτώση στο εμπόριο και στην απασχόληση. Αποφεύχθηκε όμως μια καταστροφή στα μέτρα της «Μεγάλης Υφεσης» χάρη στον άνευ προηγουμένου συντονισμό της οικονομικής πολιτικής ανάμεσα στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Η συνέχιση της συνεργασίας ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την κληρονομιά της παρούσας κρίσης.

Η παγκόσμια οικονομία έχει πάρει σήμερα τον δρόμο της ανάκαμψης, αν και άνισα, και οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Παραμένουν όμως σύννεφα αβεβαιότητας και υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.

▅ Σταθερό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Πανικόβλητοι Αμερικανοί από τα νέα τού κραχ έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 24 Οκτωβρίου 1929. Ανάλογη καταστροφή από την οικονομική κρίση αποφεύχθηκε πέρυσι χάρη στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής ανάμεσα στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο
Η δουλειά που απαιτείται για να οικοδομηθεί ένα πιο στιβαρό, σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μόλις ξεκίνησε. Επιπλέον η ανάκαμψη δεν είναι παγκόσμια, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες, οι παγκόσμιες αποθεματικές ανισορροπίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί και η κατάσταση στα φτωχότερα κράτη παραμένει ευάλωτη. Τα ζητήματα αυτά έχουν ευρείες επιπτώσεις στην παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Να θυμάστε ότι η οικονομική σταθερότητα στρώνει τον δρόμο για την ειρήνη, ενώ η ειρήνη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το εμπόριο και τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Συνεπώς πού βρισκόμαστε; Από άποψη πολιτικής, βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο όπου μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα, εν μέρει διότι η συλλογική μας μνήμη είναι αρκετά φρέσκια για να προμηθεύσει την αναγκαία πολιτική βούληση. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Τι πρέπει να γίνει; Η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του σήμερα, ενώ το παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης και ρύθμισης του χρηματοοικονομικού τομέα πρέπει να ενισχυθεί. Πρόοδος έχει σημειωθεί και στα δύο αυτά μέτωπα αλλά πρέπει να συνεχιστεί το 2010 και ακόμη παραπέρα.

Το 2009 οι ηγέτες ανέδειξαν το G20 ως το κύριο φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, τριπλασίασαν τους πόρους του ΔΝΤ, συμφώνησαν να διοχετεύουν μεγαλύτερο μερίδιο στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεσμεύτηκαν ότι θα υποβάλουν το πλαίσιο της οικονομικής τους πολιτικής για «αμοιβαία αξιολόγηση» με τη βοήθεια του ΔΝΤ. Αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες δεν μπορούν πια να αναμένουν ότι θα επιτυγχάνουν μεμονωμένα τους οικονομικούς στόχους τους, όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στο να ενσωματωθεί ο στόχος της συλλογικής παγκόσμιας ευημερίας στον εθνικό σχεδιασμό πολιτικής.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για το 2010; Το περασμένο φθινόπωρο τα μέλη του ΔΝΤ προσυπέγραψαν τις προτάσεις του G20 και ζήτησαν από το Ταμείο να ασχοληθεί με τέσσερις βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων- τις αποκαλούμενες «Αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης»το 2010: την εντολή του ΔΝΤ, τον χρηματοδοτικό ρόλο του ΔΝΤ, τη διακυβέρνηση και την πολυμερή εποπτεία.

Πρώτον, θα επανεξετάσουμε την αρχική εντολή του Ταμείου- όπως περιγράφεται στο Καταστατικό του ΔΝΤ και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια- υπό το πρίσμα των πολιτικών του οικονομικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα που επηρεάζουν σήμερα την παγκόσμια σταθερότητα. Ενώ οι ευρείς στόχοι της προώθησης της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης παραμένουν στο τραπέζι, η αύξηση της ροής του κεφαλαίου διεθνώς, οι διασυνδέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, η διασυνοριακή κατοχή περιουσιακών στοιχείων και η φύση της κρίσης αυτής υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναθεωρήσουμε την εντολή και τους τρόπους εκτέλεσής της.

Δεύτερον, ύστερα από το ζήτημα της εντολής πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τα μέλη για να καθορίσουμε τον βέλτιστο χρηματοδοτικό ρόλο του ΔΝΤ. Πολλές χώρες έχουν συγκεντρώσει μεγάλα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα, εν μέρει ως μεγαλύτερη αυτοεξασφάλιση κατά των αντίξοων εξωτερικών εξελίξεων. Η αυτοεξασφάλιση όμως περιπλέκει την εσωτερική νομισματική και συναλλαγματική διαχείριση, αποτελεί μη σοφή διαχείριση κεφαλαίου εθνικά και παγκοσμίως και αυξάνει το ρίσκο για μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στο μέλλον.

Ως μέρος της αναδιοργάνωσης των δανειστικών διευκολύνσεων του ΔΝΤ εισαγάγαμε το Flexible Credit Line (FCL), μια προληπτική υπηρεσία εξασφάλισης για μέλη με ισχυρές πολιτικές. Ενώ τρεις χώρες έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη διευκόλυνση (Μεξικό, Πολωνία και Κολομβία), μάλλον απαιτείται ανανέωση σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τρίτον, στην Κωνσταντινούπολη το διοικητικό σώμα του ΔΝΤ προσυπέγραψε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη διακυβέρνηση που συμφωνήθηκε στο G20: μια μετατόπιση τουλάχιστον 5% (ως τον Ιανουάριο του 2011) από τις χώρες που υπερεκπροσωπούνται προς δυναμικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες που υποεκπροσωπούνται. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί ένα αναγκαίο βήμα προς το να κάνουμε το Ταμείο πιο δημοκρατικό, να δώσουμε στα μέλη ένα πιο αξιόπιστο μερίδιο στη διαχείρισή του, στις στρατηγικές λειτουργίες και προσδοκίες του. Η μεγαλύτερη νομιμοποίηση, με τη σειρά της, θα κάνει το ΔΝΤ πιο αποτελεσματικό στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας σε όλα τα κράτημέλη μας. Τα μέλη πρέπει να σπεύσουν να επικυρώσουν την αύξηση του ποσοστού του 2008 και να προωθήσουν την αύξηση του 2010.

Τέταρτον, το διοικητικό σώμα του ΔΝΤ προσυπέγραψε την πρόταση του G20 προκειμένου το Ταμείο να βοηθά στην πολυμερή εποπτεία. Το ΔΝΤ έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτόν. Οι συμβουλές του όμως δεν οδηγούσαν πάντα σε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις από την πλευρά των μελών. Με την αλλαγή του ποσοστού που αναφέραμε παραπάνω και τη νέα «αμοιβαία αξιολόγηση» του G20, το εύρος της επιτήρησης θα επεκταθεί σημαντικά. Τα μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

▅ Μεταρρυθμίσεις και προκλήσεις
Τέλος, στο ζήτημα της επιτήρησης και της ρύθμισης του χρηματοοικονομικού τομέα, οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μικροεξελεγκτική (μεμονωμένες οντότητες) και τη μακροεξελεγκτική (παγκοσμίως και σε εθνικό επίπεδο) ρύθμιση. Το ΔΝΤ συνεργάζεται με το Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας και άλλους οργανισμούς για να αναπτύξει νέες αρχές και οδηγίες, μεταξύ άλλων για το κεφάλαιο, τη ρευστότητα, τις εξαγορές με δανειακές εγγυήσεις, τη διασυνδεσιμότητα, τους συστημικά σημαντικούς θεσμούς, την «περίμετρο» της ρύθμισης και τη φιλοκυκλική φύση των κανόνων. Η πρόκληση στο ζήτημα αυτό είναι να προφυλαχθούμε εναντίον του εφησυχασμού ενώ παράλληλα να μην επιβαρύνουμε το σύστημα με υπερβολική ρύθμιση.

Οι λήπτες των αποφάσεων έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ατζέντα αλλά έχουν ήδη κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Οσο θα συνεχίζουν να δουλεύουν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις με πνεύμα συνεργασίας, οι προοπτικές της επιτυχίας είναι καλές.

Ο κ. Ντομινίκ ΣτροςΚανείναι γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

  Σχολιασμός Θέματος «ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ; Οι νέες προτεραιότητες του ΔΝΤ του DOMINIQUE STRAUSS-KAHN»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ  
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις 
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία των ΓωνιάδηςΗρακλής κ Χατζηκωνσταντίνου Γιώργος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα