Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
17/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 9380
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές» Του FELIX STALDER*

�������� 
 

Ημερομηνία: 14/2/2011   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές»

Στρατός και τράπεζες, εύκολος στόχος για τους blogers

Ενας διαδικτυακός τόπος προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση Ομπάμα. Εχοντας αποκτήσει ένα πειρατικό αντίγραφο χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων, αυτό το νέου τύπου ΜΜΕ άρχισε να τα δημοσιεύει στις 28 Νοεμβρίου 2010, σε συνεργασία με κάποιες εφημερίδες, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο,τι κι αν συμβεί, όμως, στο WikiLeaks, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει πλέον την αναπαραγωγή των «διαρροών».

Με ολοένα περισσότερους κλάδους, υποχρεωμένοι να συνεργάζονται μεταξύ τους, οι οργανισμοί της δημόσιας διοίκησης διαχειρίζονται αυξανόμενο όγκο ψηφιακών δεδομένων. Οι φράσεις-κλειδιά του τρόπου λειτουργίας τους είναι συνεχής ροή και αμεσότητα αντίδρασης· η παραγωγή και η ανταλλαγή των πληροφοριών μεγεθύνονται με τη λειτουργία νέων πλαισίων, το περίγραμμα των οποίων είναι όλο και πιο ασαφές. Η απουσία στεγανών στους οργανισμούς θεωρείται εχέγγυο της αποτελεσματικότητας, καθιστά όμως εξαιρετικά δύσκολη την προστασία των δεδομένων.

Οι πρόσφατες διαρροές έχουν ποικίλες αιτίες: αλλού, την ανικανότητα, όταν συστήματα πωλήσεων χωρίς επαρκή ασφάλεια επιτρέπουν σε χάκερ να αποκτήσουν τους αριθμούς δεκάδων χιλιάδων τραπεζικών καρτών· αλλού, τις πρωτοβουλίες αυτών που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», όπως στην περίπτωση των στρατιωτικών εγγράφων που δημοσιοποίησε το WikiLeaks. Αλλες περιπτώσεις συνδέονται με την προσδοκία οικονομικού οφέλους, όπως αυτή, το 2008, ενός εργαζόμενου στην ελβετική τράπεζα HSBC, που πούλησε στις γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές φορολογικές αρχές αρχεία με ύποπτους φοροδιαφυγής.

Στον τραπεζικό, όπως και στον αμυντικό τομέα, σχεδόν το σύνολο των εγγράφων που διακινούνται χαρακτηρίζονται «εμπιστευτικά». Ωστόσο, ο αριθμός των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτά είναι υπερβολικά μεγάλος, αρχής γενομένης από τις χιλιάδες των μεσαίων στελεχών του τραπεζικού τομέα που δέχονται και επεξεργάζονται καθημερινά όλη αυτή τη ροή πληροφοριών. Γιατί προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση δεδομένων είναι η πρόσβαση σε αυτά και η κοινοποίησή τους: δεν πρέπει να καθυστερεί εξαιτίας δύσκαμπτων γραφειοκρατικών διαδικασιών, του πολλαπλασιασμού των δικλίδων ασφαλείας, του αυστηρού διαχωρισμού αρμοδιοτήτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Αρκεί να θυμηθούμε ότι η αδυναμία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να συνδέσουν μεταξύ τους τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι διαφορετικές υπηρεσίες είχε γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από την Εθνική Επιτροπή για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο παραλογισμός είναι στην καρδιά του συστήματος. Οι πληροφορίες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα και να τροφοδοτούν τους κλάδους περίπλοκων μηχανισμών, ώστε να επιτρέπουν λεπτές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται το απόρρητο. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο, τα όρια του οποίου δεν μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων ή να κοινοποιηθούν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, διότι δεν είναι γνωστό ποιες συνδέσεις θα είναι απαραίτητες αύριο. Σύμφωνα με τον τ. πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, Τζον Κόρνμπλουμ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο SIPRNet, το δίκτυο διακίνησης απόρρητων πληροφοριών του αμερικανικού στρατού (1). Ενας αριθμός που δείχνει καθαρά το εύρος των πιθανοτήτων και των τεχνικών μιας ενδεχόμενης διαρροής.

Οι περισσότερες πρόσφατες αποκαλύψεις έγιναν σε δημοκρατικές χώρες: Ισλανδία, ΗΠΑ... Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση, είναι σύμπτωμα της κρίσης των θεσμών τους. Οι ηγέτες στη Δύση επικαλούνται κάθε ώρα και στιγμή τις ηθικές αξίες. Ας θυμηθούμε με πόση θέρμη ο τ. πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπιζόταν την ιδέα του «ανθρωπιστικού πολέμου»: επισήμως, η εισβολή στο Αφγανιστάν είχε ως στόχο την ανάπτυξη της χώρας, την ανοικοδόμηση των υποδομών και την απελευθέρωση των γυναικών (2). Στο Ιράκ, μόλις αποδείχθηκε η απουσία όπλων μαζικής καταστροφής, βρέθηκε στα γρήγορα μια άλλη αφορμή για τη νομιμοποίηση της κατοχής: η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα άνοιγε στη Μέση Ανατολή τον δρόμο προς ένα κράτος δικαίου και νέες εμπορικές προοπτικές. Η ψευδαίσθηση δεν μπορούσε να διαρκέσει.

Η ολοένα μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ λόγου και πραγματικότητας συμβάλλει στην απώλεια του ηθικού ερείσματος των δυτικών πολιτικών συστημάτων και της ικανότητάς τους να χτίσουν ένα συνεκτικό όραμα για το μέλλον, ικανό να δικαιολογεί τις πράξεις τους. Οταν το μόνο που απομένει είναι το ένδυμα της ηθικής, οι μαρτυρίες για τις καθημερινές επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης συνιστούν ένα διαβρωτικό σοκ για την κοινή γνώμη. Απέναντι στην ωμή πραγματικότητα, εμφανίζονται ξαφνικά οι πραγματικοί λόγοι συμμετοχής σε έναν πόλεμο. Αυτό που απομένει είναι η εντύπωση ότι πρόκειται για έναν κυνικό μηχανισμό, ο οποίος επιδίδεται σε μια τρελή κούρσα, αδυνατώντας να προφέρει στα άτομα που εμπλέκονται κάποιον θετικό ή μακροπρόθεσμο λόγο ταύτισης μαζί του.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Η ίδια αποστασιοποίηση λαμβάνει χώρα και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία επαναλαμβάνει στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον εργοδότη τους, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους αντικαταστήσει, εφόσον κρίνει ότι οι δεξιότητές τους δεν συνάδουν με τους στόχους, οι οποίοι τελούν υπό συνεχή επαναπροσδιορισμό. Οι διαδικασίες δημιουργίας μιας διαρκούς αίσθησης επισφάλειας και απαξίωσης των δεξιοτήτων τείνουν να γενικευτούν. Εχοντας ξεκινήσει από τα κατώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας, πλήττουν πλέον τα μεσαία στελέχη και έχουν αρχίσει να αγγίζουν και την ηγεσία των επιχειρήσεων. Ακόμα κι αν οι χρυσοφόρες αποζημιώσεις αποχώρησης προσφέρουν στους τελευταίους μια κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη παρηγοριά, το μήνυμα είναι σαφέστατο: κανείς δεν είναι ασφαλής. Αναδιαρθρώσεις και περικοπές προϋπολογισμών μπορούν να καταστήσουν οποιονδήποτε άχρηστο, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η γενίκευση της ανασφάλειας συνοδεύεται από την προοδευτική κατάργηση των παραδοσιακών ιεραρχικών σχημάτων, τα οποία αφήνουν τη θέση τους σε μια προσέγγιση της εργασίας με μεγαλύτερη προσωπική εμπλοκή και γνώση του αντικειμένου. Τα στελέχη ενός οργανισμού οφείλουν να επενδύουν προσωπικά, να είναι αυτόνομα, να παίρνουν πρωτοβουλίες. Ακόμα και στο στρατό η εκτέλεση των εντολών δεν αρκεί: πρέπει οι άνθρωποι να είναι δημιουργικοί, να αισθάνονται μέρος του όλου.

Ετσι προκύπτει το ακόλουθο παράδοξο: Πώς μπορεί κανείς να απαιτήσει πίστη στον εργοδότη, όταν αυτός δεν είναι πλέον φορέας ενός οράματος άξιου μεγάλων θυσιών, αλλά, αντιθέτως, διακηρύσσει τη βούλησή του να επωφελείται κάθε στιγμή, χωρίς περιορισμούς, των δυνατοτήτων ενός αναλώσιμου ανθρώπινου δυναμικού;

Χάρη στο Διαδίκτυο, μια περίπλοκη υποδομή επικοινωνίας είναι στη διάθεση οιουδήποτε αντλεί από αυτή την κεφαλαιώδη αντινομία την ενέργεια και το κίνητρο για να «τινάξει το σύστημα στον αέρα». Αρκούν μερικά άτομα που διαθέτουν γνώσεις και αποφασιστικότητα, για να συνθέσουν τα κομμάτια ενός μωσαϊκού και να το καταστήσουν ορατό σε όλους. Τα στρατιωτικά επιτελεία έχουν προσδιορίσει το προφίλ του «πανίσχυρου ατόμου», δηλαδή αυτού που «είναι ικανός να προκαλέσει, από μόνος του, μια χιονοστιβάδα γεγονότων: την παρακώλυση ενός συστήματος, την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του ή, ακόμη, την κατάργηση κανόνων εφαρμοζόμενων σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πανίσχυρο άτομο χαρακτηρίζεται από την ικανότητα κατανόησης της λειτουργίας και της συνδεσιμότητας ενός περίπλοκου συστήματος· την πρόσβαση σε μια πλατφόρμα ευαίσθητων δικτύων· τη δύναμη που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του συστήματος· και την επιθυμία να κάνει χρήση αυτής της δύναμης». (3)

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, ανταποκρίνεται σε αυτό το προφίλ. Το δίκτυό του βασίζεται αποκλειστικά σε αυτόν· είναι η δύναμή του και η αδυναμία του. Το WikiLeaks έχει τα ίδια ελαττώματα που έχουν όλες οι ομάδες οι οποίες συγκροτούνται γύρω από μια χαρισματική προσωπικότητα: τον αυταρχισμό, την απουσία εσωτερικών διαδικασιών, την πιθανότητα ανθρώπινης αδυναμίας και, τέλος, τον κίνδυνο εξωτερικής - ή εκ των ένδον - επίθεσης, που θα πλήξει την προσωπικότητα ή και το ίδιο το πρόσωπο του ηγέτη. Αλλά, ό,τι κι αν συμβεί στον Ασάντζ και στο WikiLeaks, το μοντέλο ήδη υπάρχει. Θα αναπαραχθεί αλλού και με διαφορετικό τρόπο.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ

Η απορρύθμιση των ΜΜΕ και η συγκέντρωση των ομίλων του τύπου και της επικοινωνίας συνέβαλαν στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, σχετικά με το ρόλο του ως πεδίου δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Οι οικονομικές και πολιτικές πιέσεις έχουν υποχρεώσει τα ΜΜΕ στην προτίμηση της ανώδυνης δημοσιογραφίας (soft news), βασισμένης στο life style και στο σχολιασμό, εις βάρος της δημοσιογραφικής έρευνας με αντικείμενο τα δημόσια θέματα.

Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, έμαθαν καλά τους κανόνες του επικοινωνιακού παιχνιδιού και φροντίζουν οι ίδιες να διοχετεύουν τις πληροφορίες που επιθυμούν να διαδοθούν. Οντας εξαρτημένοι από τα κέντρα εξουσίας που τους παρέχουν πληροφόρηση, οι δημοσιογράφοι έχουν καταλήξει, σε καιρούς πολέμου, να είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία (embedded) δίπλα στις στρατιωτικές δυνάμεις. (4)

Σε αυτό το πλαίσιο, τα blogs και αυτό που αποκαλείται «δημοσιογραφία των πολιτών», φάνηκαν προς στιγμή να είναι η εναλλακτική λύση στις παρωχημένες δομές των ΜΜΕ. Κι αν η προαναγγελθείσα ανατροπή δεν ήρθε, έχει αρχίσει μια αργή αλλαγή των δεδομένων. Νέοι παίκτες εμφανίζονται και εμπλουτίζουν το παιχνίδι. Οι εγγενείς νομικές επιπτώσεις της δημοσιοποίησης ευαίσθητων εγγράφων δίνονται με υπεργολαβία: κανείς δεν αποκαλύπτει ο ίδιος μια επικίνδυνη πληροφορία, όλοι αναλύουν όσα αποκαλύπτει ο τάδε ή ο δείνα ιστότοπος. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ευαίσθητες πληροφορίες διοχετεύονται σε ιστότοπους που δεν έχουν καμιά οικονομική σύνδεση με τους μεγάλους ομίλους των ΜΜΕ.

Οι νεοφερμένοι επωφελούνται των παραδοσιακών ΜΜΕ εκμεταλλευόμενοι από τη μία την αδυναμία τους (τη δειλία τους) κι από την άλλη τη δύναμή τους: την ικανότητά τους να παράγουν και να διακινούν ειδησεογραφία για μαζική κατανάλωση. Ετσι, το ρεπορτάζ αναδιοργανώνεται και βρίσκει μια νέα πνοή, βοηθούμενο από την πρόσβαση, εδώ και λίγο καιρό, σε νέες πηγές χρηματοδότησης.

Ο ιστότοπος ProPublica, που ιδρύθηκε το 2007 στις ΗΠΑ, αυτοπροσδιορίζεται ως «μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική αίθουσα σύνταξης που παράγει ρεπορτάζ δημοσίου συμφέροντος (...) πράγμα που τα παραδοσιακά ΜΜΕ τείνουν να το θεωρήσουν ως είδος πολυτελείας».

Τον Απρίλιο του 2010, ιδρύθηκε στο Λονδίνο κάτι ανάλογο, το Bureau of Investigative Journalism. Οι ιστότοποι αυτοί συνεργάζονται με παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία διακινούν τα ρεπορτάζ τους. Νέες μορφές ΜΜΕ, όπως το DocumentCloud, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας κατάλογος πηγών ντοκουμέντων και ως εργαλείο για τον εντοπισμό, την ιεράρχηση και τη δημοσίευση της πληροφορίας», προσφέρονται να διευκολύνουν τη διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων, καταργώντας τους περιορισμούς μεταξύ της σύνταξης και των θεσμικών οργάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα διάφορα καθήκοντα που χαρακτηρίζουν τη δημοσιογραφική έρευνα - η προστασία των πηγών, η αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων, η συλλογή, η επιβεβαίωση και η αξιοποίηση των πληροφοριών, η συμβολή στην κατανόηση και η δημοσίευση- αναδιανέμονται μεταξύ πολλών εταίρων, με διαφορετικά οικονομικά καθεστώτα (εμπορική επιχείρηση, μη κερδοσκοπικό σωματείο, δίκτυο), που συνεργάζονται για να δημοσιεύσουν το ρεπορτάζ.

Πριν δημιουργήσει το Wiki-Leaks, ο Ασάντζ περιέγραφε ως εξής τη στρατηγική του στον αγώνα του κατά των εξουσιών: «Οσο περισσότερο άδικος είναι ένας οργανισμός ή φυλάει ζηλόφθονα τα μυστικά του, τόσο ο φόβος της διαρροής ωθεί στην παράνοια τους ηγέτες του και τα μέλη του σώματος που λαμβάνουν αποφάσεις. Η διαρροή θα καταστήσει αναπόφευκτα φτωχότερους τους εσωτερικούς μηχανισμούς επικοινωνίας και, κατά συνέπεια, θα οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των γνώσεων στο σύνολο του οργανισμού» (5).

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον πειρασμό της μυστικότητας. Η αύξηση του βαθμού προστασίας της πληροφορίας, η δημιουργία περισσότερων στεγανών και η απόκρυψη όλο και μεγαλύτερου όγκου δεδομένων δεν συνιστούν, κατά την άποψή τους, μια αποτελεσματική προσέγγιση του προβλήματος. Αυτός είναι, ωστόσο, ο δρόμος που η πλειονότητα των οργανισμών δείχνει να επιλέγει (6). Η πρώτη απόφαση που έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την επαύριο των αποκαλύψεων του WikiLeaks, ήταν να αποσυνδεθεί από το SIPRNet, το δίκτυο διακίνησης διαβαθμισμένων πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων.

Οσο τα ΜΜΕ θα είναι εξαρτώμενα από πηγές πληροφόρησης στο εσωτερικό της εξουσίας, τόσο η βούλησή τους να ασχοληθούν με πραγματικά ευαίσθητο υλικό θα είναι περιορισμένη. Αυτό αληθεύει κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ακόμα και οι «New York Times» υπήρξαν ιδιαίτερα διστακτικοί στην αξιοποίηση των εγγράφων που δημοσιοποίησε το WikiLeaks (7), ενώ άλλες εφημερίδες τολμούσαν να διακηρύξουν ευθαρσώς την αντίθεσή τους προς τα τεκταινόμενα.

1. Συνέντευξη, «Der Spiegel», Αμβούργο, 29 Νοεμβρίου 2010.

2. Βλ.Christine Delphy, « Une guerre pour les femmes ? » «Le Monde diplomatique», Μάρτιος 2002 και Serge Halimi, «Φωτογραφίες που δεν είδαν το φως», «Le Monde diplomatique»-«ΚΕ» 19-09-10, http://monde-diplomatique.gr/spip.php?article292

3. «The super empowered individual», http://zenpundit.blogspot.com 28 Οκτωβρίου 2006.

4. ΣτΕ: Λογοπαίγνιο με τον διαδικτυακό όρο για την ενσωμάτωση βίντεο σε blogs.

5. Julian Assange, «The non linear effects of leaks on unjust systems of governance», http://web.archives.org. 31 Δεκεμβρίου 2006.

6. Scot Stewart, «WikiLeaks and the culture of classification», www.stratfor.com 28 Οκτωβρίου 2010.

7. Glenn Greenwald, «ΝΥΤ v. the world: WikiLeaks coverage», www.salon.com 25 Οκτωβρίου 2010.

* Διδάσκων στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Νέων Τεχνολογιών του Πολιτισμού της Βιέννης. Μια πρώτη εκδοχή του άρθρου αυτού είχε δημοσιευτεί στο «Mute», www.metamute.org.

www.enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές» Του FELIX STALDER*»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

 27/8/2019 
 

Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς

 26/8/2019 
 

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον

 25/7/2019 
 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

 25/7/2019 
 

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

 13/6/2019 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 
Επιστολή του Οικονομολόγου Μαραμαθά Ανδρέα στον Πρόεδρου του ΟΕΕ κ. Κόλλια Κωνσταντίνο 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ζητείται... 'ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ' του Αντώνη ΝΤΡΕΚΟΥ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα