Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4769
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.
ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικά με το Oruc Reis 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές» Του FELIX STALDER*

�������� 
 

Ημερομηνία: 14/2/2011   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές»

Στρατός και τράπεζες, εύκολος στόχος για τους blogers

Ενας διαδικτυακός τόπος προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση Ομπάμα. Εχοντας αποκτήσει ένα πειρατικό αντίγραφο χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων, αυτό το νέου τύπου ΜΜΕ άρχισε να τα δημοσιεύει στις 28 Νοεμβρίου 2010, σε συνεργασία με κάποιες εφημερίδες, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο,τι κι αν συμβεί, όμως, στο WikiLeaks, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει πλέον την αναπαραγωγή των «διαρροών».

Με ολοένα περισσότερους κλάδους, υποχρεωμένοι να συνεργάζονται μεταξύ τους, οι οργανισμοί της δημόσιας διοίκησης διαχειρίζονται αυξανόμενο όγκο ψηφιακών δεδομένων. Οι φράσεις-κλειδιά του τρόπου λειτουργίας τους είναι συνεχής ροή και αμεσότητα αντίδρασης· η παραγωγή και η ανταλλαγή των πληροφοριών μεγεθύνονται με τη λειτουργία νέων πλαισίων, το περίγραμμα των οποίων είναι όλο και πιο ασαφές. Η απουσία στεγανών στους οργανισμούς θεωρείται εχέγγυο της αποτελεσματικότητας, καθιστά όμως εξαιρετικά δύσκολη την προστασία των δεδομένων.

Οι πρόσφατες διαρροές έχουν ποικίλες αιτίες: αλλού, την ανικανότητα, όταν συστήματα πωλήσεων χωρίς επαρκή ασφάλεια επιτρέπουν σε χάκερ να αποκτήσουν τους αριθμούς δεκάδων χιλιάδων τραπεζικών καρτών· αλλού, τις πρωτοβουλίες αυτών που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», όπως στην περίπτωση των στρατιωτικών εγγράφων που δημοσιοποίησε το WikiLeaks. Αλλες περιπτώσεις συνδέονται με την προσδοκία οικονομικού οφέλους, όπως αυτή, το 2008, ενός εργαζόμενου στην ελβετική τράπεζα HSBC, που πούλησε στις γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές φορολογικές αρχές αρχεία με ύποπτους φοροδιαφυγής.

Στον τραπεζικό, όπως και στον αμυντικό τομέα, σχεδόν το σύνολο των εγγράφων που διακινούνται χαρακτηρίζονται «εμπιστευτικά». Ωστόσο, ο αριθμός των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτά είναι υπερβολικά μεγάλος, αρχής γενομένης από τις χιλιάδες των μεσαίων στελεχών του τραπεζικού τομέα που δέχονται και επεξεργάζονται καθημερινά όλη αυτή τη ροή πληροφοριών. Γιατί προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση δεδομένων είναι η πρόσβαση σε αυτά και η κοινοποίησή τους: δεν πρέπει να καθυστερεί εξαιτίας δύσκαμπτων γραφειοκρατικών διαδικασιών, του πολλαπλασιασμού των δικλίδων ασφαλείας, του αυστηρού διαχωρισμού αρμοδιοτήτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Αρκεί να θυμηθούμε ότι η αδυναμία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να συνδέσουν μεταξύ τους τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι διαφορετικές υπηρεσίες είχε γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από την Εθνική Επιτροπή για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο παραλογισμός είναι στην καρδιά του συστήματος. Οι πληροφορίες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα και να τροφοδοτούν τους κλάδους περίπλοκων μηχανισμών, ώστε να επιτρέπουν λεπτές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται το απόρρητο. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο, τα όρια του οποίου δεν μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων ή να κοινοποιηθούν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, διότι δεν είναι γνωστό ποιες συνδέσεις θα είναι απαραίτητες αύριο. Σύμφωνα με τον τ. πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, Τζον Κόρνμπλουμ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο SIPRNet, το δίκτυο διακίνησης απόρρητων πληροφοριών του αμερικανικού στρατού (1). Ενας αριθμός που δείχνει καθαρά το εύρος των πιθανοτήτων και των τεχνικών μιας ενδεχόμενης διαρροής.

Οι περισσότερες πρόσφατες αποκαλύψεις έγιναν σε δημοκρατικές χώρες: Ισλανδία, ΗΠΑ... Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση, είναι σύμπτωμα της κρίσης των θεσμών τους. Οι ηγέτες στη Δύση επικαλούνται κάθε ώρα και στιγμή τις ηθικές αξίες. Ας θυμηθούμε με πόση θέρμη ο τ. πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπιζόταν την ιδέα του «ανθρωπιστικού πολέμου»: επισήμως, η εισβολή στο Αφγανιστάν είχε ως στόχο την ανάπτυξη της χώρας, την ανοικοδόμηση των υποδομών και την απελευθέρωση των γυναικών (2). Στο Ιράκ, μόλις αποδείχθηκε η απουσία όπλων μαζικής καταστροφής, βρέθηκε στα γρήγορα μια άλλη αφορμή για τη νομιμοποίηση της κατοχής: η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα άνοιγε στη Μέση Ανατολή τον δρόμο προς ένα κράτος δικαίου και νέες εμπορικές προοπτικές. Η ψευδαίσθηση δεν μπορούσε να διαρκέσει.

Η ολοένα μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ λόγου και πραγματικότητας συμβάλλει στην απώλεια του ηθικού ερείσματος των δυτικών πολιτικών συστημάτων και της ικανότητάς τους να χτίσουν ένα συνεκτικό όραμα για το μέλλον, ικανό να δικαιολογεί τις πράξεις τους. Οταν το μόνο που απομένει είναι το ένδυμα της ηθικής, οι μαρτυρίες για τις καθημερινές επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης συνιστούν ένα διαβρωτικό σοκ για την κοινή γνώμη. Απέναντι στην ωμή πραγματικότητα, εμφανίζονται ξαφνικά οι πραγματικοί λόγοι συμμετοχής σε έναν πόλεμο. Αυτό που απομένει είναι η εντύπωση ότι πρόκειται για έναν κυνικό μηχανισμό, ο οποίος επιδίδεται σε μια τρελή κούρσα, αδυνατώντας να προφέρει στα άτομα που εμπλέκονται κάποιον θετικό ή μακροπρόθεσμο λόγο ταύτισης μαζί του.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Η ίδια αποστασιοποίηση λαμβάνει χώρα και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία επαναλαμβάνει στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον εργοδότη τους, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους αντικαταστήσει, εφόσον κρίνει ότι οι δεξιότητές τους δεν συνάδουν με τους στόχους, οι οποίοι τελούν υπό συνεχή επαναπροσδιορισμό. Οι διαδικασίες δημιουργίας μιας διαρκούς αίσθησης επισφάλειας και απαξίωσης των δεξιοτήτων τείνουν να γενικευτούν. Εχοντας ξεκινήσει από τα κατώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας, πλήττουν πλέον τα μεσαία στελέχη και έχουν αρχίσει να αγγίζουν και την ηγεσία των επιχειρήσεων. Ακόμα κι αν οι χρυσοφόρες αποζημιώσεις αποχώρησης προσφέρουν στους τελευταίους μια κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη παρηγοριά, το μήνυμα είναι σαφέστατο: κανείς δεν είναι ασφαλής. Αναδιαρθρώσεις και περικοπές προϋπολογισμών μπορούν να καταστήσουν οποιονδήποτε άχρηστο, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η γενίκευση της ανασφάλειας συνοδεύεται από την προοδευτική κατάργηση των παραδοσιακών ιεραρχικών σχημάτων, τα οποία αφήνουν τη θέση τους σε μια προσέγγιση της εργασίας με μεγαλύτερη προσωπική εμπλοκή και γνώση του αντικειμένου. Τα στελέχη ενός οργανισμού οφείλουν να επενδύουν προσωπικά, να είναι αυτόνομα, να παίρνουν πρωτοβουλίες. Ακόμα και στο στρατό η εκτέλεση των εντολών δεν αρκεί: πρέπει οι άνθρωποι να είναι δημιουργικοί, να αισθάνονται μέρος του όλου.

Ετσι προκύπτει το ακόλουθο παράδοξο: Πώς μπορεί κανείς να απαιτήσει πίστη στον εργοδότη, όταν αυτός δεν είναι πλέον φορέας ενός οράματος άξιου μεγάλων θυσιών, αλλά, αντιθέτως, διακηρύσσει τη βούλησή του να επωφελείται κάθε στιγμή, χωρίς περιορισμούς, των δυνατοτήτων ενός αναλώσιμου ανθρώπινου δυναμικού;

Χάρη στο Διαδίκτυο, μια περίπλοκη υποδομή επικοινωνίας είναι στη διάθεση οιουδήποτε αντλεί από αυτή την κεφαλαιώδη αντινομία την ενέργεια και το κίνητρο για να «τινάξει το σύστημα στον αέρα». Αρκούν μερικά άτομα που διαθέτουν γνώσεις και αποφασιστικότητα, για να συνθέσουν τα κομμάτια ενός μωσαϊκού και να το καταστήσουν ορατό σε όλους. Τα στρατιωτικά επιτελεία έχουν προσδιορίσει το προφίλ του «πανίσχυρου ατόμου», δηλαδή αυτού που «είναι ικανός να προκαλέσει, από μόνος του, μια χιονοστιβάδα γεγονότων: την παρακώλυση ενός συστήματος, την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του ή, ακόμη, την κατάργηση κανόνων εφαρμοζόμενων σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πανίσχυρο άτομο χαρακτηρίζεται από την ικανότητα κατανόησης της λειτουργίας και της συνδεσιμότητας ενός περίπλοκου συστήματος· την πρόσβαση σε μια πλατφόρμα ευαίσθητων δικτύων· τη δύναμη που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του συστήματος· και την επιθυμία να κάνει χρήση αυτής της δύναμης». (3)

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, ανταποκρίνεται σε αυτό το προφίλ. Το δίκτυό του βασίζεται αποκλειστικά σε αυτόν· είναι η δύναμή του και η αδυναμία του. Το WikiLeaks έχει τα ίδια ελαττώματα που έχουν όλες οι ομάδες οι οποίες συγκροτούνται γύρω από μια χαρισματική προσωπικότητα: τον αυταρχισμό, την απουσία εσωτερικών διαδικασιών, την πιθανότητα ανθρώπινης αδυναμίας και, τέλος, τον κίνδυνο εξωτερικής - ή εκ των ένδον - επίθεσης, που θα πλήξει την προσωπικότητα ή και το ίδιο το πρόσωπο του ηγέτη. Αλλά, ό,τι κι αν συμβεί στον Ασάντζ και στο WikiLeaks, το μοντέλο ήδη υπάρχει. Θα αναπαραχθεί αλλού και με διαφορετικό τρόπο.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ

Η απορρύθμιση των ΜΜΕ και η συγκέντρωση των ομίλων του τύπου και της επικοινωνίας συνέβαλαν στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, σχετικά με το ρόλο του ως πεδίου δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Οι οικονομικές και πολιτικές πιέσεις έχουν υποχρεώσει τα ΜΜΕ στην προτίμηση της ανώδυνης δημοσιογραφίας (soft news), βασισμένης στο life style και στο σχολιασμό, εις βάρος της δημοσιογραφικής έρευνας με αντικείμενο τα δημόσια θέματα.

Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, έμαθαν καλά τους κανόνες του επικοινωνιακού παιχνιδιού και φροντίζουν οι ίδιες να διοχετεύουν τις πληροφορίες που επιθυμούν να διαδοθούν. Οντας εξαρτημένοι από τα κέντρα εξουσίας που τους παρέχουν πληροφόρηση, οι δημοσιογράφοι έχουν καταλήξει, σε καιρούς πολέμου, να είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία (embedded) δίπλα στις στρατιωτικές δυνάμεις. (4)

Σε αυτό το πλαίσιο, τα blogs και αυτό που αποκαλείται «δημοσιογραφία των πολιτών», φάνηκαν προς στιγμή να είναι η εναλλακτική λύση στις παρωχημένες δομές των ΜΜΕ. Κι αν η προαναγγελθείσα ανατροπή δεν ήρθε, έχει αρχίσει μια αργή αλλαγή των δεδομένων. Νέοι παίκτες εμφανίζονται και εμπλουτίζουν το παιχνίδι. Οι εγγενείς νομικές επιπτώσεις της δημοσιοποίησης ευαίσθητων εγγράφων δίνονται με υπεργολαβία: κανείς δεν αποκαλύπτει ο ίδιος μια επικίνδυνη πληροφορία, όλοι αναλύουν όσα αποκαλύπτει ο τάδε ή ο δείνα ιστότοπος. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ευαίσθητες πληροφορίες διοχετεύονται σε ιστότοπους που δεν έχουν καμιά οικονομική σύνδεση με τους μεγάλους ομίλους των ΜΜΕ.

Οι νεοφερμένοι επωφελούνται των παραδοσιακών ΜΜΕ εκμεταλλευόμενοι από τη μία την αδυναμία τους (τη δειλία τους) κι από την άλλη τη δύναμή τους: την ικανότητά τους να παράγουν και να διακινούν ειδησεογραφία για μαζική κατανάλωση. Ετσι, το ρεπορτάζ αναδιοργανώνεται και βρίσκει μια νέα πνοή, βοηθούμενο από την πρόσβαση, εδώ και λίγο καιρό, σε νέες πηγές χρηματοδότησης.

Ο ιστότοπος ProPublica, που ιδρύθηκε το 2007 στις ΗΠΑ, αυτοπροσδιορίζεται ως «μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική αίθουσα σύνταξης που παράγει ρεπορτάζ δημοσίου συμφέροντος (...) πράγμα που τα παραδοσιακά ΜΜΕ τείνουν να το θεωρήσουν ως είδος πολυτελείας».

Τον Απρίλιο του 2010, ιδρύθηκε στο Λονδίνο κάτι ανάλογο, το Bureau of Investigative Journalism. Οι ιστότοποι αυτοί συνεργάζονται με παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία διακινούν τα ρεπορτάζ τους. Νέες μορφές ΜΜΕ, όπως το DocumentCloud, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας κατάλογος πηγών ντοκουμέντων και ως εργαλείο για τον εντοπισμό, την ιεράρχηση και τη δημοσίευση της πληροφορίας», προσφέρονται να διευκολύνουν τη διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων, καταργώντας τους περιορισμούς μεταξύ της σύνταξης και των θεσμικών οργάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα διάφορα καθήκοντα που χαρακτηρίζουν τη δημοσιογραφική έρευνα - η προστασία των πηγών, η αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων, η συλλογή, η επιβεβαίωση και η αξιοποίηση των πληροφοριών, η συμβολή στην κατανόηση και η δημοσίευση- αναδιανέμονται μεταξύ πολλών εταίρων, με διαφορετικά οικονομικά καθεστώτα (εμπορική επιχείρηση, μη κερδοσκοπικό σωματείο, δίκτυο), που συνεργάζονται για να δημοσιεύσουν το ρεπορτάζ.

Πριν δημιουργήσει το Wiki-Leaks, ο Ασάντζ περιέγραφε ως εξής τη στρατηγική του στον αγώνα του κατά των εξουσιών: «Οσο περισσότερο άδικος είναι ένας οργανισμός ή φυλάει ζηλόφθονα τα μυστικά του, τόσο ο φόβος της διαρροής ωθεί στην παράνοια τους ηγέτες του και τα μέλη του σώματος που λαμβάνουν αποφάσεις. Η διαρροή θα καταστήσει αναπόφευκτα φτωχότερους τους εσωτερικούς μηχανισμούς επικοινωνίας και, κατά συνέπεια, θα οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των γνώσεων στο σύνολο του οργανισμού» (5).

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον πειρασμό της μυστικότητας. Η αύξηση του βαθμού προστασίας της πληροφορίας, η δημιουργία περισσότερων στεγανών και η απόκρυψη όλο και μεγαλύτερου όγκου δεδομένων δεν συνιστούν, κατά την άποψή τους, μια αποτελεσματική προσέγγιση του προβλήματος. Αυτός είναι, ωστόσο, ο δρόμος που η πλειονότητα των οργανισμών δείχνει να επιλέγει (6). Η πρώτη απόφαση που έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την επαύριο των αποκαλύψεων του WikiLeaks, ήταν να αποσυνδεθεί από το SIPRNet, το δίκτυο διακίνησης διαβαθμισμένων πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων.

Οσο τα ΜΜΕ θα είναι εξαρτώμενα από πηγές πληροφόρησης στο εσωτερικό της εξουσίας, τόσο η βούλησή τους να ασχοληθούν με πραγματικά ευαίσθητο υλικό θα είναι περιορισμένη. Αυτό αληθεύει κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ακόμα και οι «New York Times» υπήρξαν ιδιαίτερα διστακτικοί στην αξιοποίηση των εγγράφων που δημοσιοποίησε το WikiLeaks (7), ενώ άλλες εφημερίδες τολμούσαν να διακηρύξουν ευθαρσώς την αντίθεσή τους προς τα τεκταινόμενα.

1. Συνέντευξη, «Der Spiegel», Αμβούργο, 29 Νοεμβρίου 2010.

2. Βλ.Christine Delphy, « Une guerre pour les femmes ? » «Le Monde diplomatique», Μάρτιος 2002 και Serge Halimi, «Φωτογραφίες που δεν είδαν το φως», «Le Monde diplomatique»-«ΚΕ» 19-09-10, http://monde-diplomatique.gr/spip.php?article292

3. «The super empowered individual», http://zenpundit.blogspot.com 28 Οκτωβρίου 2006.

4. ΣτΕ: Λογοπαίγνιο με τον διαδικτυακό όρο για την ενσωμάτωση βίντεο σε blogs.

5. Julian Assange, «The non linear effects of leaks on unjust systems of governance», http://web.archives.org. 31 Δεκεμβρίου 2006.

6. Scot Stewart, «WikiLeaks and the culture of classification», www.stratfor.com 28 Οκτωβρίου 2010.

7. Glenn Greenwald, «ΝΥΤ v. the world: WikiLeaks coverage», www.salon.com 25 Οκτωβρίου 2010.

* Διδάσκων στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Νέων Τεχνολογιών του Πολιτισμού της Βιέννης. Μια πρώτη εκδοχή του άρθρου αυτού είχε δημοσιευτεί στο «Mute», www.metamute.org.

www.enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές» Του FELIX STALDER*»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**

 10/2/2020 
 

Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

 28/1/2020 
 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

 27/1/2020 
 

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 27/1/2020 
 

Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

 27/1/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη

 17/10/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Α. 1020 /31-01-2020 Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» - Έντυπο Ε3.
Α. 1025 /04-02-2020 Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση...

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Linflation structurelle et l evolution du systeme economique

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα