Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
25/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1530
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» 
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής πνέει τα λοίσθια Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

�������� 
 

Ημερομηνία: 15/3/2010   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής πνέει τα λοίσθια

Εαν παραβλέψουμε την αυτοκαταστροφική κυβερνητική ολιγωρία στον χειρισμό του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, ποια άραγε είναι η φύση της σημερινής κρίσης που διατρέχει τη χώρα μας;

Διακινούνται προς τούτο τρεις υποθέσεις: α) η εξάντληση ορίων του προηγούμενου σαθρού οικονομικού υποδείγματος, βασιζόμενου στον υπερκαταναλωτισμό και στην υποχρέωση, β) η επέκταση στη χώρα μας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που έχει ξεσπάσει από το 2008 και γ) η επίταση της διεθνούς κερδοσκοπίας εις βάρος της αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά ακόμη περισσότερο εις βάρος του ευρώ, στο μέτρο που το τελευταίο αποκαλύπτεται ως «εικονικό νόμισμα», σφραγισμένο με μοιραίες διαρθρωτικές ελλείψεις και ανεπάρκειες.

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία, η τρέχουσα κρίση ήταν προδιαγεγραμμένη και επισφραγίζει την αναπότρεπτη κατάρρευση του νοσηρού υποδείγματος, που έπρεπε ήδη από καιρό να έχει εκλείψει. Στο σημείο αυτό, κάποια αριστεροδεξιά συναίνεση απορρίπτει κάθε προσπάθεια «διάσωσης» της σημερινής ελληνικής οικονομίας: ο υπερκαταναλωτισμός, η υπερχρέωση, ο παρασιτισμός δεν συγκροτούν σύστημα βιώσιμο, που να αξίζει «διάσωση». Σε αυτό συμφωνούν υπερφιλελεύθεροι και υπεραριστεροί.

Ομως, με τη δραστική μείωση των διεθνών επιτοκίων από το 2008, η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, από 29,1 δισ. ευρώ ή 32,8% του κρατικού προϋπολογισμού, περιορίσθηκε σε 19,5 δισ. για το 2010 ή 20,5% αυτού. Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους από 8% προ του 2008, ήταν 1,9% το 2009. Συνεπώς, δεν είναι η εξάντληση του νοσηρού υποδείγματος που εξηγεί ικανοποιητικά την τρέχουσα ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ερμηνεία, η κρίση στη χώρα μας εισάγεται από το εξωτερικό. Ομως, ενώ είναι βέβαιο ότι η διεθνής ύφεση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως επιδείνωση όλων των οικονομιών του κόσμου. Στην Ελλάδα, η αύξουσα ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον απέφερε ως άμεση συνέπεια τη συρρίκνωση καταναλωτικών δαπανών και ειδικά των εισαγωγών από το εξωτερικό. Οι τελευταίες μειώθηκαν το 2009 κατά 40% και το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθοριστικό στοιχείο για τη διεθνή θέση της χώρας, συρρικνώθηκε επίσης την ίδια χρονιά κατά 34%.

Η διεθνής κρίση στη χώρα μας λειτούργησε, σε κάποιο βαθμό, «διορθωτικά», αμβλύνοντας και όχι οξύνοντας τις χρόνιες ανισορροπίες και αιτίες αστάθειας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, δηλαδή το σύνολο των καθαρών οφειλών έναντι του εξωτερικού, η οποία, ενώ παραμένει έντονα αρνητική, εν τούτοις περιορίσθηκε το τελευταίο έτος κατά 16%. Κατά συνέπεια, παραμένει δύσκολο να αποδοθεί ο σημερινός ορυμαγδός σε κάποια αιφνίδια επιδείνωση προερχόμενη είτε από το χρόνιο νοσηρό υπόδειγμα είτε από την εισβολή της διεθνούς κρίσης.

Απομένει ως πιθανή η τρίτη υπόθεση: η διεθνής κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και του ευρωνομίσματος. Με τις δεκάδες δισεκατομμυρίων που παραχωρήθηκαν προς τους χρηματοπιστωτικούς τομείς την προηγούμενη διετία, όχι μόνον δημιουργήθηκαν γιγαντιαία δημόσια ελλείμματα, χωρίς να αυξηθούν οι πιστώσεις προς την πραγματική οικονομία, αλλά επιπλέον διογκώθηκαν οι μάζες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που δεν διστάζουν σήμερα να στρέφονται ακόμη και εναντίον των κρατικών ευεργετών τους, από τη στιγμή που διέγνωσαν ότι αυτοί είχαν αποβεί ευάλωτοι και χωρίς αυτόματους μηχανισμούς αλληλεγγύης και διάσωσης.

Το ελληνικό πρόβλημα παραμένει ασφαλώς σοβαρό, όμως, ενώ τα βασικά δεδομένα του δεν επιδεινώθηκαν, εν τούτοις ανακύπτει ακόμη πιο σοβαρό το ζήτημα του θεσμικού ελλείμματος της ευρωζώνης. Αναμφισβήτητα, το ευρώ προστάτευσε μέχρι σήμερα τις χώρες-μέλη από την λαίλαπα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ομως, από τη στιγμή που η Γερμανία απορρίπτει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών-μελών του ευρωσυστήματος, ανακύπτει πλέον ο κίνδυνος κλιμάκωσης κερδοσκοπικών επιθέσεων, με τη δυναμική των ντόμινο και επίκεντρο την ελλειμματική δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας-μέλους, πράγμα που μπορεί να πλήξει τελικά ακόμη και την Γερμανία, της οποίας το δημόσιο έλλειμμα εγγίζει 6% του ΑΕΠ.

Η ανάγκη διάσωσης μιας χώρας δεν σχετίζεται κατ' ανάγκην με τη λυσιτελή διαχείριση της οικονομίας της και ούτε αποτελεί επιβράβευση «ασωτίας», όπως παραποιητικά εμφανίζεται από τον λαϊκό γερμανικό τύπο, αλλα συνδέεται με την ανάγκη σταθερότητος στις διεθνείς συναλλαγές, πράγμα επωφελές για όλες τις πλευρές.

Με την αναγνώριση αυτής της ανάγκης ιδρύθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 1944 και λειτουργεί στην πράξη ως «τελικός διεθνής πιστωτής» (last resort lender): αναλαμβάνει, μέσω έκτακτου δανεισμού, τα χρέη των οφειλετριών χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες υπέρ των πιστωτριών. Εάν η αδύναμη χώρα αφηνόταν να προσαρμοσθεί μόνη της στο διεθνές περιβάλλον, τότε η προσαρμογή της θα απέβαινε απείρως πιο δύσκολη, πιθανώς ανέφικτη, και οπωσδήποτε σε καθοδικό και υφεσιακό πλαίσιο, πράγμα επιβαρυντικό για όλους.

Η διασφάλιση σταθερότητος των συναλλαγών αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας, αλλά ακόμη κρισιμότερο στο πλαίσιο μιας νομισματικής ζώνης με ενιαίο νόμισμα, όπως η ευρωζώνη. Οπως πρόσφατα επεσήμαινε στους «Τάιμς Νέας Υόρκης» ο Ρότζερ Κοέν, ακόμη και μια μικρή οικονομία, όπως η ελληνική, που δεν αντιπροσωπεύει παρά 2,5% της ευρωζώνης, μπορεί να αποδειχθεί «πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει» (1). Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη κατάρρευση θα είναι περισσότερο μεταδοτικές στην αξιοπιστία της νομισματικής ζώνης, από εκείνες της ενδεχόμενης διάσωσης. Εξάλλου, στο διεθνές πλαίσιο, αλλά ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό μιας νομισματικής ζώνης, οι «διασώσεις» πραγματοποιούνται κατά κανόνα υπέρ των πιστωτών, παρά υπέρ των οφειλετών, και συνεπώς δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αλλά τεχνικό και ταμειακό.

Τα πρόσφατα ελληνικά μέτρα δεν σκοπεύουν την τόνωση της οικονομίας, αλλά τον εφησυχασμό των κερδοσκόπων. Ομως αυτά βαθαίνουν την ύφεση και συνεπώς δυσχεραίνουν την ικανότητα απορρόφησης του δημόσιου ελλείμματος. Αυτά δεν οδηγούν σε καμία εξυγίανση, αλλά σε όξυνση της χρόνιας παθογένειας. Στο εξής, η χώρα θα είναι περισσότερο εξαρτημένη από τη διεθνή στήριξη και ιδίως εκείνη των εταίρων της, από ό,τι μέχρι πρόσφατα. Η εγχείρηση επέτυχε, όμως ο ασθενής πνέει τα λοίσθια. Από την προαγγελλόμενη «σύγκρουση» με τα κατεστημένα διεθνή συμφέροντα η χώρα βγαίνει κατά κράτος ηττημένη: παραδόθηκε εκ προοιμίου σε αυτά, πριν καν αλέκτορα φωνήσαι, έστω και άπαξ.

(1) Roger COHEN, Greece, Europe and Alexander Hamilton, Τάιμς Νέας Υόρκης, 1 Μαρτίου 2010.

Enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής πνέει τα λοίσθια Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις 
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κοστολόγηση Πρότυπων με το Πρόγραμμα Eurocost

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα