Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
11/12/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1405
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»
Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»
Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος
Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"
Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  
Κοτζιάς: Έλληνες διπλωμάτες σε εμπόριο παιδικών οργάνων  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πάγκαλος: Θα ψηφίσω ΝΔ, θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος(1 σχόλιο/α) 
Μητέρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τι γκόμενος είσαι...!»(1 σχόλιο/α) 
Γιάννη Αντωνιάδη προς την κυβέρνηση να βυθίσει τα πλοία της Τουρκίας «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το αδύνατο γίνεται πραγματικότητα Του SERGE HALIMI

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/2/2011   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι ιθύνοντες της πολιτικής αρέσκονται στο να επικαλούνται την «πολυπλοκότητα» του κόσμου, για να εξηγήσουν ότι είναι μάλλον τρελός όποιος θέλει να τον αλλάξει. Αλλά, κάτω από ορισμένες συνθήκες, όλα γίνονται πολύ απλά. Οπως, για παράδειγμα, όταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξανάγκασε τους πάντες να επιλέξουν ανάμεσα σε «εμάς και τους τρομοκράτες».

Στην Τυνησία, η επιλογή τέθηκε κυρίως ανάμεσα σε έναν φίλο δικτάτορα κι «ένα καθεστώς τύπου Ταλιμπάν στη Βόρεια Αφρική(1)». Διλήμματα τέτοιου τύπου ενισχύουν τους πρωταγωνιστές κι ο δικτάτορας προβάλλεται ως το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στους ισλαμιστές. Οι δε ισλαμιστές, καταγράφονται ως οι μόνοι εχθροί του δικτάτορα.

Ομως το μπαλέτο απορυθμίζεται μόλις ένα κοινωνικό ή δημοκρατικό κίνημα φέρνει στην επιφάνεια κάποιους νέους πρωταγωνιστές, τους οποίους κρατούσε αιωνίως στην αφάνεια μια αυστηρά δομημένη χορογραφία. Τότε, η κλυδωνιζόμενη εξουσία αφουγκράζεται ακόμα και το παραμικρό ίχνος «ανατρεπτικού δακτύλου» στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Εάν υπάρχει, το εκμεταλλεύεται. Στην αντίθετη περίπτωση, το εφευρίσκει.

Ετσι, στις 13 του περασμένου Γενάρη, την παραμονή της φυγής του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, απέναντι στον Μεζρί Χαντάντ, πρεσβευτή της Τυνησίας στην UNESCO, βρισκόταν ο Νεζίμπ Σέμπι, ένας κοσμικός αντικαθεστωτικός, ο οποίος κατέκρινε «το μοντέλο ανάπτυξης που χρησιμοποιεί τους χαμηλούς μισθούς ως το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό(2)». Κατακεραύνωσε «την προκλητική συσσώρευση παράνομου πλούτου στις μεγάλες πόλεις» και τόνισε ότι «ένας ολόκληρος λαός αποκηρύσσει το καθεστώς». Ο Χαντάντ έχασε την ψυχραιμία του με όλα αυτά: «Θα έρθουν σε λίγο στο παλάτι στη Λα Μάρσα και θα το λεηλατήσουν, γιατί αυτή είναι η πρακτική όλων των κοινωνιών που δεν φοβούνται πια τον χωροφύλακα. [...] Ο Μπεν Αλι έσωσε την Τυνησία, το 1987, από τις ορδές των φανατικών και των εξτρεμιστών. [...] Πρέπει να παραμείνει στην εξουσία ό,τι κι αν γίνει, γιατί αυτή η χώρα κινδυνεύει από τα φανατισμένα πλήθη και τους νεομπολσεβίκους, τον νέο στρατηγικό τους σύμμαχο».

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, ο Χαντάντ ανακοίνωνε την αναχώρηση του «σωτήρα της Τυνησίας». Και, στις 16 Ιανουαρίου, ο Σέμπι γινόταν υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας του... Οι αραβικοί λαοί δεν κάνουν κάθε μέρα επαναστάσεις, αλλά, όταν το αποφασίζουν, τις κάνουν στα γρήγορα. Πράγματι, δεν μεσολάβησε καλά καλά ούτε ένας μήνας από την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι και τα δελτία παραπόνων των άνεργων πτυχιούχων μέχρι την πτώση των ανακτόρων της Καρχηδόνας, της οικογένειας Τραμπέλσι(3), την απελευθέρωση των κρατουμένων και την κάθοδο των αγροτών στην Τύνιδα για να απαιτήσουν την κατάργηση των μονοπωλίων.

Χωρίς να παραπέμπει υποχρεωτικά στη Γαλλική Επανάσταση, ο ιστορικός κύκλος που βιώνει η Τυνησία μοιάζει οικείος. Ενα αυθόρμητο κίνημα εξαπλώνεται, συσπειρώνοντας γύρω του τα πλέον ανόμοια κοινωνικά στρώματα και ο απολυταρχισμός κλυδωνίζεται. Πολύ σύντομα, πρέπει να επιλέξει: ή θα σταματήσει το παιχνίδι και θα μαζέψει τα κέρδη ή θα διπλασιάσει το στοίχημα. Αυτή τη στιγμή, ένα κομμάτι της κοινωνίας (η φιλελεύθερη αστική τάξη) ενεργοποιείται προκειμένου το ποτάμι να γυρίσει πίσω. Ενα άλλο κομμάτι της (αγρότες, εργαζόμενοι δίχως μέλλον, εργάτες δίχως δουλειά, απόκληροι φοιτητές) στοιχηματίζει ότι το κύμα της διαμαρτυρίας θα σαρώσει κάτι παραπάνω από μια γερασμένη ολιγαρχία και μια συγκεντρωτική κλίκα.

Αυτή η τελευταία υπόθεση, βάσει της οποίας ο αγώνας εναντίον μιας δικτατορίας που προσωποποιείται στην οικογένεια Μπεν Αλι θα μπορούσε να επεκταθεί και εναντίον της οικονομικής κυριαρχίας μιας ολιγαρχίας, δεν ενθουσιάζει ούτε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ούτε τις οικονομικές αγορές ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ολοι αυτοί αγαπούν την ελευθερία μόνο όταν αφορά τους τουρίστες, τις ζώνες με τα αφορολόγητα και την κίνηση των κεφαλαίων. Αλλωστε, από τις 19 Ιανουαρίου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τυνησίας, με πρόσχημα «την αστάθεια στη χώρα, η οποία οφείλεται στην πρόσφατη απρόσμενη αλλαγή του καθεστώτος».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η ίδια απουσία ενθουσιασμού παρατηρείται και στο Αλγέρι, στην Τρίπολη, στο Πεκίνο και στα κυβερνητικά μέγαρα της Δύσης. Την ίδια στιγμή που κάποια πλήθη, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικά, διεκδικούσαν ελευθερία και ισότητα, η Γαλλία διαφώτιζε με τον δικό της τρόπο τη «διαμάχη» γύρω από τη συμβατότητα μεταξύ δημοκρατίας και Ισλάμ, προτείνοντας στο ετοιμόρροπο καθεστώς του Μπεν Αλι «την εμπειρία των δικών μας δυνάμεων ασφαλείας»...

Οι ολιγαρχίες της εξουσίας, είτε είναι μουσουλμανικές, κοσμικές ή χριστιανικές, αποδεικνύονται αλληλέγγυες όταν ξυπνούν οι λαοί τους. Ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας προέβαλε εαυτόν ως πυλώνα του κοσμικού κράτους και των δικαιωμάτων των γυναικών απέναντι στους ισλαμιστές. Ηταν πρόεδρος ενός κόμματος μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς: τέλος, βρήκε καταφύγιο... στη Σαουδική Αραβία.

Ας φανταστούμε ότι στην Τεχεράνη ή στο Καράκας έχουν περισυλλεχθεί τους τελευταίους μήνες τα πτώματα περίπου εκατό διαδηλωτών, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας... Πριν από 30 και πλέον χρόνια, σε ένα άρθρο που έγραψε ιστορία, μια αμερικανίδα πανεπιστημιακός που τότε ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Τζιν Κιρκπάτρικ, απέρριπτε εκ προοιμίου μια τέτοια σύγκριση (4). Κατά τη γνώμη της, τα «αυταρχικά» φιλοδυτικά καθεστώτα ήταν όντως προτιμότερα (και όπως πίστευε, περισσότερο επιρρεπή στις μεταρρυθμίσεις) από τα «ολοκληρωτικά» καθεστώτα που απειλούσαν να τα διαδεχθούν.

Η ανάλυσή της, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1979, ενθουσίασε σε τέτοιο βαθμό τον τότε υποψήφιο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ώστε μόλις εξελέγη, διόρισε τη συγγραφέα του άρθρου πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη. Η Κιρκπάτρικ είχε μελετήσει δύο ήττες στρατηγικής σημασίας, τις οποίες υπέστη η Ουάσιγκτον μέσα στην ίδια χρονιά: την ιρανική επανάσταση και την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις, επιχειρηματολογούσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες του προέδρου Κάρτερ, στην επιθυμία τους να προωθήσουν τη δημοκρατία, «είχαν συνεργαστεί ενεργά στην αντικατάσταση μετριοπαθών αυταρχικών ηγετών φίλα προσκείμενων στα αμερικανικά συμφέροντα [ο σάχης της Περσίας και ο Αουγούστο Σομόσα] από εξτρεμιστές αυταρχικούς ηγέτες λιγότερο φιλικούς απέναντί μας».

Βέβαια, τα δύο καθεστώτα που κατέρρευσαν δεν ήταν άμεμπτα. «Οι επικεφαλής τους ήταν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εκλεγεί, [...] οι οποίοι ορισμένες φορές προσέτρεχαν στον στρατιωτικό νόμο για να συλλάβουν, να φυλακίσουν, να εξορίσουν και, ενίοτε, όπως λέγεται, να βασανίσουν τους αντιπάλους τους». Ναι μεν, αλλά «ήταν όντως φιλικά διακείμενοι απέναντι στις ΗΠΑ, έστελναν τα παιδιά τους στα δικά μας πανεπιστήμια, ψήφιζαν μαζί με εμάς στα Ηνωμένα Εθνη, στήριζαν τακτικά τα αμερικανικά συμφέροντα, ακόμη κι όταν αυτό τους κόστιζε. Οι πρεσβείες των δύο κυβερνήσεων υποδέχονταν Αμερικανούς με επιρροή. Ο σάχης και ο Σομόσα ήταν ευπρόσδεκτοι στην πατρίδα μας, στην οποία μετρούσαν πολλούς φίλους».

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Υστερα, «η κυβέρνηση Κάρτερ, δέσμια μιας σύγχρονης εκδοχής της ιδέας περί προόδου, η οποία έχει σημαδέψει τη δυτική σκέψη από την εποχή του Διαφωτισμού», ενθάρρυνε την αλλαγή του πολιτεύματος. Ολέθριο σφάλμα: «Η Ουάσιγκτον υπερεκτίμησε την πολιτική πολυμορφία της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα τη δύναμη των "μετριοπαθών" και των "δημοκρατών"- υποτίμησε την αδιαλλαξία των ακραίων και την ισχύ τους στους κόλπους του κινήματος και έκανε λάθος εκτίμηση σχετικά με την επιρροή των ΗΠΑ στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση». Με αποτέλεσμα τη θεοκρατία των αγιατολάχ στη μία περίπτωση και τους Σαντινίστας στην άλλη.

Οπως βλέπουμε, η λογική «του μη χείρον βέλτιστον» απέναντι σε μια δικτατορία φιλοδυτική και επιδεκτική στο να βελτιωθεί κάποια μέρα (υπό τον όρο ότι θα της διαθέσουν την αιωνιότητα για να το πετύχει), ο φόβος μήπως εντοπιστούν τίποτα φονταμενταλιστές (άλλοτε ήταν οι κομμουνιστές) κρυμμένοι πίσω από τους δημοκρατικούς διαδηλωτές, όλα αυτά δεν ξεκίνησαν χθες. Ομως, τις τελευταίες εβδομάδες, το φάντασμα της Τζιν Κιρκπάτρικ μοιάζει να στοιχειώνει περισσότερο το Παρίσι παρά την Ουάσιγκτον. Κι αυτό, διότι, ο αμελητέος ρόλος των ισλαμιστών στον ξεσηκωμό της Τυνησίας -ο οποίος ευνόησε τη σύνταξη ενός ευρέος κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά του Μπεν Αλι- καθησύχασε τις ΗΠΑ. Το WikiLeaks είχε αποκαλύψει τα συναισθήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη «σχεδόν μαφία» και το «αρτηριοσκληρωτικό καθεστώς» της κλίκας που βρισκόταν στην εξουσία. Ο Λευκός Οίκος τούς εγκατέλειψε στην τύχη τους, σίγουρος για την προοπτική μιας φιλελεύθερης, αστικού χαρακτήρα αλλαγή φρουράς.

Αλλά ο ξεσηκωμός της Τυνησίας βρίσκει απήχηση πέρα από τον αραβικό κόσμο. Και αλλού βρίσκονται πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί: μια άνιση ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, διαμαρτυρίες που καταπνίγονται από υπερμεγέθεις κατασταλτικούς μηχανισμούς, μια νεολαία μορφωμένη αλλά χωρίς επαγγελματική διέξοδο, κάποιες παρασιτικές αστικές τάξεις που ζουν σαν τουρίστες στην ίδια τους την πατρίδα. Οι Τυνήσιοι μπορεί να μη νίκησαν συγχρόνως όλα αυτά τα δεινά, τουλάχιστον όμως αποτίναξαν τον ζυγό της μοιρολατρίας. «Δεν υπάρχει εναλλακτική», τους φώναζαν οι σειρήνες... Αυτοί μας απάντησαν ότι «μερικές φορές, συμβαίνει και το αδύνατο» (5)...

1) Δήλωση του Νικολά Σαρκοζί στην Τύνιδα, στις 28 Απριλίου του 2008.

2) «L' invite de Bourdin & Co», RMC, 13 Ιανουαρίου 2011.

3) (ΣτΜ): Η οικογένεια της Λεϊλά Τραμπέλσι, της συζύγου του Μπεν Αλι, η οποία ήταν γνωστή και ως Ιμέλντα Μάρκος της Τυνησίας.

4) Jeane Kirkpatrick, «Dictatorships & double standards», Commentary, Νέα Υόρκη, Νοέμβριος 1979.

5) Slavoj Ζ―iz―ek, «Για να ξεφύγουμε από τα δίχτυα όπου έχουμε παγιδευτεί», «Le Monde Diplomatique»-«Κ.Ε.», 21-11-10, http://monde-diplomatique.gr/spip.php?article294

www.enet.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το αδύνατο γίνεται πραγματικότητα Του SERGE HALIMI»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»(1 σχόλιo/α)

 22/2/2018 
 

Η ουτοπία της εξόδου από τα μνημόνια. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 1/2/2018 
 

Συλλογική παράκρουση. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 16/1/2018 
 

Το 2018 η χρονιά της Ευρώπης;Άρθρο του Τομά Πικετί

 15/1/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Kαθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη 
Εκδήλωση για το επιστημονικό έργο, την συγγραφική δουλειά, την ακαδημαϊκή διαδρομή και την προσωπικότητα του Κώστα Βεργόπουλου. 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ Με θέμα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» 
Η φορολογία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε από όλους . Του Χρόνη Ισαακίδη Πρόεδρου του ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας 
Στην αύξηση των συνδρομών στο ΟΕΕ η Α.ΚΙ.Ο.Ε είναι αντίθετη  
Παράταση υποβολής εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Δεν συμψηφίζεται η 6μηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ με την άδεια φροντίδας παιδιού (ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο)
ΠΟΛ. 1219 /4-12-2018 Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (Ε.Φ.Κ.Α) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών.
ΠΟΛ. 1220 /30-11-2018 Κοινοποίηση της διάταξης των άρθρων 68 του Ν.4386/2016, 71 του Ν.4554/2018 και της γνωμοδότησης 145/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Νέο πολυνομοσχέδιο: Χωριστές δηλώσεις, διορθώσεις Ε9 νόμου 4446/2016, κατάργηση μείωσης συντάξεων κ.ά.
ΠΟΛ. 1216 /29-11-2018 Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011 σε σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν.1566/1985.
ΠΟΛ. 1215 / 26-11-2018 Συμπλήρωση της ΠΟΛ. 1252/2015 εγκυκλίου, αναφορικά με τη μη επιβολή του προστίμου της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά τη διόρθωση πληροφοριακών στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος..

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

H Αδελφότης των Στεναγμών

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα